Minipivovar Matuška Broumy

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: U Radnice 115, 267 42 Broumy

www.pivovarmatuska.cz

e-mail: info@pivovarmatuska.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • V prosinci 2023 novinka Tripel 19. Belgický styl piva, což je světlý silný Ale, ze kterého vystupují ovocné a kořenité tóny doplněné sladkým sladovým aroma. V tomto Tripelu použili včelí med z Křivoklátska, pomerančovou kůru, mařinku vonnou a heřmánek. 8,1% alk. chmel Styrian Golding.
    • V prodeji v únoru 2021 Apollo Galaxy 13°, Broumy 12°, California 12°, Černá Raketa 17°, Dvanáctka 12°, Dřevo 19°, E.S.B. 14°, Raptor 15°, Robust Stout 18°, Winter Ale 16°, Zlatá Raketa 17°.
    • Od 11.3.2019 měli v prodeji novinku – Barrique Saison 13%. Jedná se o pivo, které šest měsíců zrálo v dubových sudech po noblesním likérovém víně Lokus Červený, které Saisonu dodává na originalitě, ovocnosti a kořenitosti. Pivo následně získává říz přímo v lahvích, stejně tak jako tomu je u pravého Champagne.
    • Od 5.6.2018 letní novinka – Wet Hop Pale Ale 11 %. Pivo s tzv. mokrým chmelem. Jedná se o světlé lehké pivo s velmi jemnou hořkostí. Do studeného chmelení použili chmel Cascade pěstovaný v Německu, který byl sklizen jako čerstvý s veškerým obsahem vody, ihned zavakuován a skladován v chladu. Jedenáctka, 30 IBU, alk.: 4,7 %.

  • Od 8.5.2018 vypustili do světa speciál Barrel – Aged Barley Wine 28° (13,5 % alk. obj.). Pivní styl barley wine se řadí mezi vůbec ty nejsilnější. Ve zdejším podání se jednalo o celosladové osmadvacetistupňové pivo. Broumský barley wine dozrával více než šest měsíců v dřevěných sudech po whiskey a bourbonu, které pivu dodaly ještě intenzivnější vůni a chuť. Pro část dubových sudů se vydali přímo do destilérie v Německu, ta druhá přicestovala rovnou z USA. Pivo zrálo nejen v tancích a sudech, ale i v lahvích, tzv. bottle conditioning. Jednalo se o tu nejčistší verzi, ale zároveň velmi komplikovanou cestu. Do lahví předávali mladé kvasící pivo, které v lahvích vykvasilo, a tím pádem dotlakovalo. Pivo tak získalo na řízu a ještě více se zakulatilo velmi plné tělo. S pivem si tedy hráli skoro celý rok.
  • Pivovar měl v březnu 2018 v prodeji speciál Double IPA 18°. Pivo chmelené experimentálním chmelem, který byl k dostání pouze v Americe nebo v Anglii. Tento experimentální chmel měl evokovat vůně a chutě piv dozrávaných v dřevěných sudech tzv. barrel-age. V pivu šlo najít lehké tóny whiskey, dřeva a kokosů.
  • Od konce června 2017 v prodeji Summer Ale. Bylo to letní pivo s vyšší hořkostí, světlou barvou a stabilní pěnou. Té dosáhli pomocí několika procent pšeničného sladu. Ve vůni byly dominantní americké chmely. E.P.M.: 12 %; Alk.: 5.3 %; vůně intenzivní citrusová, mix tropického ovoce; chuť suchá, hořká; chmely Equinox a Citra.
  • V prodeji od 13.3.2017 nové pivo Charles, ve stylu Best Bitter Ale, EPM 12 %, alk.: 5,3 %, vyšší hořkost cca 35 IBU, světlá barvu, samozřejmě svrchně kvašené. Použité slady byly Pale Ale, Wiener, Biscuit. Ke chmelovaru použili typické anglické odrůdy chmele Golding a Fuggle.
  • Pivovar uvedl 6.2.2017 do prodeje novinkové pivo – Tropical Rocket. E.P.M.: 17.0 %, alk.: 7.0 % druh: IPA american style, vůně intenzivní tropická, chmely: americké Comet, El Dorado, Citra, Amarillo, slady: Plzeňský, Karapils, kvašení svrchní.
  • Od 1.2.2017 v prodeji Barrique Saison 16 %. Ultra limitovaná edice 300 ks – 750ml lahví. Jednalo se o světlé pivo Saison 16%, které dozrávalo přes půl roku v barriquevém dubovém sudu, po bílém portském víně Solera. Dále pro nasycení piva, použili takzvaný bottle conditioning – přidání mladého kvasícího piva do lahví, aby pivo nabralo říž.
  • Dne 1.2.2017 pivovar představil nové světlé spodně kvašené pivo s novou etiketou – Desítka.
