Parostrojní pivovar Lobeč

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Lobeč 34, 277 36 Lobeč

www.lobec.cz

e-mail: fencl@lobec.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

  • Dne 16.9.2022 na čepu Lobeč Keller 9, Lobeč Ležák 11, Lobeč Tománek 13, Lobeč Letní Ale 8, Lobeč IPA 14, Lobeč Stout 12.
  • Pivovar od 19.6.2018 přišel s dlouho očekávanou kyselou letní chuťovkou: Lobeč Weisse 9. Svrchně kvašené světlé pivo typu Berliner Weisse. Osvěžující velmi slabé a nakyslé z poloviny pšeničné jemně chmelené pivo narůžovělé barvy a ovocitého nádechu po kokořínských trnkách. EPM: 9,5% IBU: 4,9 Alk. 3,8% obj. Slady: světlý ječný a pšeničný Chmely: Hallertauer Hersbrucker (DE), Sorachi Ace (JP).
  • Od 24.6.2017 se opět vrátila lobečská klasika Lobeč Ale. Svrchně kvašené pivo typu English Pale Ale – Strong Bitter
    Pivo barvy zlata. Vedle sladu světlého plzeňského byl přidáván slad karamelový, který dal pivu střední až plnější tělo a karamelovou sladkost. Chmelili natřikrát českým chmelem Premiant a Kazbek. Pro vůni přidali americký chmel Cascade a Amarillo. EPM: 12,1% IBU: 42 Alk. 4,8% obj. Slady: mšenský světlý, karamelový Chmely: Premiant, Kazbek, Cascade, Amarillo
    Kvasnice: svrchní US-05.
  • Pivo Propamátky bylo uvařené na konci roku 2016 na podporu serveru www.propamatky.info Michalem Horáčkem, známým pod jménem Pivní partyzán v pivovaru v Lobči. Šlo o 14,6° American IPA, chmely: Cascade, Citra, Amarillo, Alc.: 6,2 % obj., Hořkost: 56 IBU.
  • Summit Ale, v pořadí druhý z edice studeně chmelených Ale Pivovaru Lobeč, uvolnil sládek z ležáckého sklepa na počátku prosince 2016. Voněl a chutnal po chmelu Summit. Odrůda chmelu Summit vznikla křížením slavné odrůdy Nugget. Vedle vysokého obsahu hořkých látek předává pivu tóny mandarinky a grepu. Alk.: 5,2 %
  • Dne 24.9.2016 měl premiéru speciál Lobeč Gruit 13. Tajemné vrchně kvašené tmavé pivo z dávných dob. Ječný a pšeničný slad, hořké byliny kokořínských luk a lesů i špetka chmele.
  • Na Lobeč happening dne 3.9.2016 sládek Tomáš Fencl navařil:
    – Lobeč Ležák 11
    – Lobeč Výčepní 10 (pivo oceněné bronzovou pivní pečetí)
    – Lobeč Černé výýčepní 10
    – Lobeč IPA 14
    – Lobeč Wit 12.
  • Tipem na konec léta 2016 bylo pivo Lobeč Černé výčepní. Tradiční tmavé spodně kvašené pivo plzeňského typu, výrazně tmavé pivo se sušším vyzněním. Kombinace sladu světlého plzeňského, mnichovského, karamelového a praženého.
    V chuťovém profilu se sladová plnost a lehká karamelová sladkost doplňuje s chmelovou hořkostí a na česká černá piva sušším charakterem. Chmeleno natřikrát tršickým a žateckým chmelem Premiant a Žatecký Poloraný Červeńák. EPM 10,6%
    IBU: 36 Alk. 4,5% obj slady: mšenský světlý, mnichovský, karamelový, pražený. Chmel: Premiant, Žatecký Poloraný Červeńák
    Kvasnice: spodní, kmen č.95.
  • Lobeč Wit – pšeničné pivo typu Belgian Witbier na čepu v červenci 2016. Belgické svrchně kvašené pivo s 50% podílem pšeničného sladu. V barvě světle zlaté s přirozeným zákalem, který pochází od pšeničného sladu.
    Kmen použitých kvasnic, oproti tomu používaném při kvašení německého bratrance – Weissbieru, neuděluje pivu aroma banánů a žvýkaček. V chuti je více neutrální. Pivo je kořeněné semenem koriandru a slupkou hořkých pomerančů. Sladová sladkost s tóny medu a vanilky je vyvážena vyšší kyselostí, která dává pivu svěžest a nebezpečnou pitelnost.
    EPM: 11,9% IBU: 11 Alk. 4,9% Slady: světlý ječný a pšeničný Chmely: Premiant, ŽPČ Kvasnice: svrchní, Fermentis K97
  • První pšenice z Pivovaru Lobče je na světě. Dne 21.5.2016 se dočkalo premiéry první pivo Lobeč Wit 12. Witbier je belgickou variantou světlého svrchně kvašeného pšeničného piva. Je tradičně ochucené koriandrem a kůrou z hořkého pomeranče. Má velmi bledou barvu, světlounkou pěnu, vyšší říz a nižší plnost. Je skvěle pitelné, osvěživé a nenáročné. V chuti i aroma dominuje ovocnost a lehčí trpkost. Chmelová složka je v podstatě neznatelná.
