Zámecký pivovar Břeclav

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Pod Zámkem 625/8, 690 02 Břeclav

www.pivovarbreclav.cz

e-mail: info@pivovarbreclav.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • Na konci roku 2021 v prodeji dárkové balení piv. Obsahovalo Kanec 10 Chmelený, 11 Hořký, 12 Premium, 12 Premium polotmavý, 13 Nachmelený za studena a 15 Tmavý (speciál s mírně karamelizovanou příchutí, jemnou hořkostí a krémovou pěnou vaří jednou v roce na Vánoce. Alk.: 6,5 %).
  • Za studena nachmelená třináctka rozšířila na podzim 2019 rodinu Kanců.
    Šlo o první pivo stylu India Pale Lager, které vzniklo spojením klasického ležáku a India Pale Ale. Prošlo si spodním kvašením a pětkrát chmelením, z toho jednou za studena. Chuť byla lahodně chmelová, vůně jemně citrusová.
  • V únoru 2019 v prodeji nové pivo Kanec extra chmelená 10°. Sládek Dušan Táborský ji uvařil klasicky na tři rmuty z plzeňského a mnichovského sladu a chmelil na čtyřikrát Žateckým poloraným červeňákem a Sládkem. S IBU 30 a obsahem alkoholu 4,1 % nabízí perfektní hořké osvěžení.
  • Na září 2017 uvařili Knížecí speciál. Polotmavé pivo s jemně karamelovou chutí.
  • Na Slavnostech břeclavského piva (dne 11.6.2016) byla pivní nabídka: Kanec světlý, Kanec polotmavý, Podlužan, Pivín, Summer Ale, Zámecká desítka a Nealko.
  • Dne 20.5.2016 představili letní novinku s nádechem citrusových plodů – Summer Ale. Jednalo se o svrchně kvašený světlý ležák. Proto byly pro základní chmelení zvoleny americké chmelové odrůdy Centennial a Chinook, dále pak česká hořká odrůda Premiant a pro finální „dryhop“ odrůdy Citra a Amarillo. Charakteristickým rysem tohoto piva byla citrusová chuť a vůně. Jednalo se o 11° pivo s obsahem alkoholu do 4,7 % obj.

  • V dubnu 2016 v prodeji „fitness“ pivo Břeclavský jaguár.
  • Red Winter Ale 16°. Na pivní trh se 11.11.2015 dostalo první zdejší Ale amerického typu.
    Svrchně kvašený speciál tmavě rubínové barvy chmelili americkými chmelovými odrůdami Centennial a Chinook, pro finální „dryhop“ pak odrůdami Citra a Amarillo. Alkohol.: 7,0 %
  • Pivovar dne 9.11.2015 celorepublikově uvedl na trh novou značku světlého piva Pivín, se kterou se veřejnost mohla setkat v televizním seriálu Vinaři. Pivín byl k dostání ve dvou modelech: 12° ležák a 14° speciál. Pivín 12° byl vyroben ze dvou odrůd žateckého chmele a z českého sladut. Obsah alkoholu do 5,2 % obj. Pivín 14° bylo světlé speciální pivo, které se vyznačovalo sytě zlatou barvou, vyšší plností a střední hořkostí. Obsah alkoholu do 6,0 % obj.
    Oproti dosavadním břeclavským značkám byl hlavní rozdíl v obsahu alkoholu a také použití více odrůd žateckého chmele.
  • Podzimní novinka měla podobu Polotmavého ležáku (alk.: 5,0 %). V prodeji od 23.10.2015
Čtěte také:  Minipivovar Horní Lomná
  • Svatováclavský speciál v září 2015 v sítí hospod a také exkluzivně v prodejnách potravin ENAPO. Šlo o polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,2 % obj.. Vyznačovalo se mírně karamelovou příchutí a vůní s jemnou vyváženou hořkostí.
  • V červnu 2015 novinka – Beran, pravá jedenáctka. Speciálně vařené pro Zlínsko a Valašsko. Alk.: 4,7 %.
  • V březnu 2015 v prodeji polotmavý ležák Kanec.
  • Po obnově činnosti v roce 2013 uvařil 9 tisíc hektolitrů piva, v roce 2014 – 15 000 hl.
  • I v roce 2014 uvařili sládci Vánoční dědictví. Silný tmavý speciál, který je vhodný (nejen) pro nadcházející sváteční dny. Tmavý, nepasterovaný ležák s mírně karamelovou chutí a vůní s obsahem alkoholu 6 %. Extrakt původní mladiny u tohoto speciálu 15,22 %. Právě druhá hodnota odkazuje na historické datum vzniku břeclavského pivovaru.
    Pro zpříjemnění jara 2014 uvařili speciální tmavé pivo, Sládkovo jarní. Šlo o 13° tmavé pivo, které zaujalo především kaštanovou barvou, jemnou karamelovou chutí s příjemnou hořkostí.

