Minipivovar Mamut Mikulov

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Venušina 1804/1, 692 01 Mikulov

www.pivovarmamut.cz

e-mail: info@pivovarmamut.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V červenci 2022 v posezení ve dvoře pivovaru na čepu Mamut světlý ležák, Kopčem hořká desítka, Veverčák vídeňský ležák, Černý buvol.
  • V květnu 2021 otevřeno vždy od čtvrtka do neděle 15-22:00; na adrese Venušina 1.
  • Na počátku roku 2017 stěhování do novostavby na mikulovskou adresu Venušina 1.
  • Dne 24.11.2015 – Jantarový speciál Mastodont (15°) a I.P.A. Little White Mammoth (16°) opět na čepu v hospůdce U chlupatého Slona v Mikulově.
  • Dne 7.7. v hospodě U chlupatého Slona naražen nový Summer ale. Byl to lehký American Pale Ale (11°) a z použitých amerických chmelů nejvýrazněji dominoval chmel Cascade, který byl použit i na dry hopping.
  • Dne 23.5.2015 během Muzejní noci narazili – Little White Mammut (IPA), tmavý speciál, vídeňský ležák, Shooting Star (E.S.B.) a Venouše pšeničného.
  • Dne 2.4.2015 velikonoční novinka – speciál Mamut ESB. Použili výhradně anglický chmel a samozřejmě také speciální kvasinky na anglický „ejl“. Správné ESB by mělo být dobře chuťově vyvážené, aby hořkost chmele tak akorát doplnila plné tělo piva.
  • Na konci roku 2014 uvařili 2 podoby piva typu Ale: tradiční a moderní (s bergamotem a pomerančovou kůrou).
  • 3.12.2014 tradiční speciál Mastodont byl připraven. Společně s novinkou Little White Mammoth (styl IPA) se dne 3.12. narazil u U chlupatého Slona.
  • Dne 13.9.2014 v hospůdce U chlupatého Slona na čepu celý sortiment tedy světlá 10°, 12°, 11° vídeňská, tmavý speciál a ze svrchně kvašených pšenice Venouš a Indian Summer Ale.

Starší info:
Mikulovské pivobraní přilákalo v červenci 2011 dva dny téměř tři tisíce lidí. V amfiteátru mohli ochutnat i mikulovské pivo. Břeclavsko mělo po letech fungující pivovar. I když jen mini. Zrodil se v Mikulově a jmenuje se Mamut. Stejně jako pivo, které se v něm vyrábí. „Jen za pátek jsme prodali pět beček,“ pochvaloval si zájem Libor Ilčík, který za mikulovským minipivovarem stojí. A mamuta na pivobraní zájemcům také sám čepoval. „My jsme začali pivo oficiálně vařit teprve před pár týdny. Je to novinka. Pokud vím, v okrese jsme zatím jediný minipivovar,“ řekl Ilčík, který viděl rozmach minipivovarů zejména v otrávenosti lidí uniformním europivem. Kolem piva společně se svým společníkem Pavlem Frolichem „přešlapují“ už několik let. „Vaření piva je náš dlouhodobý koníček, baví nás to. Teď jsme se odhodlali konečně to rozjet naplno a zábavu jsme přetavili ve velký malý pivovar,“ usmíval se Frolich. Pivovar Mamut se specializuje na ječmenné, spodně kvašené pivo plzeňského typu. Tedy poctivý, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. „Nehledáme nic nového, chceme navázat na tradici českého piva. Varna je stejná jako před staletími, otápěná dřevem. Používáme jen kvalitní přírodní suroviny, tedy slad, chmel, vodu a kvasnice. Žádné konzervanty, stabilizátory ani jiné přídavné látky. Formu pak v závěru ladíme ve skutečném kvelbeném sklepě pod zemí,“ popisoval Ilčík. Kapacita pivovaru je zatím omezena dvěma tisícilitrovými tanky. „Děláme pětisetlitrové várky, ale chtěli bychom alespoň tisíc litrů za týden. Cílem je zásobovat pivem Mikulov a okolí, třeba až do Břeclavi,“ prozradil čtyřiatřicetiletý projektový manažer, který vystudoval vysokou školu v Lednici a dříve dělal i do vinařství. „Někteří vinaři by se mnou asi nesouhlasili, ale udělat dobré pivo je náročnější než je tomu v případě vína. Také postup při vaření piva je složitější,“ srovnával. Mikulovské pivo, desítka nebo dvanáctka, se dá zatím koupit buď na specializovaných akcích typu Mikulovského piovobraní, nebo si zájemci mohou z pivovaru odebrat celý sud piva. Případně si na Mamuta zajít do jedné ze dvou mikulovských hospod, kde ho čepují. „Na lahvování zatím nemáme technologii, ale do budoucna plánujeme i toto,“ vysvětlil Ilčík, proč se zatím mikulovské pivo nedá koupit domů v lahvích. A proč název Mamut? „Hledali jsme něco regionálního a napadla nás souvislost s lovci mamutů. Je to odkaz na pravěké dějiny a nám to připadlo dobré a úderné. S nadsázkou říkáme, že jsme jediný mamutí minipivovar na Moravě. I další názvy piv, které připravujeme, budou v tomto stylu,“ sdělil mikulovský mistr pivovarnického řemesla. (zdroj: breclavsky.denik.cz)
