Školní pivovar ČZU Praha-Suchdol

 

   fotogalerie

adresa: Katedra technologických zařízení staveb, Technická fakulta ČZU, Kamýcká 129, 165 00 Praha 6 – Suchdol

www.pivovar.v2.czu.cz

e-mail: chladekl@tf.czu.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • Dne 30.8. 2022 byla v pivovaru uvařena várka pivního stylu American Amber Lager. Jednalo se o první várku v historii Suchdolského Jeníka, která byla uvařena tzv. infuzním rmutováním a při které bylo použito tzv. studené chmelení. Jednalo se tedy o pivo, které bylo uvařeno jako svrchně kvašené pivo, ale kvasilo a zrálo jako ležák.
    Slad: plzeňský, mnichovský, karamelový. Hořkost: 42 IBU. Chmely: chmelovar – Agnus + Gaia, studené chmelení – Citra + Summit.
  • V prosinci 2021 v prodeji Vánoční várka. Jednalo se o tmavý ležák (EPM 12 %, IBU 30). Na jeho výrobu byly použity slad plzeňský, mnichovský, karamelový a pšeničný čokoládový. Chmel byl pak použit Žatecky poloraný červeňák a anglický Challenger.
  • Výukový a výzkumný pivovar České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) byl založen v roce 2006. Tento pivovar byl založen nejen pro výuku výroby piva ale i studium souvisejících jednotkových operací (míchání, přenos tepla a hmoty a dalších) českých a zahraničních studentů, studujících v programu Erasmus a jeho specifika je výroba piva přímo studenty pod vedením sládka.

Starší info:
Po sto čtyřiceti letech se do Suchdola vrací výroba piva. Katedra technologických zařízení staveb při České zemědělské univerzitě si v dubnu 2006 na svatého Jiří otevřela pokusný školní minipivovar a uvařila první várku piva -světlý ležák. Suchdolský Jeník než uzrál, tak si ještě ve zdejší minilaboratoři musel přes prázdniny poležet. Jméno zde dlouho nehledali. Místní rektor se jmenoval Jan, tak pivo pokřtili Suchdolský Jeník. Napoprvé uvařili studenti pod vedením zkušeného sládka Ladislava Chládka 500 l piva. Pivovar byl už dvaadvacátým pivovarem, který pan Chládek vyprojektoval. Navrhoval třeba pět a půl kilometru dlouhé pivní vedení se 174 výčepními kohouty v Sazka Areně nebo Novoměstský pivovar. Školní pivní laboratoř zabírala půlku haly. Uprostřed místnosti se tyčily dvě nablýskané mosazné varny. Ty by podle plánů autorů minipivovaru mohly po prázdninách zásobit pípy až pěti restaurací univerzitního areálu.
Pivovar byl otevřen v dubnu v roce 2006. Roční kapacita pivovaru je 300 hektolitrů, v jedné várce se uvaří 10 hektolitrů.Výrobou piva navazuje na tradici bývalého suchdolského pivovaru na Brandejsově statku, který patřil Emauzskému klášteru v Praze. Suchdolský Jeník je nefiltrované a nepasterizované pivo se zákalem vytvořeným kvasinkami.Výukový a výzkumný minipivovar je součástí Katedry technologických zařízení a staveb Technické fakulty ČZU.