Domácí pivovar Velký Rybník

 

  články o pivovaru

   fotogalerie

adresa: Velký Rybník č. 9, 363 01 Ostrov

www.pivohastrman.cz

e-mail: pivovar@pivohastrman.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • Od 12. července 2023 obnoven prodej piva. V nabídce čtyři piva – Hořkou dvanáctku, Letní puškvorcový speciál, US IPA Bledou tvář a Aloe Bier. Piva stočená v litrových PET nebo půllitrových skleněných lahvích.
  • Od 15. ledna 2023 restaurace U Hastrmana zavřená. Prodej piva v PET lahvích ale přerušen nebude.
  • Na konci roku 2021 v prodeji světlý speciál „Bylo nás 5“ cream ale (alk.: 6,3 %). 5 pivovarů, 5 sládků společně uvařilo tuto limitovanou edici skvělého svrchně kvašeného piva.
  • V září 2020 na čepu Fruit red ale. Byl to typ belgického piva. Ve zdejší úpravě byly k jeho uvaření použity belgické a české slady, belgické kvasinky a šťávy z malin a višní vyrobené lisováním těchto plodů. Alk.: 4,8 %.
  • V únoru 2019 na čepu nově světlá Hořká dvanáctka (alk.: 4,8 %) byla uvařena kombinací tří druhů sladů (plzeňského, mnichovského a vídeňského) a dvou aromatických odrůd chmelů (Sládek a ŽPČ), díky čemuž dosáhla 45 jednotek hořkosti.
  • V květnu 2018 novinka – California Common (světlý speciál, svrchně kvašený, alk.: 5.4 %). Tento druh piva se začal vařit v Kalifornii v době zlaté horečky. Nebylo zde k dispozici žádné chlazení pro výrobu ležáku, a tak se použily kvasnice spodního kvašení na kvašení při teplotách typických pro svrchní kvašení. Díky tomu je mimo jiné v těchto pivech vyšší podíl esterů než v ležáckých typech.
  • V lednu 2018 novinka – Keller IPA (alk: 5,6 %). Typ piva keller, tedy česky sklepní, je méně sycené, více hořčené, ve většině případů spodně kvašené pivo točené přímo z ležáckého tanku. Zde uvařili svrchně kvašenou variantu tohoto druhu piva.
  • V restauraci vánoční speciály narazili dne 2. prosince 2017. Na čepu Sváteční speciál 12 % (pivo ležák světlé ochucené, alk.: 4.8 %, vařeno kombinací 5 druhů sladů s přídavkem medu, skořice a hřebíčku), Puškvorcový speciál 14 % (pivo speciální světlé ochucené, alk.: 5.7 %), U.S. IPA. Sedící býk (pivo speciální polotmavé, svrchně kvašené, alk.: 7,0 %).
  • Od 27.9.2017 na čepu speciál Bohemia wet hop ale. Tato svrchně kvašená třináctka okouzlila výraznou chutí, kterou získala díky čerstvě natrhanému chmelu značky Premiant. Alk.: 5,4 %.

  • V červnu 2017 na čepu Sládkovo hořké (světlé, alk.: 5,4 %). Další z řady singlehopů s tradičním chmelem Sládek.
  • Seven Hop Whiskey IPA No. 93 (alk.: 5,8 %). 93. druh piva uvařený v pivovárku byla IPA chmelená sedmi druhy chmele, konkrétně CTZ (směs chmelů Columbus, Tomahawk a Zeus), Amarilo, Cascade, Citra a Simcoe, a ochucená dubovými chipsy macerovanými ve whiskey.
  • Minipivovar na konec roku 2016 připravil Sváteční ležák 12 % (ležák světlý ochucený, alk.: 4,8 %, 5 druhů sladů s přídavkem medu, skořice a hřebíčku), US IPA Sedící býk 17 % (pivo speciální polotmavé, svrchně kvašené, alk.: 7,0 %), Puškvorcový speciál 14 % (pivo speciální světlé ochucené, alk.: 5,7 %), U.S. Rye IPA 15 % (pivo speciální polotmavé ochucené, svrchně kvašené, alk.: 5,6 %).
  • Dne 12.6.2016 na čepu IPA Šifra Enigma . Alk.: 5,6 %. IPA Šifra Enigma je další z řady piv chmelených netradičními australskými chmely. Enigma je výrazný chmel, který propůjčí pivu ovocné nádechy v chuti i vůni a skvěle se doplňuje s Citrou.
