Minipivovar Studánka

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Albrechtická 227, 460 01 Liberec XXXI-Krásná Studánka

www.minipivovar.eu

e-mail: studanka.minipivovar@email.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V srpnu 2023 na čepu 11 % Flik polotmavý ležák, 10 % Antal světlé, 12 % Gallas světlý ležák, 7 % Malinový sen, 7 % Pomerančový sen.
  • V červenci 2022 na čepu 11 % Flik polotmavý ležák, 10 % Antal světlé, 12 % Gallas světlý ležák.
  • V srpnu 2021 na čepu 11 % Flik polotmavý ležák, 10 % Antal světlé a 12 % Gallas světlý ležák.

Starší info:
V provozu od června 2010. Minipivovar sídlí v rodinném domku, na zahradě je posezení. Otevírací doba: PO zavřeno, ÚT až ČT 14-21, PÁ 14-22, NE 11-21. Majitelem je paní Iva Vrbová. V červenci 2010 bylo nabízeno jen světlé pivo – desítka s názvem Studánecký Antal. Pivo se točí přímo z ležáckého tanku. Varna je třínádobová a zařízená na přímý otop dřevem. Kapacita je 500 l. Kvasnice i slad jsou původem z Vratislavic. Ve sklepě jsou dvě kvasné kádě o objemu 500 l a tři ležácké tanky o objemu 1 000 l.
Na konci července 2010 zde pivo Antal stálo 20 Kč, třetinka za dvanáct. V prodeji velká samolepka s logem minipivovaru za 10 Kč. Měli i svůj tácek, na rubu mapka, jak se tam dostat.
Kolem 1. prosince 2010 bylo možno ochutnat světlou dvanáctku s názvem Studánecký Gallas.
Minipivovar v březnu 2011 nabízel piva Studánecký Antal světlá 10° (20 Kč) a světlý Gallasův ležák 12° (25 Kč).
V červenci 2011 zde nabízeli i tmavé pivo.
V březnu 2012 se mj.prodávalo i pivo Studánecký Flik 11˚ polotmavá.
Na Velikonoce roku 2012 zde připravili speciál Velikonoční Flik, šlo o polotmavý ležák 11-cti stupňový.
Letní sortiment roku 2012 byl ve složení – světlé výčepní, polotmavý ležák a světlý ležák.
V Liberci – Krásné Studánce vaří pivo účetní a automechanik. Iva Vrbová a její syn Michal Havrda změnili své životy loni v zimě, kdy ve své malé pivovarské restauraci stočili první kvasnicová piva a nabídli je hostům. „Celý život jsem koukala do papírů. Chtěla jsem něco změnit, aby po mně na světě něco zůstalo. Tady v pivovaru a v hospodě mě práce víc baví a aspoň se za ni dočkám pochvaly,“ svěřovala se v červenci 2012 Vrbová. Novou živnost založili se synem ve vlastním domě skoro na konci Krásné Studánky. Do pivovaru dali asi jeden a půl milionu korun. „Jsme ale ve svém a zdá se, že se uživíme. Ale vyhráno ještě není. V létě jsme v pohodě, v zimě bychom ale potřebovali, aby od nás pivo braly i jiné hospody,“ řekla Vrbová. Ve třech tisícilitrových tancích zrály kromě světlé desítky s názvem Studánecký Antal a dvanáctky Gallasův ležák také polotmavá jedenáctka Flik. Dvanáctku a jedenáctku brala pravidelně zatím jediná hospoda – U Kozy v Oldřichovském sedle. „V pátek tam majitel vezme vždycky padesátilitrový sud dvanáctky a třicet litrů jedenáctky. V sobotu je už vypitá,“ tvrdila Vrbová. Kvasnicovou dvanáctku nedávno zkusil také hospodský Stanislav Voldřich z liberecké restaurace Na Kopečku, kde se jinak čepoval Rohozec a Bernard. „Lidem dvanáctka ze Studánky chutnala. Třicetilitrový sud byl prázdný ještě dřív, než jsme zavírali,“ poznamenal Voldřich. Polotmavou jedenáctku Flik čepovali v jizerskohorském penzionu První nelyžujem. „Je tam krásný studený sklep a naše přírodní pivo v něm vydrží nejméně dva měsíce,“ podotkla Vrbová. Minipivovar prodá okolo padesáti litrů denně. Leží bokem od hlavní silnice z Liberce do Frýdlantu a zastavují se tam především sousedé a cyklisté. „Na jaře jsme dali k silnici šipky, aby lidé věděli, jak se k nám dostat. Ale za týden je někdo všechny strhal,“ postěžovala si Vrbová. Přesto se o studáneckém pivovaru dozvěděli Poláci vyrážející do Česka v autech za prací. „Nechali jsme si udělat takový vorrichtung a do PET lahví stáčíme pivo jako ve velkých pivovarech do skleněných lahví,“ dodala Vrbová. S rozjezdem pivovaru v Krásné Studánce pomáhal bývalý sládek z Harrachova Libor Horáček. „Teď už si poradíme sami. Pod varnami topíme jako za starých časů dřevem, což už není obvyklé. Dodržujeme klasické způsoby výroby. Odlišnou chuť, než mají jiná piva, dodává našemu voda z vlastní kopané studny,“ prozradila Vrbová. (zdroj: liberec.idnes.cz)
Dne 27.7.2012 minipivovar nabízel piva: Studánecký Antal 10° (22 Kč), Flik 11° polotmavá (25 Kč), Gallasův ležák 12° (28 Kč).
Pivovar v Krásné Studánce do konce roku 2012 vydělával takřka výhradně také jen ve svém výčepu a na terase. V zimě mu ovšem hodně klesaly výdělky, a potřeboval se dostat i do Liberce. „Už přes půl roku od nás bere pivo liberecká restaurace Depo,“ upřesnila majitelka studáneckého minipivovaru Iva Vrbová. „Jsme teď spokojení, a tak už ani neobcházíme hospody a nepřemlouváme majitele jako dřív, aby naše pivo vyzkoušeli,“ dodala. Minipivovar živí kromě ní slušně také jejího syna Michala Havrdu. Majitel Depa František Lacina pivo ze Studánky chválí. Má ho jako doplněk ke Gambrinusu a plzeňskému Prazdroji. „Nejdřív jsme vytočili jeden sud týdně, teď sedm až osm,“ podotkl Lacina. „Nejvíc pijou kvasnicové pivo študáci a mladí lidé. Přes léto máme desítku Antal a v zimě ležák Gallas,“ doplnil. V Depu se za Antala platí 23 korun, za Gallase 26 korun. V Krásné Studánce stojí 22 a 28 korun. V Krásné Studánce stáčejí pivo nejen do sudů, ale také do vlastních pet lahví. (zdroj: liberec.idnes.cz)
Světlý Vánoční ležák 14° byl narážen 20.prosince 2012.
Od 20.12.2013 točili „Sládkův vánoční speciál“ (světlé pivo, přibližně 15°).