Pivovar Staropramen Praha

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Nádražní 43/84, 150 00 Praha 5 – Smíchov

www.staropramen.cz

e-mail: info@staropramen.cz

  • TEXT

Starší info:
Podnik se začal stavět z popudu smíchovských průmyslníků Jana Kohouta a Viléma Picka. Projekt byl velkoryse řešený podle plánů známého pivovarského technika Gustava Nobacka. Založen byl v roce 1869 jako Akcionářský pivovar a sladovna (Aktienbierbrauerei am Smichov). Kapacita byla 22 500 hl piva. První várka byla uvařena 1.5.1871. Vařilo se především výčepní pivo. Díky průmyslovému rozvoji Smíchova byl odbyt velký. První sládek se jmenoval Franišek Lešner, od roku 1877 byl sládkem Michael Trnka. Velkou zásluhu na rozvoji podniku měl František Hejtmánek. tento původem účetní se stal ředitelem pivovaru a posléze předsedou představenstva. V roce 1873 byla v pivovarské restauraci postavena z popudu správní rady velká socha Čechie, což bylo pokládáno v době národního obrození za vhodný komerční tah. V roce 1880 navštívil pivovar císař František Josef I.. Po ochutnání pivo pochválil a podepsal se do pamětní knihy. Pivovar i nadále prosperoval, cena akcie v roce 1891 vzrostla na 375 zlatých. Růst podniku přispěl k zánikům malých pivovarů ve středu Prahy. Na Smíchově v té době fungovaly 2 pivovary (Občanský pivovar). Aby nebyla obě piva zaměňována, nechal si pivovar vedle 15 dalších názvů zaregistrovat známku Staropramen, která pak zvítězila mezi ostatními tehdy pivovarem používanými známkami Pračep, Starosmíchovský, Starozdroj atd.. V roce 1939 koupil podnik v dražbě druhý smíchovský Občanský pivovar.
Pivovar byl znárodněn Vyhláškou ministra výživy ze dne 9. ledna 1946 o znárodnění podniků průmyslu potravinářského. Podle § 1, odst. 4 dekretu o znárodnění některých podniků průmyslu potravinářského č. 101/1945 Sb.
Pivovar stojí v zastavěné oblasti, jeho další rozvoj je tedy dosti omezen.
Pivovar byl do června 2003 součástí společnosti Pražské pivovary a.s., poté Pivovary Staropramen a.s.
V roce 1994 vyvezl pivovar do zahraničí 84 000 hl piva. Pivovar přišel v roce 1995 s novými etiketami. Byly navrženy v Londýně agenturou Design Bridge. Návrhy byly rok testovány a výsledný vzhled byl podložen solidním průzkumem na českém trhu. Potlačen byl slogan „Pivo zlaté Prahy“ a naopak byly zdůrazněny tradiční hodnoty i historické motivy pivovaru. Nově byl použit nápis „Založeno 1869 Smíchov“. Modernizace pivovaru, která začala v roce 1995, se dala srovnat snad jen s rekonstrukcí v letech 1935-1938, kdy byly postaveny nové spilky, ležácké sklepy, kotelna a strojové chlazení. Modernizace, která skončila v roce 2000, si vyžádala na 1,2 miliardy Kč. Přestavba se v první etapě týkala celkem pěti původních varen, které byly nahrazeny jedinou na výrobu 1,5 mil. hl piva ročně. Na jeden var vyrobí 850 hl mladiny. Nová varna, která zvládla až deset varů denně, byla spuštěna v lednu 1997 s tím, že tato rekonstrukce si vyžádala i další doprovodné investice. Šlo předně o modernizaci kotelny z roku 1935 a chladicího zařízení instalovaného ve stejném roce. Chladicí zařízení mělo na zachování kvality piva velký vliv, neboť bylo nutné během hodiny zchladit várku ze sta na osm stupňů Celsia. Největší význam výstavby varny a doprovodných zařízení pro okolí spočíval ve výrazném zlepšení vlivu na okolní prostředí. Z pivovaru přestaly unikat pověstné páry, viditelné hlavně v zimě. Páry byly použity k opětovnému ohřevu varných pánví. Modernizace neznamenala propouštění zaměstnanců pivovaru. Pracovníci byly převedeni na jinou práci. V další fázi rekonstrukce proběhla modernizace stáčírny lahví a sudů, vybudování skladu na obaly a rozšíření provozu kvašení, ale i oprava budov pivovaru.