  • Dne 15.4.2016 na čepu Wellington IPA. Pivo typu India Pale Ale není na Novém Zélandu zcela typické, raději zde vaří klasické ležáky. Na druhou stranu každý pivovar chce vyzkoušet něco netradičního, a tak i zde převzali jeden z takových receptů. (alk.:.5.8 %).
  • Na čepu v lednu 2016 limitovaná edice Extra hořké dvanáctky, která byla uvařena na tři rmuty, a chmelena dvojnásobným množstvím sušeného lisovaného chmele ze sklizně roku 2015. Pivo bylo uvařeno proto, aby zjistili vůni a chuť hlávkového chmele sklizně roku 2015. Alk.: 4,8 % Od 8.1. 2016 začali čepovat nové pivo 14 °US Rye IPA. Polotmavý Ale s přídavkem žita a do zrání byl přidán výluh z dubové kůry. Alk.: 5,6 %
  • Dne 8.1.2016 na čepu Jedenáctka, Dvanáctka, Tmavý ležák, Puškvorcový speciál, Sklepní pivo, Aloe Bier, Hastrmanské výčepní , U.S. Rye IPA.
  • Dne 6.12.2015 na čepu novinka – Zimní pšeničný kozlíček. (pivo speciální světlé, svrchně kvašené, alk.: 5,4 %.
    Pšeničný kozlíček bylo pivo typu Weizenbock, které je oblíbené především v sousedním Bavorsku. Vyznačuje se lehkou a svěží chutí s ovocným nádechem a jemnou hořkostí.
  • Od 13.11.2015 nové pivo na čepu – U.S. IPA Guvernér Simcoe. John Graves Simcoe byl prvním anglickým guvernérem v Kanadě, a to v dobách indiánských válek. Název Simcoe byl dán i americké odrůdě chmele, se kterým bylo uvařeno toto pivo. Vyznačuje se příjemnou hořkostí a lehce borovicovým aroma s citrusovými tóny.
Čtěte také:  Minipivovar Krum Moravský Krumlov
  • Dne 31.10.2015 na čepu nový U.S. IPA Virgil. Tento IPA je chmelen převážně chmelovou odrůdou Amarillo, která byla vyšlechtěna firmu Virgil Gamache Farms v USA.
  • Dne 4.6. na čepu Belgické sezónní. Pivo speciální světlé nefiltrované, svrchně kvašené, alk.: 5,4 %, z kategorie Saison.
  • Dne 22.5. na čepu Jedenáctka, Dvanáctka, Tmavý ležák, Hastrmanský puškvorcový Ale, Sklepní pivo, Hastrmanské bavorské, Aloe Bier, Hastrmanské pšeničné a Hastrmanské výčepní.
  • Dne 22.4. nově se na čepu objevilo Hastrmanské výčepní (3,7%), kterým nahradili Hastrmánka (1,5%).
  • Dbe 30.3.2015 speciál Velikonoční puškvorec je na čepu. (světlý speciál, alk.: 5,7 %, ochucené kořenem z puškvorce).
  • Na začátek roku 2015 připravili nové pivo a to Australian Galaxy. Jednalo se o svrchně kvašené pivo 13°, kde byl z více jak z 90 % použit australský chmel Galaxy a na dokreslení chutě byl použit americký chmel Citra.
  • V období vánočních svátků roku 2014 rozšířili nabídku točených piv o vánoční speciály – 17° Velkorybnický dvojitý Hastrman, 17° U.S. IPA Sedící býk, 15° Žíznivý vodník – hastrmanský dubbel, 15° Vánoční bock, 15° Puškvorcový speciál a 13° Sváteční speciál.
  • Dne 9.9. na čepu Retro Dvanáctka (světlý ležák, alk.: 4,8 %. Pivo je uvařeno na dva rmuty z plzeňského sladu, ale hlavně je chmeleno hlávkovým poloraným žateckým chmelem z velkorybnické a žatecké oblasti. Navíc byl při vaření použit výluh z dubové kůry pro napodobení speciální chuti, kterou pivo získá při zrání v dubových sudech).
  • Dne 5.9. na čepu speciál Blond Ale (pivo ležák světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alk.: 4,8 %. Blond Ale je jeden z typů belgických piv, vyniká svou světlou slámovou barvou, ale také lehkou chutí a jemnou chmelovou vůní.
