Minipivovar Zobak Bílovec

 

  články o pivovaru

   fotogalerie

  etikety

adresa: Ostravská 483/5, 74301 Bílovec

www.pivovarzobak.cz

e-mail: p.holub@email.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
    • V říjnu 2023 na čepu Two Pulsed IPA, inspirované legendárním americkým pivem “Two Hearted Ale “. Inspirace ze států v podobě patnáctky, silnější a zároveň plné chuti. Silnější tělo a intenzivní chmelový profil chmele Centennial.
    • V říjnu 2022 na čepu Amarillo SMASH Ale (alk.: 5,6 %, hořkost 50 IBU, EPM 13 %).
    • Koncem července 2022 na čepu 10 světlá, 10 Červený pomeranč, 10 Tropický kyseláč, 12 Extra hořká, 12 Vídeňská polotmavá, SMASH Ale 13 Galaxy.
    • V březnu 2022 novinka – Mosaic Smash Ale 13 (5,6% alkoholu, hořkost 50 IBU).
    • Od 18.12.2021 na čepu novinka – Citra SMASH Ale 12°. single malt a single hop (jeden slad a jeden chmel).
    • V listopadu 2021 dva nové pivní speciály na čepu: Nealko IPA. Svrchně kvašené pivo pomocí speciálních nealko kvasnic na výrobu nealko piv s příjemnou hořkostí a výrazným aroma po citrusech a pryskyřici, za což může pořádná nálož amerických chmelů (Citra, Simcoe, Amarillo) do studeného chmelení. Polotmavý ležák s jantarovou barvou a karamelovou plností.
    • Od června 2021 novinka – Tropický kyseláč. Uvařeno v kooperaci s Pivovarem Nachmelená opice. Vyrobeno metodou kettle souring s použitím Lactobacilů, ovocných koncentrátů (ananas, mango, maracuja) a aromatických chmelových odrůd.
    • V srpnu 2020 na čepu světlá 10, světlá 12, polotmavá 12, Červený pomeranč, 12 Radík a 12 Pils.
    • V září 2019 na čepu 13° světlá chmelená odrůdou Hellertau.
    • Od 29.6.2018 v rámci akce Burger víkend na čepu 10° Zobak, 10° Červený pomeranč, 12° Zobak a 12° APA.
    • V prosinci 2017 připravili jedinečnou várku již tradičního 14° Vánočního polotmavého speciálu hluboké jantarové barvy s dominantní sladovou chutí. V tradiční vůni Vánoc šlo poznat výrazný hřebíček snoubený s jemnou skořicí a badyánem.

    • V červenci 2017 na čepu nově Zobak Stout 11° s kávovým nádechem, hustou pěnou a temně černou barvou.
    • V červnu 2017 v restauraci nově na čepu polotmavá 11° .
    • Na počátku června 2017 na čepu Zobak 12° APA.
    • V květnu 2017 na čepu – Zobak 10° červený pomeranč.
    • V rámci víkendového Burger festu od 21.4.2017 na čepu Zobak 11° APA třikrát chmelená.
    • Na Zelený čtvrtek roku 2017 byla na čepu Zelená 12° s příjemně hořkou chutí a Velikonoční speciál polotmavá 13° chmelená jedním českým a třemi americkými chmely.
    • Dne 11.3.2017 v prodeji novinka – Polotmavý speciál 14° s plným tělem, hořkou chutí a jantarovou barvou.
    • V prosinci 2016 na čepu Vánoční polotmavá 14 ochucená kořením a Polotmavá 13° chmelená americkými chmely v pivním stylu IPA.
    • V únoru 2016 na čepu světlá desítka a světlá dvanáctka.
    • Na konec roku 2015 uvařili dvě polotmavé čtrnáctky, jednu z nich kořeněnou vánočním kořením a dále speciální čtyřiadvacítku.
    • Minipivovar slavil v srpnu 2015 tři roky od založení a při této příležitosti připravil na celé prázdniny možnost ochutnat pivní speciály. Každý prázdninový víkend byl na čepu mimo již zažité dvanáctky a desítky i pivní speciál. 4.-5.7. Polotmavý Zobak 14°, 11.-12.7. Černý Zobak 11°, 18.-19.7. Bezový Zobak 12°, 25.7. Den Zobaka, 1.-2.8. Zobak India pale lager columbus světlá 14° (pětkrát chmelené pivo), 8.-9.8. Medový Zobak 12°, 15.-16.8. Zobak India pale lager citra polotmavá 14° (pětkrát chmelené pivo), 22.-23.8. Zobak červený pomeranč 12°, 29.-30.8. Zobak borůvkový 12°.
Čtěte také:  Zámecký minipivovar Albert Sobotín
  • Dne 16.3.2015 na čepu 14° polotmavý speciál.
  • Minipivovar slavil v srpnu 2014 dva roky od založení a při této příležitosti připravil na celé prázdniny možnost ochutnat pivní speciály. Každý prázdninový víkend byl na čepu pivní speciál – 5.-6.7. Konopný Zobak, 12.-13.7. Bezový Zobak, 19.-20.7. Švestkový Zobak, 26.-27.7. Borůvkový Zobak, 2.-3.8. Černý Zobak, , 16.-17.8. Polotmavý Zobak, 23.-24.8. Medový Zobak, 30.-31.8. Nakuřovaný polotmavý Zobak.
  • Dne 19.5.2014 na čepu Zobak 12° světlé.
  • Od 4.10. 2013 na čepu Černý Zobak.

