Minipivovar Sv.Florián Loket

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: T.G.M 136, 357 33 Loket

www.hotel-loket.cz

e-mail: info@hotel-loket.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V srpnu 2023 na čepu 11 světlý ležák, 11 tmavý ležák, 13 tmavý uzený speciál, rubínový speciál 14.
  • V lednu 2020 na čepu a v lahvích Kralevic Václav – Tmavý porter 28.
  • V dubnu 2017 na čepu Speciál Václav. Stupňovitost 28% EPM, obsah alkoholu 11,5%. Polotmavý speciál.
  • Dne 30.5.2016 k 10. výročí zahájení provozu otevřeli pivovarskou prodejnu a pivní muzeum.

Starší info:
Přírodní pivo se bude vařit v Lokti, kde na vybudování malého pivovaru v původní sladovně pod bývalou poštou získal ředitel správy hradu Václav Lojín evropskou dotaci 9,6 milionu korun. Smlouvu s dodavatelem obnovy bývalé sladovny podepsal dne 10.listopadu 2005.
Do Lokte se po desetiletích vrátila výroba piva. Už o víkendu 27.-28.5.2006 mohli zájemci ochutnat polotmavý ležák z rodinného pivovaru Sv. Florian, který se právě dokončoval. Uvedl to Václav Lojín, manžel provozovatelky pivovaru. „Vařit se tady bude polotmavá jedenáctka. Půjde o klasické české pivo, ležák, vyrobený z přírodních surovin,“ řekl Lojín. V jedné várce umožnil malý pivovar uvařit pět hektolitrů piva. Zásobní tanky, v nichž ležák dozrává, měly kapacitu 60 hektolitrů. Malý pivovar byl součástí rekonstruovaného hotelu Císař Ferdinand. „Navázali jsme na projekt Antona Thuna, který zde chtěl už v roce 1910 udělat zájezdní hostinec. Dostavba budovy vychází z původních plánů, proto ani nebyly problémy s památkáři,“ řekl Lojín. Na rekonstrukci objektu získal investor i dotaci z EU ve výši 9,6 milionu korun. Celá přestavba vyšla asi na čtyřicet milionů. V objektu se také při stavebních pracích našly zbytky původní sladovny, v které bude nyní pivnice. V pivovaru je i kopie udělení pivovárečného práva, které Lokti udělil Karel IV. v roce 1352. Právo města udělil poté, co původní listinu, udělenou městu jeho otcem, zničil požár. Tradice vaření piva v Lokti trvala až do roku 1953. Původní Měšťanský pivovar, založený v roce 1873, převzaly po únoru 1948 národní podnik Chebsko – karlovarské pivovary. Vaření piva ale v padesátých letech minulého století skončilo.
Součástí pivovárku jsou velmi krásné sklepní prostory. Pivo 13° jim v červnu 2006 vařil sládek Bohouš Novák z Velichova zatím sám ve svém pivovárku, protože ten v Lokti ještě nebyla zprovozněna technologie. Pivo byla skvělá hustá kvasnicová 13° s jemnou ovocnou vůní i příchutí.
Kdo přijede do Lokte, měl by ochutnat pivo z tamního rodinného pivovaru Svatý Florian. A k tomu si objednat nějakou specialitu, připravenou jak jinak, na pivě. „Je to rubínové, poločerné jedenáctistupňové pivo. Ani sladké, ani hořké, vhodné pro pány i dámy,“ řekl v červenci 2007 manžel provozovatelky pivovaru, Václav Lojín. Dodal, že pivo se vyrábí výhradně z přírodních surovin. „Je to klasická česká receptura, žádná cizina,“ dodal. Při zvláštních příležitostech je možné uvařit i speciální várku. „Například o Vánocích,“ poznamenal Lojín. Velké pivo stojí 45 korun, malé 35 korun. Návštěvníci pivovaru, který zároveň fungoval jako restaurace, si mohli k jídlu vybrat prakticky cokoliv – od ryb až po klobásu. Ta byla ale samozřejmě v pivním těstíčku. „Lidé si často dávají naši specialitu, a tou je bůček plněný kyselým zelím,“ prozradila výčepní. Kromě piva se v pivovaru vyráběla i Zlatá pivovice. „Je to destilát zlatavé barvy chuťově podobný slivovici,“ vysvětlila výčepní. „Navázali jsme na projekt Antona Thuna, který zde chtěl už v roce 1910 udělat zájezdní hostinec. Vlastně jsme to dokončili po sto letech,“ připomněl historii Lojín. Pivovar s nádherným klenbovým stropem se nacházel v místech, kde kdysi byla sladovna. Při jejím čištění a vyklízení odkryli dělníci i několik metrů hlubokou kamennou nádrž, takzvanou cisternu. Ta byla z části vytesaná ve skále a podle pivovarníků zřejmě sloužila k namáčení ječmene. V pivovaru byla i kopie udělení pivovárečného práva, které Lokti udělil Karel IV. v roce 1352. Právo městu udělil poté, co původní listinu, udělenou městu jeho otcem, zničil požár.
