Klášterní pivovar sv.Vojtěcha Praha-Břevnov

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Markétská 1/28, 169 00 Praha 6, Praha-Břevnov

www.brevnovskypivovar.cz

e-mail: info@brevnovskypivovar.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • Na počátku února 2024 dva speciály – Řezníkova 14°. Jednalo se o pivo uvařené k masopustní zabijačce. Toto světlé pivo, spodně kvašené vyniklo jak svojí sílou 5,8% alkoholu, tak i chutí, kterou zde vytvářely chmely Agnus a Blues.
    14° White IPA. Již známý speciál, který byl vyroben pomocí pšeničného sladu a byl uvařen pomocí svrchního kvašení. Vyniklo svojí pomerančovou chutí, která byla získána přidáním pomerančové kůry.
  • V listopadu 2023 dvě novinky: 17° Abbey (svrchně kvašené, polotmavé a zanechává v chuti hřejivý vjem alkoholu. Ve vůni jsou cítit ovocné a sladové tóny. Alk.: 7,5 % IBU 26 EBC 49) a 12° Vanilkový ležák (polotmavý ležák, v němž dominují karamelové tóny. Toto pivo zraje spolu s vanilkovými lusky. Alk.: 4,8 % IBU 30 EBC 40).
  • V říjnu 2023 na čepu 14° West Coast IPA. Jednalo se o velmi hořké pivo, které se chmelí hlavně na varně, ale i díky studenému chmelení, díky kterému šlo cítit velké chmelové aroma. Další charakteristikou tohoto piva bylo vyšší prokvašení, které vytvořilo tzv. suché pivo a zintenzivní hořkost. Použité chmely: Chinook, Amarillo, Centennial a Simcoe. EPM 14,3% ALC 6,0% IBU 60 EBC 15.
  • O Velikonocích 2023 v nabídce 12° Kopřivový Benedict. Jednalo se o světlý ležák ve kterém byly vymacerovány kopřivy a ty dodaly pivu štiplavost a větší charakter hořkosti. (EPM 12,1% Alk 4,9% IBU 32 EBC 19).
  • V prosinci 2022 v prodeji Klášterní IPA od Ježíška (EPM 15,5 % Alk.: 6,5 % IBU 70 EBC 26).
  • Břevnovský šamp je nápoj na pomezí piva a vína. Základem je světlé, svrchně kvašené pivo s vysoce aromatickým chmelem. Do tohoto piva byl přidán cukr a vinné kvasinky díky kterým vznikne jedinečný profil podobný šumivým vínům. (EPM 9,7% Alk 4,3% IBU 30 EBC 11).
  • V srpnu 2022 měli na čepu 14° White IPA. Toto pivo vyrobili z pšeničného sladu s přidanou pomerančovou kůrou. Vzniklo tak pivo s výrazným pomerančovým aroma, tóny borovice a citrusů s vyšší hořkostí a plností (EPM 14,8 %; alk.: 6,0 %; hořkost IBU 55; barva EBC 18,5).
  • V březnu 2021 v prodeji Velikonoční kopřivové pivo 12. Kopřiva dodala pivu (kromě barvy) štiplavější charakter hořkosti. Kopřivové tóny byla rovněž velmi výrazné ve vůni. Pivo bylo příjemně osvěžující, pitelné a veselé. 5,0 % obj. alkoholu, hořkost 32 IBU, barva 10 EBC.
  • Ke svátku sv. Václava v roce 2020 navařili pivo z čerstvého, zeleného chmele. Tento chmel letos nasbírali s pomocí mnichů na jejich chmelnici v Libočanech na Žatecku a na várku použili 15 kg hlávek červeňáku. Rozhodli se, že toto speciální pivo premiérově v historii pivovaru stočí do plechovek.
  • Od 8.4.2019 v prodeji Velikonoční speciál, což jest polotmavý Weizenbock 16 %. Příjemné ovocné a hřebíčkové aroma doplněné o karamelové sladové tóny.
  • Od 4.3.2019 na čepu Nakouřený Benedict. Jednalo se o polotmavou 13%, spodně kvašenou. Jedním z použitých sladů byl na bukovém dřevě sušený slad z Německa, takže jsou v tomto pivu znát dřevnato-nakuřované tóny.
  • V květnu 2018 uvařili Adalbert ale 8 %. Lehké letní pivo, osvěžující, příjemně hořké s výraznějším aromatem tropického ovoce. Kromě nižší stupňovitosti a menšího obsahu alkoholu šlo vypíchnout použití ovsa. Díky němu mělo toto pivo trochu větší zákal a v chuti byla cítit jemu typická suchost, která však byla zase vyvážena vyšším podílem sladu mnichovského.
    Použití 4 druhů aromatických chmelů.

