Pivovar Tambor Dvůr Králové nad Labem

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Raisova 699, 544 01 Dvůr Králové nad Labem

www.pivo-tambor.cz

e-mail: info@pivo-tambor.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • V červnu 2023 novinka Sour Ale 12 %. V celkovém profilu tak vznikla kombinace chutí sladko-kyselé, která je příjemná pro letní parné dny. Svým celkovým charakterem je vcelku blízko cideru. Parametry: EPM 12%, EBC 15, IBU 18, Alk.: 4,8%.
  • V březnu 2023 v nabídce Irish Dry Stout. Svrchně kvašený speciál 13% s temně černou barvou a lavinovým efekt při správném natočení. Tóny hořké čokolády přecházející do lehkého kávového hábitu ve vůni i chuti. EPM 13,2 % EBC 120; IBU 42; Alk.: 5,3 %.
  • Uvařili světlý ležák Kumraus (peckovské pivo) s 4,7 % alk.
  • V září 2021 nové pivo – Tambor Craft Brewery R.A.D. Lager. Hluboko prokvašený ležák uvařený podle tradice 30. let. Při jeho výrobě použili 4 druhy sladů, 3 druhy chmelu a vodu z artézské studny. Výsledné pivo má obsah alkoholu 5%, hořkost 32 IBU a barvu 15 EBC.
  • Na jaře 2021 startoval projekt Tambor Craft Brewery. Uvedli na trh novou pivní řadu Tambor craft. Určenou především pro pivní fajnšmekry, kteří nakupují v pivotékách a navštěvují restaurace a pivní kluby. Jiná lahev – zelená – nevratná , atraktivní etiketa a k tomu všemu originální chuť a jedinečná receptura od sládka Martina Vrby. V prodeji např. April stout nebo May bock.
  • V březnu 2021 v prodeji 10% světlé výčepní pivo, 11% světlý ležák nefiltrovaný, 11% světlý ležák filtrovaný, 11% „J. Jakoubek“ polotmavý ležák, 12% „R.A.Dvorský“ světlý ležák, 12% „Otto Gutfreund“ vídeňský ležák, 14% „Klazar“ polotmavý speciál.
  • Den českého piva 28.9.2017 a 200. výročí Rukopisu královédvorského připomněl pivovar Tambor medovým silnějším ležákem Záboj 12 %. Pivo uvařil jednormutovým způsobem ze tří druhů sladů (plzeňský, bavorský, karamelový), chmeleno bylo třemi odrůdami chmele. Od běžného ležáku Tambor se lišil zejména výraznější hořkostí a silnějším aroma.
  • Od 10. března 2016 šlo koupit sudové nebo lahvové pivo Tambor 13 tmavý speciál, které se vařil na Velikonoce. Jednalo se o pivo typu stout s vyšším obsahem alkoholu (alk.: 5,0 %) a bohatou pěnou.
  • Každým rokem se milovníci piva těšili na speciální vánoční edice. Už od srpna pro ně v ležáckých tancích pivovaru zrál polotmavý speciál 14 Klazar. Od 1.12.2015 ho pracovníci pivovaru začali stáčet a první sudy a lahve zamířili k milovníkům pěnivého moku. „Polotmavý speciál je pivo vhodné pro sváteční příležitost, vyznačuje se zejména plnou lahodnou chutí s výrazným řízem. Minimální doba ležení je 70 dní,“ upřesnil sládek Martin Vrba. Jako správný speciál nabízela i „čtrnáctka“ Klazar vyšší obsah alkoholu, konkrétně 5,8 %.
  • V září 2015 poprvé v historii se vařilo svrchně kvašené pivo. Dosud tu vznikaly pouze klasické ležáky spodního typu kvašení. Zásluhu na tom měla spolupráce pivovaru s firmou BadFlash Beer, která si nechala ve Dvoře Králové nad Labem uvařit IPA. Autorem receptu byl Jakub Veselý (Létající pivovar Falkon), vaření IPA prováděli zaměstnanci pivovaru Tambor, sládek Martin Vrba, podsládek Jan Pavlík, vedoucí laboratoře a vařička Eva Pavlíková.

