Otevření Pivovaru Vikštejn

V pátek dne 14.8.2020 proběhlo slavnostní otevření minipivovaru ve městě Vítkov, které najdete ve vrchovině Nízkého Jeseníku.

Spolumajitel a sládek Miloslav Večeřa k založení pivovaru napsal: „Myšlenka založení pivovaru ve Vítkově se zrodila v roce 2018. Ve Vítkově bylo vaření piva tradicí po mnoho let a první zmínky vaření piva ve Vítkově pocházejí již z doby kolem roku 1301. Ale přesné záznamy pocházejí až z roku 1650. Ve Vítkově byl vybudován pivovar i s humnovou sladovnou. V roce 1975 byl však uzavřen a provoz ukončen. Od této doby budova pivovaru sloužila jako sklad zeleniny a nakonec jen chátrala.

Zachránit pivovar pro soukromou osobu bylo nemožné a proto jsem se rozhodl, že do Vítkova vrátím alespoň tradici vaření piva. O pivo jsem se začal více zajímat a nakonec jsem si udělal i rekvalifikační kurz na sládka a začal budovat pivovar ve vlastních prostorách.

V roce 2020 jsem úspěšně ukončil veškeré práce a pivovar může začít sloužit všem milovníkům lahodného moku.“

Prostory pivovaru kdysi fungovaly jako kuchyň s jídelnou a patřily k areálu sousední továrny. Později zde fungovala stolárna.

Sládek několik let pracoval v zahraničí, kde si vydělal část kapitálu, který následně investoval do pivovaru.

Čtěte také:  Pivní fotomomenty z podzimního Brna

Všemu předcházelo nedlouhé domovarnické období. Následovala rekonstrukce budovy, do které se pan Večeřa s rodinou přestěhoval. Pivovarnické vzdělání si rozšířil kurzem v Beer Academy CZ. Technologie pochází z Číny (10 hl varna, 8 ks 10 hl CK tanků).

Minipivovar zatím vaří světlý a polotmavý ležák plzeňského typu. Světlý ležák se jmenuje Vikštejn 11 %. Název získal dle zříceniny hradu, jež se tyčí nad romantickým údolím řeky Moravice několik kilometrů od Vítkova. Chmeleno Žateckým poloraným červeňákem. Polotmavé silné pivo 13 % je pojmenováno podle vodácké přezdívky manželky, Vlastín.
Vyrobeno z plzeňského, mnichovského a karamelového sladu a 3 druhů chmele.
Během slavnostního otevření byl čepován i tmavý ležák Černý rytíř s kávovou až suchou chutí.
Sládek říká, že „vaří piva, která mu chutnají“. Prozatím to tedy budou prý jen spodně kvašená.

Pivo v PET lahvích prodávají zatím v Po,St a Pá od 14.00 – 16.00 v pivovárku. Na etiketách rozpoznáte obyčeje sládka a jeho ženy.