  • Dne 10.7. Jako třetí v letním projektu „indiánské léto“, byl naražen US Ale Komanč, kde byly použity slady jako na vídeňské červené. Americké chmely a svrchní kvašení však dalo pivu zcela jiný charakter než původní recept na spodní speciál.
  • Dne 30.6. na čepu Letní pšeničný kozlíček (speciální polotmavé, svrchně kvašené, alk.: 5,5 %).
  • Dne 26.5.2014 na čepu třináctka, která v minulosti tvořila jedno ze základních piv v nabídce pivovaru. Jednalo se o polotmavou verzi, kde byl použit český slad a polotmavá barva byla dosažena jen přibarvením sladem Carafa 2. Použité chmely sládek a PČŽ.
  • Od 15. dubna na čepu Májový kozlík 15°. Toto pivo typu bock bylo světlé barvy, sladové chuti.
  • Dne 14.4. na čepu tradiční Velikonoční puškvorcový speciál 14°a také specialitu Čajové pivo, jednalo se o pivo typu US Ale 13°, které bylo dochuceno výluhem z černého čaje Pu-erh.
  • Dne 20.2. čepu Jedenáctka, Dvanáctka, Tmavý ležák, Medový speciál, Hastrmánek, Sklepní pivo, Aloe Bier a Hastrmanské pšeničné.
  • Dne 17.1.2014 nově na čepu Bezinkový ležák (alk.: 4.8 %; jedná se o ochucenou verzi Dvanáctky výtažkem z květu černého bezu).
  • Od 5. prosince 2013 byla rozšířena nabídka čepovaných piv o pět vánočních speciálů: Dvojitý Hastrman 17°,Vánoční bock 15°, Puškvorcový speciál 15°, Tmavá pšenice 13° a Žíznivý vodník (hastrmanský dubbel) 15°.
  • Dne 1.11. nově na čepu Irský červený Ale (polotmavé svrchně kvašené pivo, alk.5.4 %, chuť je sladová, speciální efekt dotváří pražený slad.).
  • Dne 21.10. na čepu novinka speciál – Temno (pivo speciální tmavé, , alk.5.4 %, bavorský Schwarzbier).
  • Dne 14.10.2013 na čepu novinka U.S. IPA Hořký sen (pivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.6 %. Další z řady amerických piv typu IPA je jedinečné svou hořkou chutí, kterou získalo díky silnému chmelení jediným druhem chmele, a to Citra (odtud označení Single Hop).
  • Dne 21.září na tradiční akci Slunce ve skle v Plzni-Černicích byla představena piva, která vařili zatím jen v ověřovacích várkách a to US nakuřované Ale, US Oak ale, Velkorybnický Hölsch a nebo půjde o premiéru, Podzimní witt bier a Retro dvanáctka, kde byl použit hlávkový chmel z Velkorybnické a Žatecké oblasti.
  • Dne 10.9.2013 na čepu Jedenáctka, Dvanáctka, Tmavý ležák, Staročeské bílé pivo, Svatováclavské nakuřované, Hastrmánek, Skotský Ale, Sklepní pivo a Aloe Bier.

Starší info:
Od konce srpna 2006 pracoval na Karlovarsku restaurační pivovárek vlastní výroby, nachází se v restauraci U hastrmana ve Velkém Rybníku. Do konce roku 2006 zde vystavili 50 hl piva pod názvem Velkorybnický hastrman a to ve třech druzích, světlý léžák 11°a 12° a polotmavý speciál 13°.Maximální kapacita je 20 hl měsíčně.