Starší info:
Heslem „Kde se pivo vaří, tam se dobře daří“ se nejspíš řídí Petr Holub. Ten se provoz svého restauračního zařízení v Bílovci rozhodl oživit vařením vlastního zlatavého moku. Pivo, které dostalo netradiční název Zobák, by se veřejnosti mělo představit v polovině srpna. Hospodské činnosti se Petr Holub věnoval dlouhých 16 let. Co tedy ostříleného hospodského přivedlo na nápad začít vařit vlastní pivo? „Byl to zájem a zkoumání pivovarnického průmyslu, různé pivovarnické exkurze a podobně, ale hlavně touha odlišit se od ostatních hospod. Chtěl jsem, ať jsme v něčem jiní a můžeme trochu ovlivnit cenu piva,“ přiznal Petr Holub.
Od kurážné myšlenky zbývalo už jen pár kroků k uvaření vlastního piva. Po nasbírání dostatečného množství zkušeností a zakoupení technologie a know-how k výrobě „tekutého chleba“ se Petr Holub pustil do vaření. Pod jeho vedením tak v Bílovci vznikla klasická světlá dvanáctka plzeňského typu. Jakou bude mít chuť, ale zatím nevěděl ani sám sládek. „První várku, která by měla pokrýt část plánované spotřeby, jsme již uvařili. Jak přesně chutná, ale nevíme. Pivo se po uvaření totiž nedá ihned pít. Jeho chuť okusíme až za nějakých čtyřicet pětačtyřicet dní. Takže nám nezbývá než čekat,“ vysvětlil v červenci 2012 sládek Holub.
Název bílovecký výtvor dostal netradiční, Zobák. Ovšem ve spojitosti s hospodským Petrem Holubem až tak netradiční a překvapivý nebyl. „Zobák je vlastně moje přezdívka. Říkali mi tak zamlada,“ smál se Holub. A nejen názvem by mělo pivo budoucí štamgasty zaujmout. „Podle receptury, kterou jsme použili, by pivo ve výsledku mělo být snadno rozpoznatelné od ostatních. Nebude to totiž europivo, ale klasicky vařené pivo ze sladu, kvasnic, chmele a vody. Takže by mělo být takové poctivé,“ plánoval sládek. Vzápětí doplnil, že také cena moku by měla být jiná než u běžných piv. „Námi uvařené pivo bude určitě levnější než ostatní zlatavé moky. To ale neznamená, že bychom je u nás už nečepovali. To nehrozí, ale chceme, aby se z našeho piva stala hlavní devíza našeho zařízení,“ vysvětlil Petr Holub.(zdroj: novojicinsky.denik.cz)
První várka světlé dvanáctky Zobak (krátké „a“ je v oficiálním názvu) byla slavnostně naražena v restauraci U Holubů v Bílovci dne 17.8.2012 v 17:00. Pivo bylo prodáváno za zaváděcí cenu 19 Kč. Nová pivní značka je točena do vysokých sklenic s logem.
Další várka piva byla na čepu od 10.září 2012.
Varna o objemu 200 litrů byla přivezena z minipivovaru Starokladno (U Kozlíků). Kvasnice jsou odebírány z Pivovaru Černá Hora.
Dne 27.9.2012 bylo pivo Zobak již za standardní cenu 21 Kč.
Na konec roku 2012 byla nachystána polotmavá 16° s příchutí skořice a badyánu.
V prvních dnech ledna 2013 na čepu kromě standardního ležáku Zobak 12° také světlý speciál Zobak 13° (0,5 l za 23 Kč). Pivo bylo točeno do kuželovitých sklenic s logem, tácky ani jiný reklamní materiál zatím stále nebyl.
Dne 28.2. na čepu Zobak 12° světlé (0,5 l za 21 Kč).
Dne 15.4. stále na čepu Zobak 12° světlé (0,5 l za 21 Kč).
Dne 22.5.2013 nově na čepu i Zobak 10°. Dne 25.5. také polotmavý speciál do vyprodání zásob.
Dne 3.7. na čepu piva Zobak 10° světlé, 12° světlé a 12° polotmavé.
