Minipivovar Moritz Olomouc

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Nešverova 683/2, 779 00 Olomouc

www.hostinec-moritz.cz

e-mail: info@hostinec-moritz.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V červenci 2023 na čepu Moritz 10° světlá, Moritz 12° světlá, 11° Maisel polotmavá, 12 APL ležák.
  • V lednu 2022 na čepu standardní 3 druhy piva: 11° světlá, 12° světlá a 11° Maisel polotmavá.
  • Dne 30.5.2021 na čepu 12° Moritz světlá a 11° Maisel polotmavá.
  • Na konci června 2020 na čepu světlá 10 a světlá 12 s chmelem Kazbek.
  • Dne 8.6.2016 na čepu Moritz 11° světlá, Maisel 11° polotmavá, Moritz 12° kazbek.
  • Dne 29.5. 2013 na čepu Moritz 10° světlé, 11° polotmavé a 12° světlé.
  • Na konec roku 2013 navařeno černé pivo Černá Tereza 13° a třísladová světlá dvanáctka se zázvorem.

Starší info:
V pátek dne 10.listopadu 2006 byl v Olomouci otevřen v krátké době už druhý minipivovar s názvem MORITZ. Nabídku piva tvořily nefiltrovaná jedenáctka a dvanáctka. Sortiment doplnila litovelská kvasnicová třináctka.
Pivovar byl vybudován v centru Olomouce v nejtěsnější blízkosti místa, kde stávala židovská synagoga. Nachází se v objektu postaveném na přelomu 19. a 20. století stavitelem Moritzem Fischerem, jehož křestní jméno nese. Spolumajitelé pivovaru chtěli přispět k oživení ducha židovských tradic, proto je zdejší pivo košer a restaurace vedle staročeských jídel nabídne i speciality haličské kuchyně, která je jakousi kombinací kuchyně ruské a židovské.
Slad pivovárek nakupuje v Litovli, kvasnice typu H odebírají z Přerova a chmel používají žatecký – v granulích. Varní proces je klasický dvourmutový, objem vyrážené mladiny je 430 až 450 litrů. Spilka je otevřená nerezová, má sice 3 vany o objemu 850 litrů, ale využívají se jen dvě. Třetí slouží pro chladící vodu. Ve sklepě je 12 tanků, každý o objemu 850 litrů.
Aktuální nabídka piv v únoru 2007: 10% světlé nefiltrované Moritz, 12% světlé nefiltrované Moritz, 12% pšeničné světlé nefiltrované Weissbier (pivo bylo však spodně fermentované), 13% tmavý nefiltrovaný ležák pod názvem Černá Tereza (vařil se ovšem v minipivovaru Prostějov). 11% světlé nefiltrované Moritz bylo tedy nahrazeno světlou 10%.
Sortiment v červnu 2007 byl ve složení světlá 11°a 12° a tmavá 13° z Prostějova.
V minipivovaru jste v říjnu 2007 mohli ochutnat světlou desítku Moritz 10° za 22 Kč, světlý ležák Moritz 12° za 27 Kč a tmavou třináctku Tereza za 28 Kč (vše 0,5 l).
Minipivovar v říjnu 2008 nabízel světlou desítku za 24 Kč, světlou jedenáctku za 27 Kč a světlou dvanáctku za 30 Kč.
Desítka a dvanáctka Moritz, jedenáctka Maisel a třináctka Tereza. Na všech těchto pivech, která jsou zaručeně vyrobena z českého chmele, si pochutnáte v Olomouci. Pivovar Moritz na svých internetových stránkách uváděl, že vaří košer pivo. Šlo o omyl, leč i ten mohl být důvodem, proč se o tuhle olomouckou pivní specialitu otřeli neonacisté. „Žádný rabín tady nikdy na kontrole nebyl,“ upřesňuje sládek Stanislav Nožka a rovnou přiznává, že dům, v němž pivovar sídlí, postavil židovský podnikatel Moritz Fischer. Pivo sice košer není, zato nese „košer“ jméno. Malý pivovárek ukrytý v podzemí Nešverovy ulice je dalším z novodobých podniků, který nabízí neunifikované, osobité a opravdu skvělé pivo. Štamgasti i náhodní hosté si v něm mohou pochutnat na klasické desítce a dvanáctce Moritz a polotmavé jedenáctce Maisel, chmelené červeňákem z Tršic. Bonusem je třináctistupňová černá Tereza. Právě na chmel místní nedají dopustit. Stačila malá zmínka směrem k tomu, že „všichni chmelí červeňákem, ale občas ho dovážejí z Německa“, a málem byl oheň na střeše. U Moritze si člověk může být jistý českým původem chmelového granulátu. Málokterý pivovar o sobě může říci, že jede na doraz. „Všechno, co uvaříme, se vypije. Nemáme už žádné rezervy. Výstav je 500 hektolitrů za rok, pivo zraje ve dvanácti ležáckých tancích, z nichž každý má 800 litrů. Pokud budeme chtít rozšířit, bude muset dojít v pivovaru k technickým úpravám,“ říká Stanislav Nožka, jeden ze dvou sládků, kteří se