    E.P.M.: 10 %, alk.: 4,2 % Chmel: CZ Saaz Special + CZ Žatecký. Slady: Český plzeňský, Karapils. Bya to poctivá desítka vařená na dva rmuty.
  • Na počest postupu týmu Kotlářka Praha Baseball do playoff baseballové extraligy uvařili v minipivovaru v červenci 2017 pivo Champion 11% (alk: 4,6 %, amber ale).
  • Dne 2.5.2016 v prodeji Osvoboditel 16 %, Stout 16 %, Zlatá Raketa 17 % a California 12 %.
  • Pivovar se loučil v březnu 2016 se zimou speciálem Winter Ale, tentokrát s australským chmelem Galaxy.
  • Dne 8.2.2016 v prodeji Saison 16 %, Černá Raketa 17 %, Raptor 15 %, Světlé 13 %,
    California 12 %.
  • Dne 10.11.2015 v prodeji Zlatá Raketa 17 %, Černá Raketa 17 %, Galaxy Apollo 13 % a Weizenbock 16 % .
  • Od 3.11.2015 v prodeji Sv. Martin 16 % (spodně kvašené pivo) a lehce upravený Citra Raptor 15 % (u studeného chmelení prohodili chmel Cascade za výraznější chmel Citra). Jednalo se pouze o jednorázovou pokusnou várku.
  • Od 27.10.2015 v prodeji polotmavé speciální pivo Knír 14 %. (alk.: 5.8 %, jantarová barva, vůně jemná po karamelovém a praženém sladu, české chmely, spodní kvašení. Pivo na podporu Movembra (boj proti rakovině varlat a prostaty).

Starší info:
Majitelem a sládkem v jedné osobě je Martin Matuška. Během své bohaté kariéry sládka působil Martin Matuška například U Fleků, v zahraničí pak v Japonsku, Tunisu, Korei, na stáži v Anglii a dalších zemích. Z poslední let je znám jako vrchní sládek restauračního pivovaru Svatý Norbert na Strahově v Praze. Pivovar najdete v malé obci Broumy na Křivoklátsku. Domek s pivovarem stojí vpravo vedle obecního úřadu. Pravá část chalupy v sobě skrývá ležácké tanky. Těch tu zatím najdete 4 kusy, v nejbližší době přibudou další dva. Mají objem deset hektolitrů. Varna je 5ti hektolitrová (rmutomladinová pánev slouží zároveň i jako whirpool, vyhřívání parou, k tomu scezovací káď). Vodu bere sládek místní z 80-metrového vrtu, slady kupuje dle potřeb a chmel je granulovaný poloranný žatecký červeňák. Vdubnu 2009 byly navařeny dvě várky černé 14° a jedna světlé 13°. Roční kapacita zařízení je přibližně 800 hl piva za rok, vaří se dvourmutově.
„Na trhu prostor pro malé pivovary je. Zájem o nefiltrovaná, poctivě dělaná piva roste,“ mínil v červnu 2009 Martin Matuška z obce Broumy. Minipivovarnictví se věnuje už čtvrt století. O tom, že je člověkem na svém místě, svědčí i to, že působil jako sládek ve vyhlášeném pražském šenku U Fleků, později v Japonsku, Jižní Koreji či Tunisku. Před dvěma lety se rozhodl v Broumech obnovit pivovar. „Stál tu už v 17. století při zdejší sklárně,“ řekl Matuška. První várku piva uvařil na Velikonoce 2009. Konkurence se neobával „Jde o minipivovar, náš roční výstav může být 900 hl piva. Vaříme pouze nefiltrovaná, nepasterizovaná piva, která jsou plnější a chuťově zajímavější. Nyní máme uvařeno čtrnáctiprocentní tmavé pivo, třináctiprocentní světlé pivo a třináctiprocentní pšeničné pivo svrchně kvašené,“ upřesnil. Konkurenčních malých pivovarů se Matuška, který zásoboval už čtyři restaurace v Praze a jednu místní, neobával.
Veškeré vaření se zde odbývá v malé přístavbě víkendové chalupy a vše je tzv. na koleně udělané dle vlastního návrhu. Varna má obsah 500 l, vedle je scezovačka, dále pak 6 vertikálních nerez tanků používaných jako uzavřené spilky a jako ležácké tanky na zrání. Vše je ale plně automatizováno. Kolaudace pivovaru proběhla v dubnu 2009.
V srpnu 2009 bylo navařeno i jantarové pivo 13°a pšeničná 13°. Připravovalo se plnění do lahví.
V říjnu 2009 pivo dodáváno do 6 restaurací v Praze – Zlý časy (Nusle), U Sv. Tomáše (Augustine Hotel – Malá Strana), další je restaurace v Jesenici, pak Bar Chýše, Club Fanda (Radlice) a restaurace U Radnice na Žižkově (prý známá i jako U Šůvinky).