Starší info:
Myšlenka vybudovat nový pivovar na „zelené louce“ v prostoru areálu firmy se datovala od května 2006. Výstavbě předcházel v roce 2007 hydrogeologický průzkum podzemních vod za účelem vybudování vlastního zdroje vody, což je zásadní podmínka pro výstavbu nového pivovaru. Od prosince 2007 zde byl 130m hluboký vrt s čistou vodou v kojenecké kvalitě. Montáž technologie byla započata v lednu 2008 a z 95% v lednu 2009 hotova. Královedvorská varna byla na 25 hl a vyrobily ji Pacovské strojírny. Pivovar disponoval uzavřenou spilkou 4x60hl, ležácký sklep pojme 9x50hl piva, filtr Bílek s kapacitou 20hl/hod. Pivo mělo být nepasterované a mělo být plněno výhradně do sudů (50l a 30l). „Chceme obnovit vaření piva ve Dvoře Králové přesně na den po 30 letech a to dne 28.2.2009.“ řekl jednatel společnosti pan Nasik. Poslední várku piva uvařila paní Tyčová v místním pivovaře dne 28.2.1979.
Třicet let, a to přesně na den, trvalo obnovení vaření piva ve Dvoře Králové nad Labem. Dne 28.února v roce 1979 byla uvařena v novodobé historii města poslední várka piva ve zdejším pivovaru. Světlá 11 pod názvem Novopramen byla poslední příslovečnou kapkou, která vytekla v dané době z místního pivovaru. Postupné uzavíraní jednotlivých provozů bylo zahájeno již v roce 1978 uzavřením sladovny. Činnost pivovaru byla postupně ukončována v letech 1980–1982, kdy docházelo pouze ke stáčení dovezeného trutnovského piva. V konečné fázi došlo k demontáži samotné technologie. Starostka města Edita Vaňková a hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc se zúčastnili slavnostního vysvěcení varny nového pivovaru, které proběhlo v sobotu 28. února 2009. U příležitosti komplexního vyzkoušení technologického zařízení před uvedením do zkušebního provozu ochutnali všichni hosté od dvou sládků – Jaroslava Škrabala a Martina Vrby při přátelském posezení prvně uvařenou sladinu z varny nového pivovaru. Ve Dvoře se má vařit pivo pod značkou „královédvorské pivo TAMBOR“ světlý ležák 11 % a 12 % a tmavý speciál 13 %. Místní budou moci poprvé piva ochutnat ve vybraných restauracích a hospodách Dvora Králové nad Labem u příležitosti slavnosti „Majáles“ a to od 30. dubna a 1. května 2009.
Montáží filtrů a následnou filtrací první várky byla v dubnu 2009 ukončena výroba nového piva Tambor. Výsledkem byl filtrovaný mok, který se začal stáčet do sudů. „Pivo dozrálo a teď jsme prováděli důležitou operaci, filtraci na křemelinovém svíčkovém filtru. Potom by mělo mít pivo den na uklidnění, než se začne sudovat,“ vysvětlil sládek Martin Vrba. Další den by měl nápoj dostat na „uklidnění“ v sudech. Přesně se tak stihne termín uvedení Tambora na trh, tedy začátek Majálesu. „Poprvé by měli zájemci okusit naše pivo ve čtvrtek v pravé poledne. Světlý ležák jedenáctku a dvanáctku budou nabízet zatím čtyři restaurace, U svobodných pánů, U Slunce, U Hlaváčků a U Šmídů v Bílé Třemešné,“ prozradil Nasik Kiriakovský, majitel pivovaru. Na zájemce čeká i jedno zajímavé překvapení. Ve všech restauracích se během čtvrtka a pátku mohli hosté setkat s oběma sládky, Martinem Vrbou a Jaroslavem Škrabalem. „Konečná cena piva je věcí každé restaurace, my jsme jim pouze doporučili cenovou relaci,“ doplnil Kiriakovský. „Tambor není přibarvovaný. Nejsou v něm žádná éčka, tedy kromě vitamínu E,“ vysvětlil sládek Vrba. V polovině dubna 2009 uvařili první várku tmavého třináctistupňového speciálu. Ten měl být hotov až v červnu. Pro zájemce pivovar vyráběl také nefiltrované a kvasnicové pivo. Do dalších restaurací se královédvorské pivo mělo dostávat postupně a po etapách. V nejbližších měsících se s ním setkají občané Jaroměře, Trutnova, Hradce Králové, ale například také Prahy. „Zájem nás potěšil a je skutečně velký. A to nejen z naší republiky,“ doplnil Nasik Kiriakovský.
