Zaniklé minipivovary – Vyšší Brod

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Kaplická 28, Vyšší Brod 382 73

www.vysebrodskypivovar.cz

e-mail: jiri.fojtl@seznam.cz

   Základní sortiment:

* 12° světlý ležák Jakub
* 14° tmavý speciál Jakub


Na čepu a v prodeji bylo:

 
    • V srpnu 2020 byl stále pivovar v rekonstrukci, pivo čepované v Pajzlu u Jakuba bylo vařeno jinde.
    • Na jaře 2019 pivovar mimo provoz. Probíhalo stěhování do nových prostor.
    • Pivovar byl postaven a zprovozněn roku 2008 ve sklepních prostorách jednoho z historických domů vyšebrodského náměstí. Technologie minipivovaru byla z větší části převezena z minipivovaru v Blučině. Pivovarská pivnice Pajzl u Jakuba je na adrese Náměstí 30.


Starší info:
Technologie minipivovaru byla z větší části převezena z minipivovaru v Blučině. O víkendu 27.-28.10.2006 byla provedena první várka piva Jakub.
Původní majitelé (Jiří Fojtl a Leoš Krejčí), pivní nadšenci, se dostali k vaření piva přes zkoušky s pivem „instantním“ Zcela náhodou našli na internetu inzerát minipivovaru z Blučiny o prodeji části vybavení a bylo rozhodnuto. Společně sehnali peníze a vybavení koupili. U své babičky v rodinném domě ve sklepě vše nainstalovali, včetně chlaďáku (bývalá sauna). Stále však chtěli vařit pivo jenom pro sebe a kamarády, ale investice i do takhle malého pivovárku se začaly docela navyšovat, až jeden z partnerů od projektu odstoupil. Současný majitel a provozovatel Jiří Fojtl se rozhodl vše legalizovat, oslovil jednoho ze sládků Budvaru, který byl nápadem nadšen. Vyřídil si souhlas vedení s tím, že může dělat garanta projektu. Potom začaly problémy s varnou, která byla původně klasickým varným kotlem. Začal zlobit plyn a podepsalo se i stáří, takže musela projít kompletní repasí. Vařila se polotmavá třináctka Jakub. Když už vše běželo, jak mělo, zjistilo se, že pokud by se mělo začít vařit komerčně, je ve sklepě prostě pro pivovárek málo místa, hlavně co se týče spilky a ležáckého sklepa. V prosinci 2007 roku dostal majitel nápad přemístit celou technologii do kláštera ve Vyšším Brodě. Protože pivovarník nevlastníl žádnou hospodu či restauraci, oslovil místního hoteliéra, který vlastnil přímo v klášteře kavárnu. S jeho pomocí by chtěli v klášteře instalovat kompletně novou varnou technologii (nerezové varny 2 hl, nové tanky i kvasné kádě). Celkový roční výstav by měl být cca 500 hl. Vařit by se měla světlá 11° a polotmavá 13°, obojí jménem Jakub. Nové pivo by se mohlo ochutnat v klášteře někdy na Vánoce 2008.
Ojedinělou polotmavou třináctku, do níž se přidával čokoládový slad, mohli dne 20.12.2008 ochutnat lidé ve Vyšším Brodě. Svou výrobu zde zahájil nejmenší pivovar v jižních Čechách. Chmelový mok z jeho kotlů nesl jméno Jakub. „Je to podle jednoho z prvních sládků zdejšího kláštera. Pivo zde má tradici, chtěl jsem ji proto obnovit. Z místních určitě udělám patrioty. Věřím, že na Jakuba budou rádi chodit,“ řekl majitel a sládek v jedné osobě Jiří Fojtl. Osmadvacetiletý muž lákal zájemce hned na tři druhy piva. Světlou dvanáctku a třináctku a také polotmavou třináctku. „Všechny jsou podle mé receptury. V polotmavém pivu je čokoládový slad. Zvláštní je, že paradoxně nevoní čokoládou, ale spíše po