Na vánoční svátky roku 2009 sládek Matuška uvařil polotmavou devatenáctku.
V únoru 2010 minipivovar uvařil patnáctistupňové polotmavé Svatomatějovské
. Z broumského pivovaru pocházely dvě horké novinky jara 2010 – černé svatotomášské pivo a speciální Pale Ale s názvem Raptor. Před lety byla restaurace u svatého Augustina vyhlášená. Vařila si dokonce vlastní pivo v krápníkových sklepeních. Pak ale přišla normalizace, úpadek, pivo se začalo vařit v Nuslích, následně v Braníku a pak zaniklo zcela. Pak byl Augustýn známý kabaret, ale už se standardním pražským pivem. Od roku 2009 v prostorách sedmi středověkých budov a kláštera sídlil luxusní hotel The Augustine. Ten měl snahu vrátit originální pivo do svého pivního klubu. Povedlo se právě díky spolupráci s pivovarem Matuška. Svatý Tomáš bylo čtrnáctistupňové černé pivo s 5,5 % alkoholu. Mnoho pivařů si v této chvíli řekne, že černé pivo takové „voltáže“ bude sladké jako „cucnakláděvčokoládě“. Jenže to se mýlí. Martin Matuška se synem vytvořili pivo, které se vyznačuje hustou pěnou, chmelově hořkou chutí a jen lehce sladkým dozvukem. Pivo bylo vařeno speciálně pro hotel The Augustine. Luxusní hotel však měl také luxusní cenu – 95 korun za půllitr. Martin Matuška se také před nedávnem, rozhodl vzkřísit tradiční vývozní pivo, tzv. Indian Pale Ale. Šlo o pivo výrazné chuti, které jí získalo kvůli tomu, že muselo mít speciální způsob vaření, aby vydrželo převoz z Evropy do Ameriky lodí. Proto se také těmto pivům říkalo Indian. Nový Raptor sice navázal na historická piva typu Pale Ale, avšak bylo vytvořeno vlastně novou recepturou.
Minipivovar o velikonocích 2010 nabízel kromě světlého 13% speciálu také tmavého 14% Broumského pařeza.
Světlé třináctistupňové pivo Karel Egon II. uvařil sládek Matuška speciálně pro hrad Křivoklát. Pivo mělo 5,5 % alkoholu a k mání bylo jak točené, tak i ve 0,75 l lahvích. Patron piva byl zvolen velmi případně; Karel Egon II. Fürstenberk byl jedním z nejúspěšnějších majitelů Křivoklátu.
„Nestíháme,“ potvrdil v červenci 2010 sládek pivovaru Adam Matuška. Otevřeli ho s otcem teprve před rokem a vařili už čtyři druhy piv. „Na odbyt jde v létě nejvíc pšeničné. Je to letní pivo, typické pro Německo. Je méně chmelové, přírodní, má ovocné příchutě, třeba i hřebíček,“ dodal Matuška, který byl nejmladším sládkem v republice.
Mikulášské pšeničné střídalo v prosinci vánoční tmavé pivo v pivnici U Sv. Tomáše. Devatenáctistupňové pivo s osmi procenty alkoholu chutnalo domácím i hostům hotelu The Augustine, který zabral i svatotomášský pivovar. Svatotomášské pivo podle staré receptury i speciály vařil pivovar Matuška.
Na počátku roku 2011 minipivovar nabízel piva Matuška Černá raketa (svrchně kvašené pivo typu India Black Ale; alk.: 7 %; extrakt 15,9 %; láhev ), Matuška Weizenbock (pšeničné speciální pivo; alk.: 6,3 %), Matuška 14° tmavá a Matuška 13° Světlá.
V Broumech uvařili v lednu 2011 úplnou novinku pivo Matuška Námořník 15° polotmavé – typ piva „Czech Navy Lager“. Spodně kvašené s použitím ryze českých odrůd chmele.
V květnu 2011 minipivovar mj. nabízel pivo Matuška Novošlechtěnec, šlo o světlý ležák českého typu (alk.: 5,0 %).
Pivovar v roce 2011 vařil pivo také pro hrad Křivoklát. Křivoklátské pivo bylo v hradní koštovně čepováno a v lahvích prodáváno pod obchodními názvy Karel Egon II. (světlá třináctka plzeňského typu; 13,0 %, alk.: 5,5 %,) a Magister Kelley (tmavá bavorská čtrnáctka; 14,0 %, alk. obj. 5,8 %,). Kromě toho probíhaly na hradě příležitostné ochutnávky dalších speciálních piv, které Matuška uvaří.
V květnu 2012 byl z minipivovaru distribuován speciál Hellcat Imperial India Pale Ale 21,5°.
