Minipivovar Železná Ruda

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Železná Ruda 189, 340 04 Železná Ruda

www.hotelbelveder.cz

e-mail: info@hotelbelveder.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
    • Dne 29.12.2023 na čepu 11 světlý ležák Belveder, 11 polotmavý ležák Belgrád, 12 světlý ležák Švejk, 13 medový speciál Pašerák, 13 tmavý speciál Grádl, 13 světlý hořký speciál Paroháč, 14 polotmavý speciál Bock.
    • Dne 13.6.2023 na čepu 11 světlý ležák Belveder, 11 polotmavý ležák Belgrád, 12 světlý ležák Švejk, 13 světlý medový speciál Pašerák, 13 tmavý speciál Grádl, 13 světlý hořký speciál Paroháč, 21 světlý speciál Bermudský trojúhelník.
    • V červenci 2022 na čepu Belvedér 11 světlá, Belgrád 11 polotmavá, Švejk 12 světlá, Pašerák 13 medová, Grádl 13 tmavá, Paroháč 13 chmelená, Bermudská 14 světlá.
    • V říjnu 2021 na čepu Belvedér 11 světlá, Belgrád 11 polotmavá, Švejk 12 světlá, Pašerák 13 medová, Grádl 13 tmavá, Paroháč 13 chmelená, Bermudská 14 světlá.
    • Technologie sídlí v hotelu Belveder.


Starší info:
Výroba zlatého moku v šumavském centru byla obnovena. Čepovat se mělo začít o prvním červencovém víkendu. Uvedl to majitel hotelů Belveder a Grádl František Strnad , který vložil do stavby pivovaru ve sklepích hotelu Belveder téměř dva miliony korun. „Budeme vařit jedenáctku, dvanáctku, třináctku, světlou i tmavou, podle původních receptů z archivů,“ řekl v dubnu 2007 Strnad. Chuť byla mírně uzpůsobená současným trendům. V roce 2007 se zde chystali vyrobit 300 až 500 hektolitrů. Původní pivovar v Železné Rudě začal vařit pivo v roce 1787, o 55 let dříve než plzeňský pivovar. Poslední várku zlatavého moku uvařil v červenci 1962 sládek Josef Plevka, dnes spolumajitel pivovaru Chodovar. Ten ještě o rok dříve vyrobil v Železné Rudě 10.000 hl piva, poté byl pivovar srovnán se zemí. „Hlavně díky panu Plevkovi jsme výrobu obnovili,“ uvedl hoteliér. Železnorudský hotel Grádl zprovoznil už před dvěma lety pivovarské muzeum, otevřené každé odpoledne kromě víkendu. V muzeu s výstavní plochou 100 metrů čtverečních byly staré lahve, sudy, viněty, ale i strašidelná knajpa se skřítky. Hodláme ho rozšířit, dodal Strnad.
Pivo je určeno pro oba hotely, ale i speciální pivnice v Klatovech a německém Zwieselu. V první fázi půjde o točené, ale už koncem roku by měl majitel nabízet pivo v lahvi. Garantem výroby bude pivovarský odborník Josef Krýsl, dlouholetý zaměstnanec Plzeňského Prazdroje. Už 20.července 2007 chtěl po pětačtyřiceti letech rozjet výrobu piva v Železné Rudě podnikatel František Strnad, majitel hotelů Belveder a Grádl. Ze začátku se v něm budou vařit tři druhy piva. „Půjde o světlou jedenáctku Belveder, tmavou třináctku Grádl a polotmavou dvanáctku Belgrád,“ řekl v červnu 2007 František Strnad. Do stavby pivovaru vložil podnikatel přibližně dva miliony korun. „Když se nám podaří uvařit 800 až 1000 hl, budeme spokojeni,“ dodal Strnad.
Minipivovar po zahájení provozu 20.7.2007, kdy se vypila první várka, začal od 25.7.2007 prodej 11°, 12° a 13° piva v hotelech Belvedér a Grádl v ceně 20,- Kč. Oba hotely leží zhruba kilometr východně od centra města na obou stranách silnice na Klatovy a Plzeň. Varna je na 2 hl. Světlá jedenáctka dostala jméno po hotelu Belveder, tmavá třináctka si vysloužila jméno dalšího železnorudského hotelu – Grádl a dvanáctka nese název mutace obou předchozích jmen, Belgrad. Toto jméno navíc získal i skřítek, který je maskotem železnorudské dvanáctky.
