Květen jako měsíc lásky (i k pivu)

Pivní speciály zvlášť připravené do období kolem Filipojakubské noci jsou už dávno vypité. Máme tady květen. Pro mnohé nejkrásnější měsíc roku.

Minipivovary přestávají vařit silnější vícestupňové speciální moky a zaměřují se na lehčí piva, ať již klasické světlé desítky, lehká ale či letní pšeničáky. Objevují se „domácí limonády“, pivovárky nabídnou i různě ochucené radlery.

Poslední silnější pivo chladného období bývá maibock.

Čtěte také:  Guinness

Maturanti již mají za sebou potulování se po městech a škemrání o finanční příspěvek na večerní pivní opíjení, spíše je vidíme s bledými obličeji ve vyžehlených oblecích a načančaných šatech.

Venku nás vítají čerstvě rozkvetlé stromy a keře, často opojně provonící ulici. Právě rozvinutá, dosud městem nezaprášená, zeleň v květnovém slunci vykresluje ostře řezané barvy jara. Na venkově i ve městech je slyšet zvuk sekaček.

V květnu se již občas objeví ryze letní horké dny. Realizujeme pak první grilování ozdobené příjemným zasyčením lahváčů.

Květen je však pro většiny z nás považován za měsíc lásky. Na lavičkách, v parcích, na zastávkách je počet spatřených mileneckých dvojic v tomhle pátém měsíci roku poněkud vyšší.

Čtěte také:  Knihy o pivu: Ben McFarland – Nejlepší piva světa

Tak přemýšlím o podobnostech lásky k ženám a pivu ….

Na počátku, jako děti školou povinné, nesmíme ani pivo ani ženu.

Když nám táhne na dvacet, začínáme obé poznávat. Je to jen takové nesmělé ochutnávání ….. Jedno, dvě, tři pivka bohatě stačí. Víceméně ještě pivu ani ženám příliš nerozumíme. K obému si zatím hledáme cestu. Rady zkušenějších kamarádů či příklady z knih a filmů nejsou vždy použitelné. Každý si musí najít cestu vlastní.

Postupem času přicházíme obému stále více a více na chuť. A v tom právě tkví úskalí. Pokud lásku k obému přeženeme, dostaneme se zpočátku do opojného stavu bezstarostnosti, ale pak nás čeká těžká kocovina, fyzická i psychická. Většinou se z krize dostaneme. Ovšem pozor. I kovaným a světem protřelým pivařům se může stát, že nevhodná láska povede k záhubě.

Vlastností piva plzeňského typu, které nejčastěji požíváme, je pitelnost. Tzn., že po prvním napití nabádá všechny naše smysly k dalšímu požití. A tak to je často i se ženami.

Avšak dobrého pomálu. I v máji.