Dopad prohibice ze září 2012 zaznamenal i pivovar v Broumech. Svou velikostí se řadil mezi minipivovary, jeho zástupci se však už setkali s vyšším zájem odběratelů. „Oslovili nás zástupci pražského hotelu, a to kvůli tomu, že drahý alkohol chtějí nahradit větším odběrem piva,“ konstatoval za broumský pivovar Adam Matuška. Zástupce pivovaru odběratelé kontaktovali ihned po vyhlášení zákazu prodeje nápojů s obsahem alkoholu nad dvacet procent. „Jeden z odběratelů mě právě o prohibici informoval. Měl totiž obavy, jestli se opatření nevztahuje i na nás,“ uvedl Adam Matuška. „Vyrábíme i silná piva, ty však mají obsah alkoholu do dvaceti procent. Dvacítka však značí procenta cukru, odběratel si označení v první chvíli spletl,“ uvedl Matuška s tím, že si odběratel ověřoval, zda silnější pivo zůstane na trhu. (zdroj: kladensky.denik.cz)
Speciální Svatomartinské pivo nabídl o víkendu 9.-11.11.2012 Zámecký pivovar a hostinec U Paní Magdaleny ve Všeradicích. Milovníci zlatavého moku se mohou těšit na speciální polotmavou šestnáctku sytě jantarové barvy, plnější sladové chuti s příjemně chmelovou hořkostí. Pro všeradický pivovar ji uvařil sládek pan Matuška z Broum.
V listopadu 2012 pivovárek nabízel mj.pivo Matuška medový speciál.
Na konec roku 2012 minipivovar připravil speciál Matuška Vánoční (polotmavý speciál českého typu, alk.: 7,8 %, stupňovitost: 19°).
Za necelé čtyři roky existence se rodině Matuškových povedl výjimečný počin. Malý pivovar, který vybudovali, získal rychle renomé, obdržel řadu prestižních ocenění a dodával v roce 2013 pivo například ministerstvu zahraničí, britskému velvyslanectví či michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise.
Zakladatelem pivovaru byl otec rodiny Martin Matuška, jenž se v pivovarnictví pohyboval přes třicet let. Renomé si získal coby sládek Klášterního pivovaru Strahov – získal tam ocenění „sládek roku“ a jeho piva obdržela řadu prestižních cen. „Jezdil jsem učit pivovarskou technologii do zahraničí – do Japonska, Jižní Koreje či Tuniska. Dlouhodobě jsem si ale chtěl uskutečnit sen, a sice postavit si vlastní minipivovar. Dlouho jsem o tom ale hlavně mluvil,“ vyprávěl agilní padesátník Martin Matuška. K tomu, že se do projektu pustil, mu pomohlo vědomí, že mladší syn Adam chce v pivovarnickém řemesle pokračovat, a v neposlední řadě morální a finanční podpora široké rodiny.
Na Velikonoční pondělí roku 2009 byla uvařena první várka speciálního tmavého piva pro hotel Augustine na Malé Straně. „Když ještě pivovar vůbec nestál, už jsme měli smlouvu a tmavá čtrnáctka musela být v květnu k dispozici v hotelové restauraci. To byl hnací moment,“ vyprávěl o prvním odběrateli Martin Matuška. Díky jeho renomé měl pivovar prvních osm odběratelů jistých dříve, než nějaké pivo vůbec uvařil.
Pivovar Matuška je na první pohled jen nenápadným domkem v zapadlé vsi. „Původně to byla naše rekreační chalupa, kterou bylo třeba přetvořit na pivovar,“ řekl Martin Matuška. Uvnitř domu se skrývá moderní pivovarský provoz, kde všechny výrobky vznikají na ploše pár desítek metrů čtverečních. Varna, spilka i ležácké tanky zabírají jen dvě nevelké místnosti. „Poslední dobou nám pivo neustále chybí – je o něj zájem v Japonsku, Anglii či Itálii. Máme plány přistavět další křídlo a zvětšit se,“ dodal otec pivovaru.
V době, kdy Matuška startoval, vznikala řada malých pivovarů, vařících dobré a různorodé pivo, kterým se přesto tolik prosadit nepodařilo. „Vím, že existuje řada pivovarů, které jednou uvaří skvělé pivo, jenže podruhé je úplně špatné. Tudy asi cesta nevede. Je třeba kvalitu udržet permanentně,“ mínil Martin Matuška.
A možná ještě jeden faktor: „Byli jsme ale také jedni z prvních, kteří vařili pivo, a přitom neměli vlastní restauraci. Kolegové mi říkali, že bez hospody je to bláznovství a že to nebude fungovat. My nyní opravdu vyděláváme jen na výrobě piva, přesto se nám daří a jsme spokojení.“ Restaurace by znamenala další starosti, například s personálem, Matuškovi tento nápad přesto nezavrhují. „Bylo by skvělé mít vlastní pivovarskou hospodu, kde bychom nabízeli všechny druhy našeho piva v top kvalitě, v příslušných sklenicích a podobně. Teď ale rozhodně ne, nemáme na to odpovídající prostory,“ vysvětlil Adam Matuška. Přitom v nejmenším nepochyboval o klientele. „Věřím, že by se sem lidé sjížděli. Oni se totiž sjíždějí už teď. Když je v létě otevřená hospůdka na místním hřišti, je jedním z našich největších odběratelů a denně vytočí více než náš největší stálý odběratel v Praze. Lidé sem jezdí na kolech, jsme také blízko hradu Křivoklát a ani z Prahy to zas tak daleko není,“ řekl mladý sládek.