Historicky první pivobraní se uskutečnilo 14.a 15.září 2007 v Železné Rudě. V objektu bývalé základní školy teklo proudem pivo z místního nového minipivovaru. Akci uspořádal majitel minipivovaru Železná Ruda František Strnad. „V pátek akci navštívily přibližně dvě stovky lidí, v sobotu to bylo podobné,“ uvedl František Strnad. Minipivovar zde představil svá tři esa: třináctistupňový tmavý Grádl, dvanáctistupňový polotmavý Belgrad a jedenácti stupňový světlý Belveder. Lidé také ochutnávali lahvová piva z Dánska, Nizozemska, Belgie, Německa a Polska. „O lahvová piva ale nebyl tak velký zájem, většina návštěvníků přišla na točené,“ pochvaloval si majitel minipivovaru zájem hostů. A jak chutnalo pivo návštěvníkům? „Je vynikající, má říz. Jsem překvapený. Vůbec jsem nevěděl, že je v Železné Rudě minipivovar,“ prohlásil Pavel Stejskal, který byl v šumavském horském středisku na výletě. Minipivovar vaří dva hektolitry piva denně. O mok měli zájem místní podnikatelé, kteří by jej chtěli nabízet ve svých podnicích. Pivovar však chtěl začít stáčet i do lahví. „Hodláme udělat dárkové balení,“ dodal František Strnad.
„Díky novému pivu nám tržby v restauraci vzrostly o sto procent,“ konstatoval v září 2007 majitel podniku František Strnad. Minipivovar prodal od začátku roku sto padesát hektolitrů piva, dalších sto padesát hektolitrů plánoval prodat do konce roku.
V rámci zabíjačky dne 7.prosince 2007 bylo v Belvederu nabízeny tři druhy zdejšího piva a premiově nový medový vánoční ležák světlá dvanáctka Pašerák .
Ve dnech 11. a 12.července 2008 se před hotelem Belveder konaly slavnosti k 1. výročí pivovaru. Při této příležitosti bylo pokřtěno nové medové pivo Pašerák 13° ( láhev ). Cena piva v restauraci byla v červenci 2008 u všech druhů stanovena na 23 Kč.
Na chuť šumavského medu vsadil v roce 2008 pivovar v Železné Rudě. „Třináctistupňový Pašerák je světlý ležák a z navařených deseti hektolitrů je už polovina vypitá,“ řekl spokojeně spolumajitel František Strnad. Půllitr medového vánočního speciálu stálo 25 korun, třetinka o deset korun méně.
Pivovar musel po dvou letech provozu rozšířit svoji kapacitu na 2,5násobek. Způsobil to velký zájem o místní pivo vyráběné ve sklepích hotelu Belvedér. Nápoj, který se do města vrátil po 45 letech, zvýšil tržby v restauraci o 90 % a lákal hosty do hotelů Belvedér i Grádl, kde ho také čepovali. „Už jsme na hraně, bez jakékoli reklamy,“ řekl v červnu 2009 majitel hotelů František Strnad. Popularitu získával díky umístění v pivních soutěžích, naposledy o víkendu získala zlato na Pivě ČR světlá medová třináctka Pašerák. „Jakmile najdeme kupce na naši současnou technologii, okamžitě začínáme stavět větší pivovar,“ uvedl Strnad. Rozšíření kapacity, které přišlo na více než dva miliony korun, bude velmi rychlé. V roce 2008 vyrobili v hotelu 400 hl piva, nově by to mělo být 1000 hl. Pivovar nabízel čtyři druhy piv v jednotné ceně 25 korun, která se za dva roky nezvedla. „Na oslavách druhého výročí 11. července představíme devítku Kojenec na popíjení na léto k bazénu,“ dodal hoteliér. Do konce roku 2009 se měla objevit polotmavá šestnáctka Kat.
V rámci oslav 10. a 11. července 2009 v hotelu Belvedér v Železné Rudě představil pivovar nové pivo Kojenec. „Je to devítistupňové pivo, které by pro nižší obsah alkoholu mělo být ideální pro horké letní dny. Sami návštěvnici oslav rozhodnou o tom, zda se pivo zdařilo a bude úspěšnou novinkou v kategorii výčepních piv,“ pozval návštěvníky Strnad.
