Chříčský minipivovar

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Chříč 2, 331 41 Chříč

www.pivovarchric.cz

e-mail: info@pivovarchric.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
 

  • V dubnu 2024 novinka Agapé 9°. Lehká NEIPA chmelená výrazně ovocnými odrůdami, dochucená šťávou z grepů. Alk.: 3,2 %.
  • V březnu 2022 v prodeji sv. Vladimír 13°. Benefiční dvojjazyčný speciál pro Ukrajinu. Veškerá tržba bude použita na podporu Ukrajinců. Polotmavé pivo typu dunkel s kořenitým aroma a tóny citrusu. Alk.: 5,5 %.
  • Na konci roku 2021 v prodeji Pazdrátor (imperial lager, alk.: 7,3 %), 17° barikovaný speciál.
  • Na konci září 2021 novinka Věčný student (nakuřovaný ležák, alk.: 5,0 %).
  • V září 2021 novinka – Libero. Osvěžující a lehká Session IPA. Alk.: 3 %.
  • V dubnu 2021 připravili opět Pouťový speciál. India Pale Lager, světlý spodně kvašený, exoticky chmelený zázrak. Alk.: 5,5 %.
  • Na počátku ledna 2021 v prodeji Tříkrálový speciál – pivo typu dunkel. Polotmavý 13° ležák s kořenitým aroma a tóny citrusu.
  • V listopadu 2020 novinka – pšeničné pivo Svoboda (alk.: 4,7 %).
  • V srpnu 2019 novinka – Pařez. Klasická osmička – dříve nápoj sklářů a metalurgů. Osvěživé nízkoalkoholické pivo vyšší hořkosti je dnes určené všem, kdo chtějí nepotupným způsobem zahnat žízeň a přitom budit zdání střízlivosti.
  • Pouťový speciál roku 2019 byl India Pale Lager 13°, světlý spodně kvašený, exoticky chmelený.
  • Na jaře 2018 uvařili další pivní pivo – Řeholní speciál. Tentokrát se jednalo inspiraci klášterními trapistickými pivy. Polotmavé, svrchně kvašené, třináctistupňové pivního stylu Abbey nechali ležet poctivé dva měsíce ve zdejších sklepích.
  • V lednu 2018 v prodeji speciál Mahatma IPA. V pivu šlo rozpoznat aroma exotických koření a citrusů. Alkohol: 5,5 % EPM 13 %.
  • Pivovar u příležitosti Památky zesnulých v roce 2017 uvařil novinkový Dušičkový speciál. Šlo o aromatický polotmavý ejl navařený s hořkými tóny grapefruitu a sladkých třešní. EPM 13 % Alk.: 5,5 %.

    • V horké letní sezóně roku 2017 se šlo v pivovaru osvěžit extra hořkým, světlým, svrchně kvašeným a dobře odleželým speciálem Švihák lázeňský, stupňovitosti 13.
    • Jedním z prvních odběratelů obnoveného chříčského piva byl pan Helebrant z Penzionu Trilobit v nedalekých Skryjích. Hospoda s prvorepublikovou atmosférou a dobrou kuchyní byla i pro pivovar při oslovování odběratelů jasnou volbou. Od 20.5.2017 mají její návštěvníci navíc možnost ochutnat spodně kvašený polotmavý speciál Skryjský trilobit, který za účasti pana hospodského navařil Pivovar Chříč exkluzivně pro jeho podnik.
    • V březnu 2017 v nabídce speciál Konopásek. Josef Konopásek byl poslední předválečný sládek a majitel pivovaru ve Chříči. Za jeho života prošel pivovar rozsáhlou rekonstrukcí, byla instalována nová varna o objemu 36hl. To vše však bylo málo platné, neboť brzy po komunistickém puči byl pivovar zlikvidován a varna putovala do šrotu.
      Na jeho počest zde tak alespoň navařili zvláštní pivo – konopný ležák, který potěšil každého odpůrce totalitních režimů, bolševického šlendriánu a babylonské blbosti. Potěšil také příznivce dobrého piva a zeleného listu. Spodně kvašený ležák plzeňského typu vyšší hořkosti a plnosti těla byl doplněn zajímavou a nevtíravou chutí konopí.
    • Velikonoční speciální edice roku 2017 – Vzkříšení – jantarový ale. Silné a přitom osvěžující svrchně kvašené pivo, hutné a přitom lehké. V chmelovém aromatu vynikaly tóny jablek, které doplnil sladký med, čerstvé švestky, citron a krémový karamel.
    • Pro masopust dne 25.2.2017 uvařili pivo Maškara – staročeský název pro Masopust, starobylý přechodový rituál, svátek bláznů a tanec se smrtí. K této příležitosti připravili světlý svrchně kvašený speciál – pivo s květinovo/kořeněným charakterem a vyváženou hořkostí.
    • Vánoční speciál 13% byl v prosinci 2016 na světě. Silné, ale dobře pitelné pivo, světlé barvy. Pivo má velmi široké aromatické spektrum, ve kterém se promítá kořeněná příchuť kari a tabáku doplněná citronovou trávou, pomerančovou kůrou, vanilkou a marcipánem. Alkohol 5,7 %.
    • V chříčském pivovaru dne 27.8.2016 proběhl festival Křič Fest. Na čepu tradiční chříčský ležák – 11° Pazdrát, 10° Karbaník a třinácti stupňové speciály – polotmavé Vzkříšení, Nocturno s příchutí cikorky nebo Nebožtíka – tmavý Ale.
    • Pivovar dal od června 2016 do prodeje letní pivo – Karbaník 10°. Byla to klasická česká desítka výrazné hořkosti a plné chuti, pro zahnání věčné žízně. Pivo, které udrží vaši mysl nezkalenou až do dlouhého rána. Vyrovnanou chuť a vůni dodává Žatecký poloraný červeňák, který si sami vybírají přímo u pěstitele.
Čtěte také:  Podklášterní pivovar Třebíč
  • Firma Propolis na pivovar získala na počátku roku 2016 celkem 315tisícový grant od Nadace VIA, jež ocenila osm projektů spojujících byznys a dobročinnost. „Za peníze z grantu podnik nakoupí zařízení na mytí vratných skleněných láhví a jeden ležácký tank. Myčka láhví umožní plnění piva do vratného skla a rozšíří produktové portfolio podniku, protože nově tak bude možné vyrábět lahvové pivo a také domácí pivní limonádu,“ uvedl za nadaci Zdeněk Mihalco. Podle Petra Jakubíčka, který pivovar spravoval, v Chříči pod vedením profesionálního sládka vařilo pivo devět lidí. „Šest s mentálním postižením a tři s fyzickým hendikepem. Mentálně postižení dojíždějí z Ústavu sociální péče Zavidov, někteří na tři čtyři dny, jiní na jeden dva dny v týdnu. O práci se tu skoro perou, je to pro ně jako výlet do světa obyčejných lidí,“ popsal Jakubíček. Zaměstnanci pivovaru měli kromě samotného vaření na starost také práce kolem, jako úklid, přípravu dřeva a podobně. Protože jim s novým tankem a myčkou skla přibyla práce, dostali posilu. V Chříči vařili jedenáctku ležák Pazdrát a třináctku Nocturno. Dělali také speciály. K mání bylo v plastových nebo skleněných nevratných lahvích. I to se změnilo. „Plast není ideální a nevratné skleněné lahve zase zbytečně zvyšují cenu piva,“ vysvětlil dále Petr Jakubíček. (zdroj: plzensky.denik.cz/zpravy_region/chraneny-pivovar-chric-zacne-vyrabet-i-limonadu-20160217.html)
  • V únoru 2016 využili možnost poprvé v historii novodobého masopustu na Chříči nabídnout sváteční speciál. Bylo jím pivo černé jako smrt s názvem Nebožtík. Inspirací byl v Irsku hojně vařený Stout.
  • Dne 16.11.2015 pivovar nabízel piva Pazdrát, což bylo pivo plzeňského typu, světlý ležák a speciální svrchně kvašené Nocturno noční Ale, ty byly pravidelně na čepu. Dále měli na čepu ještě speciální svrchně kvašené Orange Blossom Express letní Ale a nově hnědé speciální pivo typu ale American Brown Ale. Všechna piva měli na čepu přímo v pivovaru i stočené v lahvích.

