Svijanský Dux

Sv. Václava jmenoval patronem českého piva v roce 1357 král Karel IV., který se v českých zemích vedle pěstování vinné révy zasloužil i o rozvoj pivovarnictví. Svátek všech milovníků zlatavého moku a oslava tradice českých hospod  Dny českého piva  se pod jeho jménem slaví od roku 2013 a letos se tak ve dnech 14. až 30. září koná již po desáté. A po šesté k němu Pivovar Svijany přispívá vlastním „svatováclavským“ pivem DUX, bez nějž si řada fanoušků svijanského piva začátek podzimu už neumí ani představit.
„Na některé z nich se posledně nedostalo, proto jsme letos našeho unikátního jantarového ležáku uvařili celé tři dvěstěhektolitrové várky. Symbolické naražení sudu se odehraje až na svátek sv. Václava na Zámku Svijany, ale během Dní českého piva se již čepuje opět ve zhruba dvou stovkách restaurací po celé republice,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík.
Silné světlé pivo DUX obsahuje 5,5 procenta alkoholu, je plné a hutné, ale přitom současně také jemné. Přišli mu na chuť nejen příznivci značky Svijany, ale i profesionální degustátoři. Jen loni si například vydobyl zlato v kategorii silných světlých piv na českobudějovické Zlaté pivní pečeti, jedné z nejprestižnějších českých pivovarnických cen, a stříbrnou medaili si loni odnesl ze soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku.
„Pro dosažení výrazné jantarové barvy a vyvážené hladké chuti jsme při sestavování jeho receptury sáhli po kombinaci vybraných humnových sladů. A jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek v něm doplňuje přídavek tradičně pěstovaného Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku z našich vlastních chmelnic. A stejně jako všechna svijanská piva je DUX samozřejmě vyroben tradičními výrobními postupy z minulého století a nepasterován,“ odhaluje jeho tajemství Petr Menšík.
Patron pivovarů
Sv. Václava v roli patrona pivovarů a sladovníků připomněl Český svaz pivovarů a sladoven v roce 2013, kdy také založil tradici Dnů českého piva, které se konají vždy na konci září kolem jeho svátku. Od té doby na tento nový každoroční svátek napjatě čekají všichni milovníci českého piva, starých dobrých českých hospod a české gastronomie. Pivovary si od něj slibují, že přivede více lidí zpět k čepovanému pivu, pivaři zase během pivních slavností dostávají možnost ochutnat mnoho zajímavých speciálních piv a navštívit Dny otevřených dveří v zúčastněných pivovarech.
„Letošní léto nám konečně dalo naději, že se lidé zase učí pít pivo tam, kde se to patří – v restauracích a hospodách. Tak to má být, protože nad správně ošetřené točené pivo není,“ poznamenal ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. „A o našem skvělém pivu DUX to platí tím spíše. Věřím, že si za ním naši fanoušci a milovníci dobrého piva najdou cestu do některé z více než dvou set svijanských restaurací a hospod, kde se bude čepovat, nebo že zavítají rovnou na Svatováclavské slavnosti do Svijan.“

Čtěte také:  Ogar Svatý Václav 12°

svijany_dux

You may also like...