Panský pivovar Boskovice

 

   fotogalerie

   lokace v Hist.mapě

Čtěte také:  Historie hostinců – starověká Mezopotámie

    Historie:
    Jiné názvy: Parostrojní pivovar Mensdorff-Poilly Boskovice ; Pivovar a sladovna Alfonse Karla hraběte Mensdorffa-Pouillyho
    1618 – 1951; 10 000 hl
    Pivovar pochází ze sedmnáctého století. Dokazují to písmena vrytá na stěně. Barokní budova není památkově chráněná. Přesto je zajímavá. Třeba její jižní stěnu zdobí sluneční hodiny. Na průčelí v prvním poschodí je vročení 1674. Tehdy mohla být budova postavena, stejně tak mohlo ale jít o přestavbu. v malém pivovaře uvařilo ročně dvanáct tisíc hektolitrů piva. Dělala se sedmička, desítka a jedenáctka. V zimě o plesové sezóně i dvanáctka. Pivovar pak sloužil jako sklad hraček, a poté zeleniny. Sladovna zůstala nedotčená. Později ji zprovoznil pivovar Černá Hora a fungovala ještě před několika lety. Dále k pivovaru patřila varna, štoky a spilka. Nechyběl dvůr s lednicí a pivovarskou restaurací. Pod dvorem se rozprostírala zahrada s výletištěm a kuželnou. Její část spolkl sportovní stadion.
    Vyhláškou ministryně výživy ze dne 3. července 1948 o znárodnění některých průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském podle § 1, odst. 3 zákona ze dne 28. dubna 1948, č. 115 Sb., o znárodnění dalších průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském byl dnem 1. ledna 1948 znárodněn „Pivovar a sladovna Alfonse Karla hraběte Mensdorffa-Pouillyho v Boskovicích“, Boskovice (majitel Alfons Karel Mensdorff-Pouilly). Posl.maj.: Alfons Karel Mensdorff-Pouilly, 1948-1951 Středomoravské pivovary n.p.
    Propadající se střecha, oloupaná omítka, rozbitá okna a odpadky. Takto v v roce 2010 vypadal bývalý pivovar stojící nedaleko Pilského. Barokní budova patřila soukromé společnosti. Její vedení ji ale nechalo dál chátrat.