Belgická klášterní piva – díl 2.

Všech šest belgických trapistických pivovarů je rozeseto po celé zemi – tři se nachází v severních Flandrech (Achel, Westmale a Westvleteren) a tři zbývající v jižním Valonsku (Orval, Chimay a Rochefort).

Achel, nejmladší z trapistických pivovarů, obnovil tradici vaření piva v roce 1998. Vlastní pivovar s malým výčepem se nachází přímo v areálu opatství, což znamená, že si můžete u dobrého jídla v poklidu vychutnávat místní pivo. Při tom můžete sledovat velkým proskleným oknem Bratra Julia, jak dohlíží na výrobu piva Achel “8“, které obsahuje ječmen, chmel, kvasnice a vodu. Dalšími zde vyráběnými druhy jsou: Achel “5“ „brown“, Achel “5“ „blond“ a pivo „triple“ s 8% alkoholu. Příležitostně pivovar vaří také silnější brown Ale s 9% alkoholu. V Achelu najdete i velmi dobře zásobený obchůdek s belgickými pivy a jejich typickými sklenicemi. Od roku 2001 je možné zdejší pivo “8“ zakoupit i v lahvích.

Další zastávkou je klášter Westmalle, hodinu a půl autem severně od Bruselu. Byl založen v roce 1794 a pivovarnictvím se začal zabývat na počátku 19.století. Komerční se produkce piva stala v roce 1920. Návštěvníkům sice není umožněn vstup do tohoto kláštera, ale pivo můžete okusit ve zdejší restaurační provozovně Trapisten, kde je vám na požádání také přehráno DVD o tom, jak se pivo připravuje. Mniši z kláštera Westmalle vyrábí speciální pivo „Extra“, které se vaří pouze dvakrát ročně. Je určeno pro jejich vlastní spotřebu (jako doplněk k polednímu pokrmu), ale mohou si jej koupit i návštěvníci v Trapisten cafe, kde se prodává v lahvích bez etikety. Pivovar dále vaří piva „Triple“ a trvanlivý „Double“, která jsou k dostání i jinde v Belgii či v zahraničí. Dalším produktem kláštera je výborný sýr (nesoucí také logo „Authentic Trappist Produkt“), který se skvěle hodí k lahodnému pivu Westmalle. Technologické zařízení pivovaru v tomto klášteře je neustále modernizováno – výrobní procesy jsou kontrolovány počítačem a v roce 2002 byla zavedena nová linka na plnění lahví.

Čtěte také:  Pivovar Rychmburk

Cestou na jih v Ardenách narazíte na klášter Rochefort (The Notre-Dame de Saint-Remy), který je zasazen do rozlehlého údolí na úpatí zalesněného kopce, který jej odděluje od stejnojmenného městečka. KlášterRochefort není ani otevřen návštěvníkům, ani nenabízí pohoštění ve svém výčepu tak, jako předešlé dva kláštery. Je to velmi tiché místo, dokonce i na přísné zvyklosti trapistického řádu. S vařením piva se zde začalo již v 16. století. Pivovar vaří silnější a vysoce fermentovaná piva, které si získala velkou oblibu. I přes tento fakt, však produkce zůstává stále stejná, odpovídající potřebám kláštera, spíše než vyhovující poptávce trhu. Roční produkce se pohybuje mezi 13 000 a 15 000 hl. Vaří se zde 3 druhy piv: sladká brown ale Rochefort 6 (7.5% alk.), Rochefort 8 (9.2% alk.) a tmavé ale Rochefort 10 (11.3% alk.). Všechna 3 piva mají sladce nahořklou chuť, dokvašují v lahvích, kde procházejí chuťovou evolucí.




Čtvrtým v řadě je Orval. Je nejstarší z těchto klášterních pivovarů (založen v 11.stol.), nejsnáze dostupný a také nejpůsobivější. Poté, co byl na konci 18.stol zničen původní klášter, se cisterciáckým mnichům podařilo v roce 1948 dokončit na jeho místě klášter nový. V tomto elegantním a architektonicky čistém komplexu budov, obklopených lesem, můžete nelézt sklepení z 18. století, nabízející svým návštěvníkům tématickou expozici, studnu, ze které se bere voda na výrobu piva či pozůstatky původního opatství z 12. stol. Pivovar, ač normálně veřejnosti nepřístupný, otevírá své brány každoročně na dva dny, aby se návštěvníci mohli seznámit s jeho činností. Pivo, které se zde vaří, se od ostatních klášterních piv liší výraznou suchostí, je plné, intenzivní hořké chuti s ovocnými tóny: světlé Orval Trappist Ale s trvanlivostí až 5 let (6.9% alk.), které je nazýváno “královnou trapistů” a Petite Orval (3.5% alk.), které je určené výhradně pro mnichy, nicméně přímo v klášteře je možné jej zakoupit.

Dvě hodiny jízdy od Orvalu se nachází malebné městečko Chimay. Tento klášter, založený roce 1862, známý jako Notre Dame De Scourmount, umožňuje návštěvníkům návštěvu zahrady a kostela. Byl prvním klášterem, který začal s vařením piva na komerční bázi a dnes je 20 % jeho pivní produkce určeno na export. Tak jako ve Westmalle, i v tomto klášterním pivovaru si můžete zakoupit pivo, které bylo vyrobeno speciálně pro vlastní spotřebu mnichů: Chimay Dorée (4.8% alk.). Pivovar dále vyrábí: Chimay Rouge (“Red“, 7% alk.), Chimay Bleue (“Blue”, 9% alk.) a Chimay Blanche (“White“), nebo-li také Chimay Triple (8% alk.). Všechna piva tohoto kláštera jsou typická svým jemně ovocným charakterem. Pivovar v Chimay byl rekonstruován v roce 1988 a každoročně vyrobí 120 000 hl piva. Piva “Red“, “Blue“ a “White“ se prodávají v lahvích různého objemu: 330ml, 750ml, ale také 1 500ml a 3 000ml (tzv. Grande Reserve Magnum). Sladkohořká piva z Chimay, dokvašují v lahvích a mají dlouhou trvanlivost – až 5 let (pivo Chimay Bleue dokonce až 15 let).

Čtěte také:  Historie pivovarnictví a sladovnictví v Brušperku

Nejmenším a posledním z trapistických klášterů je Westvleteren. Tento pivovar založený v roce 1838 je také známý jako St. Sixtus. Výstav tohoto pivovaru je velmi malý (4 750 hl ročně), ale jeho produkty si získaly reputaci po celém světě díky své jedineční chuti a prvotřídní kvalitě. Pivovar vyrábí tři druhy: Westvleteren Blonde (se zeleným uzávěrem, 5.8% alk.), Westvleteren 8 (s modrým uzávěrem, 8% alk.), a Westvleteren 12 (se žlutým uzávěrem, 10.2% alk.). Toto sladké, kořeněné pivo s ovocným aroma není určeno pro komerční účely a je k dostání pouze v několika místních obchůdcích či přímo u vrat kláštera. Pivo vyrobené přímo v klášteře je označováno jako Westvleteren, zatímco produkty vyrobené v licenci nedalekým pivovarem, nesou název St.Sixtus (tzv. Abbey beer).