kávě. Určitě bude zajímavé i pro ženy,“ prozradil Fojtl. Mladý muž pracoval ve finančnictví. Pivo nejprve vařil doma na obyčejném sporáku. Pak se ale rozhodl otevřít vlastní malý pivovar. Ve Vyšším Brodě, kde se také narodil, plánoval vyrobit až pět set hektolitrů za rok. Zázemí našel mladý sládek ve sklepení jednoho z historických domů na náměstí. Jeho pivo prodávala nedaleká restaurace U Candrů. „Jen v sobotu se zde vytočilo šest sudů mého piva, tedy asi šest set půllitrů,“ pochvaloval si Fojtl. Už v létě si chtěl otevřít pivnici přímo u pivovaru. Stáčení svého piva do lahví zatím neplánoval. Celkem ho už koníček, který přerostl v práci, přišel na několik milionů korun. „Je to spíš taková atrakce pro turisty, zatím mě to neživí, takže po práci nastoupím na druhou směnu. Uvidíme, jak to půjde dál,“ poznamenal Fojtl. Druhého sládka by rád udělal ze svého otce, které pomáhal s přestavbou sklepů na pivovar. Vznikne tak malá rodinná firma. „Moc se na to těším. Je to splnění mého velkého snu. Líbí se mi i malý pivovar v Dražíci na Táborsku. Jeho sládek mi pomáhal chuť mého piva doladit. Jinak je to ale všechno moje práce,“ doplnil Fojtl.
Světlé pivo 12° Jakub točili v prosinci 2008 jen v penzionu U Candrů (Náměstí 36) (0,5 l za 29 Kč) do logovaného skla.
Fanoušci nového vyšebrodského piva zvaného Jakub měli nalézt v roce 2009 své útočiště, kde se mohli patriotsky oddávat oblíbenému zlatavému moku. Majitel nejmenšího jihočeského pivovaru, místní nadšenec Jiří Fojtl, plánoval otevřít v jeho těsné blízkosti i hospodu. A nemělo by to trvat dlouho. „Měla by fungovat od května. Bude hned vedle pivovaru, přičemž já budu provozovatelem,“ potvrdil Fojtl. Zda se nová hospoda v obci uživí, by neměl být podle Fojtla problém. „S vlastním pivem by se uživit měla. Sázíme na to.“ Nový pivovar stál stále ještě na svém začátku. Teprve si hledal svoji klientelu. Místní lidé ale kvalitu vyrobeného piva chválili. „Chutná mi. Samozřejmě se ale, stejně jako každému malému děcku, vychytávají mouchy,“ řekl místní Karel Troják. Dodal zároveň, že do hospody moc často nechodí. „Pokud ale přijedou známí, tak je samozřejmě vezmu na pivo do nové hospody u pivovaru, aby si přičuchli také k něčemu jinému, než například ke Gambrinusu.“ Nebylo také vyloučené, že se v budoucnu objeví Jakub i v jiných obcích a městech, než v rodném Vyšším Brodě. „Ozývají se mi pražské hospody, které čepují stále něco jiného. Když se dozvěděly, že se tu otevřel nový pivovar, tak mě hned kontaktovaly, že by to pivo chtěly nepravidelně točit,“ řekl Fojtl. „Jinak se mi ozval například hospodský z Rožmberka nad Vltavou, který se tu byl podívat. Až najedeme na nějakou stabilnější výrobu, tak bychom mohli navázat spolupráci,“ dodal. Jak už ale nováček na pivovarském trhu pochopil, probojovat se do restauračních zařízení není úplně nejjednodušší. „Velké pivovary si do hospod nechtějí pustit někoho jiného, takže pro to dělají maximum. I proto jsem se rozhodl, že otevřu vlastní hospodu. Samozřejmě nemůžu konkurovat například Budvaru,“ řekl Fojtl.
V červenci 2009 byla ve Vyšším Brodě na čepu světlá dvanáctka za 26,- korun a tmavá čtrnáctka za 28,- korun.
