Zaniklé minipivovary – Cheb

adresa: Na Hrázi č. 2, 350 02 Cheb

Minipivovar se napočátku nalézal v areálu sídlištního „krabicového“ komplex se samoobsluhou a obchůdky. Dole byla hospoda – obyčejná pivnice. Nicméně v prosinci 2004 zde vedle Gambrinus 10 % za 16,- Kč a 12 % za 18,- Kč, byly na čepu i místní 12 % světlá za 14,- Kč a 14 % vánoční světlá za 15,- Kč. K dostání bývala i 12 % tmavá, ale kvůli speciálu ji v prosinci neměli. Varny byly umístěny ve sklepních prostorách restauračního zařízení.


Minipivovar Jiřího Dymáčka v listopadu 2005 vařil světlou jedenáctku Hradní chebské (v restauraci na ulici Pastýřské 1188/8 jste ji pořídili v půllitru za 15 Kč), tmavou třináctku Barbarosa (název se vztahoval k historii Chebu; 0,5 l za 17 Kč), speciální třináctistupňový ležák granátové barvy s názvem Karapils (název dle použitého sladu; 0,5 l za 16 Kč). Na konec roku 2005 byl přichystán čtrnáctistupňový „granátový“ Vánoční ležák , vyrobený ze 4 druhů sladu. Restaurace, kde jste si na těchto nefiltrovaných pivech mohli pochutnat měla v listopadu 2005 otevřeno celý týden od 9:00 do 22:00. „Vaříme několik druhů piva, nyní je to chebská jedenáctka, černá třináctka podle receptury z pražského pivovaru U Fleků a zvláštní pivo ze čtyř sladů, kterému podle mírně karamelové chuti říkáme Karapils,“ uvedl v listopadu 2005 majitel chebské pivnice Vesmír v Pastýřské ulici na Spáleništi Jiří Dymáček. Ten nedávno vyhrál výběrové řízení na pronájem sklepů Chebského hradu, kam chce svůj podnik přestěhovat a otevřít na jaře 2006 současně se zahájením krajinné výstavy, jejíž bude hrad součástí.

Návštěvníci unikátní Krajinné výstavy bez hranic mohli přímo v areálu Chebského hradu ochutnat unikátní archivní piva. „Vaříme chebskou jedenáctku, zvláštní pivo ze čtyř sladů, kterému podle mírně karamelové chuti říkáme Karapils. Máme dokonce i takzvaná archivní piva,“ uvedl v květnu 2006 šéf podniku Jiří Dymáček. „Archivní piva jsou vlastně jakýsi můj nový termín. Piva jsme navařili před půl rokem a lidé některé z nich mohou ochutnat. Piva jsme uvařili za pomoci speciální technologie tak, aby dlouho vydržela. Na hradě máme díky teplotě ideální podmínky pro uskladnění. Vařili jsme pivo i podle receptury pražského pivovaru U Fleků, ale nyní jsme jej ještě vylepšili,“ řekl Dymáček.
Minipivovar se přestěhoval do sklepů vedle chebského hradu. Pivo bylo v červnu 2006 vyloženě archivní (zatím se v nových prostorách nevařilo, ale čerpaly se zásoby várky ze září a října 2005), proto byla nabízena pouze světlá 11 a tmavá 12 Karapils. Pivo bylo kvalitně uleželé a díky tomu má vynikající chuť i vůni.


Na konci roku 2006 pan Dýmáček celý svůj minipivovar stále stěhoval z chebského sídliště do krásných sklepních prostor hradeb chebského hradu, kdy vyhrál výběrové řízení na jejich pronájem. A přestože mu radnice vycházela maximálně vstříc, díky stavbě přímo v těchto historických prostorách, se už rok vlekla jednání s památkáři. Během této doby vařil a vaří své pivo pan Dýmáček provizorně v pivovaru Kout na Šumavě. V prosinci 2006 v restauraci na hradě byly nabízeny kvasnicová archivní dvanáctka, světlá jedenáctka a tmavá 14 %. Prostory samotné restaurace jsou sice strohé, ale velmi krásné. Svíce a louče, ale také hudba dotvářejí historický tón samotného místa, tohoto středověkého sklepení.
Ochutnat piva mohli lidé přímo ve sklepích Chebského hradu. „Vaříme několik druhů piva. Je to chebská jedenáctka, černá třináctka a zvláštní pivo ze čtyř sladů, kterému podle mírně karamelové chuti říkáme Karapils,“ uvedl majitel podniku Jiří Dymáček. „Pivo zatím vařím na Šumavě a vozím jej do Chebu. Brzy ovšem vyřídím administrativní záležitosti a budeme vařit v Chebu,“ dodal v březnu 2007 Dymáček.

Čtěte také:  Zaniklé minipivovary - Nedomlel Praha-Žižkov

V dubnu 2007 se v hradní restauraci točila 12° světlá (za 25 Kč), 18° tmavá (za 32 Kč) a nakonec 11° světlá (za 19 Kč). Pivo se ještě stále vařilo v pivoavru Kout.
Aktuální sortiment minipivovaru v červnu 2007 (pivo se stále vařilo v pivovaru Kout): 11° světlá (0,5 l/19 Kč); 12° světlá kvasnicová (0,5 l/25 Kč); 14° tmavá (0,5 l/25 Kč); 18° tmavá (0,3 l/32 Kč).
Uzavřen definitivně na jaře 2008.
Obnoven v jiných prostorách v roce 2014.

V roce 2018 provoz pivovaru ukončen. Restaurace přestavěna na jídelnu.

Výstav piva:
rok 2004: 209 hl
rok 2005: 350 hl