Minipivovar Chalupník Perštejn

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Husova 47, PSČ 431 63 Perštejn

www.pivochalupnik.cz

e-mail: info@pivochalupnik.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
 

  • V prosinci 2023 novinka – Czech Universum NEIPA 14°. Pro chmelení byli použity české odrůdy chmelu Saturn, Pluto, Ceres, Eris.
  • V červnu 2022 nové pivo Sunny NEIPA 14° (alk.: 6 %, hořkost 30 IBU, chmely Citra, Sabro, Mosaic).
  • V únoru 2022 nové pivo na čepu. Jméno mu nechali po nové české odrůdě chmelu Pluto, který se do piva přidal. Byl to spodně kvašený ležák s výraznou hořkostí a aroma (IPL, EPM 13 %).
  • Od 1.8.2021 novinka – APA 12° (single hop Eclipse). Jednochmelové svrchně kvašené pivo z nové australské odrůdy Eclipse. Svěží ovocné aroma a chuť zralých mandarinek, citrusové kůry a čerstvého jehličí doplňuje příjemná střední hořkost.
  • V červnu 2021 v prodeji – Willson 1943, ameracan lager 11°. Je to sice ležák, ale má aroma a chuť ovocného charakteru.
  • Na konci prosince 2020 novinka – Red Ale 13° Marzebilla. Svrchně kvašené pivo načervenalé barvy s hustou krémovou pěnou. Střední sladová plnost je vyvažována příjemným hořkým dozníváním. Výraznou chmelovou vůni se stopami květin a tropického ovoce dodávají české chmelové odrůdy Ceres a Eris. Obsah alkoholu 5,7%.
  • Na konci července 2020 novinka – American Pale Ale 12°. Svrchně kvašené pivo uvařené z amerických chmelových odrůd. K dochmelení za studena byla použita nová odrůda Sabro. Chmel s výrazným komplexem tónů tropického ovoce, kokosu, mandarinky s podtóny cedru, máty a smetany. Obsah alkoholu: 5 %.
  • V květnu 2020 novinka – Czech Pale Ale 12. Svrchně kvašené pivo z českých chmelových odrůd a unikátních novošlechtěnců. Tato voňavá novinka byla uvařena ve spolupraci s Chmelařským institutem s. r. o. ze Žatce.
  • Od 28.2.2020 novinka – Red Ale 11°. Svrchně kvašené pivo anglosaského typu. Střední skladová plnost s hořkým dozníváním ovocného charakteru. Hořkost a vůní dodávají americké chmelové odrůdy. Obsah alkoholu 4,8%.
  • V červenci 2018 nový speciál Willson 1943 (American Lager 11°). Byl to ležák s výraznou hořkostí a chutí. Aroma a chuť ovocného charakteru dodaly pivu americké chmele.
  • U příležitosti 5. výročí založení pivovaru připravili svrchně kvašené pivo z českých chmelových odrůd a novošlechtěnců. Hořkost 45 IBU. K ochutnání 8. 6. 2018 od 17:00.
  • Na prosinec 2017 přichystali nový speciálek – Breitfeld IPA 15°. Svrchně kvašený speciál anglosaského typu. Pivo měděné barvy s hustou krémovou pěnou. Chmelové aroma s ovocným charakterem a vysokou hořkost dodávaly německé chmelové odrůdy z kategorie tzv. flavour hops. Obsah alkoholu: 6,9 %
  • Nový speciál Rye IPA 15° na čepu 3. 3. 2017.
  • Dne 2.6.2016 na čepu oblíbené letní pivo Red Ale 11°.
  • Od 29.4.2016 na čepu Bludimíra – CZECH IPA. Svrchně kvašený speciál anglosaského typu. Pivo měděné barvy s hustou krémovou pěnou. Chmelové aroma s ovocným charakterem a vyšší hořkost dodávaly české chmelové odrůdy z kategorie tzv. flavour hops. Obsah alkoholu min. 6,8%.
  • Dne 24.1.2016 na čepu 12 světlý ležák, 12 tmavý ležák, 10 výčepní světlé a 13 polotmavé vídeňské.
  • Dne 8.6.2015 na čepu novinka – Red Ale 11°.
  • Od 6.3.2015 na čepu novinka – Jarní speciál 14° světlý ležák.
  • Dne 19.12. na čepu vánoční IPA 15° .
  • Dne 11. 11. 2014 na čepu Svatomartinské pivo (14° polotmavý speciál).
  • Po roce opět připravili 13° Vídeňský polotmavý speciální ležák. Byl na čepu již od 6. 9. Spodně kvašený speciální ležák jantarově načervenalé barvy. Nasládlá sladová chuť přecházela v příjemné kořeněné doznívání.
    Základ těchto chutí dodal speciální vídeňský slad. Doba zrání 60 dní. Obsah alkoholu 5,2 %
  • Od 28.7. na čepu novinkové pivo – Anenská 3náctka (polotmavý ležák 13 %, spodně kvašené speciální pivo polotmavé barvy s hustou krémovou pěnou. Vyšší sladová plnost s karamelovými tóny doplňuje jemná chmelová hořkost.
    Pro výrobu byla použita směs 6 druhů sladu a 3 české chmelové odrůdy. Min. obsah alkoholu: 5,2 %).
  • Dne 7.6.2014 oslava prvního výročí otevření, na čepu novinka Výroční polotmavý speciál 14° (chmelené za studena, silné speciální pivo plné chuti, měděné barvy s hustou bílou pěnou. Charakter hořkosti a mírně květinové aroma dodal chmel přidaný „za studena“ během zrání v ležáckém sklepě. Doba zrání 80 dní. Obsah alkoholu min. 5,7 %.)
  • Dne 30.4. na čepu novinka – Bludimíra Czech IPA (svrchně kvašený speciál
    anglosaského typu. Pivo měděné barvy s hustou krémovou pěnou. Chmelové aroma s ovocným charakterem a vyšší hořkost dodávají české a americké chmelové odrůdy z kategorie tzv. flavour hops. Obsah alkoholu min. 6,8%).
  • Dne 2.4. na čepu 13° Aprýlový světlý speciální ležák (5 x chmelený; pivo zlatavé barvy s vyšší sladovou plností přecházející ve výrazné hořké doznívání. Charakter hořkosti a vůni dodalo pivu 5 českých chmelových odrůd. Doba zrání 60 dní. Obsah alkoholu min. 5,2%).
  • Od 1.3.2014 na čepu novinka Masopustní 11° světlá.
  • Zimní speciál IPA 14°., první sud se narážel 20. 12. 2013.