Parta mladých nadšenců si v Mikulově zkoušela splnit svůj sen. Rozjela tam takřka rodinný minipivovar s názvem Mamut. Do regionu plánoval proniknout s ležákem bez chemie a ovocným pivem. V mrazáku už na něj měl v září 2011 připravené višně a meruňky. Když si Pavel Frohlich před pár lety uvařil doma na plotně pivo podle receptury z internetu, ještě coby student, ani ve snu ho nenapadlo, že za pár let rozjede s přáteli v Mikulově vlastní minipivovar. Mikulovský Mamut chtěl vsadit na nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák plzeňského typu. „Nehledáme opravdu nic nového. Spíše navazujeme na tradici, a tak pivo vaříme na ohni. K jeho výrobě používáme jen slad, chmel a vodu, žádnou chemii. Formu pak v závěru ladíme ve skutečném kvelbeném sklepě pod zemí,“ vyprávěl o své dlouholeté vášni vařit pivo spolumajitel minipivovaru v ulici Pod Platanem Libor Ilčík. I když pivo zatím kvasilo jen ve dvou tisícilitrových tancích a majitelé měli jeho výrobu spíše jako koníček při práci a studiu, plány měli velké. V budoucnu chtěli piva vyrobit více než třikrát tolik. „Další dva speciální tanky se už pro nás na míru vyrábějí,“ těšil se, až je firma za pár dnů přiveze, Pavel Frohlich. Zatím jejich pivo odebírali většinou o víkendech mikulovští hospodští a restauratéři. „A je o něj zájem,“ liboval si Jitka Ilčíková, která v rodinném podniku zajišťovala marketing. Lákal je celý region. „Čepujeme ho i do přinesených džbánků,“ lákala k ochutnání hořkého a přitom ne moc drsného piva s vůní žateckého chmele Jitka Ilčíková. A slibovala, že v alchymii u kotlů budou přes zimu rozhodně pokračovat. „Chceme se pustit do výroby ovocného piva a vypilovat ho k dokonalosti. Nebude to ale žádné pivo s ovocnou příchutí, bude v něm čerstvé ovoce. V mrazáku už máme připravené višně a také meruňky,“ prozradila Ilčíková. (zdroj: brno.idnes.cz)
Den otevřených dveří v minipivovaru se uskutečnil dne 17.2.2012. Pro tuto příležitost byl uvařen silný zimní speciál Mastodont 15°, ale v nabídce byly i oblíbené stálice Mamut 10° a Mamut 12°.
Do zákulisí benjamínka mezi minipivovary, který o sobě dal vědět v létě 2011, nahlédlo téměř sto padesát zájemců. Mikulovský Mamut je 17. února 2012 pozval na návštěvu. Jak to vypadá v malém pivovaru, který se zrodil v krajině uprostřed vinic? A jak se pivo vlastně vaří? Odpovědi zvědavcům naservíroval během dne otevřených dveří přímo Libor Ilčík, spolumajitel takřka rodinného pivovaru s názvem Mamut. „Návštěvníky jsme zavedli do provozu o dvou místnostech a vysvětlili jim, jak pivo vaříme. Téměř každý ví, že se pivo vaří, ale málokdo si umí představit konkrétní postup,“ popsal, v čem prohlídka spočívala. Nechyběla ani ochutnávka. „Pro tuto příležitost jsme uvařili silný zimní speciál, patnáctistupňového Mastodonta, ale samozřejmě jsme nabídli i oblíbené stálice, tedy deseti a dvanáctistupňového Mamuta,“ upřesnila Jitka Ilčíková, která se ve firmě stará o marketing. Pivovar se specializoval na ječmenné, spodně kvašené pivo plzeňského typu. Nabízel klasiku – nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Zlatavý mok z jeho produkce chutnal hořce, ale ne drsně. Ve vůni byl cítit slad a chmel. Mamut by tak měl podle Ilčíka zákazníkům připomenout, jak chutná tradiční poctivé pivo. „Varna, ve kterém ho vaříme, je otápěna přímo dřevem, ze surovin používáme pouze slad, chmel a vodu, a formu pak v závěru ladíme ve skutečném kvelbeném sklepě pod zemí,“ doplnil. (zdroj: www.novinky.cz)
Od dubna 2012 zde zahájili prodej piva v PET lahvích.
