Minipivovar Eden Bystřice nad Pernštejnem

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Nový dvůr 318, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem

www.centrumeden.cz

e-mail: info@centrumeden.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • Na slavnostní akci Hubertova jízda dne 30.10.2021 místní sládek uvařil pivní speciál – Hubertův polotmavý ležák.
  • Od 26.10.2019 na čepu novinka – Šípkové 13 Ale. Alk.: 5,2 %. 2 % šípkové bio šťávy.
  • O víkendu 27.-28.10.2018 čepovali v pivnici 13 % Prvorepublikový speciál, který připravil nový sládek Jiří Mazal. Jiří Mazal nahradil dosud působícího sládka Vladimíra Vechetu. První várku piva, kterou na Edenu uvařil byl Mittrowský ležák a právě Prvorepublikový speciál.
  • Pro příležitost Dožínek 25.8.2018 připravili várku 300 l Špaldového piva 12 %. Díky jeho vzhledu ho naši předkové znali jako tzv. Staročeské bílé pivo. V Edenu bylo připraveno podle současné receptury ze Švýcarska, kde jeho tradice přetrvává dodnes.
  • Pro akci Roh hojnosti v říjnu 2017 připravil minipivovar várku 300 l Barokního speciálu 13 %, s obsahem alkoholu 5,1 % (polotmavého, nefiltrovaného a nepasterovaného).
    Původní recepturu, která pochází z Německa a vznikla již v roce 1526 si zdejší sládek, pan V. Vecheta upravil do novodobější podoby (V době baroka mělo pivo odlišnější chuť. Kromě hořkosti bylo i kyselé a to z důvodu spontánního kvašení.) Tento recept vybrali z toho důvodu, že právě v období baroka si získal největší obliby.
    Várka Barokního speciálu je vyrobena spodním řízeným kvašením.
    Tak jako v baroku tak i nyní bylo pivo doslazeno medem.
  • 18° Porter značky Mittrowsky vyhrál v červnu 2016 první místo na festivalu minipivovarů v Padochově. Festivalu se zúčastnilo 72 minipivovarů a do soutěže bylo přihlášeno 251 vzorků. Minipivovar kromě oceněného piva Porter vařil i 11° polotmavé, 12° světlý ležák, 13° světlý speciál, 14° tmavý speciál a na akce i speciály ovesné či bramborové.
  • Minipivovar na oslavu výročí otevření dne 19.3.2016 nabídl Fíkové pivo.
  • V září 2015 uvařili Bramborové pivo. Sládek Vladimír Vecheta vyšel z receptury pocházející asi ze 17. století; s rozšiřováním brambor v Evropě podle něj tehdy vznikaly různé recepty s bramborami. První várka obsahovala jen několik desítek litrů tohoto speciálního piva.

Starší info:
Malý pivovar čeká na své návštěvníky v areálu Panského dvora. První „panenské“ várky piva Mittrowsky byly uvařeny k příležitosti konání Slavností moravského uzeného a Slavností jara, kdy se oficiálně centrum Eden otevíralo. Návštěvníci tak mohli ochutnat tyto druhy našeho piva: 11% polotmavé, 12% světlý ležák, 13% světlý ležák, 14% tmavý speciál nebo 18% tmavé. Pravidelně budou pro návštěvníky přichystané různé speciální várky piva Mittrowsky. Pivnice je součástí expozice, přístup do ní je tedy podmíněn zaplacením vstupného.