Oslava Majálesu ve Dvoře Králové byla v roce 2009 také premiérou nového pivovaru a piva Tambor. Skončila víc než úspěšně. Během šestadvaceti hodin se vytočilo ve čtyřech restauracích více než tři tisíce litrů jedenáctky a dvanáctky nového královédvorského piva. „Jsme spokojeni,“ konstatoval na konci Majálesu majitel pivovaru Nasik Kiriakovský. Potěšil ho nejen zájem konzumentů, ale především jejich chvála. Přehled o zájmu měli také oba sládci, Martin Vrba a Jaroslav Škrabal. V podstatě se nesetkali s žádnou kritikou, naopak všude jejich produkt chválili. „Musím říct, že mě to překvapilo. Každý máme jinou chuť a tak lze čekat, že Tambor nebude chutnat všem,“ vysvětlil Martin Vrba. První ohlasy ale nechtěli přeceňovat. Je to novinka, navíc se pivo začalo ve městě vařit znovu po třiceti letech. „Skutečný zájem nám ukáží až další měsíce,“ tlumil nadšení. Návrat „zlatavého moku“ do města, které oznámilo i delší zvonění zvonů na kostele, ocenila během Majálesu starostka Edita Vaňková. „Jsem ráda, že se k nám vaření piva po třiceti letech vrátilo,“ uvedla Vaňková z podia na Masarykově náměstí. Pro město to může být dalším turistickým lákadlem a zvýšením jeho prestiže. Tento týden začala fungovat přímo v pivovaru prodejna. „Chceme tak vyjít vstříc lidem, kteří nechodí do restaurací, ale chtěli by si Tambora koupit domů. Bohužel, lahve nevedeme. Mohou si ale nechat naplnit své soudky. V krátké době také začneme nabízet plnitelné desetilitrové soudky s čerpacím zařízením,“ uvedl Nasik Kiriakovský.
Základní sortiment pivovaru byl hotov. Na konci června 2009 se začal v restauracích ve Dvoře Králové, Hradci, Praze a Olomouci prodávat tmavý speciál, třináctka. Nejsilnější z královédvorských piv bylo opravdu černé. „Používáme pět druhů sladu. Díky tomu má pivo zajímavou barvu, ale hlavně harmonickou a kulatou chuť,“ vysvětlil sládek Martin Vrba. Barvu nejlépe posoudil konzument proti intenzivnímu světlu. Černá barva se náhle měnila v litiově červenou, v barvu rubínu nebo českého granátu. „Říkáme tomu baterkové pivo, protože prosvícením silnou lampou je barva krásně vidět,“ vysvětlil Vrba. Podle této červené barvy se v minulosti tmavým speciálům říkalo také granáty. Nový Tambor měl také kvalitní hustou pěnu. Další zajímavostí byl takzvaný lavinový efekt. „Ten je známý především z irských piv. Bude ale záležet na jednotlivých hostinských, jestli ho zákazníkům předvedou,“ doplnil sládek Vrba. Nový Tambor vznikl podle vlastní receptury sládka Martina Vrby. „Pracoval jsem na něm přibližně jeden rok. Zvláštností je harmonická a vyvážená chuť, typická pro třináctky, která ale zároveň není sladká,“ vysvětlil Vrba. Právě výrazná sladkost řadě milovníků piva u tmavých speciálů vadila. Nový Tambor si tak zachoval lahodnost a hodí se dobře k jídlu. Výroba černého piva byla časově náročné. První várka byla uvařena 22. dubna 2009 a hotová byla po více než šedesáti dnech. Zatím bylo vyrobeno pouze filtrované pivo. Do budoucna ale pivovar počítalo s výrobou i nefiltrovaného a kvasnicového tmavého piva. V poměru ke světlému ležáku se bude nového piva vyrábět méně. Což odpovídá běžné praxi. „Tmavý speciál by měl být ve stálém sortimentu, bude záležet na zájmu. Kromě restaurací, které naše pivo prodávají, si ho budou moci zájemci koupit také v naší prodejně, kterou jsme otevřeli přímo v pivovaru,“ uvedl majitel Tambora Nasik Kiriakovský. Pro nové pivo dostaly restaurace také speciální pivní sklenice.
Zajímavé setkání nabídla dne 27.8.2009 slavnost, která doprovodila uvaření tisícího hektolitru královédvorského piva Tambor. Setkaly se tu vlastně minulost a současnost dvorského piva. Na pozvání majitele Tambora, Nasika Kiriakovského , přijeli z Prahy manželé Růžičkovi, přímí potomci posledního majitele bývalého pivovaru, Františka Klazara. „Jsem velice rád, že mám možnost představit náš moderní provoz zástupcům rodiny, která začala historii pivovarnictví ve městě psát,“ vysvětlil Kiriakovský. Sládek Martin Vrba vysvětlil, že ve skutečnosti se vařil 1017 litr královédvorského piva, což byla čtyřicátá várka. Potom všichni přítomní ochutnali sladinu, teplý pivní nápoj bez alkoholu, ale plný výživných látek. „V současné době připravujeme další historickou událost. Po desítkách let se královédvorské pivo opět zúčastní mezinárodní degustační soutěže v Žatci. Povezeme stovku vzorků všech našich pěti vyráběných piv,“ doplnil Kiriakovský. Tambor počítal i s účastí na dalších soutěžích.