  • Dne 9.2.2018 na čepu Tmavý ležák 11%, Světlý ležák 12%, Klášterní IPA 15%, Porter 18%, Imperial lager 20% a Russian Imperial stout 21%.
  • V prosinci 2017 speciál speciálů zamířil do prodeje. Historicky první břevnovský „kyseláč“ Benedictus furiosus spatřil světlo světa i v lahvové verzi. Jednalo se o pivo spadající do stylu sour ale. Zdejší speciál byl kvašený směsnou kulturou bakterií a kvasinek rodu Brettanomyces, jež si sami v naší laboratoři izolovali z belgických piv podobného ražení. Kvašení probíhalo více než rok.
  • V červenci 2017 se otevřelo Letní občerstvení u Jana Nepomuckého, kde budou mít přímo v areálu kláštera na čepu čtyři zdejší piva. A to Světlý ležák 12%. Klášterní IPA 15, Tmavý ležák 11% a speciální várku světlé desítky Markéta 10%, která byla k ochutnání pouze zde na stánku. Otevřeno za hezkého počasí ve všední dny od 15 do 20h a o víkendech od 11 do 20h.
  • Dne 19.12.2016 zahájili prodej speciálu – Pivního sektu. Jednalo se o pivo, které nechali v tanku sekundárně dokvasit šampusovymi kvasinkami. Toto hodně nasycené pivo mělo nasládlejší charakter a muškátové aroma. Šlo říci, že to byloa pivní alternativa k šampaňskému.
Čtěte také:  Slovácký pivovar Šardice
  • Polotmavý weizenbock 16 % aneb verze pšeničného piva na zimu 2016, ve vůni bylo typické banánovo-řebíčkové aroma doplněné o tóny z karamelového sladu. V chuti byla cítit hezky vyrovnaná svěžest pšenice s hřejivým, sladovým tělem.
  • Dne 21.3.2016 zahájil pivovar prodej porteru – speciálu přichystaného nejen k Velikonocím.
    Břevnovský porter byl uvařen infuzním rmutováním ze sedmi druhů sladu. Mezi nimi byl například žitný slad či dva druhy karamelového sladu, ale také se k sypání přidal pražený nesladovaný ječmen. Pivo bylo chmeleno Žateckým poloraným červeňákem a britskou chmelovou odrůdou Northern brewer. Pivo mělo charakteristickou vyšší plnost, nižší hořkost (25 IBU) a byl znatelný ovocný tón po třešních. Celkový senzorický dojem krásně dokreslila velmi krémovitá a hustá pěna.
  • Od 29.2.2016 byl spuštěn prodej sezónního speciálu – Weizenbocku 16. K dostání v pivovarské prodejně.

