Setkání s minipivovary – Tábor, Obora

Město Tábor se může chlubit bohatou pivovarnickou tradicí. Měšťanský pivovar v místě středověkého hradu Kotnov naposledy uvařil svou jedenáctku Parkán v roce 1980. Pak se na mnoho let vůně vroucí směsi sladu a vody z města nad řekou Lužnicí vytratila.
Nesmělý pokus o uchycení restauračního minipivovaru proběhl v roce 1994.

Pivovar firmy HBH byl původně instalován v Brně-Králově Poli, poté odkoupen a znovu sestaven v Táboře, v rekonstruované budově bývalých městských lázní. Při pivovaru byl menší hostinec U Švejka. Pivo bylo filtrované – Táborský kalich světlá i tmavá 10 % a 12 % a zkušebně se vozilo do 10 až 15 dalších restaurací. Jihočeská konkurence však minipivovaru nepřála a tak k 1. 6. 1995 ukončil provoz.

Následovala další léta bez vlastní výroby piva. Kupodivu, neboť ve většině bývalých okresních měst ČR postupně vznikaly minipivovarské provozy.
Byla to škoda i tím, že pivo se nevařilo ve městě, jež se proslavilo ve své době největší a nejprestižnější pivní degustační soutěží a přehlídkou v hotelu Palcát.

Čtěte také:  Ležácké sklepy

Až v roce 2018 se město husitů vrátilo na mapu pivovarů České republiky.

Technologie se nachází ve sklepení restaurace Beseda v horní částí hlavního táborského náměstí. Jde o historický dům U Lichviců z počátku 15. století, ve kterém se nyní v přízemí nachází školní restaurace Střední školy obchodu, služeb a řemesel.

Varny, ležácké tanky a zakrytou spilku naleznete v prostorách menšího Muzea pivovarnictví ve sklepích pod budovou. Vchod je z pravé strany mohutného historického domu.
Technologie byla myšlena jako součást expozice. Proto byla záměrně dodavatelem vyrobena menší měděná varna.

Uvidíte zde například multimediální procházku vývojem táborského pivovarnictví, artefakty zachované ze zaniklého Měšťanského provozu či prohlídku části katakomb v podzemí.

V srpnu 2018 měli zatím uvařený 12° ležák polotmavý s názvem Lichvice (odkaz na dávného majitele středověkého domu). K ochutnání bude poprvé nabídnuto na táborských městských slavnostech 14.-16. 9. 2018, kdy by se pivo mělo dostat také na čep hostince Beseda.

Provozovatelé zatím chtějí zůstat, i vzhledem ke kapacitě technologie, u jednoho druhu piva a zásobovat jím zejména vlastní restauraci. Ve školním pohostinství by mělo být místní pivo od září stabilně na pípě.

Nefiltrované pivo z minipivovarských varen se na krásném táborském Žižkově náměstí v srpnu 2018 přece jen ochutnat dalo. Přímo ve středu prostranství, v oblíbeném Stánku, byla kromě humpoleckých piv na čepu také jedenáctka z nedalekého pivovárku Obora.

Chmelový mok z jihočeské rodinné farmy můžete popít i v hostinci Výčep v dolní části zmíněného náměstí. Zde dokonce na pípě kraluje a točí tu celý sortiment.
Ač název pohostinství evokuje typ restauračních zařízení z 60. a 70. let minulého století zaměřených ryze na konzumaci piva, v Táboře jde o útulnou restauraci s předzahrádkou. „Výčepní“ ceny piva tu ale nečekejte.

Pivovar Obora funguje od roku 2015 na farmě rodiny Novákových v obci Obora (část městyse Malšice) asi 11 km na jih od Tábora. Ocitnete se v nevelké vesničce s chalupami, autobusovou zastávkou a farmou. Žádný obchod, žádná hospoda.
Ukazatele vás spolehlivě dovedou od hlavní silnice až k budově s pivovárkem.

Novákovi se od roku 1992 věnují hlavně chovu holštýnského skotu a rostlinné výrobě. Později padlo rozhodnutí založit chmelnici a vybudovat malý pivovar.


Místní pivo zájemci poprvé oficiálně ochutnali v září 2015 během Selských slavností. Po otevření pivovárku začínali s výstavem okolo pěti set hektolitrů, v roce 2017 byli zhruba na dvou tisících.

Mezi minipivovary v České republice jde o raritu, neboť pivo se značkou Obora vaří z vlastního chmele. Pěstují odrůdy Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Kazbek a Rubín. Chmel sklízí ručně. Hlávky suší pozvolna při nižších teplotách. Chmel následně vakuově balí pro celoroční spotřebu.

Čtěte také:  Pivní fotomomenty z podzimního Brna

Chmelové štoky zahlédnete několik desítek metrů od haly s technologií. Ačkoliv Táborsko není zrovna chmelařsky věhlasnou oblastí, chmelovým hlávkám se Novákovým v Oboře daří.

Technologie: varna: objem 22 hl, spilky: 2x 14 hl; 2x 25 hl, ležácký sklep: celkový objem 252 hl.


V zrekonstruovaném teletníku vzniklo malé muzeum s exponáty historické zemědělské techniky, několik dřevěných lavic slouží jako degustační prostory příchozím pro poznání zdejšího piva.

Vyráběná piva: Pivo 9°, Pivo 10°, světlá 11° Žitohola, světlá 12° Ježibaba, IPL 13° – Indian Pale Lager, IPA 14° – Indian Pale Ale. Kromě toho vaří také speciály. V prodeji byly například 12,5° Belgický Saison z novozélandského chmele Nelson Sauvin, Summer Ale 10 či Porter.

Za zmínku jistě stojí barevné emblémy jednotlivých pivní druhů:


Na farmě vlastní restauraci zatím nemají. Nicméně pivo vám dají rádi před koupí PET lahví ochutnat čepované. Návštěvu nelze než doporučit. Setkáte se tu s milými vstřícnými lidmi a výtečným pivem.

Zdroj:
https://taborsky.denik.cz/zpravy_region/pri-selskych-slavnostech-na-farme-novakovych-melo-premieru-nove-pivo-20150927.html
https://taborsky.denik.cz/zpravy_region/bechyne-se-vraci-do-minulosti-uvari-lidem-pivo-20171113.html