Pivovarský místopis – Prostějov

Tradice prostějovského pivovarnictví sahá až do 14.století, kdy na prostějovském rynku vařilo a šenkovalo pivo 31 krčemních domů. Pivovarnictví nezaniklo v tomto hanáckém městě ani v současnosti.
Do roku 1633 to již bylo 69 právovárečných domů. Jedním z nejstarších dochovaných krčemních domů je hostinec U černého orla, později hostinec Pod žudrem, který v roce 1499 získal výsadní právo vařit a čepovat pivo.

Čtěte také:  Týnské pivo

Vývoj spěl k vybudování jednoho společného měšťanského pivovaru. Blízko centra Prostějova (ulice Blahoslavova čp. 13) se setkáte se zajímavou stavbou sladovny Castello. V těchto místech stával snad již od 16.století pivovar právovárečného měšťanstva.

Roku 1873 byla založena Veřejná obchodní společnost Brüder Winter, která koupila objekty prostějovského městského pivovaru. Vznikl tak tzv. Pivovar bratří Winterů.
umístění / foto / více o pivovaru zde >>

Provoz uvařil tehdy kolem 10 000 hektolitrů piva ročně.

V roce 1913 se sešli tři prostějovští pivovarníci, kteří si navzájem konkurovali a uzavřeli dohodu. Za určité odstupné zanikl pivovar Bratří Winterů a jeho zákazníky si přebraly tehdejší pivovary Akciový pivovar v Prostějově a Dvořák & Binko. Poté byla provozována v areálu již jen sladovna.

Vlastně v sousedství Winterova pivovaru, na ulici Dykově 8, naleznete místo, kde fungoval tzv. Dvořákův-Binkův pivovar.

Rodina Dvořáků jej založila někdy kolem roku 1875. Posléze se dostal do vlastnictví rodiny Binků. Pivovar vyprodukoval nejvíce kolem 30 000 hl moku za rok. Varny pivovaru naposledy vařily v roce 1943. Po znárodnění byl do areálu přestěhován lihovar. Palírna U zeleného stromu tu sídlí dodnes. Původní stavby byly postupně nahrazovaný novými, z pivovaru zbyly již jen sklepy.

Vzhledem ke klimatickým podmínkám okolí Prostějova, kde úrodná černozem Hané byla ideální pro pěstování různých druhů obilnin včetně ječmene, byl městu předurčen rozvoj průmyslu zpracovávající tyto plodiny. To se týkalo samozřejmě i sladoven a pivovarů.

Koncem 19.století nastávají bouřlivá léta v hospodářském rozvoji města. A tehdy bylo na valné schůzi Hospodářského spolku prostějovského uvažováno o založení Akciového pivovaru. Myšlenka se ujala a hned na jaře roku 1897 bylo započato se stavbou pivovaru a dne 21.prosince 1897 byla hotová stavba předána k plnění svého účelu.
umístění / foto / video

Pivovar byl vybaven nejmodernějším na tehdejší dobu strojním zařízením, které se postupně doplňovalo stále novými, účelnějšími stroji.

Během první republiky se pivovar proslavil speciálním ležákem Černozdroj. V dobách socialismu pivovar vyrobil zhruba 100 000 hl piva ročně. Vařily se tu značky Ječmínek, Prostějovský ležák, Záhořan, Košíř, Baltazar či Haná. Poslední šance, kdy se pivaři mohli setkat s pivem z budov Akciového pivovaru, byla na jaře 1999, kdy podnikatel Jiří Petr prodával lahvový mok před branou podniku. Bohužel, tehdy již renomé zdejšího piva bylo ztraceno.

Historie pivovaru v Prostějově >>>

Prostějovské pivovarnictví bylo vzkříšeno s příchodem nového tisíciletí, na počátku roku 2000 byl ve dvoře v areálu bývalého kina přilehlého k ulici Újezd otevřen První domácí hanácký pivovar Fenix.
umístění / foto / více o pivovaru zde

Minipivovar získal na jaře 2001 práva k užívání ochranné známky Ječmínek bývalého pivovaru v Prostějově-Vrahovicích. Z těchto důvodu došlo v červenci 2001 k přejmenování na První hanácké domácí pivovar U krále Ječmínka a celkové změně loga.

Vchod k „Ječmínkovi“ býval v počátečních letech provozu pouze ze dvora ulice Újezd, později byla restaurace prodloužena o další sál a byla propojena novým vchodem se dvorem vedoucím k náměstí Edmunda Husserla. Tím získali hosté snadný přístup k hlavnímu prostějovskému náměstí.