Starší info:
Nově budovaný Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha by chtěl navázat na tradici nejstaršího známého pivovaru v Čechách a obnovit tak výrobu břevnovského piva. Pivovar je provozován stejnojmenná společnost, kterou založili 4 sládci s dlouholetou zkušeností s výstavbou a provozováním malých pivovarů. Pivovar je umístěn v barokním objektu bývalých stájí. Zařízení je převážně české výroby a je možné prohlédnout v rámci exkurze nebo nákupu piva. Roční výstav by měl být 3.000 hl. Základní sortiment: 12° světlá, 12° pšeničná, 12° tmavá a 15° polotmavá, dále speciály s využitím různých chmelů a sladů. Piva budou zrát jak v dubových sudech, tak v KEG sudech, pivo bude plněné do party soudků, skleněných patentních lahví i PET lahví a budou prodávána pod zn. Břevnovský Benedikt. Součástí pivovaru bude školící centrum pro sládky, zájemce o domácí vaření a prostor pro řízené degustace. Výroba by měla být zahájena tak, aby bylo možné koupit pivo na vánoční stůl.
Základním sortimentem bylo v létě 2012 zatím 5 druhů piva – Břevnovský Benedict světlá dvanáctka, Břevnovský Benedict tmavý ležák, Břevnovský Benedict speciální polotmavý 15°, Břevnovský Benedict Imperial Pilsner 20°, Břevnovský Benedict pšeničný. Pivo zde plnili jednak do KEG sudů různé velikosti, jednak do skleněných patentních lahví, PET lahví a do party soudků. Otevřeno měli od pondělí do pátku vždy od 14 do 19 hodin.
Od 10.12. 2012 na čepu speciál Břevnovské Abbey. Jednalo se o 17° pivo, svrchně kvašené s jemnou ovocnou a koriandrovou chutí a vůní.
Dne 8.12. 2012 na čepu Benedict 11° tmavý speciál (0,5 za 35 Kč) a Benedict 20° (0,5 l za 49 Kč).
|Dne 28.3.2013 na čepu novinka – Pšeničný Bock – 16° ( alk.: 6,6 %).
Pivovar pravidelně představoval vaření středověkého piva. Sládci v dobových kostýmech, replikách varního zařízení i s přednáškou o historii piva.
Pro restauraci Pivovarská brána Hradec Králové pivovar vařil světlý ležák Kotěra.
V dubnu 2014 pivovar představil novinku – Břevnovský porter. Je to původně anglické, svrchně kvašené, tmavé pivo, vyráběné ze speciálních barevných sladů, s lehce třešňovým nádechem a 7,5 % alkoholu.
Dne 17.5. se v areálu Břevnovského kláštera uskutečnilo středověké slavnosti. Připraveno bylo středověké vaření piva dle receptu z 16. století, zkoušku z dob minulých zkoumající kvalitu piva (premiéra tohoto pokusu v ČR), stánek, kde na čepu byly přichystané 4 druhy piva (Klášterní IPA 15 %, Světlý ležák 12 %, Imperial Lager 20 % a Světlý Benedict 10 %) a také stálý lahvový sortiment.

Léta pracoval ve výzkumném ústavu v branickém pivovaru. S kamarádem v roce 1997 v centru Prahy vybudovali Pivovarský dům. „A jako takovou pohádku na konec kariéry jsme si vysnili pivovar na Břevnově. Už na konci 10. století tam totiž byl první historicky doložený pivovar v Čechách,“ vyprávěl Petr Janík.
Sám prý však nevěřil, že se mu to jednou podaří. „Zase až tak moc jsme odhodlaní nebyli. Ale pak jsme se přes jednoho spolužáka dostali k převoru břevnovského kláštera, který říkal, že galerií a návštěvnických místností už má dost a pivovar by se mu líbil, protože tady historicky byl. Měli jsme z toho trochu strach. Ale když jsme viděli tyto prostory, hned nám došlo, že je to šance, jaká už se v životě nenaskytne,“ popisoval.
V roce 2011 tak zprovoznil a od následujícího roku vaří pivo v Břevnovském klášteře. Navázal tu na skutečně požehnanou historii. Klášter byl totiž založen druhým pražským biskupem sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. už v roce 993 a někdy tehdy tady začal fungovat i pivovar. Právě odsud pochází vůbec první písemná zmínka o vaření piva na území dnešní České republiky.
Pivovar se od té doby notně proměnil. Za husitských válek byl celý klášter téměř zničen a většina řeholníků se spolu s opatem uchýlila do kláštera v Broumově. K obnově došlo až na sklonku 17. století. Na starosti ji měli nejvyhlášenější barokní architekti: Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové. Klášterní pivovar podle kroniky postavili v roce 1720. Za válek o rakouské dědictví byl pivovar roku 1742 silně poškozen. Opravu pak provedl opět Kilián Ignác Dientzenhofer. Od té doby byl pivovar několikrát opravován. K plánované dostavbě sklepa s lednicí však už nedošlo. Nedostatečná kapacita sklepa, nezbytná pro delší zrání stále oblíbenějších ležáků, byla jedním z důvodů uzavření pivovaru, v roce 1889 ho zrušili. „Nejen to. Původní pivovar od Dientzenhofera bohužel i zbořili. Musel ustoupit při rozšiřování výpadové silnice na Karlovy Vary, dnešní Patočkovy ulice,“ řekl Janík.
Ani to ho neodradilo. V prostoru bývalých stájí zřídil v už zmíněném roce 2011 pivovar, který na ten původní navazuje. Zvládnou tu vyrobit až 3000 hl piva ročně. „Loni jsme uvařili 2000 hektolitrů a letos se, myslím, přiblížíme k naší kapacitě. Je to víc, než jsme plánovali. O pivo je dobrý zájem,“ těšilo ho.
Restauracím sice nemůže nabídnout takový servis jako velké pivovary, na druhou stranu ale, díky menší produkci mohou vyrobit více speciálů, pšeničná či sezónní piva, například na Vánoce. „Stabilně vyrábíme pět druhů, vedle klasik světlý a tmavý ležák je to dnes populární patnáctka IPA nebo dvacítka Imperial Lager. Má skoro devět procent alkoholu a je docela nebezpečně, protože se dobře pije, takže když lidi neodhadnou jeho sílu a vypijí třeba tři půllitry na posezení, docela jí chytnou,“ usmíval se.
S jejich pivem se lze setkat asi ve dvacítce restaurací, převážně v Praze. „Děláme tady i exkurze, ale je nutno se objednat, protože stálého zaměstnance na to nemáme,“ popisoval a odhaloval tak zároveň velký rozdíl, mezi tradičními velkými a minipivovary. Zatímco v Braníku jich bylo zaměstnáno několik set, v Břevnovském klášterním pivovaru byste lidi spočítali na prstech.
„Jsou tady tři sládci a já, studentka na smlouvu, která jednou týdně uklízí společenské prostory, a hoch, který jednou týdně rozváží pivo.“ Občas mu pomůže dcera. A to je všechno. „Ještě bychom možná půl pracovníka do provozu potřebovali, ale všechno je odvislé od peněz.“ Po technické stránce prý ale rozdíl oproti tradičním velkým pivovarům výrazný není. (zdroj: prazsky.denik.cz)

