Frýdlantský Čeledín 11 a Frýdlantský Hospodář 12

Od roku 2018 pravidelně za velké slávy probíhá ve Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu sklizeň chmele odrůdy nejznámějšího chmele, Žateckého červeňáku, ze zdejší chmelnice, která je umístěna v areálu naučné zemědělské stezky. Následně ve spolupráci se Zámeckým pivovarem Frýdlant vaří dva druhy školních piv Frýdlantský Hospodář 12 a polotmavý ležák Frýdlantský Čeledín 11.
Školní piva vaří z čerstvého chmelu hned poté, co šišky skončily v koších česáčů. Když je chmel dočesán, putuje do varny, kde se už od časného rána vaří slad. Slad se vaří 90 až 100 minut. Varem projde celkem třikrát. Dvakrát v rámci takzvaného rmutu. Do té doby se tomu říká sladina. Teprve, když se přidá chmel, se stává dílo mladinou. Po 90 minutách vaření se pivo prudce zchladí na osm stupňů, provzdušní se a pak se přidají kvasnice. Během kvašení leží pivo na spilkách. V této fázi vzniká z cukrů alkohol. Teprve pak se pivo „zesuduje“.
To znamená, že se uloží do pivovarského sklepa, kde leží cca 60 dnů. Nastává doba těšení. První žejdlíky školního piva se čepují začátkem října.

  info o pivovaru   fotogalerie   etikety


Na čepu a v prodeji bylo:

You may also like...