Minipivovar Žlebské Chvalovice

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Žlebské Chvalovice 88, 538 43 Třemošnice

www.kutilkovapalirna.cz

e-mail: info@kutilkovapalirna.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
    • Dne 3.12.2023 v nabídce v lahvích: Tmavý vánoční ležák, Světlý ležák dvanáctka, Železňák světlý ležák, Prach jantarový ležák, Flek tmavý ležák, Cyklista pšeničné pivo, Kladivo pivo s medovinou, Milada višňové pšeničné pivo dle maďarského receptu, Ajfon jablečné pivo dle maďarského receptu, Doubrava pšenice s levandulí ze Železných hor.
    • V lednu 2022 nabízeli pivo ve skleněných lahvích 0,5l, které prošly šetrnou pasterizací: Železňák 12 světlý ležák, Prach 14 jantarový speciál, Milada 11 višňová pšenice, Ajfon 11 jablečný ležák, Hedvika 11 bylinková pšenice, Lovětín 13 nakouřená IPA.
    • Na Vánoce roku 2021 uvařili tyto speciální piva: Světlý ležák 13° z čerstvého chmele české odrůdy Sládek – šlo o poctivý ležák s výraznou chmelovou chutí. Tmavá perníková třináctka – spodně kvašené tmavé pivo se špetkou perníkového koření, pražený slad (tzv. barva) dal pivu jemně kávovou příchuť.
    • Dne 16.4.2021 v prodeji extra chmelený český ležák 12° Balounek, světlý 13° spodně kvašený speciál dochmelený odrůdou Azacca Gryf, Jantar 13° polotmavý ležák, Železnohorské kladivo – tmavý ležák s medovinou.
    • Na počátku srpna 2020 na čepu 12°, 11° pšenice a 14° jantar.
    • Od 28.3.2020 zahájili po zimní přestávce prodej lahvového piva. V PET lahvích 1 l měli k dispozici Světlý ležák 12°, Pšenice 11°, Jantarový speciál 14° za studena dochmelený.
    • Od 7.12.2019 v prodeji vánoční pivní speciály ve skleněných lahvích 0,5 l a PET lahvích 1,0 l nabízí: Světlý 12° sváteční ležák z čerstvého chmele, Tmavý perníkový ležák“, Single Ale Equinox – svrchně kvašené pivo s výjimečnou hořkostí, Single Ale Kazbek s kurkumou – svrchně kvašené pivo s příjemnou květovou chutí, Železnohorské kladivo – polotmavý speciál s domácí medovinou, Světlý jablečný ležák – spodně kvašené pivo s přídavkem poctivého jablečného sirupu dle maďarské receptury.
    • Od 9.11.2018 v prodeji 13° APA Cascade, 14° Kladivo – tmavý ležák s medovinou, 13° IRON – IPA z nakouřeného sladu, 14° Jantar – ležák z belgického sladu, 12° Světlý ležák.
    • Na předvánoční a vánoční čas roku 2017 připravili speciály: Ležák ze zeleného chmele 12°, Vánoční tmavý perníkový speciál 14°, Zázvorový ležák 12° a Višňový ležák 12°. Piva byla dostupná v PET lahvích 1 l.
    • Na dobu adventní a vánoční roku 2016 připravili tuto nabídku lahvových piv: Sváteční ležák z čerstvého chmelem, Perníkový speciál 14° , Vánoční ležák, APA 4C 13°.
    • V minipivovaru na vánoční svátky 2015 navařili klasická i speciální piva, které prodávali přímo v pivovaru v PET lahvích 1l: Světlá dvanáctka, Polotmavá třináctka, Jantarová čtrnáctka, Vánoční jantarový speciál a Vánoční APA.


Starší info:
Pěstitelská pálenice na úpatí Železných hor, kde od 1.10.2010 jsme zahájili provoz pivovaru. Vaří se zde světlá i tmavá nefiltrovaná kvasnicová piva. Pivo plní do KEGů 20, 30 a 50 litrů. Objednávky piva na telefonu.
Pivovar oficiálně funguje od 3.12.2010. V prosinci 2010 byla navařen světlý ležák, na vánoce pak tmavý speciál 17,8 % a medové a zázvorové pivo.
První várky byly provedeny na jaře 2010 pod dohledem bývalých sládků z Hradce Králového a z Bělče nad Orlicí. Pivo v únoru 2011 nebylo pojmenované, ale „pracovně“ mu pan sládek říkal Chvalovické. Pivo šlo koupit v sudech nebo natočit do PET (1, 1,5 nebo 2 litry dle přání zákazníka) a točilo se v okolních obcích v místních hospodách, v objektu je jen prodej „přes ulici“ a posezení pro asi 20 lidí. V únoru 2011 šly ochutnat světlá 11ka a tmavá 12ka, obé za 15 Kč/ 0,5l. Jednonádobová varna je repasovaná ze ZVÚ Hradec Králové, firma ji vozila od poloviny 90. let do roku 2009 po veletrzích jako předváděcí model, má objem 5 hl, nerez opláštěný mědí . Chmel je používán Žatecký poloranný červeňák, světlý slad berou z Dobrušky, tmavý z Rajhradu, vodu z místního pramene s parametry kojenecké vody.