Nové bystřické pivo, které se začalo prodávat v minipivovaru nového Centra zelených vědomostí Eden dne 21. března 2015, neslo název Mitrowský. Toto jméno vzešlo ze soutěže, do které posílali svoje tipy lidé z celé republiky. „Sešlo se více než sedmdesát návrhů a jako vítězný byl nakonec vyhodnocen název Mitrowský. Porota přitom ocenila snahu navrhovatele připomenout rodinu majitelů bývalého velkostatku, který byl přestavěn na centrum Eden,“ informoval ředitel centra Michal Burian s tím, že autor vítězného návrhu se mohl těšit na workshop vaření piva. Na podzim už byla v novém minipivovaru uvařena zkušební várka piva, do března se pro návštěvníky stihlo udělat další. „Počítáme s jedenáctkou, případně s třináctistupňovým ležákem a osmnáctistupňovým černým pivem typu porter. V další fázi uvažujeme o speciálních pivech, například ovocném radleru. Záleží na zájmu návštěvníků, což platí i pro to, kolik piva budeme vařit. Zatím jsme na úplném začátku,“ uvedl Burian. Pivo Mitrowský z minipivovaru bystřického centra pro turisty bude k mání výhradně tam. „Souvisí to s dotací, kterou jsme na stavbu Centra zelených vědomostí, tedy i minipivovaru, získali z evropských fondů. Pivo proto není po dobu udržitelnosti projektu, což je pět let, určeno ke komerčnímu prodeji někde jinde. Co se v centru uvaří, to se tam také prodá,“ upřesnil bystřický místostarosta Josef Vojta. Turistické centrum za 150 milionů korun, které vzniklo přestavbou statku zemědělské školy a přístavbou moderního ekopavilonu a repliky horácké vesnice, začalo ve zkušebním provozu fungovat od začátku ledna, kdy do něj nastoupil základní tým zaměstnanců. (zdroj: zdarsky.denik.cz)

Bramborové pivo uvařené v minipivovaru se recepturou inspirovalo u německých minipivovarů, které se uchylují ke speciálům dle starých receptur zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů. Podstatou výroby bramborového piva bylo nahrazení části obilného sladu (ječného, pšeničného) bramborami nebo bramborovým škrobem. V případě bystřické receptury byl objem běžně použitého sladu pouze 50%, druhou polovinu surovin tvořily brambory. Vzhled a chuť mohli návštěvníci posoudit na Slavnostech brambor 19.-20.9.2015, na které připravili 300 l tohoto speciálu o 10° síle. Sládek Vladimír Vecheta vyšel z receptury pocházející asi ze 17. století; s rozšiřováním brambor v Evropě podle něj tehdy vznikaly různé recepty s bramborami. První várka obsahovala jen několik desítek litrů tohoto speciálního piva. „Když se ukáže, že je zájem větší, můžeme ho na nějakou další příležitost nachystat více,“ řekl sládek.
Na akci Roh hojnosti v Bystřici nad Pernštejnem dne 31.10.2015 mšlo ochutnat Dýňové pivo ze zdejšího minipivovaru Eden. Podstatou výroby dýňového piva bylo nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó.
Minipivovar připraviů Čertovské chilli pivo na Mikuláše 6.12.2015.
Uzené pivo. Pivo s příchutí „kouře a tabáku“, jak se poeticky vyjádřil jeden z popularizátorů pivních stylů, je velmi staré. Původně tak totiž chutnala všechna piva, protože starověká metoda hvozdění, tedy sušení zeleného pivovarského sladu nad otevřeným ohněm, způsobovala, že všechny druhy sladů měly kouřové aroma, které se pak dostávalo i do piva. Základem pro uzené (nakuřované) pivo je slad, který se i v moderní době suší nad kouřem ze dřeva (především bukového) či rašeliny. Uzené pivo uvařené v minipivovaru Eden se inspirovalo recepturami vzešlými z letitých zkušeností německých pivovarů. Ovšem doplněných zkušenostmi českých pivních domovarníků, kteří umí recepturu velkého pivovaru přizpůsobit malé varné dávce. Základním „fíglem“ byla vhodná kombinace sladů, které dovolila vyniknout kouřovému aroma nakuřovaného ječmene. Uzené pivo po uvaření a vykvašení zrálo stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů. Vzhled, vůni a chuť mohli návštěvníci posoudit na Slavnostech moravského uzeného 6.-7.2.2016.