  • Po udělení přední památkářské ceny v roce 2015 na podzim se v dubnu 2016 obnova pivovaru v Lobči dočkala dalšího odborného uznání – byla zařazena do prestižního výběru ročenky Česká architektura 2014 – 2015. Zachráněný areál technické památky se tak dostal mezi 32 nejlepších aktuálních architektonických realizací na našem území.
  • Dny 29.-30.4.2016 byly v Parostrojním pivovaru ve znamení premiéry piva Lobeč Dubbel 14° – polotmavého belgického ale a o poznání lehčího příbuzného oblíbeného Tripela.
  • Ve dnech 15.4. a 16.4. 2016 na čepu Lobeč Stout 12°, Lobeč IPA 14°, Lobeč Ležák 12°, Lobeč Výčepní 10°.
  • Lobečský Tripel se dočkal etikety. Od prvního dubnové týden roku 2016 ho pivovar začal lahvovat do skla 0,33 l. Etiketu zdobila rytina tří kohoutích hlav, originální písmo Lobeč a SplendidScript, vše z ruky Františka Štorma.
  • Parostrojní pivovar s výčepem byl opět otevřený dne 4.3. od pěti večer, dne 5.3. 2016 od druhé hodiny odpolední. Na čepu:
    – Lobeč Výčepní 10°- oceněné pivo bronzová pivní pečeť
    – Lobeč Ležák 12° – světlá spodně kvašená česká klasika
    – Lobeč Tripel 18° – světlý svrchně kvašený belgický klášterní ale
    – Lobeč Ale 12°- svrchně kvašené polotmavé anglické pivo
  • Předpremiéru měl dne 26.2.2016 nový speciál Pivovar Lobeč ve zdejším pivovarském výčepu – Lobeč Tripel 18°. Šlo o sětlé svrchně kvašené pivo belgického typu – Belgian Trappist Ale. Silné světlé pivo s ovocnými a kořeněnými přízvuky. V chuti se vedle sladové plnosti uplatnily náznaky citrusů, ananasu a hřebíčku a hřejivého alkoholu. Tyto chuti přišly do piva díky speciálním kvasnicím svrchního kvašení pro belgické trapistické Ale – RIMB 154
    Slad byl použitý jen světlý plzeňský. Chmeleno bylo jemně jednou tršickým chmelem Premiant, jen jako protiváha sladkosti.
    EPM 18,7% IBU: 26 Alk. 9,1% obj. Kvasnice: svrchní kmen RIMB 154
  • Lobečský pivovarský výčep byl opět otevřen dne 19.2.2016 od 17. hodiny, 20.2.2016 od 14 hodin. Na čepu:
    – Lobeč Výčepní 10°- oceněné pivo Bronzová pivní pečeť 2016
    – Lobeč Ležák 12°
    – Lobeč Stout 12°
    – Lobeč Ale 12°
  • Po dovolené na svátky dne 8.1.2016 obnovili pivovarský výčep na páteční a sobotní provoz. Na čepu čekaly Výčepní (10°), Ležák (12°), Ale (12°) a Stout (12°).
  • Pivovar Lobeč na konec roku 2015 uvařil Lobeč Imperial Stout alk. 8,2 % vol.
    plněno do skla 0,33 l.
  • Pivovar v Lobči se stal exkluzivním dodavatelem piva obnoveného pražského lahůdkářství Jan Paukert. Ve zbrusu nově otevřeném lahůdkářství na Rohanském nábřeží 15 šlo si dát nejen vybraný druh točeného piva z Lobče ale také si tam zakoupít speciální paukrťáckou edici lobečskéhoo lahvového piva ve skle 0,75 l. Pivovar Lobeč vydal novou edici pivovarských etiket vytvořených v souvislosti s exkluzivní výrobou pro slavnou značku Lahůdkářství Jan Paukert.
  • „Pivo ve skle není to samé jako pivo ve skleničce!“ To byl předvánoční společný projekt Parostrojního pivovaru Lobeč a projektu Pulpamen. Ze spolupráce v prosinci 2015 vzešlo:
    * Lobeč Stout pikantní pivní hořčicí (výtečná k masům a uzeninám)
    * Lobeč IPA originálním pivním želé (skvělé k sýrům ale i na chleba)
  • Nová etiketa Františka Štorma a nová lahev 1,0 l – to byla dne 21.11.2015 premiéra lahvového piva Lobeč India Pale Ale. Grafika etikety tohoto speciálního piva neopouští zaběhnuté, přesto exotický motiv indického maskaronu se lvi zdánlivě s naší kokořínskou Lobčí spojitost nemá. Není to však jenom libůstka věhlasného autora rytiny, opravdovému znalci historie pivovaru netřeba připomínat cimrmanovskou osobnost někdejšího vlastníka pivovaru Dr. Rudolfa Cicvárka, který koncem 19. století přebudoval podnik do podoby parostrojního závodu. Cicvárek následně strávil v Asii sedmnáct let života. Nejprve jako úředník C. a K. konzulátu v Šanghaji, pak cestováním po Indii, Japonsku, tehdejší Holandské Indii a nakonec podnikal se dřevem jako plantážník na Jávě a Borneu. Po svém návratu do vlasti navíc sepsal o Asii řadu knih.