Starší info:
Pivovar Chalupník Perštejn: pivovar je na místě bývalé továrny na prýmky Ludwig Breitfeld Posamentenfabrik z roku 1904, kterou v roce 2009 koupil majitel nedaleké kovovýrobny Miroslav Chalupník a postupně ji opravil. Kromě pivovaru by v patrech měl vzniknout penzion a na střeše malá vyhlídková plošina. Pivovar je repasovaný z Německa. Varna je bokem od hlavní části pivnice pro asi 100 lidí, zbytek technologie je v přízemí a ve sklepě, roční výstav až 1.200 hl s možností rozšíření. Piva: 10° světlá za 23 Kč a tmavá za 25 Kč a 12° světlá Chalupník za 28 Kč. Chmel používají ŽPČ a Premiant, slad z Benešova, Kounic a od Weyermanna. Voda je místní. Tácky volně nebo v sadě 5 kusů s různými barvami za 40 korun. Točí do nelogovaného skla. Otevřeno ne-čt 10-22, pá-so 10-24.
Dej Bůh štěstí. Pivovarnické přání vyryté ve dřevě zdobí varnu soukromého pivovaru Chalupník v Perštejně. Dne 8.6.2013 ho majitel Miroslav Chalupník slavnostně otevřel. Pivovar vznikl v bývalé továrně na kraji obce, kde se dřív šily spacáky. Teď je tu příjemná restaurace se zahrádkou a v zadních prostorách minipivovar, který je stavěný na roční produkci dvanácti set hektolitrů piva. Slavnostního otevření se zúčastnila řada významných hostů včetně prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně. Pivovaru i restauraci také požehnal děkan Římskokatolické farnosti v Kadani Josef Čermák. „Byla to pro mě čest, protože pivovaru jsem žehnal poprvé v životě,“ usmíval se. Všichni pak mohli ochutnat tři nové druhy piva a soudě dle rychle dolévaných skleniček všem chutnalo. Pochvaloval si ho i Ondřej Krym, majitel pivotéky Království piva v Chomutově. „Do své pivotéky určitě tohle pivo objednám, moc se jim povedlo,“ pokyvoval uznale. Pivo si tu můžete vychutnat buď točené nebo si ho koupit i v KEG sudech či PET lahvích.
Rozhovor s majitelem pivovaru M. Chalupníkem:
• Jak se vlastně zrodil nápad na pivovar?
Budovu bývalé textilní továrny jsem koupil v roce 2008, abychom tam vybudovali sklady a rozšířili výroby naší firmy, která se zabývá kovovýrobou a zámečnictvím. Celý objekt se ale využíval jen z části a předek budovy s průčelím přímo vybízel k zamyšlení, co dál. Po jedné návštěvě menšího pivovaru bylo rozhodnuto pustili jsme se do vybudování prvního pivovaru v Perštejně.
• Což není jen tak. Co vás hnalo kupředu?
Nikdo si asi nedokázal představit, co nás čeká, ale cíl byl jasný uvařit první perštejnský ležák v celé historii. Od myšlenky uplynuly necelé tři roky a v dubnu 2013 jsme uvařili první várku našeho piva, což je vlastně jen začátek historie našeho pivovaru.
• Jak náročná byla rekonstrukce?
Velice náročná. Bylo potřeba opravit původní stavbu a dostavět nové prostory pro kuchyň a restauraci. Venkovní fasáda je zatím dokončená jen zčásti. Čeká nás ještě hodně práce, ale určitě to stojí za to.
• Pro koho je pivovar určený a jaké druhy piva nabízíte?