Do 52. ročníku soutěže v rámci žatecké Dočesné se v roce 2009 přihlásilo 27 firem. Soutěžilo celkem 152 piv. Ve Chmelařském institutu ve dvou dnech hodnotily vzorky téměř tři stovky degustátorů. Jednalo se především o zástupce soutěžících pivovarů, odborníky z chmelařského a sladovnického oboru i zástupce odborných středních a vysokých škol. Královédvorské pivo Tambor zvítězilo v kategorii nefiltrovaná piva světlá se svou jedenáctkou. Porazilo například Kvasničák ze Svijan nebo kvasnicový Rebel z Havlíčkova Brodu. „Tak výrazný úspěch jsme určitě nečekali. Chtěli jsme představit naše piva a srovnat je s těmi největšími hráči na pivovarnickém trhu. A to se povedlo víc než dobře. „Kromě vlastní soutěže jsme na Dočesnou jeli také kvůli možnosti setkat se s odborníky z jiných pivovarů, vyměnit si zkušenosti a najít nové kontakty,“ vysvětlil Nasik Kiriakovský, majitel pivovaru. „Ani ostatní královédvorská piva si nevedla špatně. Dvanáctka skončila čtvrtá, filtrovaná piva postoupila do semifinále,“ doplnil hlavní sládek Martin Vrba. S nefiltrovanou jedenáctkou, teď přezdívanou „zlaté“ pivo se zatím mohli zákazníci setkat pouze v pivovarském šenku. To se ale změnilo. „Jakousi oslavou našeho vítězství je vstup do další známé restaurace, jedná se o penzion Za vodou. Právě tady bude možné si už dnes poručit nefiltrovanou jedenáctku Tambor, která získala v Žatci zlatou medaili,“ informoval Kiriakovský.
Jedním z darů, které potěšil při návštěvě 25.-28.9.2009 hlavu římskokatolické církve, papeže Benedikta XVI., bylo pivo Tambor. Osm lahví o obsahu 0,7 litru se znakem pivovaru a královéhradecké farnosti 22.9.2009 odpoledne předali majitelé pivovaru Dáša a Nasik Kiriakovští spolu s královédvorským farářem Janem Czekalou biskupovi královéhradecké diecéze, Dominiku Dukovi. Nefiltrovaná „jedenáctka“, která nedávno zvítězila v Žatecké dočesné, se stala společným darem všech tří institucí. Lahve byly umístěny ve speciální přepravce ze dřeva a skla. Navrhnul a vyrobil ji královédvorský řezbář Vlastimil Hloušek. Měla tvar zlatého chrámu. Biskup Dominik Duka ocenil originalitu společného dárku. „Pivo je typicky českým produktem, který navíc ukazuje i na to, že náš region je zemědělský,“ uvedl biskup. Přítomní se shodli, že v množství především nábožensky zaměřených darů se netradiční „chrám“ plný piva neztratí a naopak může o to víc zaujmout. Dne 24.9.2009 převezl automobil dárek do Prahy, kde se dary z jednotlivých krajů shromažďovaly, aby je před předáním specialisté zkontrolovali. Potom už zamířilo královédvorské pivo k papeži.
Předvánoční atmosféra nedorazila jenom do supermarketů. Také pivovar se na svátky konce roku 2009 připravoval. Začal vařit polotmavý čtrnáctistupňový speciál, který se na čepu měl objevit třetí adventní neděli. Při návštěvě potomků původních majitelů místního pivovaru, rodiny Klazarových, se objevila myšlenka pojmenovat některé z piv Klazar. Ta chvíle právě nastala. Vánoční pivo neslo tento přívlastek. „S manželi Růžičkovými, kteří jsou potomky Gastona Klazara, jsme o tom jednali a oni souhlasili. To mě velice potěšilo,“ uvedl Nasik Kiriakovský, majitel pivovaru. Polotmavý speciál Tambor – Klazar měl jednotný start ve všech restauracích a prodejnách. K dostání by měl být i v lahvích. „Tento speciál budeme vařit pouze pro vánoční a novoroční trh. Doufáme, že se z toho stane nová tradice,“ doplnil Kiriakovský. Stejně jako v případě již vyráběných piv uvařil speciální čtrnáctku sládek Martin Vrba. Královédvorské pivo Tambor mířilo do dalšího města. Premiéru mělo ve Vrchlabí, a to v prodejně Krakonošovo Jiřího Vlacha, kde se prodávaly zejména regionální produkty z Krkonoš a Podkrkonoší.
