Minipivovar Bzenec

 

   fotogalerie

adresa: Partyzánská 1012, 696 81 Bzenec

www.

e-mail:


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V říjnu 2021 v provozu, pivo na čepu v hospůdce Lokálka u nádraží.

Starší info:
Radomil Paták se k vaření piva dostal tak trochu oklikou; kupodivu přes lékaře. Po operaci nádorového onemocnění ledvin mu bylo primářem doporučeno pít pivo. Od té chvíle se začal zajímat nejen o chmelový mok jako takový, ale jako synek z vinařského kraje, i o tajemství výroby piva. Zpočátku se zdrojem informací stal internet. Před člověkem, jež léta pivo nepil, se objevil úžasný svět pivovarnictví. Zjistil, že filtrované a pasterizované pivo, ochuzené o vitamíny a chuť i vůni sice zažene žízeň, ale na zdraví asi nepřidá. Začal se tedy zabývat myšlenkou na výrobu vlastního piva. Zpočátku, jak už to tak bývá, vyzkoušel fermentaci z koncentrátů. Pivo sice potěšilo, ale nenadchlo, touha uvařit si opravdový pěnivý mok klasickým způsobem ještě zesílila. Měl štěstí, když zcela náhodně oslovil jednoho z diskutujících na svetpiva.cz s prosbou o zaslání sladu, chmele a kvasinek. Byl to sládek Josef Balounek z Bělče, který poslal něco málo potřebných surovin. Tak začalo nejen nové pivovarnické přátelství, ale hlavně vlastní historie výroby piva pana Patáka.
Výrobní technologie se nachází na dvoře rodinného domu. Srdce pivovaru tvoří nerezový elektrický varný kotel, který slouží jako varna. Jako scezovací káď slouží kotlina z dalšího kotle, pak je tady ještě nerezová spilka a ležácký tank umístěný v ležáckém sklepě.

