Minipivovar Parník Přerov

 

  články o pivovaru

   fotogalerie

   etikety

adresa: Tovární 1021/5, Přerov, 750 02

www.parnikpivovar.cz

e-mail: cvesperova@parnikpivovar.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

  • Dne 27.3.2024 na čepu Parník 11 světlý ležák, Mammoth 12 polotmavý ležák mnichovského typu, Chapadlo 12 APA, Marmot 14 rauchbier, Diesbar 15 oatmeal stout.
  • V říjnu 2023 na čepu Red Lady 11 (malina-liči-ibišek kveik, alk.: 5 %, 8 IBU, slady: Pale Ale, Pšenice, Oves, Caramelpils).
  • V dubnu 2023 na čepu 10 % Pijo (desítka uvařená ve spolupráci s Prosenické Pijovár), 12 % Mammoth (polotmavý ležák vařený na počest přerovských hráčů amerického fotbalu Přerov Mammoths), 14 % Cold Line (cold IPA s experimentálním chmelem HBC630 s aroma sladkého tropického ovoce. Vařeno ve spolupráci s Podřevnický pivovar).
  • V září 2022 na čepu Hormon 11, Woodpecker 12 a Rak 11 APA.
  • V srpnu 2022 na čepu Hormon 11° světlý ležák, v lahvích IPA Misre(a)d a Summer Ejl.
  • V červenci 2021 světlý ležák Přerov 11% a APA Předmostí 13%.
  • Od června 2021 restaurace v provozu. Probíhala rekonstrukce minipivovaru. Nový provozovatel, nový sládek.
  • V únoru 2021 se firma ZK – PARNÍK mini s.r.o. rozhodla, že nebude pokračovat v provozu Minipivovaru Parník v Přerově.
  • V září 2020 nové pivo Bohemia 1841, světlý ležák, Single Hop.
  • Od 19.10.2018 na čepu nově Kotva 14 %, spodně kvašený speciál chuti lehce nakouřené a uzené, jantarové barvy s přirozeným zakalením.
  • V minipivovaru šlo od 1.12.2017 ochutnat svrchně kvašený speciál Admirál 16 %. Admirál byl specifický svojí tmavou barvou a karamelovým aroma. Výrazná chmelová hořkost a kombinace ječných a pšeničných sladů s přídavkem sladu praženého byla ve vyvážené chuti a určitě neurazila žádného degustátora. Vyšší stupeň piva byl záměrně volený do chladného období, kdy příjemně zahřeje a potěší na duši. Obsah alkoholu 6,3% obj.
  • Od 10.10.2017 novinka – 15 % Komodor speciál Stout. Měl lahodnou chuť tmavé čokolády s kávovým nádechem a jemnou hořkostí.
  • Od 15.6.2017 na čepu nově Plavčík 8 %. Jednalo se o svrchně kvašené višňové pivo.
  • V dubnu 2017 na čepu Velikonoční pšeničný speciál Maják 12 %. Vařené infuzním způsobem ze dvou druhů chmele, pšeničných a ječných sladů, třikrát chmeleno.
  • Minipivovar od 27.2.2017 připravil nakuřovaný speciál Kotva 14 %. Nakuřovaný spodně kvašený speciál, připravovaný infuzním způsobem. Střední a vyvážená hořkost, chuť nakouřená a uzená, podporuje suchý konec. Má jantarovou barvu s přirozeným zákalem.
  • Minipivovar měl od 1. 12. 2016 na čepu speciál Admirál, který byl specifický svojí tmavou barvou a karamelovým aroma. Výrazná chmelová hořkost a kombinace ječných a pšeničných sladů s přídavkem sladu praženého byl ve vyvážené chuti. Vyšší stupeň piva byl záměrně volený do chladného období. Obsah alkoholu 6,3% obj.
  • Od 16.9.2016 na čepu Sv.Mikuláš. Další speciál z pivní rodiny ale má velice zajímavou historii při výrobě piva. abbey ale tradičně vyráběli mniši v belgických opatstvích jako ,,tekutý chléb,, v postním období. jedná se o svrchně kvašené pivo speciálními kvasnicemi abbey, vyrobené z ječných a speciálních sladů. Pivo se vyznačuje jemně nasládlou plnou chutí s příjemným hořkým a velmi svěžím dozníváním. Díky použití karamelového sladu má aromatický a karamelový charakter decentně doplněný zvýšeným objemem alkoholu, kterého bylo dosaženo dvojím kvašením. Barva jantarová – polotmavá s mírným řízem. Obsah alkoholu: 6,4% obj.
  • Od 24. března 2016 se můžete těšit na pšeničný speciál 14% Maják.
  • Od 20.10.2015 opět na čepu oblíbený 14 % Ananas (belgický speciál).