Pivovar v roce 2000 vystavil 1 157 174 hl, tím by jeho podíl v ČR asi 6,46 %. Na export šlo 250 043 hl, což bylo 15,73 % z celkového vývozu ČR.
Obrovský zájem o třetí ročník pivovarských slavnosti Staropramenu potvrdil, že si tato akce již získala slušnou pověst a pivo dechy táhne. Dvacet tisíc návštěvníků se bavily 23.června 2001 rockovou hudbou a zábavnými soutěžemi, v nočních hodinách dokonce i improvizovaným striptýzem. Pivo se čepovalo z rekordních 72 píp a vypilo se 65 tisíc půllitrů piva. Vrchní sládek Milan Jeřábek si mok příliš nevychutnával. Neustále pobíhal po areálu a řešil drobné organizační problémy. Pochvalu čepovaných značek však přijímal se samozřejmostí: „Já si stojím za každou lahví a sudem, ale kvůli slavnostem jsme tentokrát pivo pečlivě – čtyřikrát – degustovali. Vybrali jsme tu nejlepší kvalitu. Vrchní sládek byl po uzavřeni areálu pivovaru a zprovoznění ulice Svornosti naprosto spokojen. „Jde to rychle nahoru. Předloni byly slavnosti jen pro zvané hosty, minule už přišlo patnáct tisíc lidí a dnes ještě o dost více.
Nový druh piva – Staropramen Granát – představily PP 22.června 2002 na Slavnostech pivovaru Staropramen. Tato značka ale nebyla v tomto pivovaru úplnou novinkou. Granát vycházel z původní receptury piva Smíchovský Granát, které se v Akcionářském pivovaru v Praze na Smíchově vařilo od roku 1884 do roku 1938 (bylo to 15° pivo (6 – 7 % alkoholu). Slavný polotmavý ležák se vrátil na trh až v roce 1999, kdy byl při oslavách 130 let pivovaru Staropramen znovu uvařen a pod jménem Millénium představen jako oficiální pivo projektu Praha – Evropské město kultury roku 2000. „Staropramen Granát je polotmavý ležák zlaté až granátové barvy, chmelové vůně, plné chuti s ovocným nádechem a s jemně hořkým dozvukem. Základem receptury je tzv. sypání, míchání světlých a speciálních sladů a bohaté chmelení aromatickým chmelem, jímž je žatecký poloraný červeňák,“ uvedl vrchní sládek Staropramenu Milan Jeřábek.
Přes 17 000 návštěvníků zavítalo dne 22.6.v parném odpoledni do pivovaru na Slavnosti piva a křest nového piva Granát. Od jedné hodiny odpolední do desáté hodiny večerní lidé vypili 72 000 piv čtyř druhů a snědli tři tuny grilovaných pochoutek.
Okolí pivovaru na Smíchově se 21.6.2003 na jeden den už po čtvrté proměnil v největší výčep piva v metropoli, který ukojil žízeň tisíců lidí. Slavnosti pivovaru však neznamenaly pouze zábavu a vystoupení kapel jako Čechomor nebo Support Lesbiens, ale také dopravní uzavírky a objížďky pro tisíce řidičů. Akce se konala opět přímo v areálu včetně prostoru u Pivní pohotovosti a ulice Svornosti.Návštěvníci se těšili na hudební vystoupení populárních skupin a zpěváků na dvou pódiích, otevřenou exkurzní trasu pivovarem i atrakce a soutěže z nové regionální show Staropramen Chlapark, dětský svět a na závěr ohňostroj. Slavnosti nabídly i nejdelší pivní bar v Čechách, který měl čtyřicet metrů. Čepovalo se pivo Staropramen Světlý, Ležák, Granát, Černý. Navíc si mohli návštěvníci dát i Staropramen Kvasničák, který byl k dostání pouze v pivovaru. Novinkou v programu byl gurmánský pivní koutek, kde mohli příchozí ochutnat belgické speciály jako Stella Artois, Hoegaarden nebo Leffe. Cena vstupného byla sto korun a zahrnovala bezplatnou konzumaci jednoho piva. Děti do výšky 140 cm měly vstup zdarma.
