Kde ochutnáte světlou dvanáctku Klíč

V roce 1560 bylo 72 cvikovským měšťanům od vrchnosti (Pánů z Dubé) oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu.
První společný pivovar stával přímo na náměstí do roku 1731. Další právovárečenský pivovar se sladovnou byl v provozu v dnešní Žitavské ulici. V letech 1866–1882 byl na východním okraji města při silnici do Jablonného postaven pivovar nový, průmyslový. Provoz i budovy byly mnohokrát rozšiřovány a modernizovány.

V roce 1948 byl Pivovar právovárečného měšťanstva znárodněn a začleněn do uskupení Severočeské pivovary n.p.. Politika centralizace výroby socialistického státu se nevyhnula ani pivovaru ve Cvikově, který byl v lednu 1968 uzavřen. Následně areál pivovaru přešel pod správu místního státního statku, kterému sloužil k hospodářské činnosti jako sklady zeleniny. Později zde byl také autoservis, diskotéka, bazar nábytku i pěstírna žampionů. Původní technologie se nedochovala – měděná varna i ostatní zařízení skončily v místní sběrně.

Čtěte také:  Setkání s pivovary - Malešov

Zdevastovaný a chátrající areál koupil v roce 2013 novoborský podnikatel Jiří Jakoubek s cílem obnovit výrobu piva a vedle toho vybudovat gastronomicko-společenské zázemí.

První části pivovarské technologie se do objektu vrátily v prosinci 2013. Repasované dvounádobové měděné varny o kapacitě 50 hl pochází z bavorského rodinného pivovaru Karl Ege. Více než dvě desítky ležáckých tanků jsou umístěny v původních kamenných sklepech.

Po necelém roce od zahájení rekonstrukce pivovaru mohl na podzim 2014 sládek Miloš Hrabák uvařit první várku spodně kvašeného světlého ležáku Klíč. Pivovar byl slavnostně otevřen 29. listopadu 2014 a od prosince stejného roku je v provozu také restaurace Sladovna.

Dne 6. prosince 2014, týden po slavnostním otevření, požehnal Pivovaru Cvikov biskup litoměřický Mons. Mgr. Jan Baxant.

V roce 2015 se pravidelný sortiment pivovaru ustálil pětici piv: Hvozd 11° (jediný zdejší filtrovaný světlý ležák), Luž 10° světlé, Klíč 12° světlé, Sklář 8° světlé, polotmavá Sváteční 13° (vaří ze tří druhů sladů – plzeňského, bavorského a karamelového).

Dne 28. 11. 2015 ve 12.45 hod. majitelé pivovaru Jiří Jakoubek a Viktor Tkadlec společně se sládkem Milošem Hrabákem narazili první sud speciálního piva Výroční 14°. Pro světlé speciální pivo s původní stupňovitostí 14 % zvolili méně obvyklou kombinaci dvou druhů českého chmele – Premiant a Kazbek.

Speciální pivo Cvikovské Královské 12° poprvé narazili 14. května 2016, v den 700. výročí narození Karla IV. Šlo o spodně kvašený světlý ležák, při jehož výrobě kromě ječného sladu použili i slad pšeničný.

Oblíbeným speciálem se v roce 2017 stala Žitná 13°, ležák vyrobený tradičním spodním kvašením, při jehož výrobě část ječného sladu nahradili žitným. Na jaře v roce 2017 poprvé představili Jarní jedenáctku. Při její přípravě k ječnému sladu zvolili americký chmel El Dorado.

Čtěte také:  Pivní poznámky z jihu Čech - Jindřichohradecký orel

Byl obnoven i přilehlý tzv. Hoffmannův rybník, jež byl předtím vysušen kolem roku 1938.

Kromě Českolipska proniká Pivovar Cvikov i do sousedních okresů, především na Děčínsko a Liberecko. Nejvíce cvikovského piva se nicméně vypije doma – přímo v pivovaru v restauraci Sladovna nebo v letní pivnici Stodola. K dispozici jsou samozřejmě také PET lahve. V roce 2016 vystavil pivovar bezmála 6 000 hektolitrů piva. Největší podíl na prodeji má nefiltrovaná dvanáctka, asi třicet procent. Blíží se k ní filtrovaná jedenáctka.

V roce 2017 vybudovali hotelové pokoje v prvním patře nad restaurací Sladovna.

Cvikovský pivovar, ještě před několika lety ruina, se zařadil mezi nejzajímavější turistické cíle Lužických hor.