„Měli jsme chuť zkusit, jak chutná domácí pivo,“ vysvětlil v březnu 2007 Luboš Vorel, proč ve své restauraci U Hastrmana začal v roce 2006 vařit také stejnojmenný mok. „Když přišly nové technologie, tak mi to připadalo jako trochu podvod na českého pivaře. Chtěl jsem proto oživit staré postupy,“ řekl Vorel. Pivní technologií se zabýval i profesionálně, proto se rozhodl pivovárek postavit doma, jak se říká „na koleně“.Přestože nemusel investovat miliony do zařízení dodaného na míru, nebylo spuštění pivovaru nijak levnou záležitostí. „Vyšlo nás to na necelých tři sta tisíc,“ měl spočítáno Vorel. Vlastní pivovar se rozhodl vybudovat až po šestnácti letech provozování hospody. „Dřív na to nebyly peníze.“ Jeho zařízení je schopné vyrobit maximálně dvacet hektolitrů za měsíc, v jedné várce může uvařit nanejvýš sto litrů. „Téměř všechno se vytočí v restauraci, malé množství stáčíme zájemcům i do pet lahví,“ uvedl Vorel. Své rozhodnutí si nemohl vynachválit. „Kvůli domácímu pivu začalo chodit výrazně víc lidí, přestože jsme zatím vařili mimo hlavní sezonu,“ tvrdil Vorel. Ochutnat přijíždějí také sběratelé a pivní turisté, kteří si informace o novém pivovaru našli na internetu. „Vaříme i šest dní v týdnu,“ chlubil se Vorel. Rozšiřovat výrobu však neplánoval. „Mám povolení prodávat pouze ve své hospodě, která má i s terasou šedesát míst, a u toho zůstanu,“ dodal Vorel.
V červnu 2007 se zde točilo: 11 nefiltrovaná světlá, 12 nefiltrovaná světlá, 13 polotmavá nefiltrovaná.
Základní sortiment minipivovaru byl v roce 2008 stejný jako v předchozím roce, tedy 11 a 12 světlá, 13 polotmavá. Na velikonoce byla připravena Puškvorcová 14. V létě potom Staročeské bílé. Puškvorcové zde zařadily na velikonoce po úspěchu s vánoční várkou. Výstav pivovaru za rok 2007 činil 232 hl.
V roce 2008 minipivovar vyráběl také pšeničné pivo Staročeské bílé
. Dne 12.12.2008 se začaly prodávat vánoční speciály. Ochutnat jste mohli Medový speciál, Ležák s příchutí borůvky nebo již tradiční Puškvorcový speciál.
V listopadu 2009 se v minipivovaru čepovalo pivo Velkorybnický Hastrman 11%, Velkorybnický Hastrman 12%- Staročeské bílé- vše za 20 Kč.
Na jaře 2010 minipivovar nabízel také pivo Hastrman Stout.
Restaurace U Hastrmana se také stala Hospůdkou roku čtenářů Deníku pro rok 2010. „Počátek vaření piva v našem domácím pivovárku se datuje do roku 2005. 13. března byla na kuchyňském sporáku uvařena první ověřovací várka Velkorybnického Hastrmana. Jelikož pivo zachutnalo, rozběhl se administrativní kolotoč se všemi povoleními k zahájení výroby piva. K oficiálnímu prodeji došlo v září roku 2006,“ konstatoval v srpnu 2010 Luboš Vorel, sládek a majitel minipivovaru U Hastrmana. Do konce tohoto roku uvařili v minipivovaru zhruba 50 hl domácího piva. V létě 2010 se točilo v pivovaru pět druhů piv. „Nejvíce se prodává světlá jedenáctka. Potom máme v nabídce ještě světlou dvanáctku, polotmavou třináctku, tmavou dvanáctku a dvanáctku staročeského bílého, což je typ pšeničného piva,“ dodal sládek. Podle něj není vůbec snadné uvařit kvalitní a hlavně takové pivo, aby chutnalo lidem. „Já jsem studoval technologii vaření piva více jak tři roky. Zjistil jsem, že nejtěžší a nejdůležitější je dodržovat právě technologické postupy při vaření. Také záleží na chmelu, protože každý je unikátní. Vozíme chmel ze Žatce, ale také například z Nového Zélandu,“ pokračoval. Při významných datech jsou U Hastrmana k dostání i piva velmi zajímavá. „Na Vánoce vařím vždy nějaké speciální pivo. Jinak zde bylo k dostání například pivo borůvkové, medové či puškvorcové,“ dodal sládek Luboš Vorel. Za dobu existence minipivovárku již sládek uvařil více jak 1 300 hl piva. „Je to můj koníček, kterému věnuji denně zhruba čtrnáct hodin. Přestože historie našeho pivovárku je prozatím krátká, myslím si, že přispěl, přispívá a ještě jistě přispěje k obohacení pivního trhu na západě Čech,“ uzavřel majitel pivovaru. Minipivovar se pravidelně zúčastní řady veletrhů s pivem, které se konají po celé republice. Na nedávných Slavnostech piva v Českých Budějovicích obsadil Tmavý ležák druhou příčku. K Hastrmanovi jezdí také zahraniční turisté, kteří objíždí minipivovárky v republice. A pivo jim zřejmě chutná, jelikož na jednom anglickém serveru byla světlá jedenáctka čtvrtým nejlepším pivem.