Adam Matuška vystudoval středoškolský obor technologie piva a absolvoval několik praxí v Čechách i v zahraničí. Sládkem v rodinném pivovaru se stal ihned po maturitě v roce 2009. Dnes pivovar fakticky vede. „Když vidím, že to Adamovi jde, tak se do toho snažím zasahovat co nejméně,“ řekl Matuška senior. „Poslední dobou to spíše vypadá tak, že přijdu do práce a ptám se, co je potřeba udělat – já jeho! Jsem za to rád, mně se ulehčí. Spíš bych tedy řekl, že to tady vede Adam.“ Ten ovšem promptně dodává, že jde přeci jen o společnou práci. „Hodně inovujeme a nové receptury vytváříme společně, ale základní receptury jsou od táty,“ dodal jeho syn.
Pivovar pomalu rostl. Výstav v roce 2012 dosáhl 1300 hektolitrů a počet odběratelů narostl z původních osmi na padesátku. „Na nikoho necílíme, zákazníci si nás spíše sami vyhledávají. Většinou je to tak, že naše pivo někdo ochutná, zvěst o něm šíří dál, a tím stoupá jeho obliba. Máme své cíle, své horizonty a chceme jít dál. Čím dál více si cením lidí, kteří si něco vezmou, dokážou z toho něco vytvořit, dokážou to prodat a uživit se. Nakonec z takovýchto malých pivovarů na Západě vznikly i velké pivovary, jen je vždy třeba držet kvalitu,“ řekl Martin Matuška.
Pivovar je známý i pro širokou škálu pivních odrůd, které produkuje: pšeničné, american pale ale, india pale ale, weizenbock či biere de gard. „Vaříme některé klasické české druhy, někdy se inspirujeme v zahraničí, ale hlavně hodně inovujeme a kombinujeme. Vznikají tak úplně nové druhy piva,” popsal Martin Matuška.
Řada jeho přátel však byla velmi skeptická a tvrdila, že Češi jsou konzervativní a různé pivní speciály pít nebudou. „Naše nejprodávanější pivo je IPA Raptor, vaříme ho téměř každý týden, a i tak nám pořád chybí. V létě se zase prodává úplně fantasticky pšeničné pivo,” řekl Adam Matuška. Matuškovic piva nekoupíte půllitr za „dvě pětky”. Třetinka přijde klidně na padesát korun. Pro zákazníky to ale potíž nebyla. „Naopak jsme pivo museli několikrát zdražit. Poskytujeme úplně jiný produkt, pivo vyrábíme řemeslnou cestou v malém množství. Naše pivo Hellcat je sice jedno z nejdražších, ale má velkou alkoholovou sílu, chuťovou pestrost, při jeho výrobě používáme anglické a americké chmely. To pivo má zkrátka větší užitnou hodnotu,” vysvětlil Martin Matuška a dodal: „Když se někdo chce fakt jen opít, tak mu tři Hellcaty klidně nahradí deset dvanáctek a ještě ušetří.”
Po nečekaném úspěchu Karla Schwarzenberga v prvním kole prezidentské volby se ve volebním štábu v pražském divadle Archa točilo právě pivo Matuška. K ministru zahraničí se přitom pivo z Broum dostalo zcela náhodou. „David Černý jednou na kole zabloudil do baru Chýše v Čimicích, kde ochutnal naše pšeničné. Hned pak volal tátovi, že ho musí prodávat v MeetFactory, což je dnes náš pravidelný odběratel. Přes MeetFactory se pak naše pivo dostalo ke Karlu Schwarzenbergovi. Kupuje si jej na ministerstvo i pro vlastní rodinu,” řekl Adam Matuška.
Dne 20.2.2013 v prodeji piva IPA Raptor (15 %, alk: 6,3 %), Speciální tmavé (14 %; alk.: 5,8 %), Speciální pšeničné (13 %; alk.: 5,5 %), E.S.B., Extra Special Bitter (14 %; alk.: 5,7 %) a Zlatá raketa (17 %; alk.. 7 %).
Dne 27.2.2013 v prodeji piva California (12 %, alk: 5,3 %, pale ale), Ipa Raptor (15 %, alk.: 6,3 %), Speciální světlé (13 %, alk.: 5,5 %, pils).
