Akciový pivovar Cheb (1871 – 1995)

Čas letí neúprosně dopředu a já se vydávám do akciového pivovaru po 17 letech od uzavření, kdy jej definitivně pohřbila Plzeň. Za oněch 17 let se toho opravdu hodně změnilo. Z Chebského pivovaru se toho opravdu pramálo dochovalo. Přesto si myslím, že ty nejkrásnější budovy byly naštěstí zachovány.
Tehdejší vjezd do pivovaru z Pivovarské ulice se nezměnil, pokud nepočítám změnu infrastruktury celého objektu. Dnešní podoba pivovaru je přetvořena na obchodní centrum nesoucí název Pivovar OC. Vyrostl tady obrovský Kaufland a desítky dalších obchodů všeho druhu.

Hlavní budova tehdejšího pivovaru je nádherně zrekonstruována a její výzdobové prvky okolo střechy, které jsou tvořeny nádhernými arkádami, jsem dlouho neviděl. Na vedlejší budově mě nejvíce zaujala ventilační kulatá okénka, kterých je celkem devět v jedné řadě. Jsou tvořena z vystouplých červených cihel. Pod nimi se nachází celkem 20 podlouhlých okének, která mají rovněž ozdobné vystouplé půlkruhové zdivo z červených cihel. Pod nimi je dalších 20 menších okének. Tyto detaily jsou dobře viditelné ze zmiňované Pivovarské ulice.

Ze západní strany se nacházejí ještě nákladové rampy. Jsou tu celkem tři. Nechci se mýlit, nikdy jsem v Chebském pivovaru nebyl, ale řekl bych, že jsou ještě původní s malými změnami. Ono je to viditelné na budovách, které jsou ještě původní. Na jižní straně je vidět ještě jakýsi altánek, u kterého se mi těžko odhaduje, zdali je původní. Před ním stojí malé dřevěné pódium. Za nejhezčí pohled na hlavní budovu považuji ten z východní strany od Kauflandu.

Na severní straně ovšem spatřím největší architektonický skvost tehdejšího pivovaru. Jedná se o vysokou čtvercovou budovu vestavěnou do komplexu dalších objektů, které mírně převyšuje. Architekt i stavitelé se na ní opravdu vyřádili. Tuto nádheru lze těžko popsat slovy, a tak raději vkládám do článku fotku. Obtížně se fotografují detaily, jelikož se zde pohybuji na obřím parkovišti obchodního centra a nákupuchtiví spoluobčané by člověka přejeli, aby měli co nejrychleji zaparkováno.

Opouštím Chebský pivovar a zamýšlím se, že pivovarnické budovy zažívaly příjemnější časy, když na autech okolo projíždějících řinčely láhve s hradní jedenáctkou naplněné z lahvovny a skřípaly obruče z hliníkových sudů než smrad z výfukových plynů stovek aut, která v současné době projedou k obchodnímu centru.

Čtěte také:  Zaniklé minipivovary - Rambousek Hradec Králové

Na závěr ještě přikládám pár skromných vět z historie akciového pivovaru, které jsem čerpal ze stránek www. Chebský pivovar a.s.

Chebské pivovarnictví letos slaví 712 let od první zmínky o chebském pivu, která je z 28. července 1300. Současný znovuzrozený Chebský pivovar a. s. je pokračovatelem Prvního akciového pivovaru v Chebu (Erste Aktienbrauerei in Eger) založeného v roce 1872. První pivo v tomto pivovaru bylo vystaveno roku 1873. Největší rozkvět zaznamenal pivovar před první světovou válkou. Záhy po válce musí První akciový pivovar čelit konkurenci dalších šesti chebských pivovarů, z nichž nejvýznamnější byly pivovary Měšťanský a Spröten. Slibný rozvoj Prvního akciového pivovaru přerušila druhá světová válka.

Po bombardování na jejím sklonku v roce 1945 byl provoz poničeného pivovaru obnoven až v říjnu roku 1946. V říjnu 1947 už byl pivovar znárodněn a přejmenován na Chebský pivovar n. p. V 60. letech minulého století produkuje pivovar v jednom okamžiku až osm různých značek piva. V roce 1995 je vlastníkem, Plzeňským prazdrojem a. s., pivovar v Chebu z důvodu nedostatečné produktivity uzavřen. V roce 1994 činil výstav Chebského pivovaru, člena skupiny Plzeňský prazdroj a. s., 205 000 hl. Stěžejním produktem byl v té době světlý ležák Hradní 11°.

autor: Jiří Pertlík, 2013