Vinohradský minipivovar Praha

 

   fotogalerie

adresa: Korunní 2506/106, 101 00 Praha 10

www.vinohradskypivovar.cz

e-mail: info@vinohradskypivovar.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

  • Od 10.9.2023 v nabídce Mr. White NEIPA. Poprvé si sami na vlastní propagačce pomnožili čerstvé tekuté kvasnice od White Labs proslulé svou čistotou i kvalitou. I díky nim je Mr. White NEIPA správně šťavnatá, má typickou sametovou konzistenci a mléčný vzhled. Díky delšímu doznívání, plnému tělu a nízké hořkosti nádherně vyniká výrazné chmelové aroma. Chmely Mosaic a Talus dodávají tóny tropického ovoce, grapefruitu, manga a broskví s jemným zemitým charakterem. Ječné slady, pšenice a ovesné vločky mají podíl na svěží žluto-oranžové barvě a mlhavé konzistenci.
    Alk.: 5,9 %.
  • Svatomartinská specialita roku 2018, Archivní Stout 13, bylo svrchně kvašené tmavé pivo vyrobené z pěti druhů sladu a praženého ječmene. Pivo bylo hodně tmavé a mělo hustou béžovou pěnu. Vyznačovalo se střední plností a hořkostí. Chmelové aroma bylo minimální, ve vůni převládaly pražené kávové tóny z praženého nesladovaného ječmene. Pivo celý rok leželo v sudech a za tu dobu se mu krásně zakulatily chutě a vůně.
  • Od 6.2.2018 na čepu 6 druhů pivo – Weiss 12, IPA 14, Stout 13, 11 světlý ležák, 12 světlý ležák a Jantarová 13.
  • V prosinci 2017 čepovali vánoční pivo – zdejší první Stout (alk.: 5,0 %).
  • V únoru 2017 pivovar začal čepovat novou světlou dvanáctku, tedy klasiku klasiky mezi českými ležáky. Po minulé várce před vánoci se jen zaprášilo. Dvanáctka vyplnila mezeru ve zdejších ležácích mezi nejoblíbenější světlou 11 a jantarovou 13. Stejně jako posledně vařili premiový zlatavý ležák na tři rmuty, podle těch nejlepších tradic. Sypali plzeňský humnový slad a k chmelení použili výhradně Žatecký poloraný červeňák, který svými jedinečnými vlastnostmi pivu dodává jemné chmelové aroma s vyváženou hořkostí.
  • Dne 10.2.2017 pivovar nabídl zbrusu novou IPA 15. Doladili recepturu a využili nový tank, který pro výrobu India Pale Ale a podobných piv pořídili. Obsah alkoholu 6,8 %. Svrchně kvašený speciál s jemnou vůní květů a citrusů, kterou pivu dala kombinace amerického chmele Willamette s Žateckým poloraným červeňákem a Kazbekem. Pro hořkost tentokrát zvolili také německou odrůdu Magnum. Použili čtyři druhy sladu z Čech a Bavorska včetně speciálního sladu Pale Ale.
  • Ve Vinohradském pivovaru dne 7.2.2017 narazili nový Weissbier. Extrakt původní mladiny 12,2%, obsah alkoholu 4,7%. Světlé, svrchně kvašené pšeničné pivo bavorského typu. Ve vůni šlo cítit jemný nádech banánů, citrusových plodů a hřebíčku. Nižší hořkost a chmelové aroma pivu dodala tradiční německá odrůda Hallertaer Mittelfrüh. Použili 50% pšeničného sladu Wayermann a 50% ječného sladu Ferdinand.
  • Od 15.9.2016 novinka – IPA 15. Speciál zářil jasně zlatavou barvou. Vůně lehce ovocně květnatá, s citrusovým dozvukem, který pivu dává jedinečný chmel Willamette. Rovněž použili české chmely ze Žatce, Premiant, Kazbek a Sládek.
    Kromě čtyř chmelů vybrali i čtyři druhy sladů, k tradičnímu sladu Pale Ale jsme přidali Plzeňský slad, Mnichovský slad a Carapils.
  • Od 31.3.2016 na čepu novinka – světlý Ale. Měl zhruba patnáct stupňů, byl uvařen ze světlého humnového sladu a byl chmelen výhradně českými chmely.
  • Od 11.2.2016 šlo ochutnat Vinohradský weissbier. Uvařili pšeničný slad, nachmelili Červeňákem a Sládkem, nechali svrchně vykvasit a leží dvacet dní.
  • Počínaje 16.12.2015 na čepu Vánoční Ale. Čtrnáctka tmavě jantarové barvy, chmelená za studena ryze českými chmely.
  • Od 14.7. šlo v pivnici opět ochutnat pět různých druhů piva, které zde vařili, včetně nového světlého ležáku 12. Na čepu Vinohradská 11°, Ale 11°, 12° světlý ležák, Weiss 12° a Jantarová 13°.
  • Dne 24.6.2015 narazili dva tanky s novými speciály: Vinohradský Ale 11 a premiéru měl první vinohradský Weissbier 12.
  • Dne 21.2. na čepu nová Vinohradská IPA 13.
  • Dne 12.1.2015 na čepu nový Bock 16°. Kromě toho ještě Vinohradská 11° světlá, Vinohradská 12° světlá a Vinohradská 13° jantarová.
  • Od 21.11. nabízeli další várku Vinohradského ležáku. Vinohradský ležák Jantar – pivo světlé jantarové barvy s výrazným sladovým tělem, pocházejícím ze 4 druhů sladu a s výrazným chmelovým dozvukem žateckého chmelu (poloraný červeňák). Vinohradský ležák – světlý ležák, pivo s výraznou příchutí chmele až trpkou hořkostí, které měla v sobě tóny grapefruitu a zeleného melounu.
  • Dne 14.11. v 16:47 bylo naraženo Vinohradské pivo.
  • Dne 20.10.2014 otevřeli. Zdejší první pivo bylo rovněž uvařeno, ale ještě tak dva tři týdny leželo. Proto zatím podávali pivo uvařené místním sládkem v jeho druhém pivovaru.

