Oktoberfest ve Slavkově

Od 22. září propukl v Mnichově největší pivní svátek Německa. Pro ty, kteří nebudou mít cestu do metropole Bavorska od stejného data (do vyprodání zásob) připravili ve Slavkovském pivovaru ochutnávku piv nabízených na Oktoberfestu.

SLAVKOVSKÝ PILS (Bayerisches Pilsbier)
Pivo – světlý ležák
EPM: 11 % hm. Obsah alkoholu: 4,4 % obj.
V září roku 1810 pozval bavorský princ Ludvík celé město na oslavu svých zásnub na místo, které se dodnes nazývá po jeho nevěstě Theresienwiese a dal tak vzniknout události, jež celý pivní svět zná pod termínem Oktoberfest. Postupem času, možná kvůli počasí, se časově posunula tato událost na září a trvá většinou 16 dní do první říjnové neděle. Sládek Slavkovského pivovaru Karel Vavrečka uvařil k této příležitosti dva druhy piv, které lze na Oktoberfestu dozajista ochutnat. Prvním z nich je typický Bayerisches Pilsbier, představující se od začátku svým chmelovým akcentem lehce převyšující sladovost. Bylinný charakter a sušší konec podtrhuje středně plné tělo a vybízí k dalšímu napití.




SLAVKOVSKÝ MÜNCHENER DUNKEL
Pivo – tmavý speciál
EPM: 13 % hm. Obsah alkoholu: 5,5 % obj.
Město Mnichov i bavorský stát o sobě tvrdí, že jsou kolébkou pivovarnictví jako takového. Lze jim přičíst nemalé zásluhy za zdokonalení pivního stylu, který v Čechách známe jako ležák. Metoda dlouhodobého ležení v chladu byla zaznamenána v písemnostech Mnichovské radnice z roku 1420, avšak zdokonalena byla koncem 18. století. Otcem a reformátorem mnichovského charakterově čistého piva byl údajně sládek pivovaru Spaten Gabriel Sedlmayr ml. Tento výjimečný člověk pracoval metodičtější technologií a vytvořil tmavě hnědý ležák, který chutnal po sladu a zdomestikoval po celém světě pod termínem Mnichovský ležák. V době, kdy v Mnichově vypukl největší pivovarský den, jaký tam pamatují, přináší Mnichovské tmavé pivo, ve kterém dominuje mnichovský slad ve vůni i chuti podpořený příjemným decentním chmelovým aroma.

Čtěte také:  Starý Mistr Kovářský

You may also like...