Pivovárek dne 2.4.2010 představil nové pivo vyrobené podle starobylé vyšebrodské receptury. Majitel a sládek Jiří Fojtl popsal, že recepturu s pomocí historiků a pamětníků dával dohromady více než rok. Výsledkem byl dvanáctistupňový speciál – Červený Jakub. „Jedná se o speciál červené barvy podle původní receptury, kterou se nám podařilo částečně zrekonstruovat. Zjistili jsme, které bylinky kdysi do piva přidávali a zhruba v jakém poměru. Dále jsme už vycházeli z obecných dobových pramenů. Slad se tehdy vyráběl podobnou technologií jako dnes, nicméně například se sušil pomocí kouře, který pak částečně přešel i do sladu a pivu dal lehce zauzenou příchuť,“ dodal Fojtl. Díky bylinám mělo pivo načervenalou barvu. Dne 2.4.2010 večer mohli hosté při slavnostním křtu ochutnat ve zdejším minipivovaru na náměstí první loky ze 400 připravených litrů. „Vaříme nejen světlou dvanáctku a tmavou čtrnáctku, ale na Vánoce dokonce světlou devatenáctku,“ uvedl Fojtl. V létě 2010 chtěli stáčet piva už do láhví. „Ale čepujeme i do džbánku,“ připomněl.
V květnu 2010 minipivovar v Pajzlu u Jakuba nabízel světlou dvanáctku a tmavou čtrnáctku.
V září 2010 minipivovar nabízel světlou dvanáctku a tmavou čtrnáctku.
„Nejdříve jsem to zkoušel podomácku v hrnci. Na internetu jsem si koupil ingredience a přečetl si příručky. Metodou pokus – omyl jsem uvařil první nápoje, které měly k pivu dost daleko,“ smál se v dubnu 2011 Jiří Fojtl. Poté absolvoval sládkovský kurz v Praze a rozhodl se, že založí vlastní pivovar. A protože pocházel z Vyššího Brodu, kde byla dlouhá tradice vaření tohoto moku, umístil svůj pivovar do sklepení jedné z historických budov na místním náměstí. Jeho pivo dostalo jméno po jednom z prvních sládků, kteří ve 14. století působili v tamním klášteře – Jakub. Ročně se v minipivovaru uvaří necelých 500 hl pěnivého moku. „Stabilně vaříme světlou dvanáctku a tmavou čtrnáctku. Na Vánoce připravujeme navíc 19stupňový speciál. Ovšem naší největší zajímavostí je dvanáctka Červený Jakub. Jedná se o starý recept, který se ve Vyšším Brodě vařil už v 18. století. Jeho tajemstvím je pět druhů bylinek,“ prozradil Fojtl. Většina vyprodukovaného piva skončilo v jeho pivnici Pajzl u Jakuba.
V únoru 2001 minipivovar nabízel také speciální piva Jakub 12° červené bylinkové a 14° tmavé.
Na konec roku 2011 minipivovar připravil Vánoční speciální 19° světlý Jakub.
Minipivovar od 2.1.2012 nabízel pivo 12° Červený Jakub s bylinkami.
V Pajzl u Jakuba se v červnu 2012 točil světlý ležák Jakub 12° za 30 Kč .
V polovině července 2012 v Pajzl u Jakuba na čepu piva Jakub 12° (30 Kč), 12° bylinkové (35 Kč).
V Pajzlu u Jakuba od 22.7.2012 na čepu světlá 15° Jakub.
V Pajzlu u Jakuba dne 7.12. 2012 proběhlo slavnostní naražení Světlé Vánoční 19°.
Dne 8.2. 2013 v Pajzlu u Jakuba na čepu Jakub 12° (30 Kč) a Jakub 14° tmavé (33 Kč ).
Dne 6.12. 2013 v 18:00 slavnostně narazili Vánoční světlou 19°.
Dne 18.4.2014 na čepu patnáctistupňový polotmavý speciál Jakub. Uvařen byl z pěti druhů sladu a žateckého chmelu.
Dne 9.8.2014 slavnostně otevřeli pivovarskou pivnici Pajzl U Jakuba na nové adrese, Náměstí 30, Vyšší Brod. Staré prostory už byly malé.
Dne 12.12.2014 naražen 19° Jakub Světlý Vánoční speciál.
Dne 11.12.2015 proběhlo slavnostní naražení Vánoční 19° Jakuba Doppelbocku v Pajzlu u Jakuba.