Od poloviny října 2009 si mohli zájemci jedenáctku, dvanáctku a černou třináctku Tambor koupit v lahvích. Jako první se o tom přesvědčilo vedení města. Představitelé města se zajímali o to, jakým způsobem se bude Tambor v lahvích nabízet a jestli půjde o vratné lahve. Zatím si mohli zájemci koupit skleněné o obsahu 0,75 litru s keramickým uzávěrem s filtrovanou jedenáctkou, dvanáctkou a černým speciálem. Před Vánocemi se měl objevit ještě polotmavý čtrnáctistupňový Klazar. „Do budoucna postupně uvedeme na trh skleněnou láhev 0,66 a 0,33 l s klasickým korunkovým uzávěrem. A další variantou bude PET láhev o objemu 1 a 1,5 litru. Všechny budou mít papírovou etiketu,“ doplnil Kiriakovský. O zavedení vratných lahví se kvůli finanční náročnosti na jejich čištění neuvažovalo. Zájemci si mohli v šenku koupit dvoulitrovou láhev s keramickým uzávěrem a litinovým uchem. Kompletní sortiment lahví by se měl objevit na trhu do konce dubna 2010.
Sváteční čtrnáctistupňový speciál Klazar představil pivovar 10.12.2009 v restauraci Hankův dům. Vánoční polotmavý nápoj nesl jméno majitele původního královédvorského pivovaru. Čtrnáctistupňový Klazar hodlal pivovar vařit pouze o Vánocích.
Pivo od ledna 2010 zdražil nový pivovar Tambor. Zatím vyrobil 1 360 hl piva, do roka chtěl produkci ztrojnásobit a časem se dostat až na úroveň 50 tisíc hektolitrů. Podle ředitele Nasika Kiriakovského pivovar zdražil pivo o korunu.
Novou košer potravinou se stala na konci února 2010 i všechna piva, která vyráběl pivovar Tambor. Předcházela tomu návštěva izraelského rabína Menachema Kalchheima. Ten si v doprovodu zástupce Židovské obce v Praze Michaela Dunayevského a majitele pivovaru Nasika Kiriakovského celý provoz důkladně prohlédl. Průvodcem jim byl sládek Martin Vrba. Ten hostům detailně popsal postup výroby i všechny suroviny, které se při vaření zdejšího piva používají. Pro rabína Kalchheima to nebyla první návštěva pivovaru a tak se zajímal i o, pro běžnou veřejnost, odborné otázky. Jeho úkolem je totiž posoudit, jestli odpovídá postup výroby všem ustanovením. Zajímal se tak nejen o slad, chmel, ale například i o způsob čištění potrubí nebo vytápění kotlů. Velice ho zaujalo, že pivo se vyrábí jak filtrované, tak i nefiltrované. Přestože se jedná o moderní provoz, ocenil, že výroba se řídí podle tradičních postupů. Rabína překvapilo, že nefiltrované pivo vydrží v chladném prostředí i několik měsíců. „Je to živý organismus. Stejně jako víno stále pracuje a dozrává,“ vysvětlil sládek Martin Vrba. Rabín se také zajímal o vodu, z které se pivo vaří. Vrt hluboký kolem sto třiceti metrů vyvolal údiv. Už před návštěvou museli zástupci pivovaru poslat na posouzení materiály o jednotlivých surovinách. Tambor byl tak jedním ze sedmi pivovarů v ČR, který mohl nabízet košer pivo. Rabín Menachem Kalchheim ochutnal vzorky piva, nejvíc mu chutnala čtrnáctka Klazar a dvanáctka. „V minulosti Izraelité příliš pivo nepili. V poslední době ale vzniká v Tel Avivu řada podniků, které se zaměřují na prodej speciálních druhů piv. Myslím, že o zdejší pivo by tam byl také zájem,“ prozradil rabín, který ještě večer odletěl zpět do Izraele. Tamboru se díky certifikátu otevřel také trh v Německu a USA, kde jsou silné židovské komunity. Certifikát, který potvrzuje košer kvalitu, měl platnost jeden rok. „Pokud by v té době bylo třeba přistoupit ke změně některé z používaných surovin nebo výrobního postupu, je třeba o tom informovat židovskou obec,“ vysvětlil Michael Dunayevský.
