Minipivovar Luční bouda

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Pec pod Sněžkou 203, 542 21 Pec pod Sněžkou

www.lucnibouda.cz

e-mail: info@lucnibouda.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V červnu 2022 na čepu Paroháč světlý ležák 12, Paroháč polotmavý ležák 12, IPA.
  • Díky tomu, že Luční bouda stojí pod Sněžkou ve 1340 metrech, pyšní se Paroháč neoficiálním titulem nejvýše položeného pivovaru ve střední Evropě. Jenže. Voda tu vaří už mezi 95 a 96 stupni, s čímž se sládek musí vyrovnat. A také je třeba naplánovat logistiku. Tedy jak se zásobit před dlouhou zimou. Musela se kapacita varny navýšit z 200 na 500 litrů.

Starší info:
Pivovárek na Luční boudě v Krkonoších začal v srpnu 2012 vařit svůj zlatavý mok. Kdo si dá sklenici piva jménem Paroháč, bude se moci pochlubit, že ochutnal chmelovou pochoutku vařenou v nejvýše položeném pivovaru v Evropě. Minipivovar je totiž rovných 1 410 metrů nad mořem. Tím slavným dnem, kdy výčepní na Luční boudě natočí první sklenici piva, byl pátek 10. srpna 2012. A proč se majitelé Luční rozhodli nazvat nové pivo Paroháč? Jmenuje se tak, protože v okolí Luční boudy se prý pohybuje stádo asi sto padesáti jelenů. Na čepu budou v Luční čtyři Paroháči. „Jedenáctka, ta bude taková slabá, pro turisty, kteří se chtějí hlavně osvěžit. A pak bude na čepu dvanáctka a třináctka. Třináctistupňové pivo bude tmavé,“ řekl provozní Pavel Blažek. Čtvrté pivo bude k mání jen sezónně a v nabídce nebude pokaždé stejné. Budou to různá sváteční piva, třeba velikonoční nebo novoroční, a budou mít ještě o pár stupňů víc. „Budeme se mu snažit dát i nějakou příchuť, třeba zázvorovou,“ plánoval Blažek. Nejvýše položený pivovar v Evropě by měl za rok navařit zhruba pět set hektolitrů piva. Šéfové Luční boudy také sondují, zda by v případě jeho úspěchu mohli Paroháče plnit i do lahví. Turisté by si pak pivo z hřebenů Krkonoš mohli odnést z výletu nebo dovolené domů. Pivo bude na Luční boudě vařit sládek z Plzně, spoléhat bude hlavně na kvalitní vodu z vrcholků Krkonoš: „Máme vlastní studnu – prameniště je tady ze Studniční hory, ze Sněžky a také z polské strany,“ vysvětlil provozní Luční boudy Václav Blažek.
Prezident Václav Klaus s chotí dne 10.8.2012 slavnostně krátce před třetí hodinou odpoledne otevřeli pivovar na Luční boudě. Od té chvíle je možné na Luční boudě ochutnat a popít hned šest druhů místního piva Paroháč, od světlé jedenáctky či dvanáctky přes polotmavou dvanáctku, pšeničnou jedenáctku až po pivo britského typu Indian Pale Ale či speciál 17°. Klasická jedenáctka je k mání i v lahvích.
V polovině srpna 2012 se točilo pivo Paroháč 11° za 40 Kč.
V srpnu 2013 to byl rok od chvíle, kdy první turisté na Luční boudě v Krkonoších mohli okusit pivo z tamního minipivovaru. O pivo Paroháč byl mezi turisty zájem, pivovar se proto již dočkal rozšíření. „Pivovar umístěný v budově horské boudy 1410 metrů nad mořem je nejvýše položeným podobným zařízením ve střední Evropě,“ řekla spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová. „Původní kapacita našeho pivovaru byla zhruba 200 hektolitrů piva ročně, nyní jsme kapacitu zvětšili. Povolenou máme výrobu piva do 500 hektolitrů ročně,“ řekla Sovová. Pivo vyrobené na Luční boudě je možné ochutnat kromě Luční boudy také na Labské boudě, zcela výjimečně na ochutnávkách, například v Praze. Spotřebu piva na horských boudách provázejí velké výkyvy, dané sezonou. „V létě je samozřejmě spotřeba piva větší, zatímco v zimě se sem turistů dostane méně,“ řekla Sovová. Pivovar vyrábí několik druhů piva Paroháč nazvaného podle stáda jelení zvěře, která se pohybuje na lukách kolem boudy. Kromě klasického světlého je možné vyzkoušet například polotmavý ležák, ale i tmavý či pšeničný speciál. „Mnoho turistů se snaží vyzkoušet více druhů piva, různě si je mezi sebou ochutnávají, ale samozřejmě nejvíce vyrábíme světlého piva,“ řekla Sovová. Na Luční boudě v minulém roce vyrobili i různé speciály, například před vánočními svátky se v nabídce objevilo vánoční pivo, ve kterém byl například badyán či med. O tom, že by minipivovar začal vyrábět také stále populárnější piva s ovocnými šťávami, Sovová neuvažuje. „Chceme být tradiční, takže citronové nebo borůvkové pivo neplánujeme. Lidé si ho s ovocnou šťávou nakonec mohou smíchat sami,“ řekla Sovová. Pro zájemce pivovar nabízel také možnost uvařit si své vlastní pivo či absolvovat prohlídku pivovaru spojenou s ochutnávkami. Luční bouda od jara 2013 nabízela také možnost strávit čas v pivních lázních, které turistům nabízely koupel, zábal a masáž šíje. Varna pivovaru je umístěná v prostoru bývalé vinárny, hlavní kvašení probíhá v pivovarských sklepích. K vaření piva na Luční boudě používají vodu z pramene Bílého Labe. (zdroj: www.lidovky.cz) V listopadu 2012 na čepu Paroháč světlý ležák, polotmavý ležák, pšeničný speciál, tmavý speciál, speciál Indian Pale Ale (vše 45 Kč).
Na konec roku 2012 se chystal Vánoční tmavý speciál 19° Paroháč.