V roce 1996 započala modernizace pivovaru postavením v té době jedné z největších varen ve střední Evropě. Současně byl zmodernizován celý energetický blok, včetně nových chladících rozvodů, parního kotle a kompresorů. Druhá část modernizace, na níž se podíleli špičkoví dodavatelé, byla součástí dlouhodobého plánu rozvoje pivovaru, probíhala za plného provozu od 12.9.2003 a zahrnovala postupnou instalací CK tanků v hodnotě přibližně 10 milionů Euro. Kapacita i v době rekonstrukce zůstala zachována. Pivo bylo i nadále vyráběno podle stejné receptury pod dohledem vrchního sládka, zachováno zůstalo i dvoufázové kvašení. Instalace CK tanků umožnila snížit náklady na údržbu ležáckých tanků a stávajících budov. Současně snížila energetickou náročnost výroby.

PS představila v květnu 2004 nový obal pro pivo, láhev Q-pack. Láhev Q-pack byla vyrobena ze speciálního materiálu, který uchovával produkt v odpovídající kvalitě, měl stejnou chuť i říz jako ze skleněné láhve. Láhev Q – pack byla navíc nerozbitná, lehká a recyklovatelná. Začátkem května se v 0,65 litrové nevratné láhvi Q-pack začal prodávat Staropramen Světlý. Q-pack zajišťoval správnou úroveň nasycení piva tím, že udržoval oxid uhličitý uvnitř láhve, a zároveň znemožňil vniknutí kyslíku dovnitř láhve. Q-pack byl učený pro konzumaci po aktivním trávení volného času na vodě, na kole, při horské turistice nebo na hudebních festivalech. Marek Tovaryš, marketingový ředitel PS řekl: „U spotřebitelů jsou praktické obaly stále více populárnější, očekáváme tedy, že Q-pack si díky svým jedinečným vlastnostem brzy získá i české spotřebitele.“ Q-pack vyvinula společnost Interbrew ve spolupráci s uznávanou italskou společností na obalové technologie M&G. Láhev Q-pack prošla veškerým testováním včetně zdravotních testů. Unikátní vlastnosti Q-packu byly také ověřeny nezávislými expertízami znalců z oboru pivovarnictví a obalových technologií. Skutečnost, že Staropramen z Q-packu měl opravdu stejnou chuť jako ze skleněné láhve, byla navíc ověřena spotřebitelským chuťovým testem provedeným společností GM Consulting.
Reklama: Pod heslem „Chlapi, jedem!“ odstartovala na jaře 2004 nová aktivita značky Staropramen. Soutěž probíhala do konce července 2004. Hlavní cenou soutěže byla dobrodružný víkend v „Chlapském týmu“. Akci připravila agentura Garp. Princip soutěže byl založen na zasílání SMS zpráv s uvedením kódu, který soutěžící našli v multibaleních piva Staropramen, nebo soutěžních víček z lahvových piv Staropramen Ležák, Granát, Světlý, Černý. Ve vybraných restauracích probíhala akce ve spolupráci s provozovateli a majiteli restaurací. V provozovnách byl umístěn herní plán s výherními políčky, která zákazníci odkrývali. Hlavní výhrou této nové spotřebitelské soutěže byla účast vítězů a jejich kamarádů v „Chlapském týmu“, jehož členové prožili dobrodružný víkend plný adrenalinových aktivit, jako byla jízda na čtyřkolce, potápění apod. Víkend v atraktivní lokalitě ČR strávili vítězové všech tří losování spolu s kamarády v září 2004. Vedle hlavní výhry byly rozděleny dílčí ceny jako otvíráky, baterky, víceúčelové nože a pivní minisoudky. Novou promotion podpořila TV kampaň a POS materiály. Informace o soutěži našli zájemci také na zadní straně pivních etiket a na internetové stránce www.staropramen.cz. Cílem bylo posilování pozice a vnímání značky Staropramen u cílové skupiny a podpora prodeje. Pivovar v souvislosti s touto aktivitou počítal až s 30% meziročním navýšením prodejů multibalení piva Staropramen.
