Belgická klášterní piva – díl 1.

Vydejte se spolu s námi na cestu po šesti belgických trapistických pivovarech. Tato pouť za skvělými pivy nám může přiblížit nejen to, za jakých podmínek tato piva vznikají, ale i samotný, a pro mnohé tak trochu exotický, život v klášterech.

 

 

Trapistická piva jsou kategorií sama pro sebe. Jsou vařena mnichy, kteří více než na kvantitu dbají na kvalitu svých produktů a právě to je činí tak zvláštními a jedinečnými. Trapisté vaří piva bezchybné kvality pod neustálou kontrolou ze stoprocentně přírodních surovin. Aby se pivo mohlo honosit značkou „Trappist Ale“, musí splňovat přesně daná kritéria. Pivo musí být uvařeno trapistickými mnichy nebo alespoň pod jejich kontrolou v jejich opatstvích, pivovar musí být závislý na klášteru, firemní kultura se musí řídit přísnými pravidly řádu a větší podíl ze zisku musí být věnován na dobročinné účely. Tato klášterní piva jsou svrchně kvašená, zpravidla s vyšším obsahem alkoholu, jejichž výroba trvá dva až tři měsíce a sekundární kvašení probíhá povětšinou v lahvích. Charakterem se blíží belgickým pivům typu Ale či ječným vínům.

 

Trapistický řád odvozuje svůj původ od cisterciáckého kláštera La Trappe ve Francii. Cisterciáci byli mniši, žijící podle přísných zásad klášterního života hlásaných Benediktem z Nursie a navazující na benediktinskou tradici. Mniši a sestry tohoto řádu žijí podle hesla „modlit se a pracovat“, jsou zcela soběstační v zabezpečování svých životních nákladů a ještě navíc shromažďují prostředky na pomoc potřebným a charitu.

Čtěte také:  Pivovar Rychmburk




Samotný název piva „trapista“ zpopularizoval klášter Chimay v období mezi světovými válkami. Tehdy otec Theodor a proslulý vědec, zabývající se zdokonalováním postupů vaření piva, Jean De Clerck vyvinuli v podstatě celý technologický postup, který činí trapistická piva tím, čím jsou.

14 trapistických klášterů – 11 belgických (počítaje i 5 ženských ), 2 holandské a 1 německý, vytvořilo mezinárodní trapistické sdružení (International Trappist Associaotion) a jeho prostřednictvím nabízí své výrobky pod společným šestiúhelníkovým logem „Authentic Trappist Product“, tedy „autentický, pravý trapistický výrobek“. Toto označení je oprávněna nést pouze šestice značek piva z celého světa. Všechny pochází z Belgie: z klášterů Achel, Westmalle, Rochefort, Orval, Chimay a Westvleteren. Jiné kláštery v Belgii si najímají komerční pivovary, aby pro ně pivo vařily nebo pronajímají svou „značku“, pod kterou pak tyto pivovary prodávají speciální piva, jež jsou označována názvem „abbey beer“ či „abdijbier“ (např.: Leffe, Grimbergen, Duvel, Affligem, Karmeliet, Kwak, Corsendonk).

Čtěte také:  Pivovar v Buštěhradu

Všech šest výše zmíněných belgických trapistických pivovarů je rozeseto po celé zemi – tři se nachází v severních Flandrech (Achel, Westmale a Westvleteren) a tři zbývající v jižním Valonsku (Orval, Chimay a Rochefort).

Pokračování příště……