Benešovská Stodvacítka

Na pivovarských slavnostech benešovského Pivovaru Ferdinand představí sládek mimořádný ležák „Stodvacítka“. Tradiční pivovarské slavnosti v pivovaru Ferdinand Benešov se konají 9. září, a to už po šestadvacáté. Návštěvníci mají především unikátní příležitost ochutnat na jednom místě všechny druhy piv, které se v pivovaru se 120 letou historií vaří. Sládek navíc uvařil ke kulatému výročí Vídeňský ležák. Pivovar vaří už devět druhů piv od výčepní světlé desítky, světlou dvanáctku Premium po 

patnáctistupňový speciál D´Este či polotmavý speciál Sedm kulí. V sortimentu má i tmavé či nealkoholické a nyní i nově bezlepkové pivo a čtyři druhy limonád „Ferdinádu“. Vídeňský ležák – jedná se o limitovanou edici, tato várka „120“ bude k dispozici čepovaná i ve skleněných lahvích 0,5 l, a to i po slavnostech v pivovarském obchůdku.
K výrobě byly použity tři druhy sladů – vídeňský, mnichovský a český. Díky jedinečné kombinaci má ležák obdivuhodnou měděnou barvu. Přidá-li se dvourmutový dekonční způsob vaření, chmelení za studena žateckým poloraným červeňákem, otevřená spilka a 90 dnů zrání v ležáckém sklepě, má neopakovatelnou a ničím nenapodobitelnou chuť. Extrakt původní mladiny je 12,80%, alkohol 5,4%.
„Přibližně rok jsem přemýšlel, jaké originální pivo uvařit k příležitosti 120. výročí založení pivovaru. Nechtěl jsem se přiklonit k verzi, že standardní pivo z našeho sortimentu pojmenujeme jako výroční ležák a budeme mít celou věc vyřešenou. Chtěl jsem uvařit něco výjimečného, co se v českých zemí nevyrábí. Listoval jsem různými knihami o pivu, až jsem narazil na téměř vymizelý druh vídeňský ležák,“ přibližuje sládek Jaroslav Lebeda.
„Bylo to originální spojení druhu piva, Vídně jakožto kolébku tohoto piva, ale zároveň hlavní město habsburské monarchie a tím pádem i zakladatele našeho pivovaru Františka Ferdinanda d’Este,“ doplnil Jaroslav Lebeda.
A jak pivo vařil? „V chytrých knihách jsem vyhledal původní receptury, které jsem upravil na podmínky dnešní výroby piva, a technologický postup byl na světě. V laboratorních podmínkách jsem si dle výpočtů vyzkoušel optimální poměr sladů, abychom dosáhli správné požadované barvy hotového piva. Celý tento proces trval zhruba půl roku. Přesně v den výročí atentátu na Františka Ferdinanda d’ESte jsme uvařili ostrou várku tohoto vídeňského ležáku,“ dodává sládek.

Čtěte také:  Pouťová višeň 13°

You may also like...