Pivovar Kocour Varnsdorf

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Rumburská 1920, 407 47 Varnsdorf

www.pivovar-kocour.cz

e-mail: info@pivovar-kocour.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • Od 13.10.2023 na čepu novinka – FreshHop 13°. Světlý speciál uvařený z čerstvých hlávek ručně načesaných z místní chmelnice. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a o něco výraznější hořkost než chmel granulovaný. Množstvím rozhodně nešetřili, do várky šlo 30 kg chmelových hlávek.
  • V červenci 2023 novinka – Ale 10°. Lehoučký osvěžující Ale z českého chmele. V pivu se snoubila květinová vůně a v chuti se projevila příjemná hořkost s jemným dozníváním.
  • V prosinci 2022 v nabídce Christmas Ale 15. Ke chmelení byly použity výrazné americké odrůdy chmele Columbus a Chinook. A protože se jednalo o vánoční speciál, byl chmel Chinook použit i k chmelení za studena, neboť jeho intenzívní a svěží aroma voněla po jehličnanech, zejména pak po borovici. Obsah alkoholu: 6,0 %.
  • Od 22.1.2019 na čepu nový Valentýnský speciál 15°, polotmavý svrchně kvašený za studena chmelený Ale, a Cranberry 15° – brusinkou nasládlý polotmavý speciál.
  • Od 23.11.2018 šlo zakoupit jedno z nejsilnějších speciálních piv přímo od zdejších sládků, nesoucí název K31 s 13,8% alkoholu. Pivo bylo k zakoupení v lahvích 0,2 l se zapečetěným korkem a to rovnou ve třech variantách: K31 – klasická varianta medově karamelové chuti s tóny pečených hrušek. K31 Sailor – technikou barrel-aging dodali pivu K31 novou dimenzi. Jeho chuť nyní doplňuje síla dubového dřeva a kultovního karibského rumu Sailor Jerry. K31 Jack Daniels Honey – jemně skořicovou chuť klasické K31 tentokrát doplnili ještě výraznějšími medovými tóny. A to opět technikou barrel-aging.
  • Polotmavé 15° Svatomartinské dle tradice od 11.11.2017 v 11 hod
  • V listopad 2016 ke dvoustému výročí narození slavného varnsdorfského rodáka, sochaře Vincenze Pilze uvařili nový patnáctistupňový speciál, pojmenovaný samozřejmě Vincenz. Byl silný jako skála, na surovosti mu pak ještě dodalo i mírně kouřové aroma, díky použití nakuřovaných sladů, a hořkost chmele Summit, který zanechává na patře jemné grepové aroma.
  • Dne 6.12. v prodeji speciál Kocour 15° Christmas Ale.
  • Dne 8.10. na čepu měli Quarterbacka 19°, IPU Samuraje 14°, Sumečka 11°, Stouta 12°, Americké Pale Ale 11°, Weizna 13° a standardního Ležáka i Studentskou desítku. V lahvích pak mimo výše jmenované měli ještě Jantara 11°, Sauruse 20°, Haku 15°, Weizenbocka 16° nebo Kubíka 16°.
Čtěte také:  Minipivovar EFI Brno
    • Dne 26.9.novinka – pivo belgického původu nesoucí název Saison. Jak už z názvu vyplývá, jedná se o sezónní záležitost (pozn. saison = franc. sezóna). Vařívalo se zemědělcům převážně ve Valonsku na podzim, aby měli co pít na další pracovní období. .Pro výrobu Saisona byly použity tři druhy sladu – plzeňský, bavorský a pšeničný. Výrazné aroma pak dodaly speciální kvasnice Saison Dupont a také chmely žatecký, centennial a amarillo.
    • Dne 12.9 v prodeji speciály – Višňový ležák 12°, Jahodový Porter 14°, Třešňový Porter 14°, Jantar 11°, Catfish Sumeček 11°, Americký Pale Ale 11°, Samuraj 14°, Quarterback 19° a Weizen 13°.
    • Dne 31.7.2014 na čepu či v lahvích – Studentská 10°, Světlý i tmavý ležák 12°, Višňový ležák 12°, Catfish Sumeček 11° – slabší bráška Quarterbacka, American Pale Ale 11° – svrchně kvašený ale s ovocně zabarvenou chutí, IPA Samuraj 14° – voňavě hořký speciál od Toshiho Ishiho, Weizenbock 16° – silnější verze klasického bavorského pšeničného piva, Quarterback 19° – svrchně kvašený speciál dvakrát chmelený s výraznou chmelovou vůní a hořkostí přes 70 IBU – lahvový pouze ve skle 0,7 l, Saurus 20° – násládlý lehce nakouřený zabiják, K31 a K32 – číslice udává stupňovitost, dostupné pouze v lahvích.
