Historické pivovary EFG

Encovany

 

Lobkowiczův pivovar Encovany
Zrušen 1890; 1 500 hl; LT
Ervěnice

 

Lobkovicův pivovar Ervěnice
obec na Mostecku zanikla kvůli těžbě uhlí
článek: Pivovary na Litvínovsku I. >>>
Felixburg

 

Ze vsi Lestkov byl na Felixburg přenesen pivovar. Na jednu várku vyrobil jen 13 sudů piva, a tak zásoboval pouze své nejbližší okolí. Od roku 1844 byla celá budova, až na některé části-byty sládka, penzionovaného polesného a zahradníka a skladištních pivovarských prostor velmi zanedbané. Pivovar byl zrušen roku 1857.
Filipov

 

Pivovar Filipov
Pivovar byl uzavřen roku 1900. Jeden z jeho majitelů byl: Emilie Boleslavská z Rittersteinu 1856.
Fořt

 

Pivovar Fořt ; Forst
15.století – 1890; 1 500 hl; TU
Posl.maj.: Berger
Frenštát pod Radhoštěm

 

 

Měšťanský pivovar Frenštát ; Frankstadt

foto lokace
? – 1922; 3 000 hl
V roce 1661 oheň na náměstí zničil mj. i pivovar. Právovárečné měšťanstvo vlastnilo pivovar do roku 1929. Všechny historické stavby města (kromě náměstí) ustoupily výstavbě bytů. Jeden pivovar byl pod Horním kostelem (kostel sv. Jana Křtitele) a druhý na Nádražní ulici.
Frýdek-Místek

  

 

  

 

 

 

 

 

Měšťanský pivovar Frýdek ; Friedeck ; Friedberg

foto lokace
? – 1906; 6 000 hl
Obyčejní lidé chodili na pivo do Měšťanského pivovaru na nároží Blatnice, Radniční a Bruzovské ulice nebo do nedalekých českých Jandovic na Wilsonově třídě (Masarykova třída.). Měšťanský pivovar ve Frýdku vařil pivo až do roku 1906, poslední výstav piva činil šest tisíc hektolitrů. Poté zůstala v provozu už jen pivovarská hospoda a pivovar se proměnil na sklad piva těšínského akciového pivovaru. Právovárečné měšťanstvo vlastnilo pivovar do roku 1906, poté sklad těšínského pivovaru. Budovy jsou již zbořeny.
Parostrojní pivovar Místek

foto lokace
1584 (1712) – provoz zastaven 1927, zrušen 1930; 10 000 hl
Právovárečné měšťanstvo vlastnilo pivovar do roku 1930. Budovy jsou již zbořeny. Zbyla část sladovny.
Frýdlant nad Moravicí (Břidličná)

  

 

  

 

 

 

 

 

Panský pivovar Frýdlant nad Moravicí

foto lokace
Zrušen asi 1905; 2 000 hl; BR
Hoch u. Deutschmeister; Rychtář obce měl v 16.stol.právo svobodného šenku piva, který musel odebírat z panského pivovaru v Horní Dlouhé Loučce. Z roku 1816 pochází zpráva, že Frýdlant má panský pivovar. Jeho existenci potvrzuje smlouva, uzavřená dne 15.března 1816 mezi obcí a vrchnostenským úřadem, podle níž může pivovar brát vodu ze zadní kašny, která stála před vchodem do fojství. Pivovar někdy kolem roku 1900 vyhořel a byl znovu obnoven ne však na dlouho. Budova bývalého pivovaru před požárem nebyla patrová – to až po obnově. Po zrušení pivovaru se zde před válkou nacházela četnická stanice, během války zde němci měli sklad materiálu a po válce se zde dokonce nacházela i Lidová škola umění. Město bylo na Břidličnou přejmenováno až v roce 1950. Do té doby byl využíván název Frýdlant nad Moravicí, úředně zavedený v roce 1880. Před tím to byl jednoduše Frýdlant, nebo jak se tehdy psalo Friedland.
Frýdlant v Čechách

  

 

  

 

 

 