Starší info:
Varna má objem 700 litrů a vařit se standardně budou tři druhy piva s názvy Pirát, Kapitán a Námořník. Sládkem je bývalý sládek z pivovaru Zubr v Přerově (do roku 1998) pan Petr Zbruž. Ve sklepě jsou umístěny otevřené spilky a ležácké tanky. Interiér je dle názvu vybudován ve stylu námořnické restaurace. Na čepu bude krom vlastních piv i Budvar černý a Budvar Free. Minipivovar měl být oficiálně otevřen 6.3.2009, ale nakonec se vše posunulo na 9.března 2009.
Minipivovar se nachází ve zrekonstruované budově v blízkosti parkoviště u Hypernovy. S nápadem otevřít minipivovar v Přerově přišla před čtyřmi lety firma Kompakta. Jenže od nápadu k realizaci uběhlo ještě mnoho vody. A protože budova připomínala zboku tvar lodi s přídí, dostal minipivovar příznačný název – Parník. Od názvu se odpíchl architekt, který navrhl interiér budovy. Součástí je minipivovaru i hospoda a stylová restaurace. „V minipivovaru budeme standardně vařit tři druhy piva – desítku Námořník, dvanáctku Kapitán a polotmavou třináctku Pirát. Půjde o kvasnicové nefiltrované pivo. Uvidíme, jaká bude poptávka, nabídku jsme totiž schopni pružně změnit, případně i rozšířit,“ informoval Josef Schönweitz, provozovatel nového minipivovaru Parník. Jeho název prý vznikl zcela spontánně. „Budova z jednoho úhlu pohledu totiž trochu připomíná tvar parníku,“ vysvětlil Schönweitz. Pivo se zde vaří ve varně s objemem 600 litrů, která je umístěna přímo v prostorách restaurace. V objektu se nachází ale také spilka a ležácké tanky. Minipivovar na jaře 2009 zatím novým druhem piva zásoboval jen hosty místní restaurace. Na kvalitu piva dohlíží Oldřiška Hovůrková. „Pivo se vaří ze sladu, chmele, kvasnic a vody. Samotný proces vaření i s přípravou trvá deset až jedenáct hodin, potom pivo zraje na spilce a nakonec v tancích. Desetistupňové pivo zraje zhruba tři týdny. Vše ale záleží na teplotě,“ doplnila sládková, která vystudovala potravinářskou školu. „Postup jsem se naučila na škole, ale aby bylo pivo opravdu jako křen, radím se s odborníky, kteří mají s pivovarnictvím dlouholeté zkušenosti.“ „Samozřejmě jsme se byli také osobně seznámit s tím, jak minipivovar provozují jinde, abychom načerpali zkušenosti,“ doplnil Schönweitz, který má s řízením restauračních zařízení osobní zkušenosti. Provozuje totiž také restauraci v Týně nad Bečvou. Zkušenosti, jak by měl soukromý pivovar vypadat, čerpali majitelé v Rychnově nad Kněžnou. Stavba v Přerově byla však složitější. „Měli jsme smůlu, trefili jsme na špatné dodávky. Dva měsíce jsme vychytávali mouchy, než se pivo začalo vařit,“ doplnil Schönweitz. Minipivovar s restaurací má interiér v námořnickém stylu. Horní a dolní palubu se stylovým posezením doplňují dva kotle, ve kterých se vaří pivo. Interiér připomíná opravdový zaoceánský parník. Jen místo mořské pěny je na orosených půllitrech hustá bílá pěna z piva. Aby však své hosty mohl uspokojit, pivo se zde začalo vařit už zhruba před dvěma měsíci. „Výroba piva je dlouhodobý proces. Navíc jsme si museli vyzkoušet nové zařízení. Máme už za sebou nejméně patnáct odvařených várek,“ svěřil se provozovatel. A čím se pěnivý mok minipivovaru Parník vyznačuje? „Odborníci tvrdí, že má plnější chuť a jeho pěna připomíná šlehačku,“ zhodnotil Schönweitz. Otevírací doba restaurace: Po-Čt 11:00-22:00, Pá-So 11:00-23:00, Ne 11:00-21:00. Ceny piva v dubnu 2009: 10° Námořník 21Kč, 12° Kapitán 28Kč a 13° Pirát 31Kč.
