Hatatitla IPA

Minipivovar Koníček z Vojkovic má na čepu a v prodeji opět od 11.9.2015 pivo Hatátitlá. Poprvé bylo uvařeno na podzim 2014.

Pivo je charakterizováno střední až vysokou hořkostí zahraničních (Německo a USA) aromatických chmelů a vyšším obsahem alkoholu. Barva je rubínová. Plnost je vyšší sladová, doplněná silným aroma po citrusových plodech.
Pro vysvětlení vzniku piva IPA se však musíme vrátit do historie, do doby největší slávy britského impéria, do doby rozkvětu koloniální Indie. Obrovská armáda vojáků a úředníků požadovala své pivo i v největší britské kolonii Indii. Nejrychlejší lodě zvládly cestu z Anglie do Indie, kolem Afriky za 4 měsíce, průměrné lodě pluly déle než půl roku. Pivo se však při dlouhém transportu a vysokých teplotách rychlé kazilo, takže žíznivci se často setkávali s kyselou břečkou, která neměla s pivem nic společného. Proto celé generace sládků začaly pracovat na úkolu, aby pivo vydrželo transport a bylo pitelné. Protože konzervační účinky alkoholu byly známé, začali nejprve zvyšovat obsah alkoholu. To však ještě nestačilo a začali přichmelovat z důvodu konzervačních účinků chmele.
Postupně tak vzniklo pivo s hořkostí přibližně dvojnásobnou, než mělo výchozí Pale Ale. Takové pivo už zdárně přežilo transport do Indie a dlouhým ležením získalo na síle.

Náčelník indiánského kmene Apačů – Vinnetou dal darem svému příteli Old Shatterhandovi vraníka, který se jmenoval Hatátitlá (Blesk).

   info o pivovaru   fotogalerie   etikety


Na čepu a v prodeji bylo:

You may also like...