O víkendu 24.-25.4.2010 mohli zájemci ochutnat již pátý produkt pivovaru, výčepní desítku. Degustaci a ochutnávku připravil pivovar do Hankova domu a spojil ji s hudebním programem. U vchodu vítal příchozí Švejk band z Plzně. Uvnitř si mohli hosté koupit půllitry a propagační předměty. Velký zájem byl také o trička. Poprvé se tu nabízela i novinka, pivo Tambor v klasických půllitrových lahvích. „Budeme je prodávat od posledního dubna v našem pivovarském šenku,“ prozradil Nasik Kiriakovský. Moderátor večera Jarda Kratina připomněl nejprve historii pivovarnictví ve městě. Potom se ujal slova majitel pivovaru Nasik Kiriakovský, který hovořil o současnosti. Město zastupoval místostarosta Vasil Biben, který zdůraznil podporu města novému pivovaru, který šíří jeho jméno po celé republice. Dalším hostem večera se stal ředitel Deníku Východní Čechy, Karel Tejkl. Ten vyhlásil výsledky internetové soutěže, při které vybírali čtenáři Deníku z více než osmdesáti názvů. Nakonec zvítězilo jméno Dvorák, druhý byl Dvorbor a třetí skončil Tambůrek. Karel Tejkl také připomněl, že Dvůr Králové, na rozdíl od Hradce Králové, má vlastní pivovar.
Pivovar se zaměřoval nejen na tradiční výrobu českého piva, ale také na ekologii svého provozu. V srpnu 2010 proto uvedl do provozu fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 60 kW. „Vycházeli jsme z prosté úvahy. Nejvíce piva se vyrábí v létě, nejvíc svítí slunce také během léta. My tak můžeme vyrobenou elektrickou energii využít při chlazení a vaření, které je v létě energeticky nejnáročnější. Na rozdíl od jiných výrobců nebudeme mít problém, co v létě s vyrobenou elektřinou,“ vysvětlil majitel pivovaru Nasik Kiriakovský. Fotovoltaické panely jsou umístěny na střechách pivovaru a přilehlých budovách. V areálu je umístěn informační panel, na kterém je možné sledovat nejen množství vyrobené elektřiny, ale také množství úspory CO2. Jak doplnil Nasik Kiriakovský, Pivovar tak pokračoval ve snaze vyrábět pouze z přírodních surovin, podle klasických postupů, z vlastního zdroje vody a nyní i pomocí vlastní „ekologické“ energie. K tomu šlo ještě přiřadit prodej piva ve vratných skleněných lahvích. Tambor se do PET lahví nestáčil.
Doslova boom zažíval v létě 2010 pivovar Tambor. Ten vtrhl na trh s několika druhy piv a v roce 2010 k nim přidal desítku. V červenci 2010 zaznamenal třistaprocentní nárůst proti předchozímu roku. Pivo Tambor už hostinští točili v mnoha podnicích ve Dvoře Králové, ale vlastní restauraci Ambrozia otevřel pivovar i v Praze blízko fotbalového stadionu v Edenu. Jako jedno ze šesti piv v Česku měla tato značka osvědčení košer pivo a v září 2010 jeho jedenáctka Tambor obhajovala prvenství na soutěži piv v Žatci. „Začali jsme dodávat pivo v lahvích, ale nestíháme. Jenom jsme to zkoušeli, jestli to půjde. A teď už to musíme řešit, takže příští rok se rozšíříme o novou lahvovnu,“ uvedl ředitel pivovaru Nasik Kiriakovský a dodal, že nová desítka vznikla na přání štamgastů. „Měli jsme dvanáctku, třináctku, čtrnáctku, ale hodně lidí chtělo desítku. My piva nešidíme, takže chtěli něco lehčího. Navíc nám desítka pomohla překonat období asi dvou týdnů, kdy nám lidi v hospodách doslova vypili jedenáctku a než dozrála další, nabídli jsme jim desítku. Bylo to pro nás hektické léto,“ řekl Kiriakovský.