V minipivovaru byla na konci roku 2009 kromě běžného sortimentu čepována také tmavá šestnáctka. „Rozhodli jsme se, že zatím s cenami hýbat nebudeme, pokud ovšem nedojde k nárůstu cen surovin,“ řekl v lednu 2010 Alois Karas, provozní přerovského pivovaru.
„Vyrábíme 4000 litrů za měsíc, což se samozřejmě musí projevit. I tak se budeme snažit vejít do stávajících cen. Půllitr desítky čepujeme v naší pivnici za devatenáct korun, jedenáctku za dvacet, a dvanáctku za pětadvacet korun,“ vypočítal pivovarník s tím, že malé společnosti těm velkým cenově konkurovat nemohou, zákazníci si většinou ale za specifickou chuť rádi připlatí.
Minipivovar v únoru 2010 nabízel: Pirát 13° polotmavé za 30 Kč, Kapitán 12° světlá za 28 Kč, Jantar 11° polotmavé za 25 Kč, Admirál 16° tmavé.
Od 19. 5. 2010 měl minipivovar na čepu novinkový světlý 14stupňový Komodor ( láhev ).
V červnu se v resturaci točil sortiment: světlá jedenáctka Jantar (21 Kč za 0,5 l), světlý ležák Kapitán (28 Kč za 0,5 l), polotmavá třináctka Pirát (30 Kč za 0,5 l) a světlá hořká čtrnáctka Komodor (25 kč za 0,4 l). Všechna piva byla plněna i do PET lahví s vlastní etiketou.
V přerovském minipivovaru Parník vládne žena. Sedmadvacetiletá Oldřiška Hovůrková byla jednou z nejmladších sládkových v ČR. Absolventka potravinářské školy uvařila na palubě Parníku za měsíc i pět tisíc litrů piva. „Náš kvasnicový mok je mezi lidmi tak oblíbený právě proto, že ho vařím s láskou,“ předeslala v červenci 2010 Hovůrková. Pivo navíc vařila přímo před očima návštěvníků restaurace, která svým vzhledem i tvarem připomíná zaoceánský parník. V Parníku pracovala od jara 2009, kdy restaurace s minipivovarem v Přerově vznikla. Její práci řídila žízeň hostů, v zimě vařila pivo zhruba dvakrát, v létě i čtyřikrát do týdne. Pokaždé ji čekala dvanáctihodinová šichta, na jejímž konci bylo šest set litrů kvasnicového, nefiltrovaného piva. „Vyrábíme ho tradiční českou technologií s použitím sladu, chmele, pivovarských kvasnic a vody. Tomuto kumštu jsem se teoreticky naučila ve škole a prakticky mě pivo naučil vařit starý sládek z Pivovaru Zubr,“ prozradila Hovůrková. Piva prodávaná v Parníku se do něj hodila i svým názvem. Hosté si mohou dát desítku Námořníka, jedenáctku Jantar a Maják, dvanáctku Kapitána, třináctku Piráta a při slavnostních příležitostech i šestnáctku Admirála. „Všechna naše piva jsou kvasnicová, tudíž mírně zakalená. Zákal tvoří pivovarské kvasinky, které se u běžného piva odstraňují filtrací. Přitom právě kvasinky obsahují hodně vitamínů a látek, které příznivě působí na lidský organismus,“ vysvětlil majitel minipivovaru Josef Schönweitz.
Novinka července 2010 bylo pivo 13° Přerovský Negr ( láhev ). Šlo o tmavý speciál hořké chuti s praženého žitného sladu.
Minipivovar v listopadu 2010 nabízel jedenáctku Jantar za 21 Kč, polotmavou třináctku Pirát za 30 Kč, světlou dvanáctku Kapitán za 28 Kč a světlou desítku Námořník za 17 Kč. Na konec roku 2010 minipivovar uvařil tmavou vánoční 16° Admirál.