Bezmála na šest stovek lidí si nenechalo ujít dvoudenní oslavy 2. výročí založení pivovaru Belveder, nejvýše položeného pivovaru v Evropě ve výšce 902 metry, který za dva roky provozu získal řadu ocenění českých i mezinárodních. Už od pátku 10.července 2009, kdy dvoudenní oslavy začaly, si návštěvníci mohli dopřávat atraktivní posezení přímo ve varně pivovaru a ochutnávat čtyři druhy pravého šumavského piva. Oslavy druhého výročí založení pivovaru pokračovaly v sobotu 11. července, kdy zlatým hřebem dne byl Pohádkovým pivem pro rok 2010 byl světlý ležák z Oslavan. Takový byl verdikt porotců, kteří v Železné Rudě na Klatovsku v listopadu 2009 posuzovali přihlášená piva z malých pivovarů. Klání se uskutečnilo v hotelu Belvedér. O pivo z hotelu na kopci nad Železnou Rudou byl takový zájem, že před dvěma lety otevřený pivovárek ve sklepích hotelu nestíhal vyrábět pěnivý mok pro všechny zájemce. Proto majitel František Strnad musel původní pivovar prodat a 30.11.2009 otevřel úplně nový, ve kterém sládci dokáží uvařit až dvaapůlkrát víc piva, než jim umožňovalo původní zařízení. František Strnad se v historických pramenech dopátral, že na začátku minulého století vařilo pivo na Klatovsku 49 pivovarů. „Teď jsme tu jediní. Naše současná kapacita by už měla stačit pro zásobování dvou našich hotelů, prodej takzvaně přes ulici i na různé oslavy. Víme, že zájem o naše pivo má i speciální prodejna v Praze a jeden podnik v Plzni,“ vypočítával Strnad. I když malých pivovarů v posledních letech v republice přibývá, Strnad se konkurence nebál. „U nás je vaření vlastního piva brané jako doplněk a zpestření nabídky ve vlastním hotelu, penzionu nebo restauraci. Ono rozjet výrobu není zas tak jednoduché. Musíte mít peníze, sehnat dokumentaci, potřebná povolení a pak mít vynikajícího sládka, který dokáže uvařit pivo, o něž bude zájem. Bez zdatného sládka dobré pivo neuděláte,“ vysvětlil Strnad. Jen na okraj připomněl, že od doby, kdy vaří vlastní pivo, se i přes hospodářskou krizi obrat v jejich hotelových restauracích téměř zdvojnásobil. Cestu do pivovárku jen kousek za hranicemi si našli i Němci, kteří jsou zvyklí na sladší typ piva.
Nová varna byla 550-litrová, kvasné kádě, které jsou tu nyní jen čtyři, 730-litrové. Vodu má minipivovar vlastní – nemusí ji filtrovat a protože je velmi měkká a navíc vhodného složení, tak ani nijak upravovat – kvasnice jsou používány z Protivína, tj. kmen PP (původem z Protivína), a pivo dozrává ve 100-litrových KEGových soudcích. Maximální kapacita pivovaru byla od listopadu 2009 1300 hl.
Po šumavském medu chutnal v roce 2009 stejně jako před rokem třináctistupňový Pašerák z pivovaru. „Tentokrát jsme ho navařili dvojnásobné množství, tedy dvacet hektolitrů. Před rokem se po něm jen zaprášilo,“ řekl s úsměvem spolumajitel František Strnad. Třetinka stála 15 korun, půllitr o deset více. Stejně má stát i polotmavý Kat, který se pravděpodobně k Pašerákovi přidá před koncem roku. „Měl by mít šestnáct stupňů. Dnes připravujeme dvě zkušební várky. Pokud se vyvedou, jak si představujeme, tak si na pětihektolitrové várce začnou hosté pochutnávat ještě před Silvestrem,“ sliboval Strnad.
Světlá dvanáctka Sněhulák, která byla slavnostně pokřtěna v polovině července 2010 u příležitosti oslav 3. výročí pivovaru, a světlá šestnáctka Kat byly novinkami železnorudského pivovaru. „Se zkušební várkou nové dvanáctky jsme získali třetí místo na soutěži malých pivovarů ve Zvíkovském Podhradí. Jde o světlou dvanáctku plzeňského typu. Šestnáctistupňového Kata budeme vařit pouze jako sváteční pivo, například na Velikonoce, oslavy 3. výročí, Železnorudské slavnosti nebo na Vánoce,“ řekl František Strnad. Na IV. ročníku Jarní ceny českých sládků, který se konal koncem března 2010 v Pivovarském dvoře Zvíkov, uspěli Belvederští i se světlou jedenáctkou Belveder, která získala druhé místo v kategorii světlých ležáků do 11,5%. Soutěže minipivovarů s výstavem do 3000 hektolitrů ročně se zúčastnilo celkem 42 pivovarů z Čech i Moravy se 165 soutěžními vzorky. V závěru roku 2009 se pivovar dočkal rozšíření, původní varna na dva hektolitry už svou kapacitou nestačila. Nyní uvaří na Belvederu v jedné várce pět a půl hektolitru. „Pivem zásobujeme naše hotely Belveder a Grádl, pravidelně dodáváme také do nově otevřeného pivního studia v Plzni. Na žádost pořadatelů zásobujeme také různé jednorázové akce. Nechceme se ovšem vázat nějakými stálými dodávkami, i když jsme měli zájemce třeba i ze zahraničí, pořád to máme spíše jako koníčka,“ vysvětlil Strnad.