Pivovar se nachází pod Kněží Horou (místní kopec) takže se bude vařit Kněžihorské pivo, v lékařském světě bude známé pod značkou Grawitz. Co do stupňovitosti desítka a dvanáctka a občas i silnější pivečko pro gurmány. Provozovatel plánuje vařit i tmavé, pro méně vyvinutá děvčata. Čepovat se bude ve Bzenci v restauraci Myslivna, která se nachází hned v sousedství.
Slavnostní otevření proběhlo 30.6.2007. Slavnosti při příležitosti křtu „Kňežihorského piva“ se konaly na velkém prostranství před restaurací Myslivna, která je místem, kde místní pivo ochutnáte. Při otevření se čepovala světlá (15 Kč) a tmavá desítka (18 Kč).
V restauraci Myslivna v Bzenci jste v srpnu 2007 ochutnali světlé Kněžihorské pivo za 18 Kč.
V srpnu 2007 bylo v nabídce minipivovaru 10% světlé nefiltrované Kněžihorské pivo a 10% světlé nefiltrované-zázvorové ( toto pivo je ochucené čerstvým zázvorem). Chuť zázvoru v pivu byla velmi decentní a příjemná. Pivo se čepovalo v restauraci Myslivna. Už se vařilo mimo jiné tmavé a polotmavé a i silnější piva. Technologii si vyrobil pan Paták sám, aktuálně ji neustále zdokonaloval. Pivo zrálo na klasické minispilce a dozrávalo v KEG sudech. Doba ležení 10% piva byla minimálně 3 týdny.
V minipivovaru probíhala na konci roku 2007 výstavba-rozšíření chladících prostor, speciální pivo na vánoce se tudíž nepřipravovalo.
Domácí výrobce Radomil Paták dodával pivo v roce 2007 zatím jen sousedům a známým a do restaurace, která sídlila přes ulici. Měl ale vyšší ambice. Chystal se rozšířit výrobu a zvýšit kapacitu. Nové odběratele mu možná získali právě spokojení známí. „Nepiji nic jiného. Pravidelně si dojíždím pro zásobu. Dělám vše pro to, abych měl i u nás hospodu, kam bych si mohl na Kněžihorské zajít,“ plánoval Miroslav Somr z Vracova.
V Bzenci se při slavnosti prvního výročí minipivovaru v červnu 2008 točilo se světlé, polotmavé, tmavé, zázvorové a medové, vše 12°
Kněžihorské pivo se na počátku roku 2009 nabízelo pouze v Hospůdce u Lokálky, přímo naproti bzeneckého vlakového nádraží. Měli tam Kněžihorskou kvasnicovou dvanáctku za velmi příjemných 19 korun. Vlastní půllitry pan Paták momentálně neměl k dispozici.
V dubnu 2010 byla v restauraci U Lokálky v Bzenci nabízena zdejší Kněžihorská jedenáctka za 20 Kč.
Minipivovar v listopadu 2010 nabízel v hostinci U lokálky světlou dvanáctku za 20 Kč.
„Zájem zákazníků neustále roste, ovšem výstav mého pivovaru je omezen. Do budoucna však na tom nehodlám nic měnit,“ vysvětlil v březnu 2011 majitel minipivovaru Radomil Paták.
Minipivovar v březnu 2011 nabízel v restauraci U lokálky v Bzenci pivo Kněžihorské 11° za 22 Kč.
Na slavnost v červenci 2011 sládek navařil mj.speciální pivo křenové a pšeničné s koriandrem.
„Vaříme z moravských surovin, a to polotmavá piva z ječmenného sladu, po většinu roku dvanáctistupňová. V létě vaříme také piva bylinková, vždy z přírodních surovin, a také piva pšeničná a žitná, v zimě pak silnější tmavá piva,” uvedl na podzim 2011 majitel bzeneckého pivovaru Radomil Paták s tím, že na Silvestra připravuje speciální sedmnáctistupňové pivo. Kněžihorské pivo obsahuje vysoký podíl živých kvasinek z původního hlavního kvašení, vitamíny, minerály a stopové prvky. „Navíc není ochuzeno filtrováním, není ani pasterizované či konzervované a neobsahuje ani přídavek podílu rozkvašené mladiny,” uvedl bzenecký sládek. O výčepu bzeneckého piva ale neuvažoval. „Většina hostinských má smlouvy s velkými pivovary, aby nečepovali jiné pivo,” vysvětlil Paták.
V lednu 2012 jste pivo Kněžihorské 12° za 22 Kč mohli ochutnat v bzenecké restauraci U Lokálky.
V restauraci U Lokálky byla v polovině dubna nabízena Kněžihorská 12° (0,5 l za 23 Kč).
V hospůdce U Lokálky točili v červnu 2012 světlé Kněžihorské 12° za 23 Kč.
Opět nový druh piva uvařil pivovarník Radomil Paták ze Bzence pro tradiční Slavnosti Přátel Kněží hory. Návštěvníci se mohli poslední den v červnu 2012 těšit na tradiční druhy, jako tmavé, světlé, či medové pivo, ale i netradiční, přesto velmi žádané – kozičkové. „Mně osobně nechutná, ale lidé se po něm pořád ptají. Uvařil jsem ho tedy znovu,“ řekl pivovarník. Kozičkové pivo bylo před dvěma lety novinkou a od té doby si ho návštěvníci slavností žádali.„Letos ale představím také pivo svrchně kvašené. Je to něco zcela odlišného. Pijí ho lidé například v Anglii nebo v Nizozemsku. Ohledně chuti se to špatně popisuje. Kdysi jsem zkoušel uvařit pivo s vinnými kvasinkami, to chutnalo trochu podobně,“ snažil se vystihnout zvláštnost piva Paták, podle něhož lze nepřesně, ale zato nejjednodušeji svrchně kvašené pivo charakterizovat následovně: „Jako když se do piva uleje hruškový kompot.“ Nad tímto popisem se mohou muži ušklíbnout, ale jen do té doby, než se dozvědí, že svrchně kvašené pivo sládek ze Bzence uvařil s přidáním kotvičníku zemního, rostliny přezdívané laiky jako bylinná viagra. Podle popisů odborníků látky z kotvičníku podstatně zvyšují pohlavní touhy směřující k dosažení slasti a způsobují i dramatický nárůst svalové hmoty na úkor tuků. U mužů zvyšují hladinu testosteronu údajně až o třicet procent u žen podstatně zvyšují hladinu estrogenů. Pivovarník navíc tuto várku piva vařil o Filipojakub¬ské noci. Jedno z piv se bude opět čepovat ze zřejmě největší pípy na světě vyrobené v roce 2011 bzeneckým řezbářem Janem Bendou. Minulý rok museli pořadatelé řešit, kam tuto obří pípu přesunou po ukončení slavností. Nakonec zůstala v zámeckém parku, což byl původně kvůli hrozbě vandalismu všemi zatracovaný scénář. Během celého roku se ale na zcela nekontrolovaném místě tomuto pivně – uměleckému dílu vůbec nic nestalo. „Dával jsem vandalům měsíc, než se objeví první známky jejich působení, ale nic se nestalo. Byl jsem pípu zkontrolovat před pár dny a není na ní jediný čmáranec ani rýha po noži či jiném nástroji,“ potvrdil Paták. (zdroj: hodoninsky.denik.cz)
Dne 18.9.2012 v Bzenci hostinci U Lokálky čepovali pivo Kněžihorské 12° za 23 Kč.
V Restauraci U Lokálky v Bzenci: na čepu v lednu 2014 Kněžihorské 11° (24 Kč).
Pro Slavnosti piva ve Bzenci dne 28.6.2014 sládek Radomil Paták premiérově připravil i první moravský eisbock.