Starší info:
Slavnostní otevření chráněného pivovaru Chříč proběhlo dne 29.8.2015 v rámci akce Křič Fest.

Pivo se v Chříči na Plzeňsku vařilo od 16. století až do doby po 2. světové válce. Teď je opět v provozu. Kromě sládka v něm od června pracuje pět mentálně postižených lidí, třikrát týdně pomáhají vařit pivo. V obnoveném minipivovaru koupíte jedenáctku Pazdrát nebo polotmavou třináctku Nocturno. Chříčský minipivovar obnovilo místní občanské sdružení Propolis. Na rozjezd sociálního podniku Pivovar Chříč získalo evropský grant 5,5 milionu korun a další část financí dalo ze svého. Pivovar z 16. století skončil po 2. světové válce, poté objekty chátraly, řekla Veronika Endrštová z Propolisu, který komplex koupil v roce 2009 za necelý milion korun a už ho téměř celý oživil. Sociální firma nazvaná Chráněný pivovar zaměstnala pět lidí z domova pro postižené osoby v Zavidově, kteří třikrát v týdnu pomáhají vařit pivo. „Jsou strašně šikovní a komunikativní. Normálně by byli zavřeni v ústavu. Čepují pivo, lahvují, dělají polepky, uklízejí,“ řekla Endrštová. Sdružení původně zvažovalo koncept chráněné dílny, které ale potřebují pravidelné dotace od státu. Alternativou je koncept sociálních podniků, jež se snaží řešit různé společenské problémy provozováním ekonomické činnosti. Pivovar má vytvářet profit pro neziskové aktivityv kultuře a vzdělávání. Pomoci má také rozvoji turistického ruchu. „Naší vizí je přetvořit celý areál v místo, kde se budou setkávat lidé se zájmem o historii, umění, krajinu, tradice a řemesla. Kromě pivovaru se nám podařilo vytvořit ve sladovně a zahradě místo pro setkávání, vybudovat v prvním patře sladovny interaktivní expozici o životě předků Muzeum každodennosti a v bývalých skladech otevřít komunitní centrum pro pravidelné volnočasové aktivity a vzdělávací akce pro školy, rodiny i veřejnost,“ řekl předseda sdružení Antonín Štogr. „V pivovaru už se vaří jedenáctka Pazdrát a polotmavá třináctka Nocturno,“ řekl Petr Jakubíček z Propolisu. Utržené peníze z piva, prodávaného po celý týden v PET lahvích nebo v sudech, šly na udržitelnost a rozšíření výroby piva. (zdroj: http://www.lidovky.cz/v-chrici-na-plzensku-obnovili-cinnost-pivovaru-prijali-postizene-1cx-/pivo.aspx?c=A150829_200237_ln-pivo_sho)