Na konci 2007 se vařila jen polotmavá jantarová jedenáctka.
Majitel loketského pivovaru Václav Lojín vzpomínal: „V archivu jsem vypátral, že v Lokti se vařilo pivo už dávno. První práva na vaření vydal Jan Lucemburský v roce 1330, která po požáru v Lokti obnovil Karel IV. v roce 1352.“ Podle Lojína se pak nepřetržitě pivovarnictví v Lokti rozvíjelo až do doby nedávné. „V minulém století se loketský pivovar přemístil do areálu dnes již bývalé drůbežárny a Anton Thum zamýšlel z původní sladovny vytvořit zájezdní hostinec. K tomu už ale nedošlo a pivovar byl v Lokti také zrušen.“ Lojín se pustil do vybudování malého pivovaru za přispění strukturálních fondů Evropské unie a otevřel 30. května 2006. Vařil jedenáctistupňové nepasterizované a nefiltrované pivo Florián. „Máme dva tanky, ale chystáme se výrobu rozšířit a vybudovat další čtyři tanky na ležák,“ řekl v dubnu 2008 Lojín, který se osobně účastnil každého vaření a upravoval každou várku podle návrhu hostů a štamgastů. „Teď máme pivo víc hořké, které nám pochválil dokonce sládek plzeňského pivovaru,“ dodal Lojín.
O dobré pověsti mezi milovníky piva mluvila v dubnu 2008 Ivana Lojínová z loketského minipivovaru. „Pro loketské patrioty, kteří si naše pivo oblíbili a chodí pravidelně, jsme založili Klub přátel piva Svatý Florián. Pořádáme různé ochutnávky, jako například ochutnávku zeleného piva na Zelený čtvrtek,“ zmínila Lojínová. Ta zároveň zvala všechny fajnšmekry na nápoj zvaný Zlatá pivovice. „Jedná se o alkohol, který je destilován v lihovaru Březová z naší suroviny,“ upřesnila. „Před otevřením minipivovaru jsme ani netušili, kolik pivních turistů a sběratelů pivních suvenýrů v naší republice i v okolních státech je. Prakticky každý týden někdo přijde ochutnat nebo pošle žádost o zaslání pivních etiket či jiných pivních suvenýrů,“ poznamenala Lojínová. „V současnosti produkujeme pouze jeden druh piva. Jedná se o polotmavý, nefiltrovaný a nepasterizovaný speciál Svatý Florian 11. V budoucnu připravujeme výrobu světlého ležáku 13 a černého speciálu 15,“ prozradila Lojínová.
V pivovaru v červenci 2008 nabízeli polotmavého sv. Floriana, 0,5 l za 45 Kč.
V dubnu 2010 byla v minipivovaru nabízena jedenáctka Sv. Florian stále za 45 Kč.
Minipivovar v listopadu 2010 nabízel světlou jedenáctku za 45 Kč.
Na jaře 2011 byla uvařena i tmavá varianta piva.
Na konci února 2012 minipivovar nabízel pivo Sv. Florian 11° světlá a tmavá za 45 Kč.
V září 2012 bylo na čepu opět Špekový ležák 13° (50 Kč) a nově Longin rubínový speciál 15° (50 Kč).
Loketský pivovar Svatý Florian byl zbudován v hotelu Císař Ferdinand v prostorách bývalé sladovny. „Za ty roky o něj zájem určitě stoupl. V současnosti vaříme čtyři druhy piva, nejoblíbenější je světlá jedenáctka. Pořád se ale snažíme mít k dispozici i nějaké speciály,“ přiblížil v červenci 2013 Lukáš Lojín. Mezi ty patří třeba špeková tmavá třináctka, která má uzenou a lehce kouřovou chuť. „Piva ale nabízíme jen v naší restauraci, jinde se ochutnat nedají,“ doplnil Lojín. (zdroj: vary.idnes.cz)
Dne 11.9.2013 na čepu Sv. Florian 11° světlé a tmavé (45 Kč), Sv. Florian 13° špekové (50 Kč) a Longin 15° polotmavé (50 Kč).
V Lokti na čepu dne 18.10.2015: světlá 11°, tmavá 12°, nakouřená 13°, polotmavý speciál 15°.