Pivovar Tambor na konci roku 2010 navařil čtrnáctku Klazar, která byla kombinací českého a belgického speciálu. „Je to trochu zvláštní pivo. Žádné podobné nemáme. Má zlatavou barvu a není běžné složením ani použitými slady. Je prostě výjimečné,“ lákal v prosinci 2010 ředitel a majitel pivovaru Nasik Kiriakovský. Vánoční pivo navařené v množství padesáti hektolitrů dostalo jméno po rodu, který od roku 1872 ve Dvoře vlastnil a provozoval pivovar.
Svou druhou pivovarskou prodejnu otevřel královédvorský pivovar Tambor. Zájemci ji našli v Krkonošské ulici naproti čerpací stanici Pap Oil. Při slavnostním otevření byl připraven i program. Celý večer tu hrála písničky místní country skupiny Phobos. Nový měsíčník o pivu a pivovarech tu představil jeho vydavatel Pavel Borowiec. Zatím vyšla dvě čísla, na obálce prvního z nich je láhev Tambora s keramickou zátkou. Časopis pokřtili vydavatel, majitel pivovaru Nasik Kiriakovský a sládek Tamboru, Martin Vrba. Mezi hosty byl také farář Jan Czekala. Novou pivovarskou prodejnu posvětil, stejně jako zvon, který provozovnu zdobí. „Restaurace nevidím jako místo, kam lidé chodí pít, ale především jako místo, které slouží k potkávání,“ vysvětlil. Pivovar Tambor znal královédvorský farář velmi dobře. Před dvěma roky ho světil, organizoval i předání zdejšího „zlatavého moku“ papeži Benediktovi XVI. Na návštěvníky tu čekala i jedna zajímavost. Tou byla banka – uzavíratelné schránky, kam si mohli štamgasti ukládat svůj půllitr. U prodejny ještě vyrostla letní předzahrádka.
Tambor tmavý speciál 13% se umístil na třetím místě v soutěži 6. ročník Jarní Ceny českých sládků 2012 v kategorii piva typu Stout, která proběhla 24.3.2012 v Pivovarském dvoře Zvíkov ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů o.s..
Nealkoholické pivo Tambor Abstinent uvedl 5.4.2011 na trh pivovar v místní zoologické zahradě. Kmotry se stal Deník, který zastupoval ředitel Karel Tejkl a ředitelka zoologické zahrady Dana Holečková. „Nové pivo mi téměř zachutnalo. Proč téměř? Protože musím zdůraznit, že pivo vůbec nepiji,“ hodnotila Tambora Abstinent Dana Holečková. Dodala, že i velice pěkně voní, není hořké a své příznivce si tak určitě najde. Také ředitel Deníku východní Čechy Karel Tejkl si na nealko Tamboru pochutnal. Nové pivo bude v půllitrových lahvích.
Na konec roku 2011 pivovar připravil pivo Klazar 14° polotmavý.
Lahvová 11° měla od února 2012 novou etiketou.
Královédvorský pivovar Tambor začal v dubnu 2012 vařit dvanáctku, jíž vzdal hold legendárními skladateli a hudebníkovi, dvorskému rodákovi. Ten jako mladík pracoval v tamním pivovaru a přátelil se s manželkou jeho ředitele. Jméno R. A. Dvorského bývalo kdysi na stovkách plakátů a gramofonových desek, v titulcích filmů i na poutačích biografů. Teď se historická fotografie slavného elegána objevila i na etiketě nového piva, které začal vařit královédvorský pivovar. Ten se novou dvanáctkou hlásil k legendárnímu Královédvorákovi, který si své příjmení zvolil právě po rodném městě, jemuž důvěrně a láskyplně říkal Dvoreček a do něhož se stále rád vracel. Jak v době své největší popularity, tak v těžkých padesátých letech. Proč právě muzikant na etiketě piva? R. A. Dvorský totiž vystudoval dvorskou obchodní školu a za 1. světové války pracoval v tamním pivovaru jako účetní. Tam poznal i svou budoucí velkou fanynku, manželku majitele pivovaru Eriku Klazarovou. Žena majitele dnes už zaniklého dvorského pivovaru často jezdila na vystoupení už slavného R. A. Dvorského do Prahy. „Dá se říci, že tento muž šel životem Klazarů dál i přesto, že už u nich nedělal účetního,“ řekl ředitel pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský. „Už dlouho jsem nosil v hlavě myšlenku spojit ho s naším pivem. Když jsme se speciálem Klazar přihlásili k historii pivovarnictví ve Dvoře, rozhodli jsme se i pro Dvorského,“ vysvětlil Kiriakovský. (zdroj: hradec.idnes.cz)
