Minipivovar Veselka Litomyšl

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Terezy Novákové 64, 570 01 Litomyšl

www.litomysl-veselka.cz

e-mail: veselka@lit.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V únoru 2024 v nabídce Výroční speciál Smetana 11. Podíl pšeničného a ječného sladu jedna ku třem. Chmeleno: Staré Osvaldovy klony (daroval Žatecký chmelařský institut) a Harmonie.
  • Na konci roku 2021 na čepu Bedřichův vánoční speciál. Světlá patnáctka s chmelem Harmonie, s plzeňským a bavorským sladem. alk.: 5,7 %.
  • V dubnu 2020 nové pivo Bedřichova desítka SAAZ SHINE – 3,8% obj.alk. Světlá desítka jednodruhově chmelená novošlechtěncem Saaz Shine. Spodně kvašené pivo vařené zásadně z českých sladů.
  • V červenci 2019 uvařil speciál pod názvem StB alias Starý Tvrdý Bochník – byl použit při výrobě piva. Nefiltrovaná světlá desítka. Chléb částečně nahradil ječný slad a dal pivu jedinečný nádech a chuť.
  • Od 13.10.2018 na čepu i v lahvích tmavá třináctka s meduňkou a citrónovou kůrou.
  • V prosinci 2017 na čepu Vánoční světlý speciál patnáctistupňový.
  • Tmavá třináctka s meduňkou a citrónovou kůrou na čepu od 14.10.2017.
  • Třetí výročí otevření oslavil pivovar speciální várkou spodně kvašeného tmavého Bedřicha. Koncem srpna 2016 uvařili 600 litrů Bedřichova speciálu – spodně kvašeného tmavého piva ze čtyř druhů sladů, chmeleného českým Kazbekem. V průběhu chmelovaru pak sládek ještě přidal čerstvou meduňku a citronovou kůru.
  • V prosinci 2015 na čepu Bedřichův vánoční speciál světly (alk.: 5,7 %).
  • Nová tmavá třináctka s meduňkou a citronovou kůrou. Na čepu byla ku příležitosti II. výročí založení minipivovaru dne 17. 10. 2015.