Třetí výročí oslavil v létě 2010 železnorudský pivovar. Tradici železnorudského piva obnovil v roce 2007 po pětačtyřiceti letech od uzavření tehdejšího městského pivovaru František Strnad starší:
* Jak byste uplynulé tři roky zhodnotil?
Byly to velmi povedené tři roky z hlediska kvality piva, jeho prodeje i propagace. Díky pivovaru se nám také zvýšily tržby v hotelu Belveder, což je v dnešní době v cestovním ruchu a v pohostinství rarita.
* Může se v dnešní době uživit minipivovar samostatně, bez hotelu, jen pivem?
Já myslím, že těžko. Mám třeba kamarády na Slovensku, kde v devadesátých letech rostly minipivovary jako houby po dešti z těch, které neměly zázemí hotelu, penzionu nebo aspoň restaurace už nefunguje ani jeden. Vzhledem k malému množství uvařeného piva jsou totiž náklady poměrně vysoké.
* Na kolik přijde v malém pivovaru výroba jednoho litru piva?
Tady záleží samozřejmě na tom, jestli si majitel vaří sám nebo platí další lidi, jestli koupí kvalitní slad a chmel nebo levnější, někdo musí platit vodu, někdo může být třeba i v nájmu. Výrobní cena jednoho litru se pohybuje zhruba od 12 do 16 korun. Další náklady pak ovšem vznikají při jeho prodeji – doprava, číšník, chlazení, čištění trubek a podobně. Cenou samozřejmě tedy malý pivovar nemůže konkurovat nadnárodním gigantům.
* Čím tedy konkurovat může?
Výhodou piva z malého pivovaru je jedinečná chuť. Velké pivovary vaří úplně jinak, než se české pivo v minulosti vařilo. Neznám minipivovar, který by pivo filtroval nebo dokonce pasteroval, takže všechny látky, které dělají pivo pivem v něm zůstávají. Zůstanou v něm všechny enzymy, vitamíny a další prospěšné látky. Takovou perličkou je, když se občas stane, že někdo přijde pivo vrátit, že je zakažené, že je kalné. To je ovšem samozřejmě tím, že jde o nefiltrované pi¬vo.
* Že je o „živé“ pivo zájem potvrzuje i to, že jste museli pivovar záhy rozšiřovat…
My jsme vlastně ještě neoslavili ani první výročí, a už jsme pivovar prodávali a sháněli větší varnu. Zájem je od začátku obrovský, pivo od nás chtějí samozřejmě železnorudští hoteliéři a hospodští, ale i provozovatelé z jiných regionů, dokonce po nás chtěli, abychom pivo vyváželi do Paraguaye. Člověk má až dojem, že nám nová varna na pět a půl hektolitru prostě nemůže stačit. Další rozšiřování ovšem neplánujeme, maximálně zvětšíme ležácký sklep, abychom mohli vařit více do zásoby.
* V současnosti vaříte několik druhů piva od devítky po šestnáctku, plánujete ještě nějaké speciality, jako jsou piva pšeničná nebo ovocná?
V žádném případě nejsme příznivci ochucených ovocných piv, takže o nich do budoucna ani neuvažujeme. Nechceme jít ani do u nás netradičních druhů jako jsou ale nebo stout. Určitě ale máme v plánu pšeničné pivo, které je oblíbené v Bavorsku a v poslední době se začíná vařit i u nás. Já předpokládám, že s pšeničným pivem přijdeme nejpozději v příštím roce. Jsme se synem takoví, lze říci, staromilci. Chceme vařit české pivo z klasických surovin. Pšeničné pivo do Čech patří, vařilo se tu v minulosti běžně, dokonce ve větším množství než pivo z ječmene. Co se týče ochucených piv, tak uznávám zase jen piva s přísadami, které používali i naši předkové, jako je třeba puškvorec nebo med, který do medové třináctky používáme i my.