    • V říjnu 2013 začala dlouho plánovaná výstavba železniční zastávky Pivovar Kocour. Do oficiálního provozu byla kocouří zastávka uvedena spolu s novým jízdním řádem 23.12.2013.


Starší info:
Na konci roku 2007 se dokončovala technologie. Svým pojetím se částečně vymykal zavedeným představám a praktikám. Jednak se jednalo o „obživení“ zavřeného minipivovaru, který byl zakoupen v Maďarsku, za druhé to nebyl restaurační minipivovar. Většinový vlastník pivovaru sice jednu restauraci provozoval, ale pivovar s ní nesousedil. Pivovar navíc není vyveden v mědi, je celý v nerezu. Svojí velikostí pivovar jinak ale zapadal do kategorie stávajících minipivovarů. Varna má velikost 6,5 hl, kvasné a ležácké tanky pak 13hl. V prosinci 2007 zde byly 2 kvasné kádě a 6 ležáckých tanků.
„O fous lepší pivo“, jak tvrdil slogan, od půli ledna 2008 vařila Nikol Krmenčíková v novém minipivovaru Kocour ve Varnsdorfu. Nikol, absolventka pražské Střední průmyslové školy potravinářských technologií, byla ve svých 19 letech nejmladší sládkovou v Česku. Také její nové pracoviště drželo jeden primát. Varnsdorfský Kocour rušil poslední bílé místo na správní mapě republiky – byl totiž prvním minipivovarem v Ústeckém kraji. Mladičká sládková Nikol směla podle zákona ochutnávat alkoholické nápoje teprve rok. Rozšíření spektra oblíbených piv mohlo být Nikol v její profesi jedině k užitku. Pivovar Kocour totiž kromě klasického světlého a tmavého ležáku do budoucna sliboval labužníkům i speciality v podobě svrchně kvašených piv a piv vařených z jiných než ječných sladů. Ani těch se Nikol nebála, i když její prioritou a sládkovskou metou bylo zachování tradice českého piva: „Nechci, aby se všude čepovalo jediné pivo od jediného obřího koncernu a to pili všichni. Přála bych pivu, aby si uchovalo rozmanitost a pestrou škálu chutí a vůní. A pivařům bych chtěla ukázat, že není důležité piva vypít hodně, ale vychutnat si ho.“ Varnsdorfský Kocour vám nenatočil sklenice přímo pod svou varnou, jak už je běžné v mnoha dalších restauračních pivovarech. Sudové pivo se pílo jinde, než se uvaří. „Ve Varnsdorfu ho budou čepovat v nedaleké restauraci,“ uvedl jeden z provozovatelů Jan Kočka. Lahvové pivo z Kocoura mělo být navíc k mání ve specializovaných obchodech. Sládková Nikol Krmečníková dobře věděla, že nebude jedinou paní nad pánvemi a káděmi varnsdorfského minipivovaru. Kocour chtěl příležitostně zvát také přespolní pivovarníky, aby ve zdejší varně „zhmotnili“ své, pro české pivaře často nezvyklé receptury.
Povolení vařit pivo a prodávat jej získal pivovar v dubnu 2008. Zkušebně jej tu chystali už od Nového roku. Ochutnat ho mohli lidé ve Varnsdorfu, Praze a Liberci. Na jaře 2008 zde vyráběli čtyři druhy piv – klasický dvanáctistupňový ležák plzeňského typu, weizen -pšeničné pivo lehké svěží ovocné chuti, rauch weizen – pšeničné pivo speciál, stout – černé pivo irského typu, má kávovou chuť. Piva ještě neměla jména, uvažovalo se o tom, že by pocházely z „kočičího“ světa. Pivovar byl schopen vyrobit za rok maximálně 10 tisíc hektolitrů piva
V létě 2008 se dal z produkce minipivovaru ochutnat světlý speciál Sezón nebo Kocour Weizen 11° (pšeničné kvasnicové).
Pivo Kocour jste v červenci 2008 mohli ochutnat ve Varnsdorfu v Noprosu Restaurant (Strakonická 3242). Kocour světlý ležák se zde točil 0,5 l za 22 Kč, prodávají ho i v PET lahvi 1 l za 40 Kč. V restauraci mají vlastní tácky a prodávali trička s logem kocoura.
V září 2008 minipivovar vařil Kocour pale ale, IPA, stout, V3 Rauch a scotch ale, a samozřejmé též Kocour světlý ležák s oficiálním názvem Kocour Lužický ležák.
Na konci roku 2008 pivovar uvařil 14° světlý speciál American India Pale Ale .