Pivovar je určený všem, co mají rádi dobré pivo, ale také výtečné české jídlo. Máme tu i vlastní restauraci, kde budeme vařit českou kuchyni. V dnešní uspěchané době se v domácnostech zapomíná na klasické recepty. Standardně budeme mít v nabídce tři druhy piva 10° světlé výčepní pivo, 12° světlý ležák a 12°tmavý ležák. Naše piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná a do budoucna plánujeme také speciál.
• Pivo i pivovar jste pojmenoval po sobě a je třeba uznat, že příjmení na to máte vhodné. Pivo Dušek si třeba představit neumím… Uvažoval jste vůbec o jiném jméně?
Kdybych se jmenoval Novák, tak ho taky nepojmenuju Novák. Ale jméno Chalupník, tak to je samo o sobě příběh. O jiných jménech jsme uvažovali, ale nakonec jsme zvolili tohle a myslím, že dobře.
• Jak moc jste mluvil do výsledné chuti piva?
Vůbec. Vím, že mám nejlepšího sládka v okolí a ten dělá všechno co může, aby to pivo bylo dobré.
• Takže jste ani nechodil ochutnávat?
Ochutnávat samozřejmě chodím. Ale neovlivňuji (smích).
• A výsledek tedy chutná?
Chutná. Moc.
• Myslíte, že pivovar bude zajímavý i turisticky?
Ano. Ať člověk pivo pije nebo ne, určitě je zvědavý, jak se pivo vyrábí a u nás se o výrobě piva může dost zajímavého dozvědět. Předností našeho pivovaru je také jeho umístění v krásném údolí Krušných hor nad řekou Ohří. V okolí je mnoho historických památek, takže se tu turisté určitě nebudou nudit.
• Kdy plánujete slavnostní otevření pro veřejnost a jak bude akce vypadat?
Slavnostní otevření pro veřejnost bude v sobotu 8. června 2013, kdy k nám může přijet kdokoliv, kdo bude chtít ochutnat naše pivo a popřát nám mnoho štěstí v rozjíždějícím se pivovaru. Na tento den je také pozvaná kapela.
• Jak vidíte pivovar za 10 až 15 let? Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Pivovar je postaven na výrobu 1200 hektolitrů ročně. Plánujeme tedy také distribuci do okolních měst, a jelikož to nemáme daleko ani do Německa, tak budeme vyvážet možná i tam. Do budoucna bychom rádi naše služby rozšířili o ubytování a vybudovali zde školící centrum. Ze všeho nejdůležitější ale je, aby se u nás lidem líbilo. Doufáme, že se k nám budou s oblibou vracet a že k nám budou jezdit skalní i noví příznivci českého pivovarnictví. (zdroj: chomutovskydenik.cz)
Pivo Premiant 12° světlý ležák bylo zvoleno v červnu 2013 za nejlepší pivo na Kadaňských pivních slavnostech 2013.
Dne 20.7. na čepu: 10° světlá výčepní, 11° polotmavý ležák, 12° světlý ležák a 14,5° polotmavé speciální pivo.
Dne 2.8. se 12° tmavý ležák Harmonie v restauraci opět točil.
Dne 16.8. pivovar nově točil 10° tmavou výčepní.
Dne 13.9. jste mohli poprvé ochutnat Vídeňský 13° speciál.
Dne 30.11. 2013 na čepu 14° Vánoční speciální polotmavé pivo. Silné speciální pivo plné chuti, měděné barvy s hustou bílou pěnou. Charakter hořkosti a mírně květinové aroma dodává chmel přidaný „za studena“ během zrání v ležáckém sklepě. Doba zrání 80 dní. Obsah alkoholu min. 5,7%.