Pivní unikáty měl pro návštěvníky připraven pivovaru příležitosti pátého ročníku Slavností pivovaru Staropramen, který proběhl na pražském Smíchově v sobotu 12. června 2004. Kromě tradičního Staropramenu Kvasničáku, který byl k dostání pouze v areálu pivovaru, se na více než 140 pípách čepovaly i speciálně vybraný nefiltrovaný světlý Ležák a Granát.
Do tří desítek zemí světa putovaly v roce 2004 dodávky piva ze Smíchova. Dávno byla pryč doba, kdy valaši tahali sudy jen po Praze a okolí, takzvaně kolem komína. A v roce 2004 mizela další z tradic. Kvasné kádě a ležácké tanky neboli nádrže na dokvašování nahradily moderní, takzvané cylindricko-kónické (CK) tanky. Lidé, kteří neměli důvěru v moderní urychlované postupy, mluvili o konečném výrobku nepříliš lichotivě jako o počítačovém pivu. Obdobnou metodou přitom vznikalo 80 % celkové české produkce piva. „Postup sice řídí počítač, ale veškeré senzorické hodnocení meziproduktu provádí komise odborníků. Pivo se bude i nadále vyrábět podle stejné receptury pod dohledem vrchního sládka, zachováno zůstane i dvoufázové kvašení,“ bráníl ho v prosinci 2004 František Šámal, výrobní a technický ředitel společnosti. V čem byl vlastně rozdíl ? Co se týkalo výroby, dosud se ve spilce používaly jen otevřené kádě na hlavní kvašení a následně přes sedm stovek menších tanků. „Varna zůstává a hlavní kvašení bude i nyní stejně dlouhé. Dokvašování však bude rychlejší,“ přiznal Šámal a nezapomněl podotknout, že instalace CK tanků umožnila snížit náklady na údržbu tanků, budov a energií i při zachování charakteristické chuti piva a jeho kvality. Modernizace pivovaru započala v roce 1996, kdy zde byla postavena podle informací společnosti největší a nejmodernější varna ve střední Evropě a byl zmodernizován energetický blok. Plán modernizace pokračoval postavením patnácti CK tanků a úschovy kvasnic. „Výroba je moderní, léty prověřená technologie vaření piva,“ podotkl Šámal. V prosinci 2004 byla na Smíchově dokončena druhá část modernizace pivovaru zahájením testovacího provozu. Hodnota této investice činila deset milionů eur. „Na výrobu v CK tancích budeme přecházet postupně. Nejsme tlačeni časem. Předpokládáme, že testovací fáze potrvá přibližně jeden rok,“ dodal Šámal.
Pivo Staropramen se stalo oficiálním pivem festivalu Rock for People 2005. Na jednotlivých akcích v rámci festivalu byly k dostání Staropramen Ležák, Granát, Světlý, Černý.
Součástí exkurzní trasy pivovaru se v březnu 2005 stalo moderní návštěvnické centrum. O tom, že bude využito, nebylo pochyb, ročně se vydalo na prohlídku do Staropramenu více než třicet tisíc zájemců. Nové prostory návštěvnického centra měly vlastní vstup z Pivovarské ulice a nacházely se přímo pod historickou varnou pivovaru. „Součástí nových prostor je promítací sál, v němž účastníci exkurzní trasy zhlédnou úvodní film o výrobě piva,“ uvedla mluvčí společnosti Michaela Trýznová. Zajímavostí bylo, že zde byl instalován rychlovýčep, který byl obdobný jako ten používaný v Sazka Areně. „Rychlovýčep, který jedno pivo natočí v časovém intervalu šesti vteřin, bude sloužit k zajišťování ochutnávky piva pro návštěvníky centra,“ podotkla Trýznová. O exkurzní trasu pivovarem přitom společnost zaznamenala rostoucí zájem. „Velkou část z návštěvníků tvoří zahraniční turisté, což svědčí o věhlasu našeho piva za hranicemi republiky,“ domnívala se ředitelka návštěvnického centra Staropramenu Marie Plachá.