Minipivovar v dubnu 2011 nabízel pivo Chvalovické 12° světlé a tmavé.
Hospoda je to trochu zvláštní, schovává se ve stínu obrovských tanků pro kvašení destilátů a v provozu je od pátku do neděle mezi 9. do 17. hodinou, tedy v době provozu palírny. Potom se už musejí štamgasti přesunout do nedaleké hospody, ale na pivo či pro pivo si sem jezdí chalupáři i a zastaví se cyklisté z nedaleké cyklostezky. „Pivovárek jsem si postavil na důchod jako koníček. Protože normálně prodávané pivo není k pití,“ řekl majitel Jaroslav Kutílek, který počítal, že uvaří svého kvasnicového nefiltrovaného piva kolem 40 hektolitrů měsíčně, ročně tedy kolem 500 hektolitrů. „Ale mohl bych zvýšit výkon o sto procent, pořád posílám lidi domů, že už pivo nemám, do našeho sklepa se prostě víc tanků nevejde,“ řekl Kutílek. Specialitou minipivovaru je originální plnička PET lahví, která se plní pivem pod tlakem dvou atmosfér. „Pivaři se vztekají, ale lidé po tom jdou, kdo pivo ochutná, tak si ho pochvaluje,“ dodal Kutílek.
V prosinci 2011 minipivovar nabízel pivo Rančer 13° (0,5 l za 29 Kč).
„Teď stojí dvanáctka 14 korun a malinko budeme zdražovat, protože po zvýšení daně z přidané hodnoty nakupujeme o něco dražší suroviny. Lednová várka je navařená v prosinci, proto budeme zdražovat v únoru. Ale o kolik, to musím teprve spočítat,“ řekl v lednu 2012 majitel minipivovaru ve Žlebských Chvalovicích Jaroslav Kutílek. (zdroj: pardubice.idnes.cz)
Jaroslavu Kutílkovi se splnil opravdový chlapský sen. Má vlastní pivovar. Na co jinde čekají roky, on zvládnul hned. Uvařil dobré pivo. Malý pivovar funguje ve Žlebských Chvalovicích na Chrudimsku. Z Jaroslava Kutílka už jen po telefonu vyzařuje klid. „Přijeďte, kdy chcete. Já když jsem tady, tak nikam nespěchám,“ řekl. Téměř dvacet let provozoval vlastní palírnu. Před rokem a půl začal vařit i pivo. „Přestalo mně chutnat pivo z velkých pivovarů. Přestavěl jsem proto jeden prostor a dali jsme dohromady vlastní pivovar,“ popisoval začátky. Sám sebe řadil mezi pivaře a o to víc si dával záležet. „Dělám pivo, které chutná hlavně nám. Náhodou začalo chutnat i ostatním, na konci roku jsme ani nestíhali pokrýt objednávku,“ řekl pivovarník. Vyráběl světlá i tmavá kvasnicová piva o síle jedenáct až třináct stupňů. Výjimečně i speciály až do sedmnácti stupňů. V roce 2011 zvládnul sto várek, což bylo 500 hl piva. V roce 2012 čekal ještě větší nápor. „Leden byl slabší, tak jsme jeli na dovolenou, teď už se to zase rozbíhá. Poptávka je vyšší než vloni touhle dobou. Vypadá to, že to půjde nahoru,“ odhadoval Kutílek. Zařídil si proto i dvakrát větší sklep. Minipivovar se mohl pochlubit českým unikátem. V provozu tady spádová varna, jediná v ČR. „Má scezovačku nahoře nad kotlem, umí všechno najednou. Potřebovali jsme ušetřit místo, tak jsme si udělali speciální varnu,“ vysvětlil Jaroslav Kutílek. Srdce pivovaru přitom pochází z výprodeje. „Varna jezdila po výstavách, nikdo ji nechtěl. Tak jsem ji koupil, předělali jsme ji k obrazu svému a ono to skutečně vaří,“ vyprávěl. Polotmavá třináctka ze Železných hor totiž získala Zlatou pivní pečeť na prestižní soutěži v Táboře. „Určitě jsem měl radost, člověka to nakopne. Zvlášť když vaříte pivo rok, jsou tam chlapi, kteří to dělají léta,“ přemýšlel Jaroslav Kutílek. Pro kvasnice si jezdí do Pardubic. „Mají je tady výborné a místní kvasnicové pivo je takový můj vzor,“ přiznával. S vařením mu na začátku pomáhal sládek, ale pivo si ušil na míru sám. Radši má sladší druhy, a tím se řídí. Zas až taková věda to prý ale není. „Recept není žádná tajnost, je prostě vyčtený z knížek. A spočítaný tak, jak se to má dělat,“ řekl pivovarník Kutílek. (zdroj: www.sedmicka.cz)