Starší info:
Dne 18.9.2014 podali žádost o povolení k provozování daňového skladu na celní úřad. Varní technologie byla právě od výrobce zabalená na cestu do pivovaru. Dorazila na začátku října.
Dne 8.4. 2015 vydal znovuzrozenému lobečskému pivovaru Celní úřad dlouho očekávané Povolení k provozování daňového skladu. A novou varnu ozdobil v Čechách tradiční kříž.
Obnovený památkově chráněný Parostrojní pivovar v Lobči u Mšena konečně uvařil dne 17.4.2015 po několika letech strastiplných příprav svoji první várku. Stalo se tak poprvé od roku 1942.
Dne 30. května se v Parostrojním pivovaru v Lobči u Mšena konala Slavnost. V 10:30 hod. pivovar požehnal mělnický Saletín páter Jacek, následovalo naražení prvního lobečského piva po 72 letech, zabíjačkové hody.
Dne 7.7. na čepu a prodeji Lobeč Výčepní, Lobeč Ležák, Lobeč Ale a Lobeč Černé.
Od 7.8. v prodeji novinka – Lehký Ale 8° (alk.: 3,0 %). Svrchně kvašený ale jantarové barvy.
Od 16. do 17. října se Pivovar Lobeč představil na prvním ročníku Branického festivalu minipivovarů v Dominikánském dvoře. Poprvé byl při té příležitosti naražen speciál Lobeč IPA.
V pivovarském výčepu v Lobči byla 15.10.2015 instalována silná kamna. Prostornou halu staré varny parostrojního pivovaru tak konečně dokáží vytápět a tedy zpřístupnit návštěvníkům také mimo hlavní sezónu a to zatím alespoň na pátky a soboty.