V plzeňském Pivovarském dvoře se dne 19.9.2009 konal první ročník festivalu minipivovarů nazvaný Slunce ve skle. Pivovar zde také nabízel banánovou pšenici a limetkové pivo. „Lidi, kteří nepijí pivo, si dají raději to ochucené. Višňový ležák je osloví více než běžný ležák nebo imperial stout. Řeknou, to není pivo, to zkusím,“ řekl spolumajitel pivovaru Jan Kočka. Na konci října 2009 pivovar uvedl na trh dýňové pivo a uspořádal první „festival“, kde se prodávala jen svrchně kvašená piva.
V září 2009 minipivovar mj.nabízel speciál Kocour Banana Weizen.
Zdražování se dotklo minipivovaru ve Varnsdorfu. „Ceny našeho piva budou vyšší z důvodů větší daňové zátěže. Ještě je upravujeme,“ řekl v lednu 2010 majitel pivovaru Josef Šusta. Většinu piva dodával do restaurací v České republice. Na Děčínsku je to například Pizzerie Sluníčko v Rumburku, Hotel Erlec ve Šluknově a především do varnsdorfské restaurace Noprosu. „Na tento rok také chystáme vybudování podnikové restaurace. Velký odbyt máme v Praze.“ dodal Šusta.
Minipivovar na jaře 2010 mimo jiné nabízel i speciály Kocour Tokaj (16 % polotmavá s přídavkem tokajské esence a akátového medu) a Kocour V3 Rauch (nakuřovaná polotmavá 13%) ( láhev ).
Minipivovar Kocour dosud pivo vozil do své hospody ve Varnsdorfu a do několika podniků v Praze a Rumburku. Nyní i on obklopil svou varnu barovým pultem a stoly pivovarské restaurace. Bar byl otevřen na konci července 2010, hospoda s kuchyní v srpnu. „Lidi zajímalo, odkud je naše pivo, a jak to tam vypadá. Navíc jsme potřebovali zvýšit kapacitu, protože jsme dokázali vyrobit piva tak pro dvě hospody a stávalo se, že nám i došlo,“ řekl majitel minipivovaru Josef Šusta. Pivovar získal bývalou varnu pokusného a vývojového střediska Braník. Díky tomu může napříště místo dosavadního tisíce hektolitrů piva ročně vyrábět čtyřnásobek. Měděná sestava už je usazená v boku restaurace, za barem čeká deset výčepů a na něm dalších šest. Připravená je dokonce i ruční pípa na anglická piva. Časem tu poteče až šestnáct piv včetně výrobků jiných pivovarů a druhů z Bavorska. „Ležák máme stále a k tomu vaříme každý měsíc až deset dalších piv. Po světě mám spoustu kamarádů sládků, kteří nám je jezdí vařit a od kterých se učíme. Měli jsme tu sládky ze Skotska, USA i Japonska,“ vyprávěl další z provozovatelů pivovaru Jan Kočka. On sám se o pivo začal vážně zajímat v roce 2001, kdy ho uchvátil pivní veletrh v Denveru, na kterém se prezentovalo 250 pivovarů. Ze zhruba stovky pivních stylů jich pivovar Kocour uvařil už dvacet. Záběr pivovaru sahá od silných dvacetistupňových ležáků po svrchně kvašená piva. Na jaře 2010 například nabízel šestnáctistupňové polotmavé pivo s přídavkem tokajské esence a akátového medu nebo nakuřovanou polotmavou třináctku. Areál pivovaru Kocour leží stranou od Varnsdorfu, v bývalé keramičce u hranic.
V září 2010 minipivovar nabízel mj.světlou dvanáctku, Am Lager 14%, Saison 11%, Epa 11% či Epa Samurai 14 %.
„My vaříme například Samuraje, který spadá do kategorie India Pale Ale. To je pivní styl, který se vařil v Anglii pro královská vojska v Indii. A aby vydržel několik měsíců na lodi, musel se víc zhořčit, aby vydržel tu dlouhou cestu,“ uvedl v listopadu 2010 Kočka s tím, že hořkostí tohoto piva byli mnozí konzumenti příjemně překvapeni. Přiznal také, že polovinu „Kocouří“ produkce tvoří z ekonomických důvodů ležák.
V listopadu 2010 minipivovar mj.uvařil i speciální pivo Kocour Grodziskie.
Na konci roku 2010 pivovar mj.nabízel pivo Kocour Christmas Ale (alk.: 6 %).
V lednu 2011 novinkově minipivovar uvařil pivo Kocour Ken (Scotish Ale) pouze v 1l PET lahvi.