V září 2010 minipivovar nabízel mj. světlou 12%, Puškvorcovou 14%, Novozélandskou 12 % či Staročeské bílé pšeničné pivo.
Minipivovar v říjnu 2010 nabízel mj.třináctistupňové Puškvorcový Ale, pšeničné Staročeské bílé, svatováclavskou nakuřovanou třináctku, Medový speciál 13 nebo Belgický Wit Bier.
Dne 19.3.2011 se uskutečnilo ve Zvíkovském Podhradí již 5. setkání sládků malých pivovarů za účasti 39 pivovarů. V soutěži Jarní cena sládků bylo přihlášeno 157 vzorků. V kategorii „pšeničné pivo“ obsadilo třetí místo pivo Staročeské bílé.
V konkurenci 39 malých pivovarů, které soutěžily se 157 různými produkty, uspěl i Domácí pivovárek Velký Rybník s pivem Staročeské bílé. „Je to typ svrchně kvašeného pšeničného piva, které se vařilo v Čechách před tím, než se v Plzni začal vařit ležák,“ vysvětlil sládek Luboš Vorel, který na Velikonoce 2011 připravil puškvorcové pivo. Novinkou bylo i Vídeňské červené nebo Velkorybnická žitná třináctka. Mezi pšeničnými pivy uspěl na Jarní ceně českých sládků malý pivovar dokonce potřetí v řadě. „Na letní sezonu chystáme šestistupňové pivo, které má jen 1,5 procenta alkoholu,“ sdělil Tomáš Vorel.
V létě 2011 zde nabízeli novinkové lehké pivo Hastrmánek 6°.
Během jara 2012 šlo v restauraci U Hastrmana ochutnat pivní speciály: 14° Hastrmanský puškvorcový Ale, 15° Weizen Bock, 17° Velkorybnický dvojitý Hastrman, na Velikonoce 14° Puškvorcový speciál a v květnu 15° Májový kozlík.
Velkorybnický Hastrman se ve dnech 17. – 23.4. 2012 zúčastnil akce České pivovary v Karlových Varech 2012. Pivní trhy se konaly na Třídě TGM u hlavní pošty. Minipivovar na akci nachystal 5 druhů točených piv nebo k prodeji v PET lahvi.
V květnu 2012 novinka Aloe Bier („radler“ pivo světlé ochucené a procentem alkoholu 1,5 %).
Na jaře 2012 mj.minipivovar uvařil speciály 13° Rauch a 14° US IPA Apač.
Dne 15.6.2012 na čepu: Jedenáctka, Dvanáctka, Tmavý ležák , Staročeské bílé pivo , Hastrmánek (alk: 1,5 %), U.S. – IPA Apač, Sklepní pivo (použita dubová kůra), Aloe Bier, Velkorybnická žitná třináctka.
Velkorybnické pivo U.S. IPA Apač se umístilo na třetí příčce v soutěži „Pivo České republiky 2012“ konané na Slavnostech piva v Českých Budějovicích.
V polovině července 2012 nově Medový speciál.
Dne 8.8.2012 bylo na čepu: Jedenáctka , Dvanáctka , Tmavý ležák , Staročeské bílé pivo , Hastrmánek , Sklepní pivo , U.S. Žitný Ale , Hastrmanské bavorské a Aloe Bier.
V polovině srpna 2012 nově na čepu speciál Velkorybnický Märzen (speciální světlé, alk. 5,3 %).
Dne 4.9.2012 nově na čepu pivo Hospodské pšeničné (pivo je v Americe známé jako Pub Wheat. Je uvařené ze 3 sladů – pale ale, pšeničný a karamelový a ze 3 druhů amerických chmelů).
Dne 10.9.2012 na čepu novinka – U.S. American Stout (pivo sytě černé barvy s hustou pěnou, mírná kyselost je u něj přípustná, výraznější však jsou karamelové a čokoládové tóny a cítit je také typický citrusový až pryskyřičný charakter amerického chmele. Celkové vyznění je hořčejší než u irských obdob tohoto piva.).
Dne 18.9.201 na čepu nově Hastrmanský Bock (speciální světlé, alk. 5.8 %).