Starší info:
V roce 2013 se do Břeclavi po téměř dvaceti letech vrátila výroba piva. Nový investor do oprav původního provozu dal zatím zhruba 80 milionů korun. Zámecký pivovar Břeclav spol. s r.o. začal první pivo prodávat v polovině května 2013. Pro rok 2013 plánovali vyrobit kolem 20 000 hl piva. Dne 13.5. v 9:00 proběhla v areálu pivovaru tisková konference, na které zveřejnili informace o nově uvařených pivech. „Výroba se už rozjela, zatím nejedeme na sto procent. Na maximální možné míře budeme za týden až deset dní,“ uvedl ředitel pivovaru Aleš Hofman. Podle vedení pivovaru byla kapacita provozu asi 35 000 hl piva ročně.
„Pivo vaříme klasickou českou technologií. Používáme výhradně české suroviny,“ uvedl sládek pivovaru Václav Dítě. Nový pivovar se chystal dva druhy piv stáčet do skleněných lahví, pet lahví i sudů. Pivo bude i v maloobchodní síti Enapo, která je majetkově spřízněná se Zámeckým pivovarem Břeclav. Síť pivovaru zajistí distribuci desítky Delegát po celé ČR, dvanáctka Kanec bude podle vedení pivovaru dostupná pouze na Břeclavsku.
Nový břeclavský pivovar vznikl na místě bývalého provozu, který skončil v roce 1996. O vaření piva se budou starat dva sládci. „Václav Dítě je emeritní sládek, zkušený, s padesátiletou zkušeností s vařením piva ve středně velkém pivovaru, především v pivovaru Pernštejn. Naproti tomu Karel Vavrečka má zkušenosti spíše z menších pivovarů, jako jsou Dalešice, Pegas a Harach. Je mladý, progresivní, vyznávající moderní přístup,“ prozradil Zámecký pivovar Břeclav.„Spojením tradičního a moderního přístupu k vaření piva dostáváme to nejlepší a přesně to vystihuje směr, kterým se chceme ubírat“, řekl k tomu Aleš Hofman, ředitel pivovaru.
Točeného Kance šlo ochutnat poprvé 17. 5. 2013 přímo v areálu pivovaru při otevření venkovního posezení. Ve vybraných prodejnách maloobchodní sítě ENAPO bylo pivo k dostání v lahvi PET 1,5 l od 20. 5. 2013.
Pivo vařené v břeclavském pivovaru, zámek i další symboly břeclavského regionu jste v květnu 2013 mohli najít v písničce úspěšné rockové skupiny Argema „Zámecké dědictví“, která byla napsána speciálně pro Zámecký pivovar Břeclav.
Od počátku září 2013 v prodeji Svatováclavský speciál (alk.: 5,2 %, originální karamelová příchuť, Odtajněno. Ze Zámeckého pivovaru v Břeclavi dne 28.1.2014 zaznělo: Tento týden začínáme vařit Podlužan. Prohlásila to mluvčí pivovaru Jana Kiliánová. Podrobné informace o novém druhu piva zástupci pivovaru oficiálně sdělí až na tiskové konferenci začátkem března, přesto Břeclavský deník Rovnost již ví, co bude za touto staronovou značkou stát. „Podlužan bude jedenáctistupňové pivo. Doplníme tím řadu našich základních piv, desítku Delegáta a dvanáctistupňového Kance,“ prozradila Kiliánová. Potvrdila tak očekávaný tah břeclavského pivovaru – vznik tria. Podle mluvčí je naplánované začít s distribucí „jedenáctky“ koncem dubna. „Podlužan půjde jako výčepní pivo do restaurací, hospod, a také do skleněných a PET lahví,“ dodala. Zámecký pivovar Břeclav oznámil převzetí ochranné známky pivní značky Podlužan začátkem prosince roku 2013. Předtím ji vlastnil podnikatel Zdeněk Balga. „V následujícím období by měl Podlužan znamenat tradici, kvalitu a poctivě vyrobené pivo,“ uvedl při té příležitosti člen správní rady pivovaru Jan Svoboda. V roce 2014 pivovar rozšířil kapacitu o tři ležácké tanky o obsahu 210 hektolitrů a jednu spilku. (zdroj: www.denik.cz)