„Pokud vím, v okrese jsme zatím jediný minipivovar,“ nechal se po otevření slyšet spolumajitel Mamuta Libor Ilčík. Ale to už neplatilo. Ilčík přičítal rozkvět malých pivovarů zejména otrávenosti lidí uniformním europivem. Proto se v mikulovském pivovaru specializují na ječmenné, spodně kvašené pivo plzeňského typu. Tedy poctivý, nefiltrovaný a nepasterizova¬ný ležák. „Chtěli jsme navázat na tradici českého piva. Varna je stejná jako před staletími, otápěná dřevem. Používáme jen kvalitní přírodní suroviny, tedy slad, chmel, vodu a kvasnice. Žádné konzervanty, stabilizátory ani jiné přídavné látky. Formu pak v závěru ladíme ve skutečném kvelbeném sklepě pod zemí,“ popisoval Ilčík. Mamut se dá koupit pouze čepovaný v několika mikulovských hospodách.
Stálý sortiment nubipivovaru – světlá 10° Mamut a světlá 12° Mamut – byl na léto 2012 rozšířen o polotmavou 11° Mamut.
V polovině srpna 2012 se v Restauraci Compromise v Mikulově točilo pivo Mamut 10° (25 Kč).
V polovině září 2012 v Mikulově v Restauraci Compromise točili pivo Mamut 10° za 25 Kč.
Dne 10.12.2012 byla nachystány dva speciály – Mamut černý 13° (EPM: 13,2; alk.: 5,3 %) a Mastodont 14° (EPM: 14,2; alk.: 5,5 %). Lahvové pivo bylo možné zakoupit ve vzorkové prodejně pivovaru Na Hradbách 70, Mikulov. Pivo se stáčelo do skleněných i PET lahví.
Dne 16.1.2013 začal minipivovar lahvovat pivo do skla s uzávěrem (objem 0,65 l). Pro fanoušky nabízeli i dárková balení. Od poloviny února 2013 byl opět k dispozici speciál Mastodont 15°.
Na Velikonoční víkend proběhly prohlídky pivovaru s výkladem. Návtěvníci měli jedinečnou možnost ochutnat celý sortiment pivovaru a představen byl navíc také nový pšeničný speciál – Venouše.
Dne 9.11. 2013 narázili v Hospůdce U Konyho první zimní speciál – jantarového Mastodonta 15°.
V prosinci 2013 v prodeji piva Mamut 12°, Mastodont a nově taky černý speciál Mamut 13°.
Dne 9.2.2014 v Mikulově v hospůdce U chlupatého Slona na čepu konečně celý sortiment Mamuta, což znamenalo – Mamut 12° světlý ležák, Mamut 13° černý speciál, Mastodont 15° jantarový speciál.
Dne 15.2. opět v nabídce Venouš – svrchně kvašené pivo pšeničné. Příjemné tóny ovoce kombinované s jemnou chutí hřebíčku.
Dne 5.4. majitelé vyrazili s Mamutem do Prahy na farmářské trhy na Náplavce. Přivezli Mamut 12° (světlý ležák), Mamut 13° (tmavý speciál), Mastodont 15° (vídeňský speciál), Venouš 13° (svrchně kvašený pšeničný speciál). Samozřejmě pivo bylo k mání v patentním skle (0,65) a PET (1 l).
Dne 18.4. narazili U chlupatého Slona v Mikulově vídeňský ležák. Při vaření použili vídeňský slad, který pivu dodal sytější barvu.
Na jaře na četné žádosti především cyklistů a pěších turistů pro Hospůdku U Chlupatého slona uvařili Mamuta 10°.
Dne 31.7. na čepu U chlupatého Slona celý sortiment – světlá 10° a 12°, Vídeň 11°, tmavý speciál 13°, pšeničný Venouš.
Dne 22.8. narazili „U Chlupatého slona“ první ejl. Při vaření „Indian summer ale“ použili kombinaci různých sladů s převahou velmi světlého sladu typu „pale“, speciální svrchní kvasnice a výhradně americké chmely. Použitím metody „dry hopping“ (chmelením za studena) se podpořilo rozvinutí aromatických látek chmele.