Dne 23.6. 2012 proběhl Pivovarský den – k degustaci byly 4 druhy piva – ležák tmavý 12°, světlá 11°, Jantar 13° a pšeničná 11°.
Dne 30.6.2012 proběhla v areálu Gulášová šou. Na čepu bylo místní pivo světlé a tmavé, pšeničné a medové.
Dne 25.8. 2012 proběhla v areálu akce s názvem Beránek na grilu. Na čepu bylo pšeničné pivo a světlý, polotmavý a tmavý ležák.
Dne 22.9.2012 proběhla v areálu Klobásová šou. Na čepu bylo pivo vídeňské červené, pšeničné, světlý a tmavý ležák.
Dne 6.10. 2012 se v areálu konalo Pivobraní, na čepu piva – vídeňské, pšeničné, medové, jantar speciál a světlý a tmavý ležák.
Majitel minipivovaru ve Žlebských Chvalovicích Jaroslav Kutílek chystal na konec roku 2012 Železnohorské speciály – tmavou perníkovou šestnáctku a světlou čtrnáctku. „To jsou úplně nová piva, která vařím na Vánoce poprvé. Hodně tmavá šestnáctka je speciál porterového typu, má sladkou kořeněnou chuť. Světlá čtrnáctka je poctivá hutná, s mírně chlebovitou chutí s bohatou pěnou,“ líčil kvality svého nápoje pivovarník, který přiznával, že když vaří toto pivo poprvé, vlastně ani neví, jestli bude řádně uleželé už na začátku prosince, nebo až v jeho polovině. Hosté, kteří se u něj zastavují, dobře vědí, že o svou kvalitu pivo nepřijde ani v PET lahvích, ve kterých ho Jaroslav Kutílek nabízí.
Od 15.2. do 17.2.2013 se konal Pivní maraton v hotelu Heřman v Heřmanově Městci. Na čepu bylo pivo vídeňské, perníkové, světlý speciál a světlý ležák – vše po za 20 Kč.
V pivovaru mohli o Velikonocích nabídnout polotmavou jantarovou čtrnáctku a tmavou šestnáctku Železnohorský speciál.
Pro zimní období roku 2013 navařili – Pale Ale 16° (polotmavé svrchně kvašené ze sladu Weyermann, chmel Cascade,Amarillo,Citra), Perníková tmavá 16° (spodně kvašený speciál), Světlá a Jantarová 14° speciál.
Na počátku roku 2014 uvařili dva druhy svrchně kvašeného piva – Pšeničnou dvanáctku (svěží nefiltrované pivo z pšeničného sladu) a Pale Ale 14° (aromatické pivo vyšší hořkosti s typickou vůní chmelových květů). V prodeji od 31.1.2014.
Den Sv. Patricka je v Irsku velice populární. Celý národ svého patrona oslavuje zelenou barvou – a to nejen zeleným oblečením, obarvenými vlasy, ale i zeleným pivem. Pro tento den připravili zelenou nefiltrovanou dvanáctku, která byla k mání od 14. do 16.3. v Hotelu Heřman v Heřmanově Městci, v hostinci U Tří pírek v Kolíně a v areálu pivovaru.
Na mikulášský víkend připravili Čertovský speciál. V pivovaru jej točili a prodávali pouze v KEG sudech od 5. do 7.12.2014 a od 12. do 14.12. , vždy 9:00 – 17:00. Točil se také v kolínské hospůdce U Tří pírek.
O velikonočním víkendu od 3. do 5.4.2015 ve standardních otevíracích hodinách 9:00 – 17:00 čepovali v pivovaru uvařená piva – Světlou dvanáctku, Tmavou čtrnáctku, Pšenici z přídavkem bavorského pšeničného sladu a Americkou IPU z chmelů Cascade, Citra a Centennial.