Šumický pivovar Viničné Šumice

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Viničné Šumice 389, 664 06 Viničné Šumice

www.vildenberg.cz

e-mail: pivovarsumice@gmail.com


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • Na počátku roku 2024 vyměnili 5 hl varnu za větší 10 hl od firmy Strojtep.
  • V prosinci 2023 v nabídce Připálený Perníček. Byl to tmavý speciál 13,5° uvařený ze čtyř druhů sladu chmelený pouze jedním druhem českého chmele. A aby to bylo ještě zajímavější, při vaření sládek tento speciál dokořenil badyánem, skořicí a speciálním perníkovým kořením.
  • Na konec roku 2023 připravili Vánoční Medové. Polotmavý spodně kvašený speciál 13,5 °, který byl uvařený ze čtyř druhů sladů, třech odrůd českého chmele a na závěr doplněný o lesní med z Vysočiny. Touto kombinací vznikla nezaměnitelná chuť a vůně. Po prvním napítí byla cítit příjemná chuť po medu a ke konci doznívá hořkost po žateckém chmelu. Chrismas Bííír Byl to svrchně kvašený světlý speciál 13,5°, který je vařený ze dvou druhů sladu a chmelený dvěma odrůdami amerického chmele. V pivu ale nejvíce vynikl chmel El Dorado, který se vyznačuje lehkým aromatem po meruňkách a tropickém ovoci. Pivo zakončilo příjemná a přitom silnější hořkost.
  • V listopadu 2023 novinka – Vildenberský Pumpkin. Byl to světlý spodně kvašený speciál 12,5 EPM, chmelený americkým chmelem, který nesl kořeněné tóny. Pivo bylo vařené se spousty kil dýně, kořením jako je skořice a hřebíček. Na závěr byl ještě přidán zázvor.
  • V říjnu 2022 novinka Vildenberský Ohnivec. Speciální ležák, který byl vařený pouze ze dvou druhů sladu a chmelený jedním druhem chmele tak, aby právě vynikla příjemná palivost papriček Trinidat Scorpion Moruga Satan. Alk.: 4,8 %.
  • V červnu 2022 na čepu Double Hopík. Byla to první zdejší svrchně kvašená světlá 12°, která byla dvakrát za studena chmelená a ke všemu pokaždé jiným chmelem. První odrůda byla americká El Dorado. Druhá odrůda pochází z Nového Zélandu a nese jméno Nelson Sauvin.
  • V prosinci 2021 speciál Mrazík Ale. Byl to pivo typu pale ale. Svrchně kvašená světlá 12°, která byla chmelená pouze jednou odrůdou amerického chmele (single hop). V chuti a vůní šlo zaznamenat lehké tóny po jehličí (borovička), avšak ke konci převládala vyšší hořkost.
  • Na koci roku speciál Připálený perníček. Byl to tmavý speciál 13,5° uvařený ze čtyř druhů sladu chmelený pouze jedním druhem českého chmele. A aby to bylo ještě zajímavější, při vaření sládek tento speciál dokořenil badyánem, skořicí a speciálním perníkovým kořením.
  • V prosinci 2021 na čepu Chrismas Bííír. Byl to svrchně kvašený světlý speciál 13,5°, který byl vařený ze dvou druhů sladu a chmelený dvěma odrůdami amerického chmele. V pivu ale nejvíce vynikal chmel El Dorado, který se vyznačuje lehkým aromatem po meruňkách a tropickém ovoci. Pivo zakončila příjemná a přitom silnější hořkost.