Starší info:
V Pardubickém kraji měl začít na jaře 2010 fungovat nový rodinný pivovar. Jiří Kohák se rozhodl vybudovat minipivovar Veselka v Litomyšli. Od května 2010 by se tam mělo vařit jedenáctistupňové pivo Bedřich, které bylo nefiltrované, nepasterizované ani nijak chemicky upravované. Jedenáctistupňové pivo Bedřich navazovalo na historii, Bedřich Smetana byl jedenácté dítě místního sládka. Pivo by se mělo v Litomyšli vařit jednou týdně. Jedna várka představovala zhruba 120 litrů, tudíž celá produkce se pravděpodobně vypije přímo v rodinném pivovaru.
Ani v červnu 2010 minipivovar ještě nevařil. Otevření se plánovalo na léto.
Jiří Kohák, který plánoval otevřít ke konci léta 2010 minipivovar v Litomyšli, se učil řemeslu od sládka žambereckého pivovaru. Zpočátku chtěl v Litomyšli vařit 200 litrů piva týdně. „Spousta lidí do Litomyšle jezdí a spousta dalších dnes vyhledává piva z malých pivovarů. Myslím, že o naše pivo bude zájem,“ řekl Jiří Kohák. Základním produktem pivovaru měla být světlá jedenáctka. Podnikatel se však musel obejít bez původně plánovaného jména Bedřich. Konkurence ho předešla. Název nové značky zatím nechtěl zveřejnit, ale potíže s hledáním prý neměl. „Litomyšl je z tohoto hlediska natolik bohaté město, že najít pivu jméno nebyl žádný problém.“
Otevření pivovárku se předpokládalo na přelom roku 2010/2011.
V dubnu 2012 minipivovar nefungoval. V restauraci byla nabízena piva z malých pivovarů.
Myšlenka na rodinný pivovar Veselka vznikla už v roce 2010. „Zahájení provozu však neustále provázely nějaké problémy, teď už ale čekáme vyřízení posledních papírů v nejbližších dnech,“ řekl v říjnu 2013 majitel pivovaru Jiří Kohák. Uvedl, že zatím bude ve výrobním programu ležák plzeňského typu, tedy se spodním kvašením. Týdně hodlá vyrobit dvě várky po třech stech litrech. Většina produkce by měla skončit v restauraci, která s pivovarem sousedí. „Pokud produkce skončí v naši přilehlé restauraci, bylo by to ideální, ale v budoucnu asi dojde také na stáčení našeho piva do skleněných nebo PET lahví,“ dodal Kohák. Původně se měl jediný produkt jmenovat Bedřich. Kohák však uvedl, že jej s registrací tohoto názvu předběhla konkurence a proto přešel k názvu Bedřichova jedenáctka. Odkazuje tím na slavného litomyšlského rodáka Bedřicha Smetanu. „Ten byl mimo jiné jedenáctým potomkem místního sládka Františka Smetany, proto bude naše pivo jedenáctistupňové,“ dodal majitel pivovaru. Hosty však nechce lákat jen na orosenou sklenici s pivem. „Mohu jim nabídnout prohlídku minipivovaru spojenou s ochutnávkou. To je možné spojit i s přednáškou o výrobě českého ležáku,“ uvedl Kohák. (zdroj: pardubice.idnes.cz)
Od 11. 11.2013 od 11:00 hod na čepu vlastní světlá Bedřichova jedenáctka.
V lednu 2014 na čepu Bedřichova jedenáctka za 25 Kč.
V březnu 2014 už stáčeli pivo do lahví s etiketou. PET 1,5 l a skleněná láhev 0,75 l s patentním uzávěrem.
Od 20.6. na čepu novinka – Bedřichova jedenáctka polotmavá.
V listopadu byl uvařen Bedřichův Vánoční speciál (stupňovitost: 15,4, alkohol: cca 6 %; slad: plzeňský, karamelový, bavorský; chmel: premiant, harmonie). Speciál poprvé na čepu 19. 12. 2014.
Od 16.1. 2015 v restauraci na čepu Bedřichova dvanáctka.

Jiří Kohák z Litomyšle nejenže pivo umí vyrobit, ale také s ním dokázal zvítězit na slavnostech piva v Táboře v únoru 2015. V kategorii „Světlý ležák z minipivovaru“ uspěl s Bedřichovou jedenáctkou. „Cením si tohoto vítězství, neboť to není každý den. Zároveň je to pro mne závazek, abych vařil pivo stále dobře,“ řekl litomyšlský sládek. Kromě zlaté medaile uspěl minipivovar Veselka i s polotmavou jedenáctkou, která se umístila na šestém místě. Táborská soutěž Zlatá pivní pečeť patří mezi největší v České republice. Pravidelně se zde prezentuje nejvíce pivovarů s největším počtem vzorků. Jiří Kohák patří mezi milovníky piva a na jihu Čech se prezentoval i jako degustátor. „Spousta piv je vynikajících,“ poznamenal sládek. O tom, jak je z malého vzorku těžké poznat konkrétní pivo, svědčí i fakt, že své pivo ocenil jako páté nejlepší. Úspěch piva znamenal i zvýšený zájem z řad konzumentů. Na jaře 2015 však minipivovar jel na sto procent a další rozšíření ze stavebních důvodů nebylo možné. Rozšiřovat nechtěl Jiří Kohák ani svůj sortiment, do kterého kromě zmiňovaných piv patřila i dvanáctka. „Tu si vyžádali štamgasti. Kromě těchto piv vařím i speciály. Na Velikonoce chystám třináctku a o Vánocích vařím patnáctku,“ řekl Jiří Kohák. (zdroj: svitavsky.denik.cz)