Minipivovar Žamberecký kanec

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: České armády 1400, 564 01 Žamberk

www.pivovarzamberk.cz

e-mail: chmelan@seznam.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V září 2022 na čepu světlá 9, světlá 11, světlá 13, polotmavá 12.
  • Od 13.7.2020 na čepu nová várka Sunny Ale 11% s americkými chmely Citra a Galaxy.
  • Od 9.6.2020 novinka – svrchně kvašený Sunny Ale 11%, typicky letní pivo s jemnou hořkostí a ovocným aroma chmele Citra a Kazbek. Dále na čepu: Světlý Kormidelník 9%, Světlý ležák 11%, Světlá Třináctka.
  • Od 22.2.2020 novinka – Vídeňský ležák single hop Perle 12%. Už z názvu je patrné, že do sypání přišel pouze vídeňský slad který je tmavší než klasický plzeňský a zároveň dodává pivu větší plnost. K tomu německý chmel Perle. Vyšší hořkost s jemným dozníváním květin.
  • Dne 4.5.2019 na čepu 12 % černý Kanec, 11 % světlý ležák, 13 % světlý speciál a 9 % výčepní Kormidelník.
  • Dne 7.9.2017 na čepu novinka Summer Ale 9°. Slabší, chutné, osvěžující.
  • Před vánoci 2014 sortiment piv obohatila varianta z konopí a zázvoru.

  • Starší info:
    V roce 1995 bylo započato s rekonstrukcí a přeměnou objektu, v němž dříve byly dílny a kanceláře ČSAD, na minipivovar. Vlastník, firma Intero Chmelan v.o.s., se zabývala dodávkami a montáží minipivovarů a tento provoz byl postaven jako ukázkový. kapacita pivovaru je 2 200 hl ročně. Pivo lze ochutnat v malé Pivovarské pivnici (na ulici Čs.armády – otevřeno kromě pondělí 16.00-22.00). Žamberecký kanec je, zpočátku jen sezónně, ručně plněn i do 0,5 l lahví (k dostání v prodejně u pivovaru – otevřeno 7.30-17.00). Lahvové je k dostání i v restauraci.

    V roce 2002 pivovar oslavil 5 let výroby piva (2.6.1997-2.6.2002).
    Pivovar vstoupil do Evropské unie s cenami zvýšenými u půl litru piva asi o 70 haléřů. „Kromě většího daňového zatížení je dalším důvodem nutnost zvýšení mezd,“ vysvětlil v únoru 2004 majitel Zdeněk Kalous. Zajímavostí byla pivní lihovina Pivka (40 % alc.), kterou pro Pivovar Žamberk dle receptury Ing.Zdeňka Kalouse vyráběla Likérka Vysoké Mýto.