V srpnu měli nastáčené a v obchodě připravené dva nové speciály. Prvním z nich byl Russian Imperial Stout dozrávaný v dubovém sudu od whiskey. Ten přidal pivu nakuřované až rašelinové tóny. Druhým speciálem k zakoupení bylo Pšeničné pivo bavorského typu, vyznačující se silným řízem a typickou slabě banánovou až hřebíčkovou vůni.
Při příležitosti Dne českého piva 27. 9. a k oslavě svátku sv. Václava uvařili speciální várku světlé dvanáctky. Pro její výrobu použili klasickou technologii rmutování na 3 rmuty a chmelení hlávkovým chmelem. Specialitou tohoto piva bylo však použitý slad. Ten byl vyroben z odrůdy jarního ječmene Proskowetz Hanácký Pedigree. Tato slavná odrůda vyšlechtěná koncem 19. století Emanuelem Proskowetzem mladším, se stala základem řady nových odrůd sladovnického u nás, ale i v Evropě, Americe a Asii. Hanácký Pedigree se sice dnes již běžně nepěstuje, ale díky přátelským vztahům s pěstiteli a sladaři se podařilo ho na jednu várku zajistit. Pivo bude stočeno pouze do sudů a dodáno v průběhu posledního zářijového týdne do několika restaurací, kde bylo dne 27.9. naraženo.
Specialitou, kterou měli na čepu během posvícení, byl Whisky Stout. (21 %, pivo dozrávalo v dubovém sudu používaném pro výrobu skotské whisky, tím přibyly kouřové a rašelinové tóny).
V listopadu 2014 uvedli do prodeje dvě novinky: čerstvě stočený lahvový Porter Barrel Aged (EPM 18,5 %, alk.: 7,5 %, pivo 4 měsíce dozrávalo v dubovém sudu původně používaném pro výrobu skotské whisky) a také speciál na chladné a tmavé zimní večery – Břevnovské Aabbey (EPM 17,5 %, alk. 7,1 %, polotmavé trapistické svrchně kvašené, pivo). To bylo k dostání také v sudech.
V pivovaru byl dne 2.3. 2015 byl zahájen prodej Porteru. Jednalo se o tmavé silné pivo (EPM: 18,5 %, alk.: 7,5 %), vařeno infuzním rmutováním a svrchně kvašené.