v provozu olomouckého pivovaru střídají. Nejen štamgasti ocení keramické podtácky, známé z dob kriminálního rady Vacátka a pražské galerky. Na těch zdejších bývalo napsáno „ukradeno u Moritze“. Snad aby se lidé styděli mít doma kradené věci. Kde je jim konec. Spíš než jako varování to na lidi působilo jako výzva a rozkradly se do posledního. Aby image podniku, mimochodem příjemně starosvětská, zůstala zachována, musel Moritz přejít na čistě bílou glazovanou keramickou klasiku. Restaurace je umístěna přímo v pivovaru, jde tedy spíš o pivovar v hospůdce s výhledem na mědí oplášťovanou varnu. Podnik je přísně nekuřácký, nikdo tady „nenasmrádne“. Ale leckdo si tu může uvařit vlastní pivo. „Když se domluví parta, a nemusí to být jen chlapi, tak jim uděláme školení týkající se vařby piva. A o pár týdnů později se sejdou znovu, aby svou várku vypili,“ popisuje jednu z pivních atrakcí podniku sládek Nožka. Protože pivovárek i hospůdka leží v podzemí, jsou špatně přístupné pro vozíčkáře či matky s kočárky. V letních měsících se tenhle hendikep řeší zahrádkou, z níž se dá obdivovat Terezská brána. Pomineme-li hospodu, tak samotný pivovar zaměstnává pouhé dva lidi, z čehož jasně pramení, že si sládkové moc neodpočinou. A pokud někomu Moritz opravdu zachutná, má šanci si odnést pětilitrový soudek domů a u pěnivého žejdlíku vychutnávat atypické pivko, které rozšiřuje nabídku českého národního moku.
Olomoucký pivovar nechal na počátku rok 2010 ceny piva beze změn. „Zatím jsme se dohodli tak, že minimálně v prvním kvartálu nebudeme cenu zvyšovat a rádi bychom ji nechali stejnou i v celém prvním pololetí. To je teď ale těžké předjímat. Po čtvrt roce budeme moudřejší, vyhodnotíme si situaci a uvidíme, jak dál,“ vysvětlil spolumajitel pivovaru Martin Řehák.
V dubnu 2010 byla v minipivovaru nabízena světlá desítka za 25 Kč, světlá jedenáctka za 28 Kč a světlá dvanáctka za 30 Kč.
„Jeli jsme z hor, kde jsme byli s kamarádem Milošem Kolomazníkem lyžovat. Cestou domů jsme si povídali, co nás doma čeká a co nás trápí. Mimo jiné jsme řešili, že nám naši oblíbenou hospůdku proměnili v hernu. A nakonec jsme se shodli, že nám nezbývá, než si udělat vlastní hospodu. To bylo v únoru. Otevřeli jsme devátého listopadu,“ vyprávěl v srpnu 2010 spolumajitel pivovaru Moritz Martin Řehák. Na měsíce budování pivovaru vzpomínal velmi rád. Tu dobu považuje za jednu z nejkrásnějších v životě. „Všichni kamarádi nám pomáhali,“ říká Řehák a usrkává z vlastní desítky. Jméno Moritz si olomoučtí pivovarníci vybrali podle obchodníka Moritze Fischera, který bydlel v domě, v jehož sklepě pivo vaří. „Byl to takový židovský developer. Skoupil pozemky kolem hradeb v době, kdy byly bezcenné. Dokonce pak i cihly z hradeb, které se bouraly. A postavil v Olomouci asi sedmdesát domů. Pak měl i sladovnu. Do řetězce mu chyběl jen pivovar a ten jsme mu postavili sto let po jeho smrti. Jeden historik nám prorokoval, že jsme oživili ducha Moritze Fischera a že se nám odvděčí prosperitou,“ řekl s úsměvem Řehák. Moritz má i další výjimečnost: pivovod, který vede ze sklepa na zahrádku, která je přes ulici. „To když si v našem triumvirátu sedneme se sládkem a posilníme se vlastním pivem, vymýšlíme, jak si usnadnit život. Třeba abychom nemuseli nosit bečky ze sklepa nahoru. Zkrátka každá dobře fungující firma musí mít kvalitní vedení,“ podotkls úsměvem Řehák. Pivovar je jeho velká radost. „Už si ani nepamatuji, jaký byl můj život před Moritzem,“ tvrdil pivovarník.
Minipivovar v listopadu 2010 nabízel polotmavou jedenáctku za 28 Kč a světlou dvanáctku za 30 Kč.
Minipivovar v březnu 2011 nabízel stále piva Moritz 10° světlou, 11° polotmavou a 12° světlou.
Sortiment piva v březnu 2012: 10°světlá (27 Kč), 11° polotmavá (29 Kč), 12° světlá (31 Kč).
Od 6.4.2012 na čepu třísladová dvanáctka s lehce hnědo-červenou barvou Moritz 12°zázvorové. Výraznější červeňákové chmelení je podtrženo jemnými tóny čerstvého zázvoru, který vyzrál s pivem.
Dne 15.7.2012 bylo na čepu: světlá desítka (27 Kč), polotmavá jedenáctka (29 Kč), světlá dvanáctka (31 Kč).