„Víčkovou strategii“ na léto 2005 zvolil Staropramen. Promotion v oblasti off-trade s otvíráky Staropramen ve formě soutěže probíhaly do konce července 2005. „Soutěž spočívá ve sbírání víček s minimálně osmi důvody, proč pít Staropramen. Spotřebitelé mohou obdržet novou verzi ,mluvícího‘ otvíráku,“ uzavřel v květnu 2005 Zbyněk Kovář, trade marketing manažer off-trade PS.
Slunečné počasí, skvělá hudba i možnost ochutnat speciální kvasnicový ležák přilákaly tisíce lidí do smíchovského Staropramenu. Dne 18.června 2005 se tu uskutečnil již šestý ročník pivních slavností, kam vyrazilo více než třináct a půl tisíce žíznivých návštěvníků. Ti zvládli ze stovky píp vypít zhruba tři sta hektolitrů piva. Již v předprodeji se prodalo pět tisíc vstupenek. Stejně jako v minulých letech se na slavnostech pivo neprodávalo za peníze, ale za papírové kupony. Jeden stál dvacet korun. Zájem návštěvníků vyvolal kvasnicový ležák, který byl vyroben speciálně pro tuto příležitost. Kromě tradičních českých piv mohli lidé ochutnat například belgická piva Stella Artois, Hoegaarden či Leffe. Nabitý hudební program zahájila na hlavní scéně skupina Wohnout. V průběhu dne se tu představila třeba i Mňága a Žďorp, Děda Mládek Illegal Band, Ready Kirken či Divokej Bill. A právě vystoupení téhle kapely se stalo jedním z vrcholů sobotní akce. Novinkou letošních smíchovských pivních slavností byla druhá samostatná Rock for People scéna. Na té se vystřídalo osm kapel, mezi nimiž nechyběly Cocotte Minute, Southpaw, Znouzecnost nebo Vypsaná fixa.
Zájem o pivovarskou historii, ale především světoznámé české pivo láká ročně k návštěvě Česka tisíce zahraničních turistů. Do pražského Staropramenu v roce 2004 zavítalo asi třicet tisíc návštěvníků, z velké části cizinců, mezi nimiž byli vedle Němců, Angličanů a Skandinávců například Japonci, Korejci nebo Albánci. Při zhruba hodinové exkurzi si návštěvníci Staropramenu prohlédnou historickou a novou varnu, spilku a ležácké sklepy. Zakončena je ochutnávkou piva.
Sdružení přátel piva, které usiluje o povznesení kultury pohostinství a pití zlatavého moku, dne 10.listopadu 2005 vyhlásilo polotmavým pivem roku Granát z pivovaru.
Od října 2005 přišly PS s novou originální sklenicí pro pivo Staropramen, a to v podobě džbánku, půllitrové a třetinkové sklenice. Navržena byla designérem Rony Pleslem. „Chtěl jsem vytvořit design chlapský, pevný, hrdý, ale přitom s jemným džentlmenským, inteligentním detailem, který lahodí oku i chuti. Vznikla tak sklenice s robustním dnem, které se zužuje směrem dolů a je prokresleno krajkou jemného loga. Rovné ucho džbánku s letopočtem připomíná tradici pivovaru Staropramen,“ uvedl Rony Plesl. Společnost provedla v oblasti vnímání pivního skla spotřebiteli rozsáhlý průzkum, z jehož výsledků při přípravě nové sklenice vycházela.
Od 25.listopadu 2005 zvýšily PS ceny točeného piva o 5,3 %. „V případě výčepního piva Staropramen Světlý představuje toto navýšení 55 haléřů na 1 půllitr piva,“ vysvětlila jménem firmy Michaela Trýznová.