 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

Clam-Gallasův zámecký pivovar Frýdlant

foto lokace etikety
zrušen 1949; 30 000 hl; LB
nájemce Niesner-Bondy; 1948-1949 Severočeské pivovary n.p.
Po několik staletí bylo v okolí Frýdlantu vyhlášené i pivo z místního Clam-Gallasova zámeckého pivovaru. Již v 16. století se ve Frýdlantě pěstoval chmel. Ten se nacházel v podzámčí u staré cesty z Frýdlantu do Raspenavy. Vařila se tu například piva Hubertus a Malz, roční produkce dosahovala třicet tisíc hektolitrů. Provoz tu skončil čtyři roky po druhé světové válce a v roce 2004 se zde skladovala zelenina a také sýry, které tady dozrávaly. „Na počátku devadesátých let jsem chtěla areál bývalého pivovaru získat. Napadaly mě zajímavé plány: bylo by z něj skvělé posezení pro návštěvníky zámku, dala by se tu zřídit i restaurace,“ řekla v červenci 2004 kastelánka frýdlantského zámku Jana Pavlíková. „Bohužel se to nepovedlo a budova dodnes chátrá. Část vybavení bylo prý ale dokonce stále ještě uvnitř.
První zmínky o vaření piva ve Frýdlantě pochází už z let 1381 1409, kdy se o vrchnostenském pivovaru zmiňuje urbář frýdlantského panství. Přesné datum výstavby pivovaru není známé, ale patrová hrázděná budova byla postavena už v 16. století. V roce 1629 nechal pivovar přestavět na větší Albrecht z Valdštejna, další barokní přestavba poznamenala areál v roce 1817. Jedna z posledních velkých přestaveb se ve Frýdlantě odehrála v letech 1890 1929, v době průmyslové revoluce, a v tomto stavu je areál zachován dodnes. S vařením piva přestali v roce 1949, kdy se ukázalo, že by náklady na modernizaci byly pro tehdejšího majitele neúnosné. Byl jím stát, který pivovar o čtyři roky před tím přidal jako konfiskát do národní správy. Předtím patřil rodu Clam-Gallasů. V nadcházejících letech areál sloužil ke skladování a zrání sýrů Severočeským mlékárnám a naposledy sloužil jako sklad ovoce a zeleniny.
Frymburk

 

Obecní pivovar Frymburk ; Městský pivovar ; Friedberg
foto lokace
článek: Pivovar Frymburk >>>
Zbořen. Na místě prodejna. V roce 2024 v zadní části areálu část přestavěných sklepů.
Frýdštejn

 

V roce 2002 zpřístupnit spodní nádvoří hradu, bývalou konírnu a pivovar.
Frýštát (Karviná)

 

 

Pivovar Fryštát
článek: Historie pivovarnictví v Karviné >>>
článek: Starec Milan: Po stopách zaniklých a existujících pivovarů severní Moravy a Slezska I. >>>
Fulnek

 

 

Pivovar a sladovna bratří Kostrounů Fulnek

foto lokace
1875 – 1939; 5 000 hl; NJ
Majitelé – rodina Kostronů;
Pivovar byl poničen při bombardování v roce 1945, na jeho místě dnes stojí panelové sídliště, zachován zůstal pouze název ulice – Pivovarská.
Gibacht

 

Pivovar Gibacht (Stříbro)
Zrušen asi 1885; 300 hl; TC
Golčův Jeníkov

 

 

Parostrojní pivovar Golčův Jeníkov

foto lokace etikety
článek: Neobvyklé osudy zaniklých pivovarů – Golčův Jeníkov >>>
Grabštejn

 

Zámecký pivovar Clam-Gallas Grabštejn ; Grafštejn ; Grafenstein

foto lokace
článek: Zámecký pivovar Grabštejn >>>
Grafenfried (Lučina)

 

Wiesnerův pivovar Grafenfried ; Brauerei Grafenfried

foto lokace
článek: Po stopách zmizelých… pivovarů Plzeňska aneb Okolím Poběžovic díl 2. >>>
1636 -1927; 3 500 hl; DO
Ves zanikla brzy po 2. svět. válce, pivovar skončil 1926.