Dne 5.3.2013 v prodeji piva Weizenbock (16 %, alk.: 6,8 %), IPA Raptor, Speciální světlé (13 %, alk.: 5.5 %), Speciální pšeničné (13 %; alk.: 5,5, světlé), Speciální tmavé (14 %, alk.: 5,8 %) Zlatá raketa (17 %. alk.: 7 %).
Dne 12.3.2013 v prodeji piva Medové 14 %, Raptor 15 %, Winterbock 16 %, Světlé 13 % , California 12 % a Weizenbock 16 %.
Dne 28.3.2013 v prodeji piva Speciální Velikonoční Pšeničné 13 % (uvařené pouze z chmele Citra), Zlatá raketa 17 %, Raptor 15 %, Winterbock 16 %.
Dne 2.4. novinka – světlý speciál pale ale Apollo Galaxy (13 %; alk.: 5,5 %).
Dne 9.4. v prodeji piva Světlé 13 %, California 12 % – vítěz Jarní ceny českých sládků 2013, Námořník 15 % a Raptor 15 %.
Dne 16.4. v prodeji piva Apollo Galaxy 13 %, E.S.B. 14 %, Zlatá Raketa 17 %, Raptor 15 % ,Pšeničné 13 %, Světlé 13 % a Tmavé 14 %.
Dne 1.5. uvařili speciálně pro nově vznikající Ochutnávkovou pivnici v Brně, OP OPEN ALE – oficiální název. Piva bylo uvařeno 780 l. (5,5 % / IBU 50).
Dne 28.5. prodej piv California 12 %, Apollo Galaxy 13 %, Zlatá Raketa 17 %, Tmavé 14 %.
Dne 12.6. v prodeji piva Raptor 15 %, Pšeničné 13 %, Apollo Galaxy 13 %, California 12 % a 5, Tmavé 14 %.
Dne 20.6. v prodeji piva California 12 %, Speciální Pšeničné 13 % (u této várky použili na tzv. studené chmelení – chmel Galaxy (používán u piva Apollo Galaxy). Pivo mělo aroma po banánech a hřebíčku – typické pro pšeničná piva + vůně exotického ovoce v čele s maracujou), Zlatá Raketa 17 %, Raptor 15 % a Tmavé 14 %. Nachystáno letní pivo Fastball 9 % (alk.: 3,8 %, druh APA, chmel US Citra + US Columbus + US Cascade).
Dne 16.7. v prodeji piva California 12 %, Pšeničné 13 %, Fastball 9 %, Raptor 15 % a Tmavé 14%.
Dne 13.8. v prodeji piva – California 12 %, Raptor 15 % a Pšeničné 13 %..
Naprostá většina minipivovarů v Česku je spojená s restaurací, hospodou nebo aspoň výčepem, což má být záruka odbytu piva. Ne všichni se ale vydali touhle cestou. „Já jsem už na začátku říkal, že restauraci nechci. Restaurace je ještě složitější organismus než pivovar,“ vyprávěl v srpnu 2013 za pochodu během odpolední směny dvaapadesátiletý Martin Matuška, majitel pivovaru v Broumech. U vchodu visí tabule se seznamem míst, kam svoje pivo dodává. Jsou mezi nimi luxusní restaurace v Praze, ale i ministerstvo zahraničí nebo britské velvyslanectví. „Dodáváme asi na padesát míst, ale zájem je pětinásobný. Loni jsme vyrobili 1300 hl, teď jednáme s bankami o přesunu do jiné budovy, kde bychom měli pivovar s perspektivou růstu na čtyři tisíce hektolitrů,“ řekl majitel. Pivovar patří mezi ty, které vznikly vyloženě doma, v tomto případě dokonce na rekreační chalupě. Žádnou ceduli ani směrovku, že se v malé obci nachází pivovar, nenajdete, nicméně typická vůně linoucí se obcí vás bezpečně dovede na místo. „Dojíždím každý den z Prahy, je to třicet pět minut, ale stěhovat bych se nechtěl, já mám město rád,“ řekl Martin Matuška. Střídá se s několika dalšími zaměstnanci, ale největší oporou je pro něho třiadvacetiletý syn Adam. Stejně jako jeho otec vystudoval potravinářskou technologii a ihned po maturitě nastoupil v rodinném podniku jako sládek. „Musím říct, že bez něj by to nešlo. Díky němu má taky firma pokračovatele,“ řekl Martin Matuška, který je mezi majiteli minipivovarů skutečným odborníkem. Pracoval v pivovaru U Fleků a v Klášterním pivovaru na Strahově, mezitím rozjížděl pivovary například v Tunisku nebo Japonsku. O vlastním minipivovaru prý snil už v šestnácti nebo sedmnácti, ale čas dozrál teprve před několika lety. „Blížila se padesátka, doma říkali, že o tom pořád jenom mluvím a nic, tak jsem se do toho pustil.“ Od začátku počítal, že se tím bude živit, ne k tomu ještě dělat něco bokem. „Pivem se uživit dá,“ mínil. „Musíte dělat kvalitní, dobré, speciální pivo a prodávat ho za odpovídající cenu, aby to přineslo zisk, zaplatilo splátky úvěrů a uživilo rodinu.“ Protože měl spoustu známostí z předchozích zaměstnání, zájemci o pivo se začali ozývat sami, nikam se nemusel vnucovat ani investovat do reklamy. Dnes jde opravdu o rodinný podnik, protože kromě syna zaměstnává i manželku, která zanechala původní profese porodní asistentky, aby v rostoucí firmě pomohla s administrativou. Starší syn Jakub zase jako grafik navrhl logo a etikety. Celkem minipivovar uživí pět lidí a dva brigádníky. (zdroj: www.novinky.cz)
Dne 21.8. prodávaná piva – Apollo Galaxy 13 %, Tmavé 14 %, E.S.B. 14 % a Fastball 9 %.
