Pivovar a minipivovar v Bezděkově

Bezděkov nedaleko Klatov je dalším místem na pivovarské mapě České republiky, které se může chlubit obnovenou tradicí výroby chmelového moku.
Přibližně čtyři kilometry jihozápadně od Klatov najdeme obec Bezděkov. Řeka Úhlava zde vytvořila široké údolí a ves je na jejím levém břehu. Bezděkov byl s největší pravděpodobností založen už ve 13. století, ale první dochovaný záznam hovoří o roce 1331.

Skoro uprostřed obce stojí zámek. Vyrostl na místě původní gotické tvrze ze 14. stol., která byla při stavbě zámku začleněna do nové budovy. Vystřídala se tu celá řada vlastníků, mezi které patřil i král Jan Lucemburský.

Čtěte také:  Pivovary na Litvínovsku II.

Někdy v první polovině 18.století byl na panském velkostatku vybudován pivovar. Byl to nevelký provoz s přibližným ročním výstavem 300 hektolitrů.
Důležitou událostí pro další fungování pivovárku byla změna majitele v roce 1844, kdy se zámek s velkostatkem dostal do rukou baronů Korbů z Weidenheimu. Ti provedli rozsáhlé modernizace hospodářského zázemí.

Původní bezděkovský pivovar se nacházel v objektech přímo na dvoře statku, jež stál a stále stojí pod budovou zámku. Někdy kolem roku 1870 se na úpatí kopce Římek při silnici směr Koryta začal budovat pivovar nový.

Na konci století se produkce vrchnostenského pivovaru pohybovala mezi 5 000 – 7 000 uvařených hektolitrů.
Od roku 1898 do roku 1921 byl v Bezděkově úspěšným sládkem a později i nájemcem Petr Chodounský, který za svoji opravdu dlouho éru dokázal zvednout výrobu piva z 7 210 hl v roce 1898 na 22 294 hl v hospodářském roce 1909/1910.

Čtěte také:  Zaniklé minipivovary - Písecký hradební

Po odchodu Petra Chodounského byl provoz spravován přímo panským velkostatkem.
Výroba piva se potom ve dvacátých let opět snížila na 5 – 6 000 hl. Od následujícího desetiletí až do zániku se ročně vyprodukovalo kolem 4 000 hl. Většinou z bran podniku putovalo Bezděkovské 10º světlé pivo, občas i světlý ležák.

V období 1945-1946 byla na velkostatek uvalena národní správa. V letech 1947-1948 bezděkovský podnik fungoval jako státní pivovar. V posledních dvou letech existence 1949-1950 vařil pivo pod názvem Západočeské pivovary n.p., Pivovar Bezděkov u Klatov.

Výroba byla ukončena 4.srpna 1950. Odběratelé bezděkovského piva byli rozděleni mezi pivovary v Železné Rudě a Koutu na Šumavě.

Obnova bezděkovského pivovarnictví byla započata v roce 2013. Tehdy se majitel areálu pan Radek Kollross rozhodl začít vařit pivo. Využil k tomu třípatrové rozlehlé ležácké sklepy bývalého pivovaru (dříve tu fungovala sýrárna). Byla sem umístěna nejen vlastní minipivovarská technologie, ale vznikla tu i velká stylová restaurace.

Dodavatelem technologie byla firma HD Servis – Doubek Milan z Pacova.
Varna byla nainstalována nerezová o objemu 500 l, spilky dvě po 1000 l, do sklepa bylo umístěno šest ležáckých tanků po 1000 l. Technologie přišla bezmála na 2,2 miliónu korun.

Vodu čerpají ze dvou nedalekých studní, které dodávaly vodu pro výrobu piva již za dob původního pivovaru v minulém i předminulém století.

Po původním pivovaru zbyl i původní symbol – dva medvědi držící půllitr. Nově vzniklý pivovar tento znak převzal jako své logo. Pivo se zde vaří od srpna 2014.

Pravidelná produkce pivovaru se ustálila na 10° Bezděkovské pivo světlé „Medvěd“, 12° Bezděkovské pivo světlé „Grizzly“ a 12° Bezděkovské pivo polotmavá „Grizzlice“.
V roce 2021 ukončen provoz minipivovaru.