Lobeč Gruit

Pivní styl Gruit pochází z regionu Belgie, Holandska a přilehlé severoněmecké oblasti. Původ slova odkazuje právě na směs koření a bylin, která sloužila k dochucení i konzervaci piva. Nejstarší zmínka o gruitu je prý už z 10. století, ve 14. a 15. století nákladnější směsi nahradila bylina jediná – pěstovaný chmel, přesto se např. ve Westfálsku Gruit udržel až do 17. století. Také v jiných částech Evropy se rozličná koření do piva tradičně přidávala, receptury se lišily nejen regionálně ale i dům od domu a nebylo tomu jistě jinak ani v Českých zemích.
Dnes vaří Gruit především řemeslné pivovary ve Spojených státech a o jeho oblibě svědčí projekt International Gruit Day, který připadá na 1. února. V Česku jsme v Lobči s tímto stylem průkopníky, a i když se nejedná o nijak zvlášť populární záležitost, získává si náš Gruit stále více věrných stoupenců.
Naše receptura přišla v Lobči na svět v roce 2016 pod rukama sládka Tomáše Fencla a Pivního Partyzána, historika, sládka a bloggera v jedné osobě. Pivo vaříme pro připomínku pivní historie jako svrchně kvašené s přídavkem pšeničných ale i tmavých pražených sladů. Recept jsme však následně zdokonalili, a to především ve výběru oněch kokořínských bylin.
Prozradíme z nich jen jedinou. Základem lobečského Gruitu je Tužebník jilmový (filipendula ulmaria), vytrvalá bylina vlhkých údolních luk, která má mnoho léčivých vlastností. V současnosti se jako léčivá bylina uplatňuje hlavně pro své účinky na trávící systém. Historicky byl pro své svérázné mandlové aroma užíván pro ochucování medoviny a piva hlavně ve Skandinávii.
Barva piva je mahagonová. Ve vůni i v chuti dominuje karamel a byliny s lehkými tóny ovoce (rozinky, třešně, jahody) a koření. Jemný říz, střední až lehce vyšší plnost těla. Hořkost je nižší, doznívání delší.
Pivo můžete pořídit ve skleněné láhvi 0,75 l nebo v PET 1,0 l přímo v pivovaru, v naší pojízdné prodejně, u nás na e-shopu i u našich prodejců.
Slady jsou použity světlý mšenský, mnichovský, pražený i pšeničný.
EPM: 13%
IBU: 33
Alk. 5,6% obj

Čtěte také:  Ich Liebe Dich

  info o pivovaru   fotogalerie   etikety


Na čepu a v prodeji bylo:

You may also like...