Pivo Staropramen Světlý zvolili čtenáři v anketě časopisu Pivní kurýr Desítkou roku 2006. Staropramen Světlý se stal i vítězem v kategorii Cena českých sládků.
V roce 2005 společnost Pivovary Staropramen přestala produkovar nealkoholické pivo Rallye, segmentu nealkoholických piv bylo nahrazeno značkami Staropramen nealkoholický a Stella Artois nealkoholické, z nichž každá byla určena pro jiný typ provozovny. Pro prémiové provozovny byla určena nealkoholická Stella Artois, pro segment standardních provozoven byl nealkoholický Staropramen.
S novou moderní grafickou podobou přišla na počátku roku 2006 značka Staropramen. V rámci zásadního rebrandingu dne 7.února 2006 představila originální logo, moderní zelenou láhev a nové etikety. Podstatných změn doznalo i tradiční značení hospod. Zákazníci se tak mohli těšit na pivo v novém atraktivnějším balení. Průzkumy, které společnost uskutečnila, dokazovaly, že veřejnost na uvedené změny reagovala velmi pozitivně. Nejzásadnější novinkou byla nová podoba loga Staropramen. Věrné své inovativní tradici byl Staropramen jednou z mála značek, a jediným pivem u nás, které se odvážilo využít originální vertikální formát loga. Nové podoby se dočkaly rovněž etikety, na kterých byly zvýrazněny úspěchy a získaná ocenění značky Staropramen. Jednotícími prvky všech nových etiket byla pečeť S zdůrazňující kvalitu piva Staropramen a letopočet 1869 odvolávající se na rok založení pivovaru, který společně s ikonou soudků symbolizovaly dlouholetou tradici vaření piva a um sládků. Nové logo a etiketu připravila belgická agentura K-Creation. Novou vizuální podobu dostalo také balení plechovek a multipacku. Společně s novým logem uvedl Staropramen na trh novou láhev. Klasické pivní NRW láhve byly tak nahrazeny novým typem láhve – zelenou lahví s delším užším hrdlem. Na trhu se objevila v průběhu února 2006 a byla do ní stáčena všechna piva Staropramen – Staropramen Světlý, Ležák, Granát, Černý i Nealko. Autory láhve byli designéři společnosti Avirunion a při její tvorbě se inspirovali nejnovějšími trendy v designu pivního skla. Nová grafická podoba se projevila rovněž na venkovním a interiérovém značení hospod Staropramen. Štíty s dosud používaným logem byly nahrazeny novým světelným značením s inovovaným logem. To se objevilo rovněž ve vnitřním vybavení restaurací. Razantní změny, jimiž značka Staropramen procházela, byly realizovány na základě výsledků podrobných spotřebitelských výzkumů, které proběhly v letech 2004 a 2005. „Grafická podoba je důležitým měřítkem, podle kterého si spotřebitel pivo vybírá a má i vliv na jeho celkový zážitek. Proto jsme se rozhodli provést řadu změn, které podtrhují moderní charakter značky Staropramen a její kvalitu,“ uvedl Petr Dvořák, marketingový ředitel společnosti PS. Zákazníci zaznamenali měnící se grafickou prezentaci značky Staropramen až nyní, ačkoliv k první změně došlo už koncem roku 2005. Tehdy PS uvedly na trh novou pivní sklenici Staropramen pro HORECA segment. Jejím autorem byl designér Rony Plesl a mohli se s ní setkat jak návštěvníci značkových hospod Staropramen (Potrefená husa, PH+, Beerpoint, Sportovka), tak i ostatních restaurací, které pivo Staropramen nabízelo. Uvedení nové zelené láhve Staropramen bylo podpořeno řadou propagačních aktivit: např. outdoorovou kampaní u hypermarketů s nosným sdělením „Staropramen – Nejoceňovanější pivo roku 2005“, kterou doprovodila hostesková promotion. Během ní mohli spotřebitelé získat k nové láhvi Staropramenu i novou sklenici. Nová láhev Staropramen šetřila životní prostředí: nová láhev byla o 60 gramů lehčí než stávající NRW láhev, plně naložený kamion láhvemi Staropramen byl tak o 1,5 tuny lehčí ; díky moderní technologii byla výroba nové láhve energeticky méně náročná a spotřeba materiálu byla nižší.