Dne 25.9. na čepu opět U.S. – IPA Apač (svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale, lehce načervenalé barvy, uvařené ze 4 druhů amerických chmelů).
Dne 1.10. nově na čepu speciál – Vídeňské červené.
Dne 31.10.novinka na čepu – Extra speciál Bitter.
Dne 1.11. na čepu Bavorské světlé – vařené podle bavorských receptů, k výrobě se použity německé slady ze sladovny Weyermann a originální německý chmel.
Od 19.11. 2012 se restaurace U Hastrmana stala nekuřáckou restaurací. Již tradičně ve vánočním období zde rozšířili nabídku piv. Od 5.12. se kromě stálých piv točilo 5 vánočních speciálů: Puškvorcový (světlé ochucené, alk.5,7 %), Vánoční bock (světlé, alk.: 5,8 %), Sváteční pivo (vařeno kombinací 5 druhů sladů s přídavkem medu, skořice a hřebíčku, alk.: 4,8 %), Dvojitý Hastrman (polotmavé s výraznou sladovou chutí, alk.: 7,0 %), Staročeské bílé vánoční (polotmavé, svrchně kvašené, alk.: 6,0 %). V zásobě zde měli ještě Zimní speciál, Belgický Witbier a U.S. IPA Bledá tvář.
Dne 4.12.2012 na čepu také speciál Brown Ale (polotmavé, svrchně kvašené, alk.: 5,0 %, vyšší hořkost pivu dodávají americké odrůdy chmele).
Dne 28.12.2012 nově na čepu U.S. IPA Bledá tvář (speciální světlé, svrchně kvašené, alk.: 5.8 %, vyšší hořkost, kombinace amerických chmelů, 4 druhy sladů).
Dne 8.1.2013 na čepu nově Bohemia IPA (pivo speciální světlé, svrchně kvašené, alk.5.7 %, vychází z tradic anglických a amerických piv typu IPA, rozdíl je ovšem v tom, že při výrobě byly použity jen české druhy sladů – plzeňský a karamelový a chmelů – Kazbek, Sládek a ŽPČ.
Od ledna 2013 nově šlo zakoupit „lahváče“, tedy půllitrové skleněné lahve s pivem značky Velkorybnický Hastrman.
Dne 25.2.2013 nově na čepu pivo Hastrmanské bavorské (speciální polotmavé, alk.: 5,5 %).
Dne 13.3.2013 na čepu Velkorybnický Alt (alt je německý typ svrchně kvašeného piva, který je oblíbený hlavně v okolí Düsseldorfu. Výraz „alt“ znamená „starý“, což odkazuje na tradiční druh svrchně kvašeného piva. Nechává se uležet při teplotě těsně nad bodem mrazu po dobu 3 – 8 týdnů.).
Dne 11.4.2013 nově na čepu Skotský porter (pivo ležák tmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alk.: 4.8 %).
Dne 25.4. na čepu novinka U.S. Oak IPA (alk.5,.6 %; další v sérii amerických India Pale Ale. Ani obohacení piva o dubovou kůru není žádnou novinkou – Sklepní ležák si díky tomu získal mnoho příznivců).
Dne 30.4. na čepu nově Májový kozlík.
Dne 6.5. nově se čepuje Novozélandský Amber Ale (polotmavé, svrchně kvašené, alk.5.0 %; vaří ze směsi světlých a karamelových sladů přídavkem novozélandských chmelů. Původcem receptury je sládek, hostinský a odsouzený lupič pocházející z Anglie, který byl v době kolonií deportován na Nový Zéland).
Dne 24.5. na čepu Jedenáctka, Dvanáctka, Tmavý ležák, Staročeské bílé pivo, Hastrmánek, Vídeňské červené, Belgický Witbier, Sklepní pivo a Aloe Bier.
Dne 27.5. na čepu nově Extra speciál Bitter (světlé, svrchně kvašené, alk.: 5.0 %; tradiční anglický typ piva se vyznačuje zlatavou až granátovou barvou, nižším řízem a vyšší hořkostí.)
Dne 31.5. na čepu novinka Mohykán (ležák polotmavý řezaný, alk.: 5.0 %; vyrobeno smícháním světlého a tmavého piva 1:1. Světlé pivo bylo uvařeno speciálně pro tento účel a pro ozvláštnění jeho chuti se použilo studené chmelení americkým chmelem Citra. Smíchalo se s Tmavým ležákem, při jehož výrobě se používá pražený ječmen.