Starší info:
Na pražských Vinohradech se vařilo pivo naposledy za války v někdejším měšťanském pivovaru. Ten po roce 1945 chátral, sloužil jako sklad zeleniny i čokolády a v novém tisíciletí polovinu zdejších pozemků po požáru koupili a zastavěli developeři. V prostorách bývalé spilky našel zázemí nový Vinohradský pivovar, který by mohl vařit nejvíce piva ročně ze všech pražských minipivovarů.
Pivovar je projektem trojice pivních fandů a podnikatelů různých profesí: vedle bývalého novináře agentury Reuters Jana Korselta, který je považován za hlavu projektu, se do jeho vybudování pustil právník Václav Hrabák a sládek a technik František Richter. Ten už několik menších pivovarů v Praze vystavěl a vedl.
„Minipivovary jsme mívali jako cíl výletů,“ vzpomínají společníci, jak se před časem zrodil jejich plán pořídit si „něco vlastního“. Když získal sen konkrétnější obrysy, začalo více než roční pátrání po vhodných prostorách. Sklepy, kde dnes již stojí připravená varna, kádě na kvašení piva i ležácké tanky si Richter původně pronajímal a provozoval zde hudební klub. „Prostor je vhodný v tom, že se zde dá navázat na tradici, ačkoliv je to dnes už jen torzo bývalého pivovaru,“ popisoval Richter. Minipivovar si tu tak s majitelem objektu, kterým je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, nakonec domluvil dlouhodobý pronájem.
Do projektu se přitom finančně zapojilo také několik podporovatelů a kamarádů. Sami společníci o něm mluví jako o „drahém koníčku s dlouholetou návratností“.
V Praze zatím fungovalo v říjnu 2014 asi 20 minipivovarů, osm jich přibylo jen za poslední dva roky. Vinohradský měl ale výhodu v lokalitě i v plánovaném objemu piva, které uvaří. „Předpokládáme, že zatím budeme vařit tak čtyři tisíce hektolitrů piva ročně. Kapacita je ale šest tisíc,“ popsal Jan Korselt, který v lednu 2014 opustil novinařinu a vrhnul se po hlavě do piva.
Majitelé minipivovaru plánovali, že základem jejich nabídky bude vaření klasického českého jedenácti- a dvanáctistupňového ležáku. Vařit chtěli i silnější speciály jako vánoční a májové tmavé pivo bock a piva belgického typu. „Nechceme dělat lehká výčepní piva. Desítka není úkolem minipivovarů, to je byznys pro velké fabriky,“ vysvětlil Korselt.
Především chtěli přivést konzumenty za pivem přímo do pivovaru, kde bude i restaurace s tradiční českou kuchyní. Ambicí bylo ale dodávat pivo i do dalších pražských podniků, což jiné pražské minipivovary prakticky nedělají. Několik jich už měli nasmlouvaných. „Budeme schopni jich obsloužit spíše desítky než stovky,“ řekl v říjnu 2014 Korselt. Primárně hledali bary a restaurace se slušnou výtočí, které se umí o pivo dobře postarat. (zdroj: archiv.ihned.cz)