Ač to bylo k nevíře, bylo to tak, v Pivovaru Tambor ve Dvoře Králové nad Labem uvařili v neděli 5.8.2012 již 500. várku piva a to od té první novodobé, která se uskutečnila dne 28.2.2009. Jednoduchých výpočtem zjistíme, že když celkový počet várek vynásobíme objemem varny v hektolitrech a následně pak toto množství dále násobíme 100, získáme tím celkové množství uvařeného piva v litrech. Bylo to neuvěřitelných 1 350 000 litrů piva. A kdo že se to zhostil tak významného počinu v novodobé historii vaření piva v královském věnném městě Dvůr Králové nad Labem ? Tu čest a možnost uvařit již 500. várku měl druhý sládek pivovaru Jan Pavlík. Musíme ještě dodat důležitou informaci, že hlavní sládek Martin Vrba vědomě naplánoval, že jubilejní várkou bude nejoblíbenější Královédvorské pivo Tambor světlý ležák 11%. (tisková zpráva pivovaru)
Silné pivo měli uvařené na konci roku 2012 v Dvoře Králové nad Labem. „Připravili jsme tmavý třináctistupňový speciál Tambor. Jde o pivo charakterově blízké irským stoutům, velmi tmavé, temně rubínové barvy, plné chuti a s vyváženou hořkostí. Rozhodli jsme se k tomuto kroku z důvodu, že pivo na Jarní ceně českých sládků 2012 na Zvíkově získalo třetí místo,“ řekl hlavní sládek pivovaru Tambor Martin Vrba.
Dne 27.9.2012 v Pivovarské prodejně na čepu Tambor 11° kvasnicové světlé za 19 Kč.
Na čtrnáctistupňové pivo vsadili i v pivovaru ve Dvoře Králové nad Labem. O Velikonocích roku 2013 tam byl k dostání oblíbený polotmavý Klazar. Speciálně na svátky ale pivovar uvařil i jednu úplnou novinku. „Jde o dvanáctistupňový nefiltrovaný světlý prémiový ležák R. A. Dvorský. Doposud jsme ho nabízeli jen ve filtrované verzi, nefiltrovaný je úplná novinka,“ řekl majitel Tamboru Nasik Kiriakovský. Ležák byl k dostání zatím jen v sudech.
Pivovar jako už tradičně připravil na svátky jara svůj speciál, černou „třináctku“. Všichni milovníci piva typu Stout, tedy tmavého moku s bohatou pěnou a silnějším obsahem alkoholu, se mohli těšit.
K oslavě 5.výročí otevření pivovaru bylo dne 2.5. představeno nové pivo – J.Jakoubek 11° polotmaý ležák.
K 5 výročí existence Královédvorského pivovaru Tambor byly připraveny tři nové etikety. Kromě nového piva, polotmavé 11° J. Jakoubek, to byly také etikety pro světlý ležák 12° R. A. Dvorský a světlý ležák 11°.
V říjnu byl v pivovaru navařen a ležel polotmavý speciál 14° Klazar. Byl určen pro vánoční trh. (alk.: 5,8 %). Stáčení a distribuce proběhla během prvního adventního týdne.
Pivovar v roce 2015 hodlal pivovar rozšířit stálou nabídku o další druh piva. Byla to polotmavá „jedenáctka“ J. Jakoubek, kterou zdejší sládci uvařili poprvé v roce 2014. Polotmavý speciál vycházel z tradičních receptur českých ležáků s použitím lehce pražených odrůd sladu a speciální české odrůdy chmele s harmonickou hořkostí. Vyznačoval se plností a chutí, intenzivní chmelovou vůni a výbornou pitelnost. Obsah alkoholu 4,5 % obj.
Pivovar v roce 2015 čekaly velké změny. Do nové haly byla nainstalována nová lahvovací linka. Dne 4.2. sem přesunuli pracovníci odborné firmy etiketovací stroj, protože na jeho místě se chystalo další rozšíření provozu pivovaru.
Dne 11.2.2015 do pivovaru dorazily dva nové tanky z Pacovských strojíren. Začala tím další etapa rozšiřování výrobních prostor, následovalo rozšíření ležáckých sklepů a montáž nové stáčecí linky.
Pivovarská prodejna se otevřela dne 1. dubna ve 14 hodin. Otevírací doba byla každý den od 14 do 22 hodin, v pátek a v sobotu podle zájmu i déle.
Propagační předměty Královédvorského pivovaru Tambor šlo od dubna zakoupit také v Informačním centru města Dvora Králové nad Labem na Masarykově náměstí. Ke koupi tu měli sklo, odznaky nebo otvíráky.