Monopol APA

Aby čekání na IPA Jarní uteklo, uvařili v teplickém Pivovaru Monopol várku speciálního piva APA (American Pale Ale), při které byl použit slad Pale Ale, chmelený je jedním druhem chmele – tzv.Single Hop.
Do APA společně s dodavatelem chmele, firmou Hop Products vybrali jedinečný americký chmel EL Dorádo, což je chmel velmi aromatický, s výraznou chutí a vůní.
EL Dorádo je mladou odrůdou na trhu, kterou v roce 2008 „přivedla na svět“ a v roce 2010 uvedla na trh společnost CLS Farms LLC v Moxee. Tento chmel je vypěstovaný v klimaticky přívětivější části údolí Yakima Walley, ve státě Washington ve Spojených státech amerických. Genetický původ odrůdy je však mnohem delší a pochází z období šlechtění výkonných genotypů na vysoký obsah alfa hořkých látek. Jelikož ale tuto odrůdu překonaly chmele s obsažnějšími genotypy, zůstala nevyužita a léta odpočívala v genetické databázi. Teprve s požadavkem craft pivovarů se její pivovarské hodnoty zúročily a přišel vhod její výborný aromatický profil založený na vhodném složení – vysoký obsah silic a vyšší obsah hořkých látek.
Na světlo světa se tak po dlouhých letech konečně dostala výborná chmelová odrůda pro piva American IPA, American Pale, Imperial IPA a pšeničná piva. Odrůda tak výborně vyniká i jako samotná v pivu tzv. „Single Hop APA“.
Odtud tedy pramení její název „El Dorado“, což je bájné, nikdy nenalezené, jihoamerické zlaté město. V případě tohoto chmele však v Monopolu „EL Dorado“ nalezeno bylo.
Odrůda El Dorado vyniká vysokým obsahem alfa hořkých látek (pryskyřic), vysokým obsahem olejů (silic), výbornou stabilitou při skladování a pěstitelsky dobrými výnosy. V pivu se její aroma vyznačuje tóny tropického ovoce, ananasu a manga, s výrazným pryskyřičným dozvukem. Vůně připomíná velmi příjemné aroma meruňky, broskve a hrušky a dále tóny melounu a bonbónů.
Alkohol: 4,7 % obj. Extrakt v původní mladině: 11%

Čtěte také:  Muflon Masopustní 14





Na čepu a v prodeji bylo:

You may also like...