  • Na počátku září 2021 na čepu měli Vildenberskou Tmavou 13°, Vildenberský světlý Ležák 12°, Vildenberský Zlaťák 11°, Letňáček Ale 10°, Kengerůůů 13,5° (svrchně kvašený světlý speciál, pivo typu India Pale Ale. Vařené pouze ze dvou druhů sladu a chmelené pouze jednou odrůdou).
  • V květnu 2021 novinka – Double Hopík. První zdejší svrchně kvašené pivo, které je dvakrát za studena chmelené a ke všemu pokaždé jiným chmelem. První odrůda byla americká El Dorado. Druhá odrůda je zde úplně poprvé. Pochází z Nového Zélandu a nese jméno Nelson Sauvin. A právě jak se chmel jmenuje, takové chuťové tóny můžeme v pivečku nalézt. Lehce vinné, ale především je krásně cítit trpkost po angreštu.
  • Od 29.4.2021 v prodeji Vildenberský Mercen. Je to světlý spodně kvašený speciál 13,5 °, vařený pouze z německých sladů z města Bamberk. Slady se krásně ukáží i v konečné chuti. Pivo je chmelené 3x výhradně německým chmelem.
  • Dne 17.3.2021 v nabídce Vildenberská Tmavá 13° (spodně kvašené pivo, vařené ze tří druhů sladů, z nichž dominují slady pražený a karamelový. Je příjemně hořké s lehkými tóny kávy a hořké čokolády), Vildenberský světlý Ležák 12°, Vildenberský Zlaťák 11° a Medové Sluníčko 13,5° (světlý spodně kvašený speciál 13,5 °, chmelený jednou odrůdou českého chmele Žatecký poloranný červený. Do piva byl přidán včelí jarní med).
  • Na konci června 2020 novinka – Medový Ležáček 12°. Spodně kvašený světlý ležák, který svojí barvou připomíná ve slunci se blýskající sklenici medu. V chuti a vůni byla po tomto medu také svěžest. Příjemnou doznívající hořkost mají potom na svědomí vybrané české chmely.
  • Od 14.5.2020 novinka – Vildenberský Antycovit Ale 12°. Polotmavý svrchně kvašený ležák, pivo je ze tří druhů sladu a tak se pyšní krásně hnědo-rudou barvou. Kombinace amerických a novozélandských chmelů, která byla použita při vaření vytvořila vyšší hořkost s lehkými tropickými tóny.
  • Od 12.3.2020 novinka – Vildenberské Medové Sluníčko. Světlý spodně kvašený speciál 13°, který barvou připomíná slunce a v chuti a vůni můžeme cítit lehké tóny medu. V kombinaci s vybranými chmely je pivo opravdovým požitkem.
  • Od 20.6.2019 v Hradské restauraci na čepu speciál Vildenberský Anglický Pionnýýr 11° polotmavý svrchně kvašený ležák, chmelený pouze jedním anglickým chmelem Pioneer.
  • Od 1.6.2019 v Hradské restauraci na čepu Vildenberské ANO. Speciální ležák ku příležitosti svatby zdejšího sládka, zajímavý svým nachmelením americkým chmelem Citra na varně a za studena českým chmelem Harmonie a čtyřmi druhy sladů.
  • Od 4.4.2019 v Hradské restauraci na čepu nově Vildenberské medové Sluníčko (Světlá 13° s nádechem jara a přídavkem včelího medu).
  • Dne 5.2.2019 na čepu Vildenberský Ale Mrazík 12° (speciální nefiltrovaný a nepasterovaný svrchně kvašený ležák typu America Ale Pale, ze 4 druhů sladů, nachmelen americkými chmely Columbus a Simcoe).

