Zaniklé minipivovary – Minipivovar U Vozků Liberec

První soukromý pivovar v Liberci U Vozků stál v atraktivní oblasti města – vedle liberecké ZOO a botanické zahrady v areálu Hotelu U jezírka. Slavnostně byl otevřen 20.prosince 1995.

Sortiment:
adresa: Liberec; Masarykova 438; 460 01
vlastník: František Vozka

Vozkova 12 % světlý nefiltrovaný ležák
Vozkova 11 % tmavý nefiltrovaný ležák

Pivem se zásobovala jen restaurace v hotelu a stylová pivnice. Pivnice a letní terasa měly kapacitu 150 míst. Hotel měl kapacitu 60 lůžek. Pivovar byl založen majitelem panem Františkem Vozkou jako první soukromý pivovar v Liberci. Zařízení pivovaru dodala firma B-Kontakt k.s. Praha. Kapacita pivovaru byla 1 500 hl ročně.


Dvounádobová varna (technologie byla umístěna mimo pivnici, v přilehlé části budovy) měla kapacitu 550 l piva. Ke kvašení a ležení piva byly používány nerezové CK tanky. Kvasnicové Vozkovo pivo obsahovalo řadu vitamínů skupiny B, kvasinek minerálů a prvků (hořčíku, draslíku, vápníku), které příznivě ovlivňují metabolismus lidského organismu. Kvasnicové pivo má blahodárný vliv na regeneraci kožních buněk a výrazné protirakovinové účinky. Neškodný zákal byl způsoben přítomností ušlechtilých přírodních kvasnic.

Liberečtí štamgasti na jaře 2003 zaplakali. Oblíbenou Vozkovu dvanáctku
si už nedají.  První minipivovar na Liberecku totiž v zimě uvařil svou poslední várku světlého a tmavého ležáku. „Nejdříve jsem tomu nechtěl věřit,“ kroutil hlavou David Nesiba. „K Vozkům jsme chodili už na střední škole. Pivovar k Liberci patřil,“ doplnil. Co však stojí za zastavením výroby piva bylo tak trochu záhadou. Spekulovalo se o nízké rentabilitě i o kolísavé kvalitě. „V poslední době pivnice příliš nabitá nebyla,“ řekl David Nesiba. „Možná za to mohla dost proměnlivá chuť piva. Jeden týden bylo skvělé, druhý zase docela divné,“ doplnil. „To však bylo na Vozkově pivě to zajímavé, člověk nikdy nevěděl, co bude pít,“ souhlasil Marek Neuman, další z pravidelných návštěvníků pivnice U Vozků. František Vozka, ředitel Hotelu U Jezírka, v jehož areálu se pivovar nacházel, odmítl svůj krok jakkoli komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ uvedl. „Nevylučuji však, že pivo opět vařit začneme,“ vzkázal. S jeho tvrzením však příliš nekoresponduje informace, která kolovala mezi Liberečany. „Slyšel jsem, že kompletní vybavení pivovárku bylo prodáno do jedné z pobaltských republik,“ řekl Marek Neuman. „Co je ale na tom pravdy, nevím,“ dodal jedním dechem.

Čtěte také:  Toulky po zaniklých pivovárcích Ostravska díl.7. – Kunčice nad Ostravicí

Soukromý pivovar U Vozků byl piva v exponované lokalitě poblíž zoologické zahrady otevřen před Vánoci v roce 1995. Pivem zásoboval jen restauraci v hotelu a vlastní pivnici. Pivnice s vlastní výrobou se brzy stala jednou z atrakcí města. Lákala k posezení nejen výraznou chutí nefiltrovaného kvasnicového ležáku, ale také jeho příznivou cenou. Ke světlé dvanáctce navíc později přibyla i tmavá. Po prudkém rozjezdu ale výroba postupně klesala. Ještě před pěti roky uvařili 1 500 hektolitrů piva ročně, předloni již jen třetinové množství. Poslední uvařené zásoby se v dubnu 2003 doprodávaly v hotelové restauraci. Vozkův ležák již v pivnici nahradila jiná piva, mj. kvasnicové Svijany či plzeňské pivo.  

Cena piva v březnu 2001: 12 Kč za 0,5 l.

Výstav piva
rok 1998: 1 500 hl
rok 2001: 517 hl
rok 2002: 320 hl