Již šestým rokem vařil desítky druhů piv nejstarší minipivovar v kraji – varnsdorfský Kocour. Kromě klasiky se snažil nabídnout pestrou paletu pivních speciálů sahající od silných ležáků po různá svrchně kvašená piva typu weizen, stout, saison, pale ale… Spolupracoval také se sládky z řady zemí. Největším hitem této spolupráce byl IPA Samuraj ( láhev ), který pro pivovar vyrobil japonský sládek Toshi Ishii. Kvůli zájmu se zde musel rozšířit pivní bar, k varně o objemu 6,5 hl přibyla další, dvakrát tak velká, v minipivovaru se připravovala na počátku roku 2011 nová pivnice s kuchyní.
Minipivovar v únoru 2011 na prestižních Slavnostech piva Tábor uspěl v kategorii Netradiční piva malých výrobců s nápojem Kocourt Stout, které bylo druhé nejlepší. „Je to určitě příjemné, takový úspěch. Pomůže nám to i s reklamou,“ těšilo Ondřeje Suse z varnsdorfské restaurace pivovaru Kocour. Jeho pivo se přitom už prodávali nejen ve Varnsdorfu či nedalekém Rumburku, ale také v Brně či Praze. Do netradičního speciálu se dávaly i přísady, které nejsou v Česku úplně běžné, třeba americký chmel či slad.
V únoru 2011 minipivovar představil novinku – Kocour Quarterback (velmi hořké pivo, pivo typu IPA, devatenáctka), uvařil Yuseff Cherney, vrchní sládek pivovaru Ballast Point ze San Diega).
Více než tisícovka lidí dne 19.2.2011 dorazila do varnsdorfského pivovaru Kocour na festival Pivní valentýnský masakr. Přehlídka nejsilnějších piva z celého světa se konala v únoru i proto, že těžká piva k této roční době patří, řekl jeden ze zakladatelů malého pivovaru Kocour Jan Kočka. Pivovar začal fungovat už v roce 2008 a od té doby se veze na vlně spotřebitelském zájmu, který přeje menším pivovarům. V roce 2010 vyexpedoval zhruba 3000 hl piv a prodeje chtěl dál zvětšovat. Výrazně sázel na ovocná piva nebo alespoň na pivní druhy, které nebyly pro české pivovary typické.
Dne 19.3.2011 se uskutečnilo ve Zvíkovském Podhradí již 5. setkání sládků malých pivovarů za účasti 39 pivovarů. V soutěži Jarní cena sládků bylo přihlášeno 157 vzorků. V kategorii „svrchně kvašená piva anglosaského typu“ obsadilo druhé místo pivo Kocour Quarterback.
V říjnu 2011 se objevilo novinkové pivo Kocour Kubík ( láhev ). Šlo o hořkou světlou svrchně kvašenou šestnáctka. Při výrobě bylo použito velkého množství amerického chmele a byla chmelená za studena. Druhou novinkou bylo pivo Kocour K31. Šlo o svrchně kvašené ale, uvařené už v únoru 2011, měsíc kvasilo, od té doby zrálo. V prosinci 2011 ve Vansdorfu stočili pouhých 200 lahví po 0,2 l. Zbytek si v tanku poleželo ještě pár měsíců. Stupňovitostí je to „jednatřicítka“, obsah alkoholu má 12,3 %. Speciál byl stočen do stejných lahviček, v kterých se prodává ledové víno. Mají korkový uzávěr a voskovou pečeť s logem Kocoura.
Až na trojnásobek oproti předchozímu roku se v roce 2011 vyšplhal roční výstav varnsdorfského pivovaru Kocour. Během roku 2011 zde uvařili na dva tisíce hektolitrů přibližně desítky různých druhů piv. O rok dříve přitom ve varnsdorfském pivovaru uvařili pouhých 600 hl piva, což odpovídalo přibližně výstavu restauračních pivovarů. Oproti ostatním českým pivovarům byl to růst přímo raketový, vždyť celkový výstav v celé ČR vzrostl o pouhá necelá tři procenta. „Největší zájem je o klasiku, světlé a tmavé ležáky. Hodně se pijí také speciály Samuraj a Querterback,“ řekl majitel pivovaru Kocour Josef Šusta. „Výhledově bychom se měli dostat někam na 4 000 hektolitrů, na to je dimenzovaná i technologie,“ doplnil. Rostoucí zájem nechtěl přeceňovat, původní ambice prý byla vyrábět maximálně 4 000 hl. „Pořád máme jen dva zaměstnance a my ostatní to děláme spíš jako koníček. Ale jo, finančně se to uživí,“ dodal Šusta. Josef Šusta založil malý pivovar ležící na česko-německé hranici před čtyřmi lety s několika kamarády. Od doby svého vzniku se specializuje především na pivní speciály, se kterými se pivovaru daří na odborných soutěžích.