  • Dne 14.12.2018 na čepu mj. Vildenberský Chrismass Bííír (pivo typu Pale Ale = Světlý svrchně kvašený speciál 13°. Vařeno k příležitosti Vánoc. Ve vůni a v chuti šlo cítit meruňky a tropické ovoce a byla znát skvělá hořkost. Zde byly použity americké odrůdy chmele a to COLUMBUS a El DORADO) a Vildenberské Batole (světlý spodně kvašený speciál 15°, vařený že čtyř druhů sladu a chmelený jenom Žateckým poloraným červeným).
  • Dne 30.11.2018 v Hradské restauraci na čepu Vildenberský Světlý Ležák 12°, Vildenberská Vídeň 13°, Vildenberský Měďák Austrelitz a Vildenberský Jantarový medový speciál 14°.
  • Od 10.10.2018 na čepu Vildenberský Indián, speciální svrchně kvašené světlé pivo typu India Pale Ale 15°, intenzivní hořkost, vůně citrusů a květin.
  • Dne 5.10.2018 na čepu Vildenberský ležák světlý, Vildenberský ohnivec, ležák s přídavkem chilli papriček, Vildenberský Zlaťák, světlá 11°, Vildenberský Noční Vašek, speciál ke svátku sv. Václava, ležák s tóny kávy, vyjímečný studeným chmelením.
  • Od 25.9.2018 na čepu Vildenberský Noční Vašek, speciál ke svátku sv. Václava, ležák s tóny kávy, vyjímečný studeným chmelením.
  • Dne 13.4.2018 na čepu Vildenberský Kolář 10°, Vildenberský Ležák 12° a Vildenberský Ejlík 13°.
  • V březnu 2018 na čepu Vildenberský Pepík 13° (spodně kvašené polotmavé pivo).
  • Od 21.2.2018 na čepu novinka – Vildenberské Batole 15°. Zatím nejsilnější pivo, spodně kvašený, světlý, nefiltrovaný speciál.
  • Od 16.11.2017 v Hradské restauraci na čepu Vildenberská Fčela (spodně kvašený světlý speciál s přídavkem světlého jarního včelího medu).
  • Od 10.11.2017 na čepu Vildenberský Dýmák. Jde o spodně kvašené pivo 14°, uvařené z kouřového sladu, který byl dovezen přímo z Bamberku (sladovna v Německu).
  • Od 25.10.2017 v Hradské restauraci na čepu Vildenberská Vídeň (spodně kvašený světlý speciál, který uvařili z Vídeňského sladu).
  • Od 27.9. 2017 na čepu v Hradské restauraci speciál Vildenberský děda (svrchně kvašený nepasterovaný a nefiltrovaný světlý speciál „pivo typu Alt Bier“).
  • Od 31.8.2017 byl na čepu Vildenberský Měďák Austerlitz (spodně kvašený nepasterovaný a nefiltrovaný speciální polotmavý ležák)
Čtěte také:  Minipivovar Aero Ostrava
  • Dne 6.4. 2017 na čepu Velikonoční Vilda. Spodně kvašené speciální světlé pivo s nádechem jara, barvou slunce a s přídavkem prvního jarního včelího medu.
  • Dne 17.8.2015 nabízeli nový speciál – Vildenbergský Ejlík. Bylo to první svrchně kvašené pivo zdejšího pivovárku.
  • „Moc se mi líbila myšlenka vlastního pivovaru. Nebyl to sice můj celoživotní sen, ale tohle prostředí mám rád, proto jsem chtěl být jeho součástí. Našel jsem prostory v přízemí Hradské restaurace a šel jsem do toho,“ poznamenal majitel pivovaru Aleš Šmerda. Se stavbou začal už na sklonku roku 2013. Dělníci na místě bourali a stavěli až do května 2014. Pak Šmerda začal navážet technologie a montovat nerezové tanky. První pivo s názvem Vildenberg natočil v prosinci 2014. Šmerda sháněl sládka netypickým způsobem. „Objížděl jsem různé pivní festivaly, získal jsem pár kontaktů a našel toho pravého,“ vysvětlil Šmerda.
    Pivovar nabízel v březnu 2015 tři druhy piv Vildenberg. „Jde o dva druhy stálých, světlou desítku a dvanáctku, a jeden speciál, který vždy po určité době vyměníme. Momentálně je to novoroční pivo s jantarovou barvou a medovou chutí. Všechny nápoje jsou nefiltrované a nepasterizované,“ upřesnil Šmerda. Další speciály na sebe nenechaly dlouho čekat. „Určitě nabídneme také velikonoční speciál a na duben chystáme i polotmavé svrchně kvašené jarní pivo,“ pozval zájemce Šmerda, který plánoval výstav zhruba pět až šest stovek hektolitrů. S návštěvností je zatím spokojený. „Nejdřív chodili jenom místní, postupem času nás ale začali pravidelně navštěvovat i lidé z okolních obcí a také turisté,“ uvedl Šmerda. (zdroj: brnensky.denik.cz)
  • V provozu od února 2015.