    Ceny piva v lahvích v červenci 2003: 12,13,14 za 14 Kč; v červenci 2004: 10 za 13 Kč, 12,13.14 za 15 Kč.
    Na vánoce roku 2004 minipivovar ozvláštnil etiketu tmavé čtrnáctky Vánoční etiketou, Mikulašskou etiketou a Tříkrálovou etiketou.
    Sortiment minipivovaru se v listopadu 2005 ustálil na světlé dvanáctce, polotmavé třináctce a tmavém čtrnáctistupňovém ležáku. Světlé výčepní pivo se vařilo především v letních měsících. Cena piv byla jednotná – 15 Kč. Piva jste mohli ochutnat v Pivovarské restauraci a v 0,5 l lahvích jste je mohli zakoupit v prodejně vedle. Na konec roku 2005 zdejší sládek neuvařil žádný speciál, pouze na lahve byly lepeny vánoční etikety.
    Právo vařit pivo získal Žamberk už ve středověku. A stále ho využívá. Malému pivovaru šéfuje sládek a provozní v jedné osobě Zdeněk Kalous. „Pivovar mám v nájmu šestým rokem. Výrobu piva zajišťuji sám a vyrábím čtyři druhy piv – desetistupňové, dvanáctistupňové, třináctistupňové a tmavé čtrnáctistupňové. Nejvyhledávanější je ta třináctka,“ popisoval v lednu 2006 nabídku Zdeněk Kalous. Seděl v pivnici, kam na kance chodí místní štamgasti, a také turisti. Štamgasti mají na výčepním pultu přihrádky s notýsky, kam se zapisuje jejich spotřeba. Každé desáté pivo pak mají zdarma. „Zaměřuji se spíše na labužníky, kdy si dáma dá třeba malé černé, pak řezané a pán dvě nebo tři,“ vysvětlil Kalous. V pivovaru se vařílo pivo devátým rokem, celý podnik fungoval ve třech lidech. O prodejnu s nápoji se starala prodavačka, o hospůdku hospodský a o výrobu sládek. Kromě piva pivovar vyrábí i vlastní likéry. „Výrobu dělám sám a zvládnu to. V létě je to šrumec, to se pije čtyřikrát víc, hlavně od dubna do července, ale od srpna je to klidnější. Ročně udělám tak třicet várek, takže to jde,“ popsal fungování malého pivovaru. Výroba jedné várky trvala přibližně měsíc. „K vaření piva jsem přišel jako slepý k houslím, vystudoval jsem zemědělskou školu, po revoluci jsem na malé vesnici provozoval hospůdku, a pak jsem tady začal vařit pivo. Za rok se člověk vařit naučí, je to jako s řízením auta. Jenom nesmí nic ošulit, musí všechno přesně dodržet,“ dodal Zdeněk Kalous.
    Minipivovar v červnu 2006 vařil světlé Výčepní pivo (alk.: 3,7 %; filtrováno), Světlý ležák (alk.: 4,8 %; filtrováno), polotmavý Speciální ležák (alk.: 5,0 %; nefiltrováno) a Tmavý ležák (alk.: 5,2 %; nefiltrováno). Piva bylo stále kromě sudů plněna i do 0,5 l lahví. Plnění do lahví včetně lepení etiket probíhalo ručně. Lahvové pivo šlo zakoupít pouze v prodejně v pivovaru (otevřeno od 7:30), jelikož vyžadovalo uskladnění v lednicích, čemuž se prodejci bránili. Desítka stála 13 Kč, ostatní ležáky 15 Kč. Pivovar v roce 2006 přešel opět na klasickou velikost etiket. Sudové pivo jste mohli ochutnát nejlépe v Pivovarské restauraci (otevřeno od 16:00). Jinde v Žamberku jste na pivo Kanec nenarazili. V okolí měl pivovar jen nepravidelné odběratele. Pro sběratele pivovarských suvenýrů byly v prodejně k dispozici sklenice (72 Kč), tácky (3 Kč), etikety (2 Kč), trička, mikiny, čepice, tašky, kšandy, slunečníky. Provozovatel a sládek Ing.Zdeněk Kalous, který v roce 2006 oslavil pětileté výročí působení na žambereckém minipivovaru, kromě výborného piva vyráběl i chmelové lihoviny a likéry. Rozárčin sen byl likér s 13,5 % alkoholu. Název pocházel od známé rozhledny nad městem. Lupulka byl likér s 18 % alkoholu. V ozdobných lahvích bývaly i lístky či větývky chmele. Pivodečka byla označována jako vodka s příchutí chmele. Měla 38 % alkoholu (dříve jménem Pivka).
    Pivovárek v roce 2006 vystačil se třemi zaměstnanci. Sládek Zdeněk Kalous se staral o výrobu a k ruce měl starší paní, která prodávala pivo značky Žamberecký kanec v prodejně, a výčepního, který měl na starost pivovarskou hospodu. V ní mají štamgasti každé desáté pivo zdarma. „Ročně uvaříme a prodáme kolem 300 hl piva v pěti druzích -světlou desítku a dvanáctku, nefiltrovanou třináctku, tmavou čtrnáctku a medový speciál. Devadesát procent naší produkce proteče pípou v naší hospůdce. Je to specialita, na kterou místní vodí své hosty,“ řekl sládek Zdeněk Kalous.
    Na konec roku 2006 minipivovar uvařil speciální sedmnáctistupňový stout.

    Sortiment minipivovaru v září 2007:
    Ležák pivo obohacené o kvasnice – min.4,0 % alk.
    Medové pivo – min.4,0% alk.
    pivo Ležák – min.4,0% alk.
    Výčepní pivo – min.3,6% alk.
    Polotmavé jantarové pivo – min.4,0% alk.
    Konopné výčepní pivo – min.3,6% alk.
    Speciální kvasnicové pivo – min.4,6% alk.
    Tmavé pivo – min.5,0% alk.
    Výčepní banánové pivo – min.3,6% alk.
    Imperial Stout – min.5,5% alk.