Dne 10.9. prodávaná piva – Raptor 15 %, California 12 %, Pšeničné 13 % a Apollo 13 %.
Dne 20.9. v prodeji piva Apollo Galaxy 13 %, Zlatá raketa 17 %, California 12 % a Tmavé 14 %.
Dne 22.10. v prodeji piva – California 12 %, Raptor 15 % a Pšeničné 13 %.
Dne 5.11. v prodeji piva Sv. Martin 16 %, Weizenbock 16 %, Raptor 15 % a Apollo Galaxy 13 %.
Dne 12.11. v prodeji novinka Speciální pšeničné 13% s chmelem Galaxy z australské Tasmánie (chmel byl použit do whirpoolu, to jest několik minut po dokončení chmelovaru, dále pak na tzv. studené chmelení. V pivu můžete hledat vůně hřebíčku, banánu, mučenky jedlé a tropického ovoce. Použitím chmele zároveň zvýšili hořkost, která není pro pšeničná piva až tak typická).
Dne 3.12. v prodeji piva Zlatá Raketa 17 %, Apollo Galaxy 13 % , California 12 %, Tmavé 14 % a novinka Stout 16 %. (alk.: 6 %, chmel: český Žatecký, anglický Fuggles a americký Amarillo; slady: český Plzeňský, Bavorský, Karamelový, Karapils, Pražený pšeničný, Pražený ječmen, Pražený barevný.)
Dne 11.12. 2013 byla prodávaná piva – Stout 16 % , California 12 % a novinka Vánoční Extra IPA 19 % (alk.: 7,8 %, 65 IBU, chmel Žatecký, Amarillo, Simcoe).
Dne 14.1.2014 v prodeji piva Weizenbock 16 %, Winterbock 16 %, Raptor 15 % a Tmavé 14 %.
Dne 27.1. uvařili nové pivo: Uluwatu 10 %. Jedná se o osobní vzpomínku sládka Adama Matušky na vyhlášenou surfařskou pláž, která se nachází na jižním cípu ostrova Bali – Indonésie. Mělo by se jednat o lehké, světlé, spodně kvašené pivo, uvařené z australských chmelů Pride of Ringwoos (hlávkový chmel) a Summer (granulovaný chmel).
Dne 4.2. 2014 v prodeji piva – Raptor 15 %, Weizenbock 16 %, California 12 %, Apollo Galaxy 13 %, E.S.B. 14 % a Tmavé 14 %.
Dne 18.2. v prodeji piva Apollo Galaxy 13 %, Zlatá Raketa 17 %, California 12 % , Weizenbock 16 % a novinka Uluwatu 10 % (alk.: 4,2 %, chmel australský Pride of Ringwood (hlávkový chmel) a Summer, slad český, spodní kvašení).
Pivovar získal v březnu ocenění za nejlepší pivovar s výstavem od 1 000 hl do 4 000 hl, který udělovaka Česká a moravská pivovarnická akademie.
Dne 11.3. v prodeji piva – Hellcat 21 %, Apollo Galaxy 13 % a California 12 %.
Dne 1.4. prodávaná piva – Námořník 15 %, California 12 %, Apollo Galaxy 13 %, Zlatá Raketa 17 % a E.S.B. 14 %.
Pivovar připravil pro Festival minipivovarů na Pražském hradě speciál Cask Ale – Extra Special Bitter. Pivo bude čepováno samotokem a sud nachlazen ledem.
Dne 10.6. v prodeji piva – Summer Ale 12 %, California 12 %, Apollo Galay 13 %, Tmavé 14 %, Raptor 15 % a Pšeničné 13 %.
Dne 7.7. v prodeji piva – Fastball 9 %, Uluwatu 10 %, Summer Ale 12 %, Apollo Galaxy 13 %, Světlé 13 %, E.S.B. 14 % a Raptor 15 %. (Fastball – E.P.M. 9 %, alk.: 3.8 %, APA, chmel US Citra+ US Columbus + US Cascade). (Summer Ale – E.P.M. 12 %, alk.: 5.3 %, chmel US Columbus + US Simcoe + US Citra, slad český, pšeničný).