Měděné kotle, v nichž se nejprve vaří slad a potom i sladina s chmelem, jsou přímo v prostorách restaurace vedle výčepu. V téže místnosti můžete za sklem vidět další technologické části pivovárku, tedy otevřenou spilku a tanky, kde pivo leží. Odtud je hotový chmelový mok potrubím v podlaze veden přímo k výčepním kohoutům.

Lidé v počátcích jen opatrně ochutnávali zakalenou hořkou dvanáctku, seznamovali se s pšeničným pivem s plátkem citronu nebo se divili plovoucímu plodu na dně sklenice višňového.

Ječmenný ležák 12°, Pšeničná 13°, Černý anděl 13°, Ječná desítka a Višňový speciál 13° – tento sortiment již v minipivovaru zdomácněl, bývá nárazově rozšiřován o speciály, většinou silnější ležáky.

Dne 1.října 2011 byl v Prostějově otevřen druhý minipivovar. Tentokrát nikoliv v centru hanáckého města, nýbrž takřka na jeho okraji ve směru na Plumlov.

Budova Pivovaru a Koliby U Tří králů, jež byla postavena tzv. na zelené louce, je vměstnána mezi rušnou Plumlovskou ulicí z jedné strany, a hustou sídlištní zástavbou na straně druhé.

umístění / foto / více o pivovaru zde

Varní nádoby stojí v čele sálu vedle výčepního pultu. Budí dojem oltáře, ke kterému směřují oči „věřících“ pijáků. Při cestě k WC můžete přes skleněné okno nahlédnout do míst, kam putuje mok z varny.

V hlavní místnosti stojí rovněž kachlová kamna sloužící k vytápění. Další částí restaurace je pivnice, kde je také umístěno plátno pro velkoplošnou projekci, menší salonek vhodný k pořádání různých oslav, venkovní krytá terasa.

Pravidelná nabídka piv je světlý Záhořan 11°, světlá Desítka 10°, Tmavá 13°, Višňová 13° a Pšeničná 13°.

Čtěte také:  Pivní poznámky z jihu Čech - Jindřichohradecký orel

Velkorakovský minipivovar vznikl v roce 2015 jako bláznivý nápad tří kamarádů, kteří si pro zábavu zkoušeli vařit pivo v domácích podmínkách, a lákala je představa obnovit pivovar v obci Raková u Konice.

Nejprve je čekala teoretická příprava, poté výběr vhodné technologie. Cestovali po minipivovarech a sbírali poznatky. Jelikož v místě svého bydliště příhodné prostory nenašli, nezbývalo než se porozhlédnout po okolí.

V letech 2016 a 2017 sehnali prostory a do nich nakoupili vhodnou technologii.

Zařízení na výrobu Velkorakovského piva je umístěno v budově v Průmyslové zóně B-Jih, mezi prostějovským Hlavním nádražím a dálnicí.

umístění / foto / více o pivovaru zde

Slavnostní zahájení provozu Velkorakovského minipivovaru se uskutečnilo dne 1. 7. 2017.

V první polovině roku 2019 pivovar nabízeli piva Rupert 11°, specialitu Rupert Coffee 11° a nejnovějším přírůstkem do pivní rodiny byl Fojt 13°.
Zrekonstruovaná Pivnice U Velkého raka v Luké nedaleko Litovle Velkorakovské pivo nabízí stabilně.

Nejmladším v prostějovské minipivovarské rodině je mezinárodní projekt Axiom Brewery.

umístění / foto / více o pivovaru zde

Za vším stojí společnost M.B.S. Mini Brewery System s.r.o., zabývající se projektováním a výrobou minipivovarů. Firma sídlí v průmyslové zóně nedaleko Velkorakovského minipivovar a zde, na „zelené louce“ téměř pod Estakádou Haná, vybudovala vlastní pivovárek. Je v provozu od července 2019.

Podle vlastních receptů zde vaří pivo sládci Lukáš Kresta, Nikiforos Fidetzis (z řeckého pivovaru SatyrBrew) a Nor Kjetil Jikuin (pivovar Solo, Nøgne Ø). Čepovaná piva ochutnáte v brněnské restauraci Axiom pub. Produkty s logem Axiom jsou plněny i do skleněných lahví a do plechovek a jsou určeny především pro export, zejména do Ruska.

Za zmínku jistě stojí i Pivovar Mazal. Ten od roku 2013 nepříliš dlouho fungoval ve sklepních prostorách pivnice ve Vrahovicích nedaleko Akciového pivovaru.