Petr Holub, majitel bíloveckého a minipivovaru, prozradil v srpnu 2013, s čím vším se během uplynulého roku potýkal, a také třeba to, jaké oslavy chystali k prvnímu výročí minipivovaru. Chtěl se odlišit od ostatních hospod a také oživit provoz svého restauračního zařízení. Proto se před rokem rozhodl vařit vlastní pivo, kterému dal neobvyklý název Zobak.
• Brzy uplyne rok od otevření vašeho minipivovaru Zobak. Můžete uplynulý rok zhodnotit?
Uplynulý rok byl pro mě rokem poznávání, zdokonalování, získávání informací a neustálého zkoušení. Nejtěžší byl samozřejmě začátek, kdy jsme při výrobě piva naráželi na nejrůznější provozní i výrobní problémy, ale se všemi jsme si postupně poradili. Za ten rok jsem poznal spoustu lidí z oblasti pivovarnictví a sladovnictví a k mému překvapení byli všichni velice vstřícní a ochotní.
• Na co jste pyšný a co se vám naopak moc nepovedlo?
Pyšný jsem určitě na naši dvanáctku, která sklízí velké pochvaly od veřejnosti na pivních festivalech a v naší restauraci si našla taky spoustu příznivců. Nově i naše desítka je na dobré cestě. Taky náš slogan „Drž Zobak a napij se“ se líbí hodně lidem.
Nejvíc se nepovedlo, když jsem loni na podzim musel vylít asi 2500 litrů piva do kanálu, jelikož bylo kyselé. Při výrobě piva se používají několikrát dokola jedny pivovarské kvasnice. Tenkrát nám zkysla jedna várka a my si pak další várky nevědomky těmito kvasnicemi infikovali sami. Samozřejmě na to člověk přijde až v době, kdy má jít pivo na čep, a tak šlo místo na čep do kanálu a nějakou dobu jsme byli bez piva. Na druhé straně nás to v mnohém poučilo. Zdokonalili jsme technologii, aby k tomu již nedocházelo. Takže všechno zlé je k něčemu dobré.
• Chystáte k prvnímu výročí nějakou oslavu?
Ano. Na celé prázdniny jsme nachystali víkendový program nazvaný Prázdniny se Zobakem, kdy každý prázdninový víkend máme na čepu krom naší desítky a dvanáctky i nějaký speciál. V sobotu 10. srpna proběhnou u příležitosti ročního výročí Slavnosti minipivovaru Zobak. V případě dobrého počasí čeká naše návštěvníky živá hudba, grilování, soutěže pro děti, zápasy thajského boxu a samozřejmě naše pivo.
• Jakou příchuť bylo nejtěžší vyrobit? A jaký váš speciál nejvíce zaujal vás osobně? Se speciály jsme v podstatě začátcích. Dělali jsme vánoční, velikonoční, medový, bezový, polotmavý a v dalších víkendech nás čeká černý, malinový, borůvkový, švestkový a konopný speciál. Mně osobně zatím nejvíce chutnal polotmavý.
• A co vaši hosté? Zvykli si na vaše speciální pivo, nebo dávají přednost klasickým značkám?
Musím říct, že řada našich hostů úplně přešla na naše pivo. Další řada hostů nás navštíví jenom proto, že máme své pivo. Jezdí k nám lidi z celé republiky, berou to jako výlet. Předminulý týden u nás byli zákazníci ze Šumavy a z Plzně. Největší vzdálenost kvůli našemu pivu absolvoval asi jeden Rus, který mi nejdříve psal e-mail a pak opravdu přijel. Pak jsou tací, kteří to střídají, ale samozřejmě jsou zákazníci, kteří zůstali věrni značce, kterou pili. Celkově jsem za ten rok s tím, kolik lidí naše pivo začalo pít, velice spokojen.
• Máte nějakou metu pro další roky?
Určitě, v tomto odvětví se má člověk neustále co učit a zdokonalovat, takže bych chtěl hlavně zdokonalit výrobní proces, co se týká technologií, potom samozřejmě zkoušet vařit nové druhy piv a čekat na reakci našich zákazníků. A také získávat co nejvíce příznivců našeho piva. (zdroj: www.denik.cz)