Belgická pivovarská skupina InBev měla v úmyslu uzavřít v prvním čtvrtletí roku 2007 pražský pivovar Braník, jeden ze tří českých výrobních závodů firmy. Výroba z Braníku měla být převedena do smíchovského Staropramenu. Mělo to znamenat propuštění přibližně 80 zaměstnanců. Ve Staropramenu se začaly stavět haly pro moderní balicí linky a skladovací prostory pro pivovar Braník. Díky modernizaci se zvýšila kapacita pivovaru. Celková výše investic do modernizace přesáhla 20 miliónů euro. „Modernizace výroby byla vzhledem k neustálému růstu výstavu našich pivovarů nezbytná. Pivovar Braník dosáhl v současné době maxima své kapacity a další modernizace provozu byla vzhledem k jeho uzavřené poloze a skutečnosti, že se jednalo o kulturní památku, vyloučena. Staropramen prošel v posledních letech několika fázemi modernizace a měl potenciál pro další rozvoj. Zároveň byl v pivovaru Staropramen dostatečný prostor pro umístění výrobní technologie z pivovaru Braník,“ sdělil výrobní ředitel PS František Šámal. Celkový výstav PS v roce 2004 byl 2,95 miliónu hl a tržby činily 3,43 miliardy korun. Lahvové pivo Braník bylo druhým nejprodávanějším lahvovým pivem v ČR. Branický areál měl být podle mluvčí PS Michaely Trýznové pravděpodobně prodán.
Společnost PS uvedla v únoru na trh lahvový Braník Ležák, který byl dosud k dostání pouze v točené podobě v restauracích. Braník Ležák tak v segmentu lahvových piv doplnil Braník Světlý, druhou nejprodávanější značku lahvového piva v ČR. „Uvedením lahvového piva Braník Ležák reagujeme na vývoj na trhu, na němž dochází k přesunu relevantní části konzumentů ze segmentu standardních ležáků do segmentu levnějších ležáků. Pro tyto spotřebitele je Braník Ležák určen. Zároveň chceme stávajícím konzumentům Braníku zpestřit naši nabídku, “ řekl Pavel Barvík, brand manažer značky Braník. Novinku v portfoliu značky Braník podpořila televizní kampaň, která odstartovala 20.února 2006. Reklamu tvořily dva minipříběhy odehrávající se v domácím prostředí dvou párů. Spoty se sloganem „Draze jen chutná“ jsou součástí konceptu značky „dobré pivo za dobrou cenu“.
Pivovar dokončil v září 2007 po roce a půl rozsáhlou modernizaci, při níž byla postavena nová stáčecí linka a skladovací hala. Nová lahvárenská linka byla schopna naplnit až 16 lahví za sekundu a řadila se do skupiny těch nejvýkonnějších v Evropě. „Nová linka je určena pro potřeby domácího trhu a balí láhve do přepravek i multipacků,,“ informoval Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Instalace lahvárenské linky začala v listopadu 2006, v únoru 2007 byl zahájen zkušební provoz. „V průběhu léta, které je pro pivovary prodejní špičkou, pro nás již byla nová linka velkým přínosem,“ řekl Zdeněk Lux. Celková investice – více než 700 mil. Kč – směřovala vedle výstavby nové stáčecí linky a skladových prostor také na navýšení výrobních kapacit pivovaru převedením výrobní technologie z pivovaru Braník do pivovaru Staropramen. Modernizace navázala na předchozí etapy, při nichž byla v roce 1997 v pivovaru zprovozněna nová varna a v roce 2004 instalovány CK tanky.
Výstav piva:
rok 1998: 1 285 246 hl.
rok 1999: 1 126 593 hl
rok 2000: 1 157 174 hl
rok 2001: 1 243 000 hl
rok 2002: 1 257 670 hl
rok 2003: 1 278 703 hl
rok 2004: 1 367 424 hl