Třicet dva malých pivovarů soutěžilo dne 27.11.2010 v horském hotelu Belvedér na Železné Rudě o titul Pohádkové pivo pro rok 2011. „Soutěžilo se v pěti kategoriích, a to světlý ležák, tmavý ležák, polotmavý a tmavý ležák a ve speciálech vrchně a spodně kvašených. Porota tedy celkem mohla ochutnat celkem 101 přihlášených vzorků z 32 malých pivovarů, z nichž tři byly pivovary německé,“ řekl za organizátory třetího ročníku soutěže Pohádkové pivo František Strnad. Nejvíce vzorků bylo stejně jako v jiných letech přihlášeno v kategorii světlých piv. Bylo jich celkem třicet čtyři. „Porotci to ani tentokrát neměli vůbec jednoduché. Ochutnat tolik vzorků a vybrat ty nejlepší bývá téměř nadlidský úkol. Přesto byla i letos porota fundovaná. Zasedli v ní například degustátor Jan Petříček, sládek pivovaru Purkmistr Petr Krýsl, majitel pivovaru Permon ze Sokolova Ladislav Sas nebo výkonný ředitel české skupiny K – Bewery Jiří Faměra a mnozí další,“ pokračoval Strnad. I když soutěž o Pohádkové pivo bylo prestižní záležitostí, pivovarníci to jako souboj na ostří nože vůbec nebrali. „Jde hlavně o to sejít se, společně se pobavit, zasoutěžit si, ochutnat své výrobky a hlavně vyměnit si zkušenosti z výroby i prodeje piva. Všichni jsme pivovarníci z malých pivovarů, a proto je dobré scházet se. Letos byl o soutěž obrovský zájem i mezi veřejností. Kapacita hotelu ale všechny zájemce nemohla pojmout a mnozí odcházeli zklamaně domů. Jiné zas odradilo počasí a sjízdnost komunikací. Přesto nic dobré náladě a soutěžnímu duchu nechybělo,“ dodal Strnad. Setkání pivovarníků na Belvedéru bylo hodnoceno kladně. Nejprestižnější kategorií v každé pivovarské soutěži bývá kategorie světlý ležák a i vítězství v ní je nejvyšším oceněním pro pivovar. Z Belvedéru si první cenu odvezl pivovar Formánek z Hostivic u Prahy. V Plzeňském kraji přesto zůstala dvě ocenění. Třetí místo v kategorii speciálů získal pivovar Purkmistr z Plzně a třetí místo v kategorii polotmavý ležák domácí pivovar Belvedér.
Medově chutnal již třetím rokem v prosinci třináctistupňový Pašerák z pivovaru Belveder. „Teď už Pašeráka vaříme celoročně. Je naší vlajkovou lodí,“ řekl hrdě spolumajitel pivovaru František Strnad. V roce 2010 na konec roku nachystal se synem světlou vánoční třináctku. První z pěti hektolitrových sudů narazil 25. prosince. „Nezdražili jsme. Půllitr Kata, Pašeráka i speciálu bude za pětadvacet,“ doplnil Strnad.
Dne 19.3.2011 se uskutečnilo ve Zvíkovském Podhradí již 5. setkání sládků malých pivovarů za účasti 39 pivovarů. V soutěži Jarní cena sládků bylo přihlášeno 157 vzorků. V kategorii „tmavý speciál“ obsadilo třetí místo pivo Grádl 13.
V květnu 2011 minipivovar pokřtil své nové pivo – světlý dvanáctistupňový ležák s názvem Švejk.
Minipivovar se v roce 2011 stabilně snažil držet na čepu čtyři druhy piva. Hlavními druhy byly světlá jedenáctka Belvedér, polotmavá dvanáctka Belgrád, tmavá třináctka Grádl a světlá medová třináctka Pašerák. Na léto udělali devítku Kojenec, v roce 2011 změnili ze světlé na polotmavou, která byla chuťově výraznější. Švejk byla světlá dvanáctka ze směsi vídeňského a plzeňského sladu. Měla trochu jinou chuť než klasické pivo z běžně používaného plzeňského sladu a bylo světlejší. Poprvé ji uvařili na oslavy třetího výročí, ale chtěli ji také vařit stabilně. Varna měla objem pět set litrů, což byl také denní výstav pivovaru. Jedna várka byla tak 480 až 490 litrů Za týden zde většinou uvaří čtyři várky, jedna várka trvá deset až dvanáct hodin.
Na počátku března 2012 se v restauraci točilo: Belveder světlá 11°, Belgrád polotmavá 12°, Grádl tmavá 13°, Pašerák medová 13°.