Libertas IPA 14

IPA. Tři písmena, která se stala symbolem bouřlivých změn v pivovarnictví na přelomu 20. a 21. století. India Pale Ale, pivní styl, který stál u vzniku vlny řemeslných pivovarů v severní Americe a posléze po celém světě.

Tento pivní styl má své kořeny v Anglii a první zmínky o pivu Pale Ale pocházejí z roku 1705. Z roku 1760 pochází rada pro pivovarníky, že je nezbytné přidat do piv určených pro export do teplých krajů extra dávku chmele. V lednu 1822 se v Londýně v prodeji objevuje pivo označené „Pale Ale speciálně vařený pro Indický trh“. Za pár let se toto označení změní na jednodušší India Pale Ale. IPA postupně ztrácí svoji oblibu, a po období světových válek upadá v zapomnění. Na výsluní a do centra zájmu IPA vrací nástup řemeslných pivovarů. Noví pivovarníci, kteří se nebojí experimentovat, rozhodně nešetří s aromatickými chmely a výsledkem jsou hořká, aromatická piva,tak rozdílná od unifikovaných ležáků z velkých pivovarů. Dnes je IPA na vrcholu popularity, vaří se v mnoha variantách, od Session po Double Imperial, Dry, Hazy a mnoho dalších. Vždy se jedná o parádní chmelový zážitek.
Etiketou úvalské IPA vzdávají hold všem mořeplavcům a námořníkům, kteří se v minulosti zasloužili o objevení nových kontinentů, rozvoj obchodu a dopravu piva. I dnes se 90% všeho zboží a surovin přepravuje po moři.
ALK: 5,9% IBU: 50
SLAD: humnový plzeňský slad, Swaen Ale, Goldswaen Red, Swaen Munich Light
CHMEL: Willamatte, Citra, Chinook

>>> více o pivovaru Libertas Úvaly

You may also like...