Na počátku srpna uvařili speciální pivo Mozaika 13 % pro restaurace Krystal Mozaika Bistro a Restaurant Mozaika. Jak jinak, než z chmele Mosaic. U piva Summer Ale 12 % se rozhodli změnit složení chmelů Columbus a Simcoe nahradily chmele Mosaic + Motueka. Výsledkem bylo mangové až multi-tropické aroma.
Dne 28.8. prodávali piva – Saison 16 %, E.S.B 14 %, Tmavé 14 %, Zlatá Raketa 17 %, Summer Ale 12 %, California 12 %, Apollo Galaxy 13 %, Světlé 13 %. Novinka Saison (alk.: 7,8 %, chmel: CZ Žatecký + CZ Premiant + USA Citra, slad: český, pšeničný, karapils. Belgické pivo Saison se původně vařívalo ve francouzsky mluvící oblasti Wallonia.Vařívalo se původně v zimním období a pilo se v období žní, kdy hasilo žízeň sedláků. Původní Saison býval slabší než se vaří dnes.V současné době se díky chlazení může vařit celoročně.Na kvašení se používají velmi speciální historické kvasnice , které způsobují výše popsanou složitou vůni a chuť.
Dne 24.9. uvařili Speciální Světle 13% z čerstvého hlávkového Žateckého poloraného červenku.
Dne 14.10. měli sortiment – E.S.B. 14 %, Apollo Galaxy 13 %, Světlé 13 % a California 12 %.
V polovině listopadu v tancích zrály novinky – Devítka (pivo vyrobeno speciálně k obědům, jen z českých surovin, spodně kvašené) a Knír 14% (pivo na podporu Movembra – boj proti rakovině varlat a prostaty, spodně kvašené).
Dne 10.12. 2014 v prodeji Vánoční 19 % (alk.: 7,8 %, hořkost 65 IBU). Pivo je svými hodnotami na rozmezí IPA a Imperial IPA, proto se rozhodli použít název Extra IPA.
Dne 12.1.2015 měl pivovar v prodeji HellCat 21%.
Od 28.1. v prodeji novinka – Winter Ale. (E.P.M. 16 %, alk.: 6,6 %, styl IPA, hořkost 57 IBU). Chmele CZ Saaz Special + US Amarillo + US Simcoe+US Summit. Winter Ale byla slabší verze velmi úspěšné Vánoční Extra IPA 19%.
V únoru prodeji nově Stout (E.P.M.: 16 %, alk.: 6 %; chmele: Žatecký, Fuggles, Amarillo). U této várky použili 1 kg vanilkových lusků z Madagaskaru.
V únoru při degustační akci v Táboře vybojovali tato ocenění: Zlatá pivní pečeť – Tmavý speciál z minipivovaru (Tmavé 14 %), Stříbrná pivní pečeť – Pale Ale (Apollo Galaxy), Bronzová pivní pečeť – Extra silné pivo (Hellcat).
Na konci dubna v prodeji pivní novinka Osvoboditel. E.P.M.: 14 %. alk: 5.7 %. Strong Pale Ale. Intenzivní chmelová vůně po amerických chmelech. Hořkost 50 IBU. Chmele: US Cascade + US Amarillo + CZ ŽPČ + US Simcoe. Slad plzeňský. Pivo bylo uvařeno k 70. výročí osvobození Československa sovětskými a americkými vojsky.
Dne 28.4. v prodeji piva – California 12 %, Apollo Galaxy 13 %, Saison 16 %, Čaroděj 14 % a Ale Čaroděj 14 %. Novinku Čaroděje uvařili dvě totožně várky. Jednu zakvasili kvasnicemi svrchního kvašení a druhou spodního Ale Čaroděj, alk.: 5,8 %, druh black ale. Čaroděj je bavorské tmavé. Alk.: 5,8 %. Chmele – CZ Saaz Speciál + německý Herkules. Slady – český plzeňský, bavorský, karamelový, karapils.
Od 1.7. v prodeji novinka – Barrique – Černá raketa (E.P.M.: 17.0%, alk.: 7 %, druh: Barrel Aged Strong Beer India Black Ale, chmel: CZ Žatecký + CZ Premiant + US Cascade + US Amarillo). Černá Raketa zrála dva měsíce v sudu z francouzského dubu, který byl jemně vypalovaný ohněm. Tenká vrstva spáleného dřeva a předchozí zrání robustního, červeného, fortifikovaného vína Lokus, z rodinného vinařství J. Stávek, pivu dodalo na aromatické intenzitě a komplexnosti.
V Broumech se 29.9.2015 prodávalo Speciální Světlé 13 %, které uvařili 3.9. z chmele sklizeného 24hodin před várkou.