    Minipivovar fungoval více než deset let. V roce 2007 uvařil a nabídl přibližně 300 hl Žamberského kance v pěti druzích. „Rozhodně nepřipomíná nějaké chemické laboratoře, naše pivo má plnou, chlebnatou chuť,“ řekl v květnu 2008 pyšně sládek minipivovaru Zdeněk Kalous.
    Po zkušební várce se na podzim 2007 v Žamberku uvařili várku piva Královehradecký Patriot, která měla 29.11.2007 premiéru v Rychtářově pivnici na Pospíšilově třídě, kde také pivo sklidilo velký úspěch. Hradecký patriot (standardně 12tka, o svátcích výroční 13tka) je pravý kvasnicový ležák dolívaný z 10ti procenty rozkvašenou mladinou a následně dozrává v sudech. Název jsme museli obměnit z Hradeckého Lva na Patriot z důvodu odkoupení práv na Hradecké pivo jiným pivovarem.
    V pivnici se točila v prosinci 2008 pšeničná desítka svrchně kvašená Kanec Weizenbier.
    „Za poslední léta se to pro malé pivovary podstatně zlepšilo. Začali nás více vyhledávat štamgasti a turisti. Lidi nezajímá, když mají pivovary všude po republice stejné chemické vzorce, chtějí něco atraktivního,“ řekl v lednu 2009 nájemce minipivovaru Zdeněk Kalous.
    Pivovar měl v září 2009 na čepu 10° (19 Kč/0,5 l) a 13° (22 Kč/0,5 l) světlého Žambereckého kance, 13° rauch, 13° polotmavý Augustin (uvařený pro víkendovou akci v Hr. Králové) a 14° stout (vše za 25 Kč/0,5 l). V krámku s nápoji 12° světlý Ž. kanec (20 Kč/0,5 l), 10° pšeničný Bílý kanec (45 Kč/1 l PET) a 13° rauch (50 Kč/1 l PET).
    Podnik z Orlickoústecka funguje od poloviny 90. let a ročně dodá zákazníkům přes 200 hl nefiltrovaného piva Žamberecký kanec a další stovky litrů chmelových lihovin a likérů. „Jsme rodinný pivovar, nepotřebujeme navyšovat produkci. Mám své dva zaměstnance a těm vyrobím tolik piva, aby ho stihli prodat. Většinu prodáváme u nás v obchodě. Nejoblíbenější je ležák, speciální piva spíš kupují přespolní, kteří jedou kolem a dozvědí se o nás,“ řekl sládek a provozovatel žambereckého pivovaru Zdeněk Kalous. Zdražovat se chystal v roce 2010 i pivovar v Žamberku. „Půllitr piva máme v průměru za 20 korun, lihoviny v průměru za 100 korun. Už jsme dlouho nezdražovali, takže chystáme navýšení cen asi o deset procent,“ řekl Kalous.
    V květnu 2010 minipivovar mimo jiné nabízel i piva Žamberský Banán 11° (banánové) a Žamberský Citrón 11° (pšeničné).
    „Vařit pivo není problém. Sám jsem se učil u starých sládků. Po pár lekcích jsem už vařil pivo sám. Kumšt je vymyslet nové pivo, udržet kvalitu a obstát na trhu,“ řekl v srpnu 2010 sládek žambereckého pivovaru Zdeněk Kalous. Jeho rodina prý nemá pivovarnickou tradici. K pivu se dostal tak, že si v devadesátých letech pronajal venkovskou hospodu. „Zdálo se mi, že je málo pivovarů. Točit jenom Gambrinus a Staropramen mi připadalo málo. V roce 1995 jsem začal dělat nově založenému žambereckému pivovaru obchoďáka, což mi připadalo jako zajímavá nabídka. A od roku 2000 mám pivovar v nájmu,“ řekl Kalous.
    Na počátku dubna 2012, na velikonoční svátky, minipivovar nabízel také Jarní pšeničné, 12° světlé pivo, svrchně kvašené.
    Minipivovar Žamberský kanec na konci roku 2012 přišel se sváteční čtrnáctkou, což bylo podle Zdeňka Kalouse světlé pivo plzeňského typu, akorát hořčejší a hodilo se například ke guláši či vepřové s knedlíkem a zelím.
    Sládek Zdeněk Kalous v roce 2013 ukončil svou činnost v pivovaru.