Anastas

 

Dne 22.8. v hejnickém klášteře narazili první sud jedenáctistupňového světlého ležáku Anastas, který v Zámeckém pivovaru Frýdlant speciálně pro klášter uvařili. Ochutnat pivo lze v Klášterní restauraci.
Lze se pochlubit i etiketou Hejnického klášterního piva. Vytvořil ji grafik Petr Bíma.

Na svátek Nanebevzetí Panny Marie (15.8.) navštívil Zámecký pivovar Frýdlant litoměřický biskup Jan Baxant. Dostavil se při příležitosti vskutku historické události, neboť pivovar právě stočil první várku Hejnického klášterního piva. Světlý jedenáctistupňový svrchně kvašený ležák odkazuje na 300 let trvající historii hejnického františkánského konventu. Je poctou, a hlavně připomínkou odkazu a působení Řádu menších bratří v Hejnicích. Jméno Anastas se vztahuje k jednomu z posledních kvardiánů. Anastas Peer 1894-1973, člen rádu OFM, byl také oblíbeným hejnických farářem.

Litoměřického biskupa v Zámeckém pivovaru uvítal jeho majitel Marek Vávra, který v doprovodu paní sládkové Barbory Kracíkové obnovený provoz představil. Historickou událost si nenechali ujít zástupce libereckého františkánského konventu P. Bartoloměj Černý, farář farností Hejnice, Raspenava a Mníšek u Liberce R. D. Pavel Andrš a ředitel Kláštera Hejnice Jan Heinzl. Hejnické klášterní pivo představuje zcela přirozený návrat k tradici, neboť bývalí majitelé pivovaru, hraběcí rod Clam-Gallasů, františkány pivem vždy zásobovali.

You may also like...