Minipivovar v březnu 2011 nabízel piva Jantar 11° (21 Kč), Kapitán 12° (28 Kč), Pirát 13° polotmavé (30 Kč).
Minipivovar začal v listopadu 2011 čepovat svou novinku Ale of the Steamer. Jednalo se o nefiltrované 14° pivo typu Ale.
Sortiment piva na konci března 2012: Námořník 11˚ světlý ležák (0,5 l za 21 Kč), Kapitán 12˚ světlý ležák (0,5 l za 28 Kč), Pirát 13˚ polotmavý ležák ( 0,5 l za 30 Kč) a Výroční speciál 14˚ (0,4 l za 25 Kč).
Od 21.4.2012 novinka na čepu: 13% Lodník. Lodník bylo kouřové tmavé pivo z praženého ječmene a zeleného sladu.
Na počátku července 2012 nabízena novinka Bezinkový Witbeer (pšeničné pivo belgického typu svrchně kvašené s bezinkovým květem).
Dne 15.10.2012 na čepu novinka – Polotmavý Maják 12% s přídavkem mnichovského pšeničného a karamelového pšeničného sladu (25 Kč ).
Od 1.11. 2012 na čepu novinky – 12° Vídeňský nakuřovaný ležák a 14° Red Ale (svrchně kvašené pivo, čtyřikrát chmelené z toho jednou za studena).
Od 1.2.2013 na čepu novinka 13,5° Perla (rauchbier).
Od 22.2.2013 opět na čepu tmavý speciál 13% Přerovský Negr (s kávovinovou hořkou chutí praženého žitného sladu).
U příležitosti oslav 4.výročí otevření na čepu speciál Jubilejní 14 % (od 8.3.2013).
V dubnu na čepu nový speciál 14 % Red Ale.
Od 11.5. na čepu 13.5% Perla speciál.
Dne 24.6. na čepu Medová desítka, Bezinkový Wit Beer, 11 % Námořník světlý ležák a 12 % Kapitán.
Dne 29.7. na čepu 11 % Višňové pivo, 11 % Námořník světlý ležák, 12 % Kovář tmavý ležák a 12 % Kapitán světlý ležák.
Od 9.8. na čepu Witbeer mandarinkový.
V listopadu zde nabízeli novinku 12% Bavorský polotmavý ležák.
V prosinci 2013 na čepu 16 % Vánoční Admirál tmavý.
Dne 17.2.2014 na čepu 11% Námořník světlý ležák, 13 % Řezaná a 16 % Admirál tmav.
V dubnu na čepu 13,5 % Perla nakuřovaný speciál.
Od 23.6. čepována novinka With Beer 10° Bezinkový speciál (lehká 10 jemně světlá ve vůni a chutí jemná chuť bezinek).
V říjnu na čepu novinka – Tmavý ležák 11° Višňový.
Na konci roku 2014 došlo ke změně vlastníka minipivovaru. Novým majitelem se stala společnost P.I.K – projekt s.r.o. (Tovární 2917/5a, Přerov). Dosavadního sládka Petra Zbruže nahradila nová sládková Oldřiška Pagáčová.
Dne 6.1.2015 na čepu 11 % Námořník (jantarový ležák), 12 % Kapitán (světlý ležák), 13 % Pirát (polotmavý speciál), 16 % Admirál (tmavý speciál). Novinky – 10 % Lodník (světlé výčepní pivo) a 13 % Lord Bitter Ale.
V únoru 2015 zdejší sládková připravila novinku v podobě přírodního nealkoholického chmelového osvěžení – Mladináda. Tento výjimečný nápoj nabízí jak v přírodním, tak i v ochuceném provedení.
Od 14.3.2015 na čepu nově uvařený speciál belgického typu 14% Sv. Mikuláš – Klášterní Dubbel (alk.: 6,4 %).
Při příležitosti Velikonočních svátků byl od 7.4. na čepu další z rodiny speciálů. Tentokrát to byl pšeničný, svrchně kvašený 12 % Maják.
Od 15.4. startovala jarní akce 12 % Višeň.
Od 6.5. na čepu novinka – 13 % Borůvka.
Dne 17.8. na čepu 11 % Námořník světlý ležák, 12 % Kapitán světlý ležák, 13 % Pirát polotmavý speciál, 10 % Lodník Strong světlé výčepní pivo.
Dne 11.9.2015 nabídli ve výčepu opět polotmavý speciál belgického typu 14% Sv. Mikuláš.