Minipivovar Květnice Tišnov

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Hornická 1698, 666 03 Tišnov

www.pivovar-kvetnice.cz

e-mail: info@pivovar-kvetnice.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • V červnu 2021 na čepu letní, osvěžující speciál Summer Ale 10%.
  • V dubnu 2021 v prodeji speciál Amarillo 13. Single hop ale.
  • Na Velikonoce 2020 v prodeji nově jednorázový speciál, IPA 14% Limited Edition, kterou tentokrát uvařili s chmely Ekuanot, El Dorado a Idaho.
  • Dne 8.6.2019 na Řečkovickém festivalu minipivovarů na čepu Světlá 11 ležák, Polotmavá 11 ležák, Světlá 12 ležák, Speciál APA 12 a Speciál IPA 14.
  • V únoru 2019 v prodeji Winter Rose IPA. Vařeno se šťávou z mandarinek.(5,1 % alk., 12,3 % EPM).
  • Na Beerfest Olomouc (24.-26.5.2018) pivovar přivezl: Světlé výčepní 10% s chmelem Kazbek, Světlý ležák 11%, Polotmavý ležák 11%, Světlý ležák 12%, Single Hop Ale 13% s chmelem Equinox, IPA 14%.
  • Pivovar připravil od jara 2018 edici Single Hop Ale, tedy svrchně kvašených speciálů, které měly stejný sladový základ a chmelené vždy jednou odrůdou chmele. Tyto odrůdy pečlivě vybírali tak, aby byly aromaticky zajímavé a samozřejmě, aby také byly vhodné pro toto použití tedy dodání základní hořkosti, aroma při chmelovaru a dry hop, tedy suché chmelení.
    Edici zahájili první vlaštovka s chmelem Centennial. Jedná se o aromatickou odrůdu pěstovanou v USA od roku 1990. Někdy též nazývaná jako super Cascade. Genetická složení acute; j e 3/4 Brewers Gold, 3/32 Fuggle, 1/16 East Kent Golding, 1/32 Bavarian a 1/16 neznámý. Aroma květinové a citrusové. Převážně citrus, ale s podtónem citronové trávy a často jehličí. Citrusový charakter může připomínat odrůdu Cascade (grapefruitové aroma). S touto odrůdou je nejčastěji srovnávána.
  • Pivovar měl od 30.11.2017 nově v prodeji výjimečný speciál Xoco Stout 15 %. Šlo o svrchně kvašené, tmavé pivo. Uvařeno ze světlého s kombinací karamelových sladů, doplněných o pražený (tzv. barvící) slad. Tento slad byl záměrně zvolen pšeničný, aby v chuti byly potlačeny nežádoucí kávové tóny. Pivo vzniklo ve spolupráci s firmou Xocolatl, jesenická čokoláda. Alkohol. 6,0 %.

  • Dalším svrchně kvašeným speciálem byla IPA se 14% EPM. Ve zdejším podání se jednalo o svrchně kvašené pivo, “chmelené” americkými odrůdami chmele, konkrétně Columbus, Citra a Amarillo. Columbus dodal potřebnou vysokou hořkost, typickou pro tento pivní styl, aromatické chmely Citra a Amarillo příjemné tóny limetky, citrusů, grepů a květin. Stupňovitost byla zvolena na spodní hranici intervalu typického pro tento styl. Alk.: 6,0 %.
  • Tišnovský minipivovar již delší dobu plánoval rozšířit sortiment poctivých ležáků o svrchně kvašené speciály. Ten okamžik přišel na konci září 2017. V tanku již dozrál první kousek z této edice. Po delším váhání pro začátek zvolili American Pale Ale (APA) – světlé, svrchně kvašené pivo, chmelené výhradně americkými chmely. V tomto případě Columbus a Citra, což jsou osvědčené a mezi pivovarníky velmi oblíbené odrůdy. Zatímco Columbus dodává pivu potřebnou kořenitou hořkost, Citra se v něm projevuje příchutí limetky, manga, grepů s nádechem tropického ovoce. Stupňovitost byla zvolena na horní hranici intervalu typického pro tento styl a to 13% EPM. Hořkost, pak střední intenzity.
  • V září 2017 v sudech do restaurací dodávali standardně světlou a polotmavou 11 a světlou 12 s vyšší hořkostí.
  • V srpnu 2017 opět na čepu Vídeňský speciál 13 % je jantarově – měděné barvy, nasládlý, sametově – hebká sladovost, s oříškovými podtóny a s příjemným kořeněným dozníváním. Všechny tyto chutě dodává pivu speciální, tzv. vídeňský slad, který bylv sypání zastoupen více než polovinou.
  • Pokračováním v edici 13% speciálů, přišli v dubnu 2017 se světlou verzí. Jednalo se opět o kombinaci sladů, použili tentokráte pro zpestření Carared, který dodává pivu mírně načervenalou barvu. Byl použit v malé míře, aby výsledek byl stále ještě v mezích světlého piva. Pro druhé chmelení byla použita žatecká odrůda Rubín, která dodává mírně kořenité a bylinkové aroma.
  • Pivovar v prvním březnovém týdnu 2017 pustil do distribuce dvě nová piva. Tím prvním byl Žitný ležák s EPM 12 %. Žitné slady byly v sypání zastoupeny 50 %, takže specifické aroma a chuť žita byla výrazné.
    Druhým pivem byla světlá 12 %. Jednalo se o první várku tohoto piva, které by rádi vařili v mimosezóně. Při přípravě byl kladen důraz na chmelení, takže ležák byl chmelen na 4x, pro aromatické chmelení byla použita odrůda Saaz Late, což je potomek slavného žateckého červeňáku.
Čtěte také:  Minipivovar Radnice
  • Avizované rozšíření proběhlo. Rozšířili se o 2 kvasné spilkové nádoby a 5 ležáckých tanků. Dne 10.2.2017 ještě přivezli CK tank, ve kterém se chystali připravovat svrchně kvašená piva.
  • Lednový 13 % speciál bylo spodně kvašené pivo, základ ze světlého sladu byl doplněn bavorským sladem a v menší míře dvěma typy karamelových sladů. Byl samozřejmě adekvátně nachmelen, aby výsledná chuť byla vyvážená. Jednalo se o prvního zástupce z řady speciálů, kterými byla v různých variacích zpestřována stálá nabídka. Alkohol: 5,4 %.
  • Pivovar během ledna 2017 rozšířil dosti podstatně ležácký sklep a spilku. Tím pádem měli nejen širší sortiment piv, ale také větší kapacitu.
  • V pivovaru se „narodil“ Vídeňák. Jeho život započal již v září, kdy byl uvařen a poté se zakuklil v ležáckém tanku, aby se listopadu 2016 dostal na svět jako vyzrálý 12% ležák.
    Středně sladová, velmi jemná chuť s nižší hořkostí a decentním chmelovým aroma, aby vynikla chuť vídeňského sladu, který je v sypání zastoupen více než 60%.
  • Samotná výroba piva je umístěna v Tišnově, v budově bývalé sauny, v těsné blízkosti letního kina.
  • První ochutnávka a zahájení prodeje proběhlo dne 30.6.2016 v obalech (PET a sudy) tak i v restauracích Na terase na Hornické (levé křídlo budovy kde mají provozovnu) a také ve Sklepě na ulici Jungmannové.