Dne 13.6. na čepu novinka Velkorybnický Hölsch (světlé, svrchně kvašené, alk.4.8%; piva typu Kölsch se vaří v okolí Kolína nad Rýnem, od roku 1985 pod tímto názvem se dokonce smí vařit jen v administrativních hranicích města. Konkurenční pivo typu Alt již uvařili, teď tedy přišel na řadu typ Kölsch pod vlastním názvem.)
Pro prázdninové měsíce roku 2013 se zde rozhodli změnit strategii představování piv a to v kategorii pšeničných. Během prázdnin se na čep dostalo celkem 7 druhů piv vyrobených s podílem pšeničných sladů. První z nich byl Dunkles Weissbier (tmavé pšeničné, svrchně kvašené, alk.5.4 %).
Dne 25.6. na čepu nově Hospodské pšeničné (typ amerického pšeničného piva).
Dne 1.7. na čepu společně dva Puškvorcové speciály. Letní puškvorcový speciál spodně kvašený a Puškvorcový Ale svrchně kvašený.
Dne 8.7. se točil Belgický Wittbier s příchutí pomeranče a koriandru, jako další druh piva s podílem pšeničného sladu.
Dne 18.7. na čepu Nakouřený pšeničný Hastrman.
Dne 29.7. na čepu Letní pšeničný kozlíček, který byl vyroben podle receptu na Weizen Bock, ale upraven na 13°.
Dne 5.8. se do stálé nabídky vrátilo Staročeské bílé
„Dneska máme jedenáctku, dvanáctku, tmavý ležák, sklepní pivo, puškvorcový speciál, India Pale Ale Bledá tvář, Hastrmánka šestku a Aloe Bier,“ vyjmenovával v srpnu 2013 Luboš Vorel. Pro jistotu se přitom otočil od stolu směrem k baru, aby mi podle etiket na pípách přesně řekl, jaká piva pod značkou Velkorybnický Hastrman dnes točí. Některé názvy znějí běžnému pijákovi dost exoticky, a to jich ještě podle internetových stránek průběžně obměňuje přes padesát. „Na puškvorec jsem přišel tak, že jsem viděl v nějaké pohádce hastrmany Josefa Dvořáka s Miroslavem Vladykou, jak jdou na puškvorcové pivo. Fakt to jiný důvod nemělo. Jen tu pohádku,“ smál se. V roce 2013 už by se třiapadesátiletý Luboš Vorel dal považovat za odborníka, ale vždycky to byl hlavně pivař a fanoušek piva a k nápadu založit si rodinný podnik v podobě minipivovaru se dopracoval postupně. „Sládek původní profesí nejsem, ale moje kroky vždy směřovaly skoro celý život kolem piva a hospod,“ řekl Luboš Vorel. Živil se a stále živí montáží a sanitací pivního vedení a před více než dvaceti lety si k tomu s manželkou přibral hospodu ve Velkém Rybníku poblíž Karlových Varů, která se už přes sto let jmenuje U Hastrmana. Zpočátku točili pivo zavedených značek, s vlastním začali před osmi lety. K prvním experimentům posloužil kuchyňský sporák. Napoprvé uvařili šedesát litrů, v hospodě uspořádali mejdan a všem dali zadarmo ochutnat. Hned první pokus hostům zachutnal a myšlenka čepovat v hospodě jen vlastní pivo byla na světě. Luboš Vorel přitom byl připravený na to, že se jeho výtvor u lidí nechytne, že to nebude k pití nebo že to prostě nebude umět uvařit. „Ba naopak mě překvapilo, že to vyšlo,“ konstatoval. Rozhodnutí založit minipivovar obnášelo mimo jiné rok sbírání různých povolení. A taky učení. Majitel přiznává, že mu tři roky zabralo, než si vše kolem vaření piva dokonale osvojil. „Kamarádi z větších pivovarů mi poradili a pomohli sehnat technologii, jinak jsem se ale všechno učil sám – internet, literatura a možná taky trochu citu, který v sobě mám,“ řekl. Co se týče pivní produkce, chtěl přiblížit lidem, kteří nemají možnost jezdit po světě, různé typy zahraničních piv. V nabídce měl proto piva belgického nebo amerického typu či sklepní pivo, do něhož se při výrobě přidává dubová kůra, což má evokovat dobu